Pokazuje rezultate 1 do 50 od 416

Tema: Carski rez - razna iskustva molim

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prvi porod- mjesec dana prije ležala sam na PT na SD-u. Trudnoću je pratio dr. Habek. Cijelo vrijeme beba je bila okrenuta na nožicama dolje, što je navodno gori položaj od stava guzom. Dogovor sa dr. Habekom je bio pokušaj vaginalnog poroda. Imala sam puno povjerenje u njega jer je bio jako samouvjeren, sve mi je lijepo objasnio... No, jedini uvijet je bio da trudnoća bude terminska. Nažalost, u 34. tj pukao je vodenjak, dr. Habek me pregledao, bila sam 7 cm otvorena i nije bilo nikakvog premišljanja niti opcija osim hitnog carskog. Beba je bila premala i prekrhka za bilo kakve pokušaje vaginalnog poroda. Od tog pregleda do trenutka kad je beba bila vani prošlo je niti 20 min. Sve se odvijalo kao u američkim ER scenama, dvadeset ljudi oko mene, svaki radi svoje. Spinalna anestezija nije došla u obzir zbog hitnosti i nemogućnosti sjedanja i poginjanja koje je potrebno za davanje spinalne anestezije. Anesteziolog mi je bio dr. Žalac, i uz dr. Habeka kao operatera bolju ekipu nisam mogla dobiti. Zahvat nisam osjetila, zadnje čega se sjećam je stavljanje maske i prvo nakon operacije kako me voze na krevetu u sobu. U intenzivnoj nije bilo mjesta pa su me stavili u normalnu sobu na odjelu babinjača. Prikopčali su mi pokretni uređaj za očitavanje ekg-a, pulsa i tlaka. Dr. Žalac me u idućih 12 h obilazio svakih pola h. Prvih 24 sata sam bila na infuziji, nakon 36 sati su me prvi put digli na noge i to mi je bio najgori trenutak- imala sam osjećaj kao da će mi cijela utroba ispast van a toliko mi se vrtilo u glavi i zujalo u ušima da sam se prepala. 48 h nakon carskog bila sam pokretna i išla sam pješke od odjela babinjača na odjel neonatologije dojiti bebu. Bila sam prisiljena sjediti i na onim drvenim školskim stolicama. Bolilo me ko vrag, al nisam imala izbora. Oporavak je trajao nekih mjesec dana. Što se tiče samog reza, on je gotovo neprimjetan i dr. Habek je to odlično obavio. Sve u svemu carski mi nije ostao u nimalo lijepom sjećanju.
    Drugi porod, beba u normalnom položaju. Od početka sam inzistirala da bih htjela vaginalno roditi ovaj put i u tome sam imala punu podršku svog doktora. Na svakoj povijesti bolesti crvenim slovima je napisao "Želi VBAC!! " i potrctao. Kad sam došla u predrađaonu, beba je procijenjena na preko 4 kg i dvojica doktora su me na lijep način pokušavala odgovoriti od pokušaja VBAC. Nisam se dala pokolebati i dogovorila sam se s njima da pokušamo ali ako procjene da bilo kakva opasnost prijeti bebi ili meni idemo na SC. Vaginalni porod je uspio. Beba je bila 4050. Zaradila sam epiziotomiju i nalijeganje na trbuh. Epiziotomija me dugo i jako boljela, sa kreveta sam se dizala skoro kao i poslije carskog. Bolilo me sve, imala sam muskulfiber, bolila su me rebra od nalijeganja na trbuh... Sve u svemu nisam bila od onih sretnica koje 2 sata nakon vaginalnog poroda sjede po turski i soje bebu Ali opet drugačiji je osjećaj. Svjestan si svega, nema onih "izbrisanih" trenutaka kao nakon carskog. Sve u svemu, imala sam priliku iskusiti čari carskog reza i čari teškog vaginalnog poroda, ali da sutra moram poboviti opet bi izabrala ovaj drugu

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

osvrnula bi se na temu prvorotka i zadak-obvezan carski.
    totalna glupost, sa mnom je bila cura koja je rodila normalno svoje dijete na zadak.porod je trajao neka 4 sata, bolilo je ko ludo a li nisu joj ni predlagali carski.beba 3 kg.
    kod mene nisu ni pokušavali, 15 dana prije termina puknuo vodenjak, beba 4300,zadak.to je po njima nemoguće za vaginalni.već od 6 mjeseca su mi rekli da je beba izuzetno napredna u svim mjerama i da će se teško okrenuti zbog položaja maternice, nekako se guzom uglavio u zdjelicu.tako je i bilo, ogromna beba koja se nikako nije pomakla iz tog svog položaja.
    Sad iščekujemo šta će biti s drugim, nitko se ne usudi još ništa komentirati,trudnoća uredna, sve opcije otvorene...
    e da radi se o Dubrovačkom rodilištu

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pitanje za iskusne koje su radjale u Vinogradskoj - da li su vam automatski planirali cr ako je prvi porod bio cr neovisno o vremenu proteklom izmedju dva poroda? Ja iskreno ne bih VBAC nego opet cr, bila je neki dan neka vijest iz crne kronike koja me ucvrstila u tom uvjerenju...

Drugo pitanje - ako vam je zakazan planirani cr u kojem je to tjednu? Ja bih nekako da nije u 38. nego bar u 39. ili u 40. tjednu, malo me je strah toga sto zakazu termin cim se napuni 38. tjedan a mislim da je za bebu puno znaci tih dva tjedna vise... Ionako uvijek stignu napraviti cr ako trudovi krenu ranije...

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da li vas je rez od prvog carskog bolio u drugoj trudnoći? ja sam se jako brzo oporavila od prvog carskog, ali me je zadnjih dana rez počeo boliti, u nekim nepravilnim razmacima... znate li što o ovome?

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Leni prvotno napisa Vidi poruku
    da li vas je rez od prvog carskog bolio u drugoj trudnoći? ja sam se jako brzo oporavila od prvog carskog, ali me je zadnjih dana rez počeo boliti, u nekim nepravilnim razmacima... znate li što o ovome?
    nije me bolio, tj. bolilo me nisko dolje u području reza tek kad su me već prali jaki trudovi i to me prepalo jer sam se bojala rupture, pitala doktora i sestru i oni rekli da je to ok

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne, ni u trudnoci, ni kad su poceli trudovi.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje za iskusne koje su radjale u Vinogradskoj - da li su vam automatski planirali cr ako je prvi porod bio cr neovisno o vremenu proteklom izmedju dva poroda? Ja iskreno ne bih VBAC nego opet cr, bila je neki dan neka vijest iz crne kronike koja me ucvrstila u tom uvjerenju...

Drugo pitanje - ako vam je zakazan planirani cr u kojem je to tjednu? Ja bih nekako da nije u 38. nego bar u 39. ili u 40. tjednu, malo me je strah toga sto zakazu termin cim se napuni 38. tjedan a mislim da je za bebu puno znaci tih dva tjedna vise... Ionako uvijek stignu napraviti cr ako trudovi krenu ranije...
    Mislim da ovo nije pravilo, vec se predlaze VBAC ako nema indikacija za CR.
    Ako se dogovori CR zbog indikacija uvijek mozes traziti da cekaju da porod pocne, odnosno da beba da neki znak ... naravno opet ako to ne ugrozava ni tebe ni bebu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i mene ovo isto zanima samo na SD. Jel netko zna? meni bi razmak bio 2 god, voljela bih čak sa svojim trudovima doći na carski,al vidim da se to ne prakticira, prošli put je bio hitni carski, nakon 22 sata trudova i pokušaja vaginalnog poroda, uska zdjelica, nisam se otvarala i još 100 čuda. Iskreno ovaj put bi najradije direktno na carski, svaka čas tosima koji imaju hrabrosti za VBAC. Isto znam za svakojaka iskustva, pa ne bih isprobavala. No thanx.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za SD - ako je planirani (elektivni), a ne hitni carski, ako dobro kužim, na SD-u ide s 38+3 dana tipa, to ti je, znači, 39. tjedan.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala na iskustvima.... ja sam sad u 26 tj, i počeo me je boliti rez zadnjih tjedan dana... neku noć sam poludila koliko je bolilo... i to samo na jednoj strani...
    rez se je rastegnuo, onako vizualno...

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

hvala na iskustvima.... ja sam sad u 26 tj, i počeo me je boliti rez zadnjih tjedan dana... neku noć sam poludila koliko je bolilo... i to samo na jednoj strani...
    Mene je počeo boliti, oko 30. tjedna, sad sam 32.
    Pitala sam ginekologa, on kaže da je sve ok, i da je to normalno. No mene isto strah...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

počeo te boliti izvana ili unutra (tj. rez na samoj maternici)?

moj je u 24tj. bio stanjen na 2 i po mm i upozorena sam na mogućnost rupture (koja u samoj trudnoći iznosi manjeod 1%,kako sam se kasnije informirala)

vanjski rez nema veze sničim

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Za SD - ako je planirani (elektivni), a ne hitni carski, ako dobro kužim, na SD-u ide s 38+3 dana tipa, to ti je, znači, 39. tjedan.
    Da, čekaju da se uđe u 39tj. Ja sam prvi put išla na carski sa 38+5, drugi put sam imala dogovoren isto sa 38+5, ali bebac se pozurio, pukao mi vodenjak i poceli trudovi sa tocno 38tj. Tako da je bolje ne cekati zadnji cas, jer ako beba pozuri, mozes zavrsiti na VBAC-u. Ja sam imala srece, neke doktorice su predlagale da probam vaginalno, ali ja nisam bila za to.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i fakat carski u 39 tj mi je skroz ok.

ina33, hvala na odgovoru.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

očito ovisi od doktora do doktora. meni je rečeno da je nova praksa čekati puni 39 tj. (do sada se išlo s navršenih 38tj.) kada nema prirodnih mehanizama koji pokreću porod.

mene planiraju primiti u bolnicu s 38+6tj. pa polako pripremati i poroditi s cca 39+2 ili +3.

ukoliko se dogodi čudo i bilo što krene ranije - još bolje, ali i dalje ostaje carski...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj miha prvotno napisa Vidi poruku
    očito ovisi od doktora do doktora. meni je rečeno da je nova praksa čekati puni 39 tj. (do sada se išlo s navršenih 38tj.) kada nema prirodnih mehanizama koji pokreću porod.

mene planiraju primiti u bolnicu s 38+6tj. pa polako pripremati i poroditi s cca 39+2 ili +3.

ukoliko se dogodi čudo i bilo što krene ranije - još bolje, ali i dalje ostaje carski...
    Vidiš, nisam to znala, to je za SD da se više ne radi elektivni u 39.-tome (38 plus formula), nego se ulazi u 40-ti (39 plus) za elektivni? Uh, ovako, načelno, ja bih bila edgy, jer sam htjela izbjeći početak trudova i završavanje na hitnom CR-u. Doduše, kod mene se točno znalo sve i datumi i da će dijete bit donešeno (IVF, i to transfer petodnevnog embrija, tu nema sumnje kad se dogodila implantacija i kad je počela trudnoća) i točno je bilo kako je i doktor rekao - tj. procjena prije i procjena poslije poroda su identične, tj. za procjenu datuma carskog su meni uzimali u obzir kad je bio embrio transfer, plus je li bio embrio transfer 3. dana starosti embrija ili 5. dana starosti embrija, fakat su bili maheri i to mi je super ostalo u sjećanju po savjesnosti .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.02.2011. at 18:51

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ovako, načelno, ja bih bila edgy, jer sam htjela izbjeći početak trudova i završavanje na hitnom CR-u.
    u tom slučaju pretpostavljam da bi hospitalizirali ranije pa promatrali.
    donešenost djeteta tj. procjena veličine ili slično nema veze s tim (po tom kriteriju bi me mogli već sad poroditi)
    kod mene su 100% sigurni da ni do punog termina neće doći do nikakvih promjena pa nema nikakve 'opasnosti' od hitnog carskog.
    do punog 39tj. se po novom čeka jer kod elektivnog carskog dijete ostaje zakinuto za prirodne poticaje poroda (djelovanje hormona i sl. prisutnog u samom porodu)

(op.a. moj prvi porod je završio elektivnim carskim u 42.tjednu bez ikakve naznake mogućnosti pokretanja prirodnog poroda.)
    Posljednje uređivanje od miha : 16.02.2011. at 19:29

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •