Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 416

Tema: Carski rez - razna iskustva molim

azrijelka36 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

moje iskustvo:
    37 +2ili3 ..doma puknuo vodenjak..vode na sve strane. :D
    juriš autom do bolnice..voda non-stop curi (ručnik među nogama-al i dalje curi niz noge), koji trud usput
    pregled u bolnici-sestra, pa doktor, stavljanje katetera
    ležim u hodniku na stolu(btw bilo mi je prestrašno vruće)-muž kraj mene i čekamo da se pripreme u sali za operaciju
    u sali pišurija-doktori, sestre, anestezilozi-svi se šale, zezamo se i pričamo kao na kavi
    ja se tresem ko šiba jer mi je zima ko u sibiru, udišem kisik, daju mi opću i zzzzzzzzz
    kao u magli se sjećam svog smotuljka i rekli su mi da je sve ok i koliko je teška/dugačka
    sve je trajalo nekih pol sata. izvezli me van do muža-on me malo pomilkio i pričao sa mnom i njemu su dali bebu, a mene odvezli-tresla sam se toliko jako da više nisam mogla :D
    kad sam se u sobi razbudila od anestezije, ajme meni..mislila sam da ću umrt od bolova i jedva sam čekala da mi daju nešt..groznoooo
    beba je došla k meni nakon nekih sat-dva
    bolovi su bili strašni, ne samo meni nego i ostali curama koje su poslije mene rodile na carski-a li samo prva 2 dana
    možeš tražiti protiv bolova-pa je onda ok-izdrživo
    nakon skidanja katetera-ustajanje-ajme majko mila..za umrt..
    drugi ili treći dan tuširanje-i dalje sam imala gazu..pa se tuširanje gornjeg dijela tijela ne preporučuje-sestra bila sa mnom da mi pomogne
    šavove pregledavaju .-mislim treći dan-skidaju gazu i stavljaju drugu ili nepropusni flaster(kojih valjda imaju manjka pa štede na njima)
    mene su leđa strašno počela boliti nakon trećeg dana..taman prestali bolovi od carskog, a pojavili se ovi (baš sam sretnica)..sumnjali na upalu bubrega--morala ostati 2 dana duže bolnici od predviđenog jer mi je crp bio jako povišen
    beba je bila cijelo vrijeme sa mnom
    zadnji dan mi vadilii konce. rana bila suha..pošpricali octeniseptom, stavili nepropusni flaster ..i bye bye

Arya avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pitanje za one koje su imale opcu: dal vas je kad ste se probudile jako bolio rez? Ili su djelovala sredstva protiv bolova kad ste otvorile oci?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

drugi porod: spinalna
    treći porod: opća

oba reza su me isto bolila...drugi put sam se čak i brže oporavila

azrijelka36 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Arya prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje za one koje su imale opcu: dal vas je kad ste se probudile jako bolio rez? Ili su djelovala sredstva protiv bolova kad ste otvorile oci?
    mene je bolilo jako-makar su mi rekli da sam primila nešto protiv bolova, i morala sam čekat par sati za slij.dozu(makar ne baš rez nego sve dole)
    seka je rodila par mjeseci prije mene, u istoj bolnici, sve isto-pa nju poslije operacije nije bolilo
    Posljednje uređivanje od azrijelka36 : 26.11.2011. at 20:15

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Moj carski je bio hitan, ali možda isto nekom pomognu moji savjeti i iskustvo.
    Prvo, Bogu hvala na prekrasnom doktoru koji je odmah prepoznao da nešto nije u redu (ljuštenje posteljice + sve ostalo zbog čega sam bila 9 dana razdvojena od malecke). Savjetovao se s ostala 2 doktora i priopćili su mi da moramo hitno na carski. Sve se izdogađalo u roku 15min od kad sam došla u boks. Prethodno sam imala trudove i bila otvorena 6 prstiju. Ugl, kad sam se probudila nakon operacije (poslije ponoći) bilo mi je grozno, tresla sam se nekontrolirano, užasno mi je bilo hladno, puno sam kašljala a to je bolilo kao sam vrag. Ništa nisam spavala, stalno sam plakala jer nisam bila spremna na takav ishod mog poroda. Primala sam infuziju, sjećam se da su mi dali neku injekciju u rame, u sobu su me premjestili oko 11 ujutro. Popodne su mi skinuli kateter. Od jedne bivše ''carice'' sam dobila savjet da ne odbijam voltaren, tako da sam ga pitala ujutro i navečer prva 4 dana. Bebu sam otišla vidjeti na neonatologiju drugi dan, a na podoj sam krenula treći dan. Mlijeka nisam imala 6 dana (što zbog šoka, a i kažu da caricama kasnije dođe mlijeko). Isto sam odlazila do bebe svaka tri sata jer sam htjela da me zapamti, da se upoznamo, da se navike na moj miris i na sisu. Isprva mi je umjesto mlijeka išla krv (bebina pedijatrica mi je rekla da je to jako rijetko,ali se događa), tako da sam to morala ručno izdojiti i tek onda je došlo mlijeko. Bebu samo dojim, nakon dva mjeseca od poroda ona je poduplala svoju težinu tako da sam time iznimno zadovoljna. Dojenje meni pruža neopisiv mir!!!
    Ja sam se vrlo brzo digla na noge i šetala po sobi, polako i bilo je bolno ali to je vodilo mom bržem oporavku. I jedan savjet koji je meni puno pomogao, dok hodate nemojte se grčiti i grbiti kičmu nego koliko je to moguće što uspravnije stajati (rukom se možete držati za rez i malo pritiskati). Tako je puno lakše i brže ćete se dignuti na noge. Sedmi dan su mi skidali šavove i to niti najmanje ne boli!! U bolnici sam ostala 9 dana jer nisam htjela otići bez bebe, a doktori su mi dopustili da ostanem. Točno mjesec dana od poroda ja sam se skroz oporavila. Ništa me više nije boljelo. Ali, da, sjećam se da traperice nisam dugo mogla nositi jer bi me stiskale poviše reza. Prošla su tri mjeseca, a od reza pa sve do pupka ne osjećam NIŠTA. Kao da je to tuđa koža.
    E da, nakon dva mjeseca pojavilo se krvarenje. Vjer.menga, s time da sam opet 15 dana od toga primjetila na dnevnom ulošku trag krvi. Malo me to sad zabrinjava.

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja sam prvu jaku bol od reza osjetila kad sam se prvi put digla, nakon 6-7 sati.
    posli su nam davali ibuprofen i voltaren u guzu..ove inekcije su mi naspram brufena bile puuuno bolje, nije me gotovo ništa bolilo, tako da sam se grebala za inekcije koliko god sam mogla
    al zato, nakon par mjeseci, na tom sam mjestu osjećala prilično jaku bol, ko da me neko natuko po guzici

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Pozdrav cure,

trebaju mi novija iskustva iz Pulskog rodilišta. Prvo dijete sam rodila carskim rezom prije 5 godina zbog tlaka u trudnoći, pa me zanima dali se šta promjenilo kod procedure prije i poslje carskog reza. Dali je ostanak u bolnici još uvijek 7 dana nakon carskog, ili .... Termin mi je početkom 3 mjeseca 2012, i vjerovatno ću i ovaj put na carski isto zbog tlaka...pa se želim što bolje pripremiti za boravak u rodilištu. Hvala ....

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nisam imala bolove nakon buđenja. Pravo je počelo boljeti nekih 5-6 sati kasnije, ali sam tražila injekciju u prvih 2-3 dana kad god je to bilo moguće. Nakon prvog poroda nisam tako, sve kao neću trovati sebe i bebu kroz mlijeko, ali stvarno nema nikakve potrebe trpjeti te bolove i ne moći se naspavati onih par sati po noći koliko imaš mira...

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj zabrinuta31 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav cure,

trebaju mi novija iskustva iz Pulskog rodilišta. Prvo dijete sam rodila carskim rezom prije 5 godina zbog tlaka u trudnoći, pa me zanima dali se šta promjenilo kod procedure prije i poslje carskog reza. Dali je ostanak u bolnici još uvijek 7 dana nakon carskog, ili .... Termin mi je početkom 3 mjeseca 2012, i vjerovatno ću i ovaj put na carski isto zbog tlaka...pa se želim što bolje pripremiti za boravak u rodilištu. Hvala ....
    pa bolje ti je da ostaneš što dulje u rodilištu posli carskog, to je moje mišljenje.
    Kako je u Puli ne znam.

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

imala sam opću oba puta, i najjače me bolio rez odmah po buđenju, kasnije manje, nekako se namjestiš, inekcije počnu djelovati....i kad te dignu na noge je koma

Par žena mi je reklo da njih ništa nije bolilo nakon carskog, neznam, mene je...

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Te koje kažu da ih ništa ne boli posli carskog , lažu, ili su bile nafilane sa analgeticima. Taj carski rez je koma, sve te boli o rani da ne govorimo, još ti sestre kažu okrećite se malo na jednu malo na drugu stranu, a ti ne da vidiš zvijezde nego sve planete...ja sam svaku noć tražila pojačanu dozu analgetika, i uz to me je strašno bolilo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ardnas prvotno napisa Vidi poruku
    Te koje kažu da ih ništa ne boli posli carskog , lažu, ili su bile nafilane sa analgeticima. Taj carski rez je koma, sve te boli o rani da ne govorimo, još ti sestre kažu okrećite se malo na jednu malo na drugu stranu, a ti ne da vidiš zvijezde nego sve planete...ja sam svaku noć tražila pojačanu dozu analgetika, i uz to me je strašno bolilo.
    svatko ima drugačiji prag boli. Mene je bolilo, pogotovo kada je popuštala spinalna, ali nije da boli da umreš od toga. Kad je mene počelo jako boljet, tražila sam nešto protiv bolova i to su mi šibnuli u infuziju. Sve se preživi, a svaki slijedeći dan je lakše. kao što sam već napisala, mene su ubijali bolovi u leđima nakon spinalne što je svima bilo novo da netko ima takvu reakciju. i to je počelo negdje 3. dan nakon carskog, a možda sam se i preforsirala jer sam već taj dan išla doma.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam nedavno rodila po drugi put cr-om, na SD.
    Dobila sam spinalnu, nakon toga su mi stavili kateter i par minuta kasnije sam vec dala pusu bebi
    Na babinjace su me odvezli odmah, dobila bebu na prvi podoj ni dva sata nakon poroda, fino smo se mazili sat i pol, bio je samo u peleni meni na prsima, i jos je malo i papao - jedno uistinu prekrasno iskustvo.
    Infuziju s analgeticima sam primala samo prvih 24h (tada je rez bolio), nakon toga sam bila skroz bez analgetika. Nakon 24h je vadjenje katetera, skidanje infuzije i prvo ustajanje, i ono najvaznije - prvi obrok. Beba je bila sa mnom vecinu vremena, osim po noci i za kupanje, sestre su jako ljubazne, dodavale bebu tih prvih 24h, kasnije pomagale oko dojenja (mali nije dobro hvatao cicu) itd.
    Doma sam otpustena treci dan (znaci bila sam tamo 3 noci nakon cr) i to mi je najbolje od svega jer uz svu njihovu pomoc doma je ipak puno lakse - ima tko malo nositi bebu kad place, ima tko za pruziti ruku prilikom ustajanja, itd...

Uglavnom, ovaj cr mi je ostao u boljem sjecanju nego prethodni, tako da sto se mene tice preporucam spinalnu a i super mi je taj brzi odlazak kuci, biti 7 dana u bolnici mi je katastrofalno dugo ako moze krace...

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

u Zd se ostaje u bolnici (ako bebica niti mama nemaju neke dodatne probleme) 3 dana, tj. 4. se ide kući bez obzira dobila opću ili spinalnu anesteziju

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nemam iskustva s carskim ali ima moja sestra...djete je bilo na zadak pa je porod dogovoren...rodila je u Petrovoj ali porodio ju je njezin predivni doktor kako ga ona zove dr. Vrčić (za razliku od mene koja sam htjela prirodni porod, sestra koja je drugi put trudna želi ponovno na carski)..ona je htjela potpunu anesteziju .....rez u životu manji svi doktori se išćuđavaju kako je kroz "to mogao izvući djete"...nije se kasnije žalila na nikave bolove...doma joj je par tjedana pomagala mama..ispočetka je dojila ali je poslije ostala bez mlijeka....

Moja sestrična pak ima "koma iskustvo".... ona kaže da ima "rez preko cijelog trbuha" koji i nako mjesec dana krvari puna je gaze i svega....da ju je doktor "iskasapio"........

to je dokaz da carski rez ako netko to ne radi ofrlje i brne za pacjenta može biti "nevidljiv" i manje traumatičan, a ako je doktor "mesar" onda je jao meni....
    nije se žalila na sjedenje. dojenje...a ja nakon "prirodnog" mislim nakon što su me "rezali" sve sam zvjezde vidjela idućih godinu dana..kod dojenja, sjedenja,kihanja i da ne nabrajam dalje

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

I ja sam rodila na sv.duhu i sam carski mi je ostao u dobrom sjećanju. Nisam se otvarala, malom pali otkucaji i da se ne muci vise, ponudio minie doktor opciju carskog i pristala sam. Pod opcom je bio, trajao kratko i nakon pola sata sto su me smjestili u sobu su mi doveli bebu koji je na moj zahtjev bio stalno samnom osim prvu noć jer sam jos bila na kateteru i drugu noć jer su me morali vratit na kateter jer nisam mogla piskit... Nije mi trebalo ništa protiv bolova, ali nisam drugu noć mogla spavat pa su mi dali normabel. Boli da, pogotovo dizanje, vrtilo mi se nije, rekli da se probam sto vise kretat jer da to ubrzava oporavak. Doma smo išli 3.dan, a nakon 7 dana sam imala prvi put stolicu nakon poroda i tad je bol nestala kao rukom odnesena. Ne znam kakve je to veze imalo, ali odonda nisam osjetila ništa dolje i super mi je

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Zadnjih par dana čitam o carskom i od svega najviše se bojim katetera :/
    Mislim glupo rečeno da ne bi netko krivo shvatio, najbitnije je da prođe sve u redu ali kad ovako razmišljam sve sam te bolove prošla sa operacijama slijepog crijeva u trudnoci i evo sad niti 3 mj. Nakon toga sam završila hitno u bolnici u 30 tj trudnoce jer sam jaaako prokrvarila.
    Dijagnoza placentna previa totalna -šok ! Ostavili me na mirovanju do kraja . .. I jako me prestrasili. Još veći šok mi je jer sam uredno imala preglede i navodno imala super urednu trudnoce . Ugl zanima me do kad se čeka sa carskim s obzirom na dijagnozu?
    Kako je carski neizbjezan isla bi na spinalni tako da mogu odmah vidjeti svoju mrvicu.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

choko, na što ćeš ići odlučuju doktori a ne ti, spinalna, epiduralna ili opca sve ovisi od tvog stanja i stanja djeteta. Meni je pukao vodenjak diejte bilo na zadak i išla na hitni carski sa spinalnom. Kateter mi uopće nije pridavao brigu, nisam ni osjetila da ga imam.
    Bitno je da se ne sekiraš , bit će sve ok.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Rodila sam na carski imala sam visoki tlak i bebini otkucaji na ctg-u su bili visoki, imala sam male trudove i dr. me odlučio porodit kad su probušili vodenjak vidjeli su da se beba pokakala pa sam išla na opću anesteziju i na carski. Nakon carskog užas, boli ko sam vrag, ne smiješ kašljati, smijati se, ustajati s kreveta me smijem se ni prisjetiti. Kad dođeš kući sve je lakše.
    Sad mi je 20 dana nakon poroda, rana mi malo curi i crveni se na jednom dijelu. Što da radim???

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ma misim ako se ide na dogovoreni carski ,bez hitnoce moguce se dogovriti.A u slucaju hitnoce ne pitam niša,vjerujem da znaju sta rade .
    ja se nadam ovom prvom

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa i ako je planirani carski ("hladni"), to ne znači da imaš punu slobodu pri izboru anestezije. Možeš reći što preferiraš, ali odluka je medicinska.

Vanchriban avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Evo i mene zanima ovo glede anestezije. Trenutno sam 33+2 trudna, na zadnjem pregledu prije 4 dana je ustanovljeno da se beba okrenula na zadak i koljenima prema dolje, obzirom da je već 2600 gr gin kaže da će se teško iz tog položaja okrenuti natrag i da ću morati roditi na carski. Spremam se konkretno u Petrovu.

Pročitala sam ovaj cijeli topik i nekako nisam stekla dojam da se može birati kakvu anesteziju želiš nego jednostavno bude kako oni odluče. Meni je u neku ruku svejedno koja bude, brine me samo što sam pročitala da dosta žena nakon spinalne ima užasne glavobolje ili križobolju ali ne znam u kojoj je to mjeri individualno.

I vi koje ste imale CR u Petrovoj, zanima me kad smije mm vidjeti bebu? Jel mu je pokažu uopće? Pretpostavljam da k meni ne može dokle god sam na intenzivnoj al hoće li moći vidjeti dijete?

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

vanchriban,
    ja sam 2x rodila na carski u Petrovoj...
    Što se tiče anestezije - na razgovoru s anesteziologom, kažeš svoje preferencije i ukoliko je moguće, biti će ti ispunjene. Ja sam prvi put htjela spinalnu, ali je anest. odlučila da ću pod opću ići - i uopće ne žalim!

nakon carskog si, ako je sve OK, na intenzivnoj kratko, možda 2-3h. Jedino ako na post-intenzivnoj nema kreveta onda se to može otegnuti.
    TM smije vidjeti bebu u vrijeme posjeta, od 16-17h (koliko se sjećam) pokuca na vrata gdje su bebe i sestra mu s vrata dođe pokazati bebu na minutu. Tako je svo vrijeme dok si tamo. Nije bajno, ali... brzo prođe tih 6 dana do odlaska doma!
    Dok si na post-intenzivnoj posjete su u sobi, ima ti pravo doći jedna osoba, (tm, mama...) mora se javiti sestri, obući ono njihovo zeleno odijelo...
    Kada te prebace u "normalnu" sobu onda za posjete moraš ili ići dole u predvorje ili na stepenice - tamo na hodniku od odjela ne daju biti...
    Ako imaš još pitanja, reci!

Vanchriban avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ekica zlatna si, već sam mislila da nitko neće vidjeti moj post

Daj reci jel bilo onda oba puta pod općom? Nemam strah od budnosti tijekom postupka, htjela bi što prije vidjeti bebu. Kad ti je donesu ako si pod općom na carskom?

Tko te je vodio tamo od doktora? I zanima me kako ti izgleda ožiljak od carskog, ovdje sam pročitala da ima i lijepo zašivenih i mesara pa me i taj dio zanima.

Općenito čega god se još sjetiš piši I da, ako je planirani carski koliko ranije te hospitaliziraju i kako odluče kad je dijete zrelo za porod?

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Vanchriban prvotno napisa Vidi poruku
    Daj reci jel bilo onda oba puta pod općom?
    je, oba puta po općom

Nemam strah od budnosti tijekom postupka, htjela bi što prije vidjeti bebu. Kad ti je donesu ako si pod općom na carskom?
    osim što pod spinalnom vidiš bebu tih par sec. u sali, nema nikakve razlike u "viđanju" bebe dalje obzirom na to da li je CR bio pod općom ili spinalnom
    Dakle, čim te prebace u tu post-intenzivnu dobiti ćeš bebu kada bude prvo vrijeme kada inače donose bebe. Više se ne sjećam točno, ali to je cca oko 6 u jutro pa oko 10, oko 13, oko 17 i navečer oko 20h - bebe su po pola sata-sat uz mame. Kad te prebace u sobu, beba je većinu dana uz tebe i meni je to bilo super! Prvo dijete sam vidjela nekih 5h od poroda (oko 15:30 došla na postintenzivnu, oko 17 su je donjeli), a drugo nekih 3h od poroda

Tko te je vodio tamo od doktora?
    U prvoj trudnoći sam tek pred kraj došla kod prof Škrablin. Nije mi to bilo neko bajno iskustvo...
    Drugu trudnoću sam od početka vodila privatno kod prof Ivanišević i o njoj imam samo riječi hvale!

I zanima me kako ti izgleda ožiljak od carskog, ovdje sam pročitala da ima i lijepo zašivenih i mesara pa me i taj dio zanima.
    ah, ožiljak... moja rak-rana! Ali nemoj se time zamarati, više ti ovisi o tome kakvo ti je tkivo, nego kako će te netko zaštiti... Ja kada uspoređujem svoj ožiljak od CR sa nekim prijateljicama koje su isto na CR rodile - dođe mi da plačem. Moj je debel i prilično vidljiv, s napuhanim dijelom iznad ožiljka. A nekima je samo tanka svijetla crta. No, ionako je rez ful nisko pa ne brini o tome puno!

I da, ako je planirani carski koliko ranije te hospitaliziraju i kako odluče kad je dijete zrelo za porod?
    moja oba carska su planirala, prvi put sam rodila s 39+1 i to su prilično dugo čekali, da bebe bude čim duže u buši, ali bila sam ful zatvorena i nije bilo naznake da bi porod mogao početi ranije... Došla u pon, obavila sve što treba (krv, urin, anesteziolog, ekg...), u utorak bio CR
    drugi put je bilo nekih problema pa sam ležala u bolnici nekih mjesec dana prije, a CR mi je napravljen s 38+6
    Ako nema potrebe, prije 38 TT neće raditi carski...

Eto, nadam se da samodgovorila sve što te zanima, ako imaš još pitanja - tu sam!

Vanchriban avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Puno ti hvala, sad mi je sve jasnije i bistrije!

Nemam više pitanja, ako se sjetiš još nečeg što bi mi bilo korisno dopiši

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj mariaci prvotno napisa Vidi poruku
    Rodila sam na carski imala sam visoki tlak i bebini otkucaji na ctg-u su bili visoki, imala sam male trudove i dr. me odlučio porodit kad su probušili vodenjak vidjeli su da se beba pokakala pa sam išla na opću anesteziju i na carski. Nakon carskog užas, boli ko sam vrag, ne smiješ kašljati, smijati se, ustajati s kreveta me smijem se ni prisjetiti. Kad dođeš kući sve je lakše.
    Sad mi je 20 dana nakon poroda, rana mi malo curi i crveni se na jednom dijelu. Što da radim???
    daj odi doktoru. ja sam imala dva carska reza, al nikada mi se nije ništa crvenilo niti mi je išta curilo

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

mariaci, potpisujem nelu.. i ja sam imala 2 carska i nikad te simptome....

evo i ja sam 'svjeza' sa carskog. ja sam morala ici na carski iz vise razloga, dali su mi da biram opcu ili spinalnu i ipak sam na kraj odabrala opcu, sto je dobro jer kad su dosla u salu i legla na stol, uhvatila me neka panika (pogotovo kad su me vezali za stol) i jednostavno nema sanse da bi mogla to normalno prezivjeti sa spinalnom kad sam jedva se normalno ponasala znajuci da cu pod opcom.

oporavak je bio teeeezak prvi 5 dana, jako je bolilo stezanje maternice, ali sad nakon 14 dana sam skoro ko stara!

za one koje se dvomisle pod spinalnom ili pod opcom, evo jedno moje iskustvo, uopce mi nije zao sto nisam pod spinalnom. zadnje tjedne trudnoce sam razbijala glavu i 'mucila' se razmisljajuci hocu li spinalnu ili opcu (nikako se nagovoriti na spinalnu) ali onda sam shvatiila da nismo svi isti, da nije spinalna za svakoga, pogotovo za one koje panicare (ginekolog sam to rekao)... ja sam vidila svoju bebicu cim sam se probudila, onda su je malo odvela na par sati dok nisam dosla sebi i nakon toga je bila stalno kraj mene. ja, osobno, se ne osjecam 'uskracena' sto ju nisam odmah vidjela jer kad stavim sve na 'vagu', mislim da bi psihicki gore prosla da sam bila budna (jer sam plasljiva i panicar).....

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, čim te prebace u tu post-intenzivnu dobiti ćeš bebu kada bude prvo vrijeme kada inače donose bebe. Više se ne sjećam točno, ali to je cca oko 6 u jutro pa oko 10, oko 13, oko 17 i navečer oko 20h - bebe su po pola sata-sat uz mame. Kad te prebace u sobu, beba je većinu dana uz tebe i meni je to bilo super! Prvo dijete sam vidjela nekih 5h od poroda (oko 15:30 došla na postintenzivnu, oko 17 su je donjeli), a drugo nekih 3h od poroda
    Meni osobno se ovo cini kao jako los pristup za pocetak dojenja, pogotovo u kombinaciji prvorotka + planirani (hladni) cr
    Kako dugo se ostaje u tom rezimu? Ako samo prvi dan onda ok, ali za drugi dan mi se cini puno premalo vremena za dojenje (moj je drugi dan vec imao 12 podoja a nije bio kod mene po noci)

Znam da sigurno nije pravilo ali sve cure koje znam osobno da su rodile u Petrovoj na cr prvo dijete - niti jedna nije uspjela s dojenjem na dulje staze
    Posljednje uređivanje od sillyme : 02.02.2012. at 07:57

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo, ja ti se ne uklapam u statistiku. I poznajem još dosta žena koje su poput mene. Dakle, planirani CR, prvi dan (ili u mom slučaju više dana) ja na intenzivnoj gdje dijete nije cijeli dan s tobom nego ga donose.

Imala sam dodatne faktore koji su cijelu situaciju otežavali ali to je van okvira ove rasprave.

Istina je da takav pristup odmaže dojenju, idealno bi bilo od prvoga dana moći dojiti na zahtjev.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zaboravila sam napomenuti, radi se o Petrovoj, prvo dijete.
    Reagirala sam zato što mislim da tvoj post previše obeshrabruje žene koje moraju na CR u Petrovoj a žele dojiti. Istina je da se ti uvjeti trebaju mijenjati, ali u međuvremenu, treba znati da uspješno dojenje nije izuzetak od pravila, kako je ispalo. To ne kažem samo sudeći po sebi, pričam i o drugim ženama.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

sillyme, u post-intenzivnoj si cca 2 dana!
    istina, nisu okolnosti idealne, ali uz manje ili više truda, sve to može dobro ići!
    Moja oba CR su bila na hladno, grudi male, podivljale od količine mlijeka negdje s prelaska 2-3 dan, sestra izdaja jednu, ja drugu, po noći se budim da razbijam kvrge... Ali znala sam da hoću dojiti, da to mogu i da ću, uz te usputne probleme i uspjeti!
    I sve cure koje sam tamo upoznala (i ostala u kontaktu) i koje su rodile na CR - doje (ili su dojile), ovo čisto da statistiku malo pokvarimo

Danka, naravno da bi bilo idealno dojiti na zahtjev, ali ako to znači 24h rooming in, nakon CR - ja sam prva protiv!
    Kada su me prebacili u sobu, uvijek sam "žicala" sestre da mi donesu bebu navečer poslije kupanja kako bi i taj obrok cicali i sve su to rado napravile, a preko dana (kada si u sobi) je beba ionako većinu dana tamo i nije bilo nadohranjivanja. Ali da mi par sati nakon CR neko da bebu da je stalno uz mene... sorry, ja mislim da se barem tih prvih 1-2-3 dana treba maksimalno posvetiti oporavku!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa gle, prvih 24 sata ja sam morala ležati zbog spinalne, i sve i da je sve drugo idealno, ne mogu sama do djeteta, ne mogu ga uzeti itd. Ali nakon toga, ja sam se digla i mogla sam sve, samo me nisu puštali iz intenzivne zbog nekih drugih razloga. Ali dijete sam stavljala na prsa i inzistirala na nehranjenju mimo mene. Da sam imala odgovarajuću podršku (dakle sestru u sobi cijelo vrijeme), ne vidim zašto ne bih mogla dojiti na zahtjev i istodobno se odmarati i oporavljati.
    Pa tako sam živjela i kad sam stigla doma prvih nekoliko tjedana. (Imala sam pomoć i podršku.)

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

sve znam, ja sam drugo dijete stavila na prsa odmah čim sam ga vidjela (iako oni kad ih prvi ut donesu, kažu doslovno" samo se malo mazite") i naravno i svaki put kada su ih donosili.
    I dohranjivani sigurno jesu, oboje, ali sam stalno govorila da imam mlijeka, da ako krenu plakati, a malo je vremena do slijedećeg donošenja da ih nekako utješe (dudom ili kak već) i da probaju ne dati dohranu (a više puta sam i čula da to zaista tako rade!!). Tako da, to što su dobili par puta AD, ne smatram baukom!
    A što se tiče roominga, pa stvar i je takva da podrške NEMA i da uglavnom ispada da tamo gdje je rooming uveden je više-manje sve prepušteno rodilji (sestara je ili premalo ili nemaju dovoljno volje ili nešto treće) i zato kažem da moj izbor Petrove u tom konntekstu nije bio slučajan.

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Meni osobno se ovo cini kao jako los pristup za pocetak dojenja, pogotovo u kombinaciji prvorotka + planirani (hladni) cr
    Kako dugo se ostaje u tom rezimu? Ako samo prvi dan onda ok, ali za drugi dan mi se cini puno premalo vremena za dojenje (moj je drugi dan vec imao 12 podoja a nije bio kod mene po noci)

Znam da sigurno nije pravilo ali sve cure koje znam osobno da su rodile u Petrovoj na cr prvo dijete - niti jedna nije uspjela s dojenjem na dulje staze
    Nisam rodila u Petrovoj, ali sam bila na istom režimu prva dva dana. Od trećeg dana je bila sa mnom po danu i brzo smo uspostavili dojenje. Nakon početnih problema koje sam i očekivala uspešno dojimo skoro 6 meseci i planiramo još dugo. Isto tako imam puno primera oko sebe da nisu uspele, ali mislim da je važno biti dobro informisan i imati podršku u startu od osoblja u bolnici, a kasnije i kod kuće i od pedijatra (kao i u slučaju dojenja nakon vaginalnog porođaja), što one nisu imale.

Prvi put kada su je doneli isto su mi, kao i ekici rekli da se malo mazimo, a ja sam odmah raskopčala spavaćicu i pustila je da njuška i liže dojku. Nisam je mogla postaviti da sisa, ali mi je bilo važno da zapamti moj miris. Ne znam šta bih da su mi je odmah ostavili. Prva dva dana trebalo mi je pola sata da ustanem iz kreveta. Ne bih ništa mogla sa detetom teškim više od 4.5 kile.

Ubeđivali su me da neću imati dovoljno mleka jer je beba krupna i da ih zovem kada mislim da treba da je dohrane. Nisam nasela na njihove priče i nikada ih nisam tražila zbog toga, ali sam (kada sam znala da je u smeni fina babica) zvala da mi pomognu da je postavim u pravilan položaj. To je bila sva pomoć koju su mi pružile. Mislim da ne bih mogla više očekivati ni da je od početka bila sa mnom.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je drago da ste uspjele u dojenju, ali i dalje tvrdim da je to los pocetak.
    I ja sam prvi cr imala u slicnom rezimu (nije Petrova) i s dojenjem je krenulo jako lose u tim uvjetima, jer je meni mlijeko jako sporo dolazilo a oni su uredno bebu nadohranjivali "dok mi ne dodje mlijeko" a ja naivno mislila "pa bar beba nije gladna nije to strasno" i onda na kraju sedmi dan izadjes iz bolnice s bebom koja je navikla na bocicu i cicama koje nemaju ni priblizno "proizvodnju" u skladu s bebinim potrebama. E onda slijedi bitka za izbacivanje bocice koju nije bas lako dobiti.

S drugim sam zato isla u rooming-in od prvog sata i to nije nikakav bauk - dok lezis kad beba zaplace pozoves sestru, ona dodje, doda ti bebu, pomogne staviti na cicu i nakon toga fino oboje lezite i odmarate dalje. Kad pojede i zaspi pozoves sestru, onda stavi bebu u krevetic a ti malo odspavas. Po noci ionako odnesu bebu osim ako inzistiras da ostane. A i nakon tih 24h sam znala pozvati sestru da mi pomogne ako sam bila preumorna da nesto napravim (pred kraj dana najcesce). I ovaj put mi je mlijeko sporo dolazilo (svaki dan se povecavala kolicina ali nikad u nekim ogromnim kolicinama) no sigurno brze nego da beba nije odmah drugi dan dojila puno, a treci je u jednom navratu provela 6 sati non-stop pristekana (jer ja radjam djecu od preko 4kg koja ocito nemaju "pikula" kapacitet zeluca )

Nismo svi isti, nekima treba vise vremena za uspostavu dojenja a savjeti tipa "samo se mazite" ili samo 5 podoja dnevno (pri cemu mozda beba spava jer su je nahranili prethodno) nisu ni priblizno idealni za usposavu dojenja. Da ne spominjem da mi je ideja obostranog izdajanja cica usred noci izdajalicom dok beba spava par metara dalje nahranjena AD-om umjesto da beba pocica to mlijeko totalna glupost ali eto, to je praksa. Jos ako nadohranu daju bocicom umjesto spricom (ne znam kako je u Petrovoj ali mogu pretpostaviti)...

Ukratko, moj komentar nije namijenjen za obeshrabrivanje ali je kao upozorenje da uz ovakav "rezim" s dojenjem moze puno lakse krenuti lose nego u "rezimu" kad beba jede kad hoce i koliko hoce, narocito tih prvih dana dok se uspostavlja pocetna "proizvodnja" mlijeka, i da se treba potruditi i "gnjaviti" sestre to malo vremena kad je beba s vama da sto vise doji, a ne "lakocemo kasnije" pristupom si mozda prilicno "zeznuti" stvar.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj zabrinuta31 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav cure,
    Citam iz ankete o rodilistima koju smo provele prosle godine, po ovome sto su napisali iz Pule sve je isto kao sto si opisala.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je drago da ste uspjele u dojenju, ali i dalje tvrdim da je to los pocetak....
    .
    Je, je, sve što si u ovom postu napisala stoji, ali onaj prvi post na koji sam reagirala djeluje obeshrabrujuće na one koje idu na planirani CR. Puno je teže boriti se s problemima ako ti čak i na Rodi kažu da su šanse za uspjeh skoro nikakve. (Pri čemu treba reći da NISU "skoro nikakve".)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Je, je, sve što si u ovom postu napisala stoji, ali onaj prvi post na koji sam reagirala djeluje obeshrabrujuće na one koje idu na planirani CR. Puno je teže boriti se s problemima ako ti čak i na Rodi kažu da su šanse za uspjeh skoro nikakve. (Pri čemu treba reći da NISU "skoro nikakve".)
    X

ja ne bi uopce spominjala sanse za uspijeh jer on ovisi o puno razlicitih faktora i iz svoje perspektive bi mogla reci da znam samo jednu trudnicu koja nije uspjela. al u nekoj siroj slici, moja je nerealna. kao i bilo cija.
    ono sta bi ja naglasila je da se ne ustrucava traziti pomoc. i zaista ju traziti. pobjediti svoj osjecaj srama i da dosadjujes i da trebas biti u nekoj pozadini tudje price na pozornici jer ne trebas. to je vasa predstava, a ti i beba ste glavni akteri, svi ostali postoje da vam pomognu da uspjete, no treba traziti.
    tako da bi moj naglasak u cijeloj toj prici bio: trazite pomoc, svatko ima pravo na nju i budite u tome uporne. dojenje se uci. nitko se ne radja s tim znanjem
    Posljednje uređivanje od leonisa : 03.02.2012. at 12:08

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, i moje dijete je rodjeno u petrovoj, CR, prvih 24h sam zbog spinalne samo lezala ko tutlek, prvi put mi je dosla na sisu nakon vise od 24h.
    svih 7 dana smo se mucile jer nismo znale kako. no naucile smo i dojiti i ja izdajati u tom periodu odvojenosti. dojila je tri godine.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

svoj sam cr obavila privatno u zagrebu, zaista kraljevski tretman, koliko para toliko muzike, bez riječi. beba se gušila pa je moralo biti hitno, došla sam u pola 3 već sam u 4 poljubila mrvicu. dobila sam spinalnu blokadu, čega me bilo strah, ali 2 sata nakon poroda počela sam osjećati noge, bilo mi je odmah lakše . bolilo me je ko sam vrag od trbuha nadolje, primala sam IV ketonal i antibiotike 3 dana, nakon toga oralno uzimala ketonal još 2 tjedna, tada su prestali bolovi, tek sam nedavno počela osjećati područje oko reza, rana je uredna, zarasla, nije bila šivana nego ljepljena pa je na tom mj ostala tanka crvena crtica, al baš me briga ne vidi se. krvarila sam 6 tjedana nakon poroda.

e sad zanima me kada je vama došla menga nakon poroda. naime malu sam dojila prvih mj dana, nakon toga je mlijeko jednostavno presušilo, nije napredovala pa sam u dog s pedijatricom počela s nadohranom, sirota moja mrvica, sad lijepo napreduje, ali mi je žao što nisam uspjela s dojenjem, ona sad ima 2 mj i još mi nije došla menga, a ne dojim već mj dana.

kako stojite s kontracepcijom nakon cr-a? ja sam se odlučila staviti spiralu prije ljeta, jer pilule ne smijem koristiti zbog zdravstvene situacije.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Pozdrav, moja iskustva oko vaginalnog poroda nisu baš lijepa. Na stolu sam bila 18 sati, stvarno ne znam koliko sam bočica dripa dobila da bi se otvorila, a trudovi su bili strašno bolni, iako je aparat pokazivao da nisu strašni. Tada sam pitala sestru, kako to da me toliko boli, a slabi trudovi, pazite što mi je tada odgovorila, nije to ništa draga moja što te još čeka, zamislite. Da bi se napokon nakon tih 18 sati otvorila i hvala Bogu porodila, ali tako da su previjali krevet i skočili mi na trbuh, naravno nisu me stigli ni recnuti, nego sam popucala sva, užas, a mogu reći da me je prvi i zadnji trud jednako bolio, tako da je to za mene bilo jedno strašno iskustvo. Dok se moja šogorica porodila na carski, jer je imala visok tlak i nikakvih problema nije poslije imala.

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

prvi porod vaginalni, divan, nakon niti tri sata od prvog truda stigla naša srećica!

drugi hitni CR, koma, toliko silnog stresa, i danas mi je još teško kada se sjetim,
    s jedne strane se ljutim na samu sebe jer pomislim kako sam samu sebe iznevjerila (ako me razumijete),
    a s druge strane pomislim hvala Bogu neka je sve dobro završilo i srećica nam je živa i zdrava!

voljela bih da imamo kroz godinu dvije još jednu pinku, samo se od sveg srca nadam da ćemo izbjeći CR.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo da se i ja priključim..bebica je od 29tj na zadak,i danas sa 32tj nije se ni pomakao.Velik je već
    sada - procjena je da ima 2600 gr....Ovo bi mi bila treća trudnoća.
    Uhvatila me neopisiva panika roditi vaginalno na zadak (u slučaju da se ne okrene), pored toga što
    sam čitajući po forumima skužila da je epi kod vaginal.poroda na zadak skoro pod normalna.
    Osim toga, planiram na SD kod dr.Habeka (on je porodio drugu trudnoću) no koliko sam skužila daje prednost
    vag.porodu na zadak prije nego CR.
    Samo da napomenem i da je prva trudnoća (Petrova) završila tragično,blizanačka trudnoća,obje mrtvorođene u 35tj.(rođene vaginalno)
    Mislim da vam svima ne moram posebno opravdavati svoje strahove,no usprkos svim eventualnim komplikacijama nakon
    CR - ja sam za CR ukoliko se ne okrene. Jednostavno ne želim riskirati...samo, kako nagovoriti dr.H na opciju CR??
    ima li tko kakvu friškiju info za indikaciju za CR ukoliko je beba iznad koje težine i još na zadak?
    usput,moram priznati da se najiskrenije nadam da paničarim bezveze,tj.da će se okrenuti.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moj D. se okrenuo u 39. tj., a ima djece koja se okrenu i u samom porodu. I to sa glave na noge.
    Ako stvarno hoćeš CR zbog zadtka, u Petrovoj je to indikacija. Čeka se ulazak u 39. tj. i onda režu.
    Ali ja mislim da, bez obzira na prethodno iskustvo (razumijem te jer sam i sama izgubila dijete), bilo bi dobro da se primiriš, opustiš, pokušaš neke vježbe za okretanje, počneš vjerovati svom djetetu i strpiš se da se ipak okrene. Uostalom, porod na zadak i nije tako strašan jer prvo ide onaj mekani dio - guza Zapravo, slovi kao lakši samo ga rijetko ko od naših liječnika zna izvesti. U tome je problem. Ali ako to dr. Habek zna, onda nemaš straha

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kljucic, hvala ti puno - malo me primirilo.. ma bojim se te epiziotomije i to panično..doživjela sam to
    u prvoj trudnoći, pa je bila zapela još i posteljica...ma duga priča..dugo, jaaako dugo mi je trebalo da se
    fizički i psihički oporavim...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

frka20, mogu zamislit kako ti je i ja bih da sam na tvom mjestu tražila CR ne bih htjela riskirati i ponovo prolaziti traumu koju si prošla s vaginalnim.
    da se nadoveže napostove oko anesteziej ja sam imala spinalnu, pitali su koju bi dapače imala sam dojam da će uvijek radije sugerirati lokalnu nego opću, brzo sam došla sebi, brzo se oporavila, bebicu m ije bila na cici sat nakon poroda i uz podršku sestara radi se o SD dojila sam na zahtjev od samog početka, nisam se ustručavaal stalno korsititi zvonce i tražit ih prvih daan da mi stave dijete na cicu, prvo jer sam to trebala naučit drugo jer mi se bilo teško okretat na bok. s drugim djetetom sam već sve znaal i bila glavni savjetnik za dojenje mamama u sobi.

inače, ožiljak tanak i neuočljiv, oporavak brk nakon oba CR, moj savjet bi bio što brže na noge odmah nakon 24 h i što više šetat a ne cmoljit u krevetu, ja sam bila ko metak kad sam izlazila iz bolnice doma.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i da, nije me bolio ožiljak, prvi dan sam imala anesteziju, nikakve strašne bolove nisam imala al fakat, očito ovisi o svakome individualno.

i nikad nisam pomislila da sam podbacila jer je CR spasio moju djecu, nekad ni tijelo i psiha koliko god dobro bili pripremljeni, imali idealne uvjete, koliko ih se može imati u našem zdravstvu, i suradljive liječnike, ne mogu odraditi svoj posao, meni je npr priroda dala zdjelicu takvu kakvu imam vrlo usku i mesnat mišićav grlić (sportski) koji se ne da i đaba sva moja edukacija i opuštenost i dobro doktori kad ne ide, ne dao Bog da su išli na jedinu preostalu opciju vacuum...ovo govorim samo radi mama koje imaju grižnju savjesti da je ne trebaju imati.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

evo i ja cu se pridruziti.. ja sam mogla birati opcu ili spinalnu za CR, a ja kao jedan od rijetki sam na kraj izabrala opcu. kad sam usla u salu, iako sam znala da cu pod opcom, uhvatila me velika panika, tesko mi je bilo za disati, psihicki sam se skroz uplasila, i pomislila sam si u taj moment 'o boze, pa ako sam ovakva kad znam da idem pod opcom, sta bi tek bilo da sam ostala budna'. mene to toliko ne pogadja sto nisam odmah vidjela bebicu. kad sam se probudila i kad su me vratili u sobu, odmah je bila konstantno kraj mene jer sam to zatrazila. iako se ja jako tesko oporavljam od CR (ovo mi je bio drugi, prvi je bio hitan pa sam pod opcom), bila sam uporna sa dojenjem i tako je to teklo bez problema, dan danas cikimo a ona ima vec 6,5 mj.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

frka 20,
    ako ti se beba ne okrene ići ćeš na carski, obzirom na anamnezu niti jedan dr se neće usuditi da te ugrožava, niti tebe niti bebu.
    Nemoj se bojati.

Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •