Stranica 17 od 23 PrviPrvi ... 71516171819 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 1125

Tema: Razmisljaju li o tome kucanice?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Mi živimo u zemlji gdje se žene ubijaju na dnevnoj bazi. Činjenica.

Žene ,a ne štenci ili mačke.

Žene, Valjda zato jer su žene. Jer se usude rastati , jer se usude odbiti .

A ako koja uzvrati onda je kriva jer nije mrtva. ( a.magaš )
    Muškarci ubijaju žene na dnevnoj bazi.
    Muškarci ubijaju muškarce na dnevnoj bazi.
    To je taj neki OGROMNI problem s agresijom...

Žene rijetko ubijaju.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Muškarci ubijaju žene na dnevnoj bazi.
    Muškarci ubijaju muškarce na dnevnoj bazi.
    To je taj neki OGROMNI problem s agresijom...

Žene rijetko ubijaju.
    Jel ovo neki topic na kojem pljujemo po muškarcima, a žene koje žele raditi smatramo glupačama koje se žele natjecati s muškarcima, nositi hlače i gurati se gdje im nije mjesto? I onda društvo kao ima predrasude prema kućanicama?!

Zanimljivo kako je mic po mic od strane par žena koje "nikome ne nameću svoj izbor da budu kućanice", "niti ga smatraju vrednijim" odjednom na vidjelo izašla zastrašujuća količina predrasuda prema neistomišljenicima. Prvo između redaka a onda bum u glavu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zubić vilo, i ja sam te predrasude već neko vrijeme primjećivala, ali nisam komentirala jer mi je jasno da nisam objektivna pa sam mislila da možda umišljam.
    A eto, sad su se "outale" pa više nema zabune

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Zubić vilo, i ja sam te predrasude već neko vrijeme primjećivala, ali nisam komentirala jer mi je jasno da nisam objektivna pa sam mislila da možda umišljam.
    A eto, sad su se "outale" pa više nema zabune
    zbog takve slične predrasude sam ja svojedobno dobila da sam neiživljena i isfrustrirana

dakle, nije ovo od jučer
    samo je sad jasno i glasno

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Evo još jedna "neravnopravna" kućanica. Meni je drago da nismo ravnopravni i da se mogu ponekad "sakriti" iza moje ženske "slabosti". (koliko navodnika)
    Zašto bih ja radila ( opet navodnici) "muške" poslove. Dovoljno mi je i mojih. Ionako radim sve kad mi je muž otsutan, a kad je doma neka uzme svoj dio. Priznajem da sam daleko više od tate radila oko i bila s djecom, jer mi je to najdraži posao na svijetu.
    I ne želim biti ravnopravna u njemu. Hoću ga za sebe. Kako sam sebična! Da li je to majčinsko srce ili instinkt ili hormoni, nije me briga. Tata ima svoj dio s djecom, ali je manji od mog. Pa što god tko mislio o tome.

Uostalom, kod doktora su uglavnom mame ( uz pratnju tate), na roditeljskim sastancima isto. Nema šanse da bih ja bila doma ili na poslu, a da mi tata podnosi izvještaj o zdravlju ili ocjenama. Djeca su moj najvažniji posao i radi njih sam postala kućanica i mama s punim radnim vremenom.

I nisam se odrekla svoga obrazovanja, ni svoga članstva u Mensi, ni daljnjeg učenja zato što sam doma.
    Za posložiti svoje prioritete treba imati i koju godinu na plećima, a vi ste većina još jako mlade. I ja sam godinama radila, plaćala vrtiće, vodila ih u školu s ključićem oko vrata, mislila jesu li jeli...Lako je dok su mali i u vrtiću. Kad krenu u školu, pa su u prometu, pa sami doma - to treba izdržati i biti koncentriran na svom zahtjevnom ( ili nezahtjevnom-svejedno) poslu.

Ponovo kažem da sam privilegirana što sam doma. Dok muž zarađuje za nas i biti ću. Da li razmišljam o budućnosti? Da, ali trenutno me nije briga.

I nemam baš ništa protiv bilo koga tko misli sasvim suprotno od mene. I tko želi biti ravnopravan.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ifigenija, ja bih ti samo rekla da nekog osnovnog poštovanja prema ženama kućanicama nikada nije ni bilo. Sva ta briga o djeci, kući, pa i starcima, se uvijek uzimala zdravo za gotovo. Sve dok žena ne bi pogriješila u koracima - prepekla ručak, propustila mužu oprat noge, itd ... onda bi se udrilo po njima. Često i šakom. Pa bi znale reći "dobile smo batina samo kada bi ih zaslužile". To su riječi također starih mudrih ljudi, koji su živjeli u patrijarhatu. A batina je bez pardona radila i kod djece, nije bila zakonski zabranjena, dapače, bila je blagosiljana. Nemoj samo živjeti u iluziji da je posao kućanice bio plemenit i lagan, a pogotovo cijenjen. Bar u mojoj obitelji su se žene kućanice nadobijale batina, gore negoli marva. I sve su ih pretrpile, bez pogovora, prijave policiji.

Imale su žene razloga da izađu na ulice, nije to bilo tek tako da uskoče u muške hlače i zanimanja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

la_mama, oprosti, ali o čemu ti to, o kojem dobu, o kojem kraju? I to što je netko kućanica nema ama baš nikakve veze s batinama. Tko misli tući i ubijati napraviti će to bez obzira bila žena ( muž) zaposlena ili ne.

I nemojte mi reći da ne bi velika većina muškaraca (i to danas i ovdje) bila sretna da im je žena doma i brine o njima, kući i djeci, a da oni mogu to sve financirati. Bez obzira na njenu sreću.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Mala napomena za bukvalni dio foruma.
    Opaskom o muškarcima koji urlaju na Trgu i dobijaju potpore od raznih vlada a sve da bi lakirali nokte, imali dugu feniranu kosu i imali pravo heklati u kafiću bez izrugivanja po rodnoj osnovi, htjela sam suprotstaviti žene koje kroz zadnjih x godina stalno traže muške hlače, mušku pamet, muška prava, htjele bi imati muška zanimanja...

Iz čega, naravno, zijeva jedan dubok kompleks i nesvijest o vlastitoj vrijednosti... i ograničenjima.
    pa draga ifigenija, sto te tako uzrujavaju te zene u muskim hlacama, s muskom pamecu, muskim pravima u muskim zanimanjima?
    tebe na to nitko ne tjera.

a cisto samo uspredbe radi (sto cu kad sam tako bukvalna) izvuci cu osobine/odrednice/atribute koji si ti nesvjesno (ili svjesno) kao zenske i muske suprotstavila. (neke stvari koje izadu tako spontano iz usta ili pera bi mogli pokazati i neke nesvjesne obrasce)

zensko:
    lakirane nokte
    duga fenirana kosa
    heklanje u kaficu

musko:
    muske hlace
    muska pamet
    muska prava
    muska zanimanja

toliko o kompleksima, vrijednostima i ogranicenjima.

ps. mozda si ti zeljela reci ili izraziti nesto sasvim drugo, medutim ja mogu procitati samo ono sto je napisano.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a djece ni od kud, ni u muških ni u ženskih

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a djece ni od kud, ni u muških ni u ženskih
    dobro si primjetila.

a sto je jos najgore, uprkos mojim hormonima, fiziologiji i inom, meni se nekako vise svidaju pamet, pravo i zanimanje, nego lakirani nokti i fenirana frizura.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da bi mnoge majke, samo kad bi mogle financijski i iz drugih razloga, ostale kući sa svojom djecom do 3 godine života najmanje. Rijetke su danas obitelji u kojima otac zarađuje toliko novca da može osigurati ženi i dvoje, troje djece pristojan život. Govorimo i o kreditima za stan, o uzdržavanju npr. dva automobila, djeca trebaju puno toga, škola, treninzi, hrana itd, itd. Po meni je, znači, prvi preduvjet da otac ima prihode kojima može osiguravati potrebe svoje obitelji, da je to dogovor dvoje ljudi u kojem žena preuzima tu ulogu biti doma s djecom. Probala sam i znam o čemu govorim jer sam sa zadnjim djetetom bila 2 godine na porodiljskom, ne 3 koliko sam mogla i bilo mi je prekrasno kući s klincima. Profitirali su svi i veliki i mali jer je jedan kretao u 1. razred, veći je bio prvu godinu bez boravka, mama je bila stalno s njima, svaki dan topli doručak, fini skuhan ručak po želji, uvijek su otišli iz kuće prikladno obučeni, ispraćeni s poljupcem.... Da ne govorim što im je to značilo emocionalno, koliko smo vremena proveli u igrama, razgovorima....Nije nam ništa falilo i putovali smo, išli na more, nismo morali stezati remen. Ali, znali smo da je to privremeno. Vratila sam se na posao i sada je tu neki drugi ritam, ali to je izbor mene i mog muža. Sretna sam da sam mogla produžiti i tu godinu, ne ići s godinu dana starosti djeteta na posao jer znam puno žena koje su imale pravo na trogodišnji porodiljni, ali ga zbog kredita i drugih obaveza nisu mogle iskoristiti. Druga je stvar da znam i žene koje su ostale kući, prividno su s tim zadovoljne, ali se stalno opravdavaju: ja sam stalno s djecom, i to je posao, pospremam, nabavljam, kuham...i ja tu zaradim novce kao i žene koje rade. Pa i žene koje rade moraju raditi sve to nabrojano. Moja poanta je da svatko ima svoj izbor, bitno je da je sa svojim izborom zadovoljan, a ne da mu je nešto nametnuto.
    sa svim se ovim slazem, osim da bih dodala da bi i neki ocevi rado ostali kod kuce sa svojom djecom krace ili duze, kada bi mogli, kao i da neke majke mogu osigurati jako pristojnu egzistenciju svom partneru i djeci. malo ih je, ali ih ima.
    mislim da je to vazno reci, ne zbog politicke krektnosti, nego zato sto takvih slucajeva danas ima sasvim dovoljno, a meni je drago da ljudi mogu birati onaj nacin zivljenja, koji im vise odgovara.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih upitala krumpiric i ostale kako tumačite (što je cebelka već spomenula) činjenicu
    da na roditeljskim forumima ogromnom većinom pišu žene. Govori li to išta?
    1823
    dvije osobe razspravljaju o mentalnim sposobnostima muskaraca i zena. jedan kaze: gle, koliko imas zena koje znaju visu matematiku, koje su zavrsile fakultete, ili napisale knjige? nema ih. govori li to ista?

19..
    razgovor o afroamerikancima... netko pita: kako tumacite cinjenicu da crnci uopce nisu prisutni u politickom zivotu amerike? govori li to ista?
    a danas obama predsjednik.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cebelka86 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ovo smješno, krumpirić, da li znaš da većina očeva tijekom razvoda braka sporazumno povjerava djecu majci, znači bez potrebe za bilo kakvim interveniranjem socijalnih službi i suda. Što ti to govori?
    to govori o obicajima i duhu nekog vremena.

a to da su na roditeljskom forumu vecinom zene, nista ne dokazuje ("dokazi" na ovakvim temama su ipak mnogo kompleksnije naravi i par milja iznad argumentacije tipa krava je zivotinja, zivotinja jede meso, krava jede meso), nego samo pokazuje obicaje i duh vremena.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    la_mama, oprosti, ali o čemu ti to, o kojem dobu, o kojem kraju? I to što je netko kućanica nema ama baš nikakve veze s batinama. Tko misli tući i ubijati napraviti će to bez obzira bila žena ( muž) zaposlena ili ne.
    La_mama i meni je ova tvoja teza o ženama domačicama koje generalno redovno dobijaju/dobivale su batine, smješna. Neću uopče komentirat to generaliziranje, al valjda bi se po tome dalo zaključit da one žene koje su zaposlene negdje van kuće ne dobijaju batine? Slažem se s Beti, kad kreten odluči da je nasilje odgovor na određene frustracije, onda ne bira jel žena zaposlena il ne, jer kretena nije briga, on djeluje po svojim bolesnim instiktima, to više uopče nema veze sa domačicama/zaposlenim ženama.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim, ja to ne mogu ni čitat, ni što očekujete od muškaraca, ni što smatrate da je normalno za druge žene.

Još najbolje mi je iščitati kako sam nedovoljno žena jer radim "muški" posao, u "muškom" radnom vremenu, što imam muža koji vodi brigu o vlastitoj djeci i što djeca vole jednako i mene i njega.

Pitam se gdje će nas dovesti svijet, kad nas žene pokušavaju dovesti tu di pokušavaju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I ne želim biti ravnopravna u njemu. Hoću ga za sebe. Kako sam sebična! Da li je to majčinsko srce ili instinkt ili hormoni, nije me briga. Tata ima svoj dio s djecom, ali je manji od mog. Pa što god tko mislio o tome.

Uostalom, kod doktora su uglavnom mame ( uz pratnju tate), na roditeljskim sastancima isto. Nema šanse da bih ja bila doma ili na poslu, a da mi tata podnosi izvještaj o zdravlju ili ocjenama. Djeca su moj najvažniji posao i radi njih sam postala kućanica i mama s punim radnim vremenom.

I nisam se odrekla svoga obrazovanja, ni svoga članstva u Mensi, ni daljnjeg učenja zato što sam doma.
    Za posložiti svoje prioritete treba imati i koju godinu na plećima, a vi ste većina još jako mlade. I ja sam godinama radila, plaćala vrtiće, vodila ih u školu s ključićem oko vrata, mislila jesu li jeli...Lako je dok su mali i u vrtiću. Kad krenu u školu, pa su u prometu, pa sami doma - to treba izdržati i biti koncentriran na svom zahtjevnom ( ili nezahtjevnom-svejedno) poslu.

Ponovo kažem da sam privilegirana što sam doma. Dok muž zarađuje za nas i biti ću. Da li razmišljam o budućnosti? Da, ali trenutno me nije briga.

I nemam baš ništa protiv bilo koga tko misli sasvim suprotno od mene. I tko želi biti ravnopravan.
    moj muž vodi djecu kod doktora, ide na roditeljski sastanak u vrtić i ne bude jedini muškarac, naprotiv (a kako bi i bilo više muškaraca očito)
    možda je to zato što se još nisam testirala za Mensu, ne znam, sigurno me nebi primili, jer smatram da je to njegova obaveza- I PRAVO.
    On ima pravo biti jednako blizak sa svojom djecom kao i ja, ja mu nemam namjeru nametnut suprotno.

Da dodam, biti doma kao kućanica-ne znači više biti uz svoju djecu. Osim vremenski. A ni to ako idu u vrtić.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U selu u kom zive moji roditelji (nikakva zabit, fino, veliko selo na periferiji Beograda), znam za 3 slucaja zena koje su pokusale da ubiju supruga. 2 su uspele, jedna nije.

Evo u mom slucaju npr. stvar je prilicno kompleksna, kao da odslikava sve ovo o cemu ste pricale.
    Kuci sam, ali i MM je, radimo koliko ko stigne (on naravno mnogo vise).
    Mnogi bi, ako nisu sa mnom ono bas 24h dnevno rekli da sam domacica, ali eto - nisam.

Pocelo je tako sto smo MM i ja shvatili da ako bih se zaposlila u struci kad je je Novi imao godinu dana, imala bih platu koja bi taman pokrivala moje desetocasovno odsustvo od kuce, i koja bi pri tom bila najmanje 4 puta manja od onog sto MM zaradi.
    Racunica je bila jasna - ostajem kuci.

Svih ovih 5 godina od kad imamo decu, ja se bukvalno borim da radim nesto. Nije to borba samo sa umorom jer je vodjenje domacinstva tezak posao, nego i borba sa raznim drugim izazovima .

Ali eto, uspela sam da postignem da sam stvarno produktivna, i da se osecam zadovoljno i sa te strane.

Hocu da kazem kako je drustvo to koje daje etikete, nekom nalepi da je crnac i odmah njegov mozak postaje crn, drugaciji od belog koji ide na fax, ali i dalje je to ljudski mozak koji moze da izvrsi one iste operacije koje moze i moj.
    Zato mislim da bar mi ovde ne treba da lepimo nalepnice, i da mozemo da razumemo koliko siroka moze da bude lepeza koja prikazuje polozaj zene u danasnjem drustvu.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Da dodam, biti doma kao kućanica-ne znači više biti uz svoju djecu. Osim vremenski. A ni to ako idu u vrtić.
    Ovo gledam u svojoj najbližoj okolini. Sve kućanice su klince dale u vrtić i to u dobi od 2 godine.
    Nekoliko njih ima i djecu u nižim razredima osnovne koja su u boravku. Meni je to žalosno. Možda sam ograničena,ali zbilja mi je žao te djece koja cijeli dan provedu u školi dok su im majke doma.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Jel ovo neki topic na kojem pljujemo po muškarcima, a žene koje žele raditi smatramo glupačama koje se žele natjecati s muškarcima, nositi hlače i gurati se gdje im nije mjesto? I onda društvo kao ima predrasude prema kućanicama?!

Zanimljivo kako je mic po mic od strane par žena koje "nikome ne nameću svoj izbor da budu kućanice", "niti ga smatraju vrednijim" odjednom na vidjelo izašla zastrašujuća količina predrasuda prema neistomišljenicima. Prvo između redaka a onda bum u glavu.
    potpis! potpis! potpis!
    ovo je postao cirkus.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovo da su žene talentirane za lakiranje noktiju i da je alternativa bivanje "skoro pa muškarcem" -može li se to uopće komentirati?
    ŽEnska su obilježja, znači, kuhanje, vođenje domaćinstva, lakiranje noktiju i feniranje kose, muška su pametna zanimanja, prava i sve ostalo.

Sad ćete me opet pokušat uvjeriti da ne želite sve žene svijeta vratiti za špaker?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Krumpirić nikako ne želim sve žene vratiti za špaker. Vrlo sam daleko od toga. To što je meni dovoljno ovo što radim "po doma" i ne treba mi više stres posla, je isključivo moja stvar. I ne treba to nitko kopirati. Možda bi mi bilo bolje da sam ostala raditi, ali to nikako ne mogu znati.

I to što mislim da sam "ravnopravnija" jer mogu sama određivati svoje "radno vrijeme" je moj stav.
    Da li je domaćica više s djecom ili ne odluka je svake mame. To ne ovisi o tome da li je kućanica ili zaposlena. Vjerojatno ovisi o tome kakva je osoba. Ja - majka kvočka, svi pod krilo i to ča duže. Dobro ili loše, ali tako je.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

potpisujem krumpirić i drago mi je da pročitati da uz mene postoji još jedna žena (i još jedan muškarac) kojima je struja na labosu oštetila mozak pa misle da ne postoje hormonski ženski i muški poslovi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moj muž i ja samo defektni, oboje, za obje struje.

Naime, danas smo pričali uz kavu i došli do zaključka da bi mi oboje bili domaćice, doduše on tvrdi , valkda zbog testosterona , da bi bio bolji od mene XD, ali oboje dijelimo istu viziju .

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

I nemojte mi reći da ne bi velika većina muškaraca (i to danas i ovdje) bila sretna da im je žena doma i brine o njima, kući i djeci, a da oni mogu to sve financirati. Bez obzira na njenu sreću.
    Noge su prale zene svojim muzevima u Lici. I to ne tako davno. Zene su dobijale batine gdje god hoces - moji dolaze iz imotske krajine, mm-ovi iz Moslavine.
    Zasto se cudis tome ?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Krumpirić i seni

Meni je baš neki dan muž predložio da se vratim malo ranije na posao. On zimi ima manje posla i želi se malo više družiti s djecom. Uz to, zna da mi se na poslu žuri s nekim stvarima i nema smisla da oboje stojimo doma.
    Mi nikako nismo za Mensu

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ne mogu ovo ne napisati-kad sam se prvi put vraćala na posao nakon porodiljnog upitala sam moju baku: da li si ti bila sretna što si bila sa svojim curama dok su bile male? ona me pogledala kao da sam poludila:ja sam nakon mjesec dana išla svaki dan kopati, žeti, skupljati sjeno, prati veš ... a njih je čuvala strina. svu djecu čuvala je najstarija žena u obitelji i kuhala ručak za sve.
    mislim kad bi netko od nas bio povjesničar/ka, etnograf/kinja ili sl. mogao/la bi nam objasniti nešto o nuklearnoj obitelji i industrijskoj revoluciji i pojavi žena domaćica jer one nisu postojale odkada je svijeta i vijeka-to je relativno nova ideja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

To, maria, i moj muž je takav ( i bio bi bolji kućanik jer su mu kriteriji čistoće i posloženosti daaaleko iznad mojih.) Najsretniji je kad ne mora na posao.
    U stvari ja bih bila najsretnija da sam muško i da mogu raditi njegov posao ( bez obzira na ravnopravnost, rade ga 99,99% muškarci). Ovo sam javno priznala ( valjda me okolina ne prepoznaje na forumu), ali što mogu, uzela sam second best job ( po mom mišljenju) i uživam.
    mamitzi- nažalost još postoje takvi poslovi gdje gledaju spol. Pa koliko mi maštali o drugačijem svijetu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Beti3 točno kako kažeš - kad malo odguliš žongliranja i ti si sretna i muž sretan i zahvalan kad se makne jedna loptica iz žongliranja - to je kao kad skineš premale cipele, o olakšanja
    kli_kli lijepo je pročitati tvoje iskustvo

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    La_mama i meni je ova tvoja teza o ženama domačicama koje generalno redovno dobijaju/dobivale su batine, smješna. Neću uopče komentirat to generaliziranje, al valjda bi se po tome dalo zaključit da one žene koje su zaposlene negdje van kuće ne dobijaju batine? Slažem se s Beti, kad kreten odluči da je nasilje odgovor na određene frustracije, onda ne bira jel žena zaposlena il ne, jer kretena nije briga, on djeluje po svojim bolesnim instiktima, to više uopče nema veze sa domačicama/zaposlenim ženama.
    Batine su bile uobicajene, pa i u skoli. Zar nisu ? Moju su baku tukli roditelji i ucitelji. Moj je otac uvodio red batinama kod svoje brace i sestara (prvenstveno zbog skole) jer roditelji to nisu mogli, radili na zemlji cijeli dan. Moja je prabaka dobijala batine od svog muza, i to je smatrala normalnim. A u mladjim generacijama, strine su dobijale batine od striceva. Svako malo bi neka osvanula sa sljivom na oku. Samo se to skrivalo jer je bila sramota, nije se na sva usta pricalo. Slicna je prica i s mm-ove strane.

Nemojte samo govoriti da su kod nas zene (bilo da su kucanice ili zaposlene) ikada bile na cijeni, jer nisu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Krumpirić nikako ne želim sve žene vratiti za špaker. Vrlo sam daleko od toga. To što je meni dovoljno ovo što radim "po doma" i ne treba mi više stres posla, je isključivo moja stvar. I ne treba to nitko kopirati. Možda bi mi bilo bolje da sam ostala raditi, ali to nikako ne mogu znati.
    beti3, tebi nitko ne osporava da uredis svoj zivot onako kako zelis, i bez mense i sa mensom. nadam se da razumijes sto zelim reci.
    i ne sumnjam u tvoje intelektualne kapacitete, te ne mislim da se oni apriori iskljucuju ili apriori ukljucuju u odnosu na to da li je netko zaposlen ili kod kuce.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moj muž i ja samo defektni, oboje, za obje struje.

Naime, danas smo pričali uz kavu i došli do zaključka da bi mi oboje bili domaćice, doduše on tvrdi , valkda zbog testosterona , da bi bio bolji od mene XD, ali oboje dijelimo istu viziju .
    Ma divni ste

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    ne mogu ovo ne napisati-kad sam se prvi put vraćala na posao nakon porodiljnog upitala sam moju baku: da li si ti bila sretna što si bila sa svojim curama dok su bile male? ona me pogledala kao da sam poludila:ja sam nakon mjesec dana išla svaki dan kopati, žeti, skupljati sjeno, prati veš ... a njih je čuvala strina. svu djecu čuvala je najstarija žena u obitelji i kuhala ručak za sve.
    mislim kad bi netko od nas bio povjesničar/ka, etnograf/kinja ili sl. mogao/la bi nam objasniti nešto o nuklearnoj obitelji i industrijskoj revoluciji i pojavi žena domaćica jer one nisu postojale odkada je svijeta i vijeka-to je relativno nova ideja.
    ne moras nuzno biti povjesnicarka ili entografkinja, nesto mala truda i citanja, prije nego sto se zapocnu pisanja u stili: zna se, oduvijek je tako bilo, itd..itd je za pocetak dovoljno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem krumpirić i drago mi je da pročitati da uz mene postoji još jedna žena (i još jedan muškarac) kojima je struja na labosu oštetila mozak pa misle da ne postoje hormonski ženski i muški poslovi.
    e zaboravila si na hormonalnu kontracepciju. doduse ne znam kako se u to uklapaju one zene cija kontracepcija nije hormonalna.

salu na stranu, pikula, mozes li nam malo detaljnije obrazloziti ono sto si napisala, mislim na prosloj ili pretprosloj strani, na tu temu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ili smo stvarno oboje nedostojni tržišta rada ili smo genetski lijeni , ali bi oboje ostali doma da možemo, pa igramo Loto.

Jer su nam naša 4 posla jedva dosta za puko preživljavanje

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    Batine su bile uobicajene, pa i u skoli. Zar nisu ? Moju su baku tukli roditelji i ucitelji. Moj je otac uvodio red batinama kod svoje brace i sestara (prvenstveno zbog skole) jer roditelji to nisu mogli, radili na zemlji cijeli dan. Moja je prabaka dobijala batine od svog muza, i to je smatrala normalnim. A u mladjim generacijama, strine su dobijale batine od striceva. Svako malo bi neka osvanula sa sljivom na oku. Samo se to skrivalo jer je bila sramota, nije se na sva usta pricalo. Slicna je prica i s mm-ove strane.

Nemojte samo govoriti da su kod nas zene (bilo da su kucanice ili zaposlene) ikada bile na cijeni, jer nisu.
    O Bože, stvarno vidiš da se ne možemo sam otako etiketirati- ovo je stvarno strašno iskustvo i naravno da ova tema tebi znači nešto drugo, razumijem i suosjećam.
    U mojoj obitelji nitko nikad nije tukao nikog, ja sam dobila jednu pljusku u srednjoj, ali to je je bio poziv na buđenje, kao kad paničarite u avionu , imam obitelj na Kosovu u građanskoj obitelji (a to je valjda zabit) gde je patrijahalno običajno pravo tako štitilo ženu da prst nije smio pokazati prema njoj - već je bio miraz spakiran i 7 braće na vratima. Pa nek proba.
    Ja dolazim iz obitelji gdje su žene u jako patrijahalnom okruženju bile kraljice obitelji a obitelj takva svetinja da se nije ni svađalo ni deralo po toj kući. Toliko reda i toliko ljepote i topline. Naravno niti tamo to više ne postoji, niti to itko priziva povratak tih vremena kad su žene pomagale jedna drugoj, uskakale kod poslova, a bile su u jednoj obitelji, povezane, ista hrana, ista peć, isti odgoj- i ja bih takvoj strini ostavila strini dijete i otišla kopati dok je sezona kopanja, doduše eto u mojoj obitelji se tkala svila, nije se kopalo, ali svejedno trebala je neka koncentracija i za to. Mislim da je ključno što današnji poslovi ženu u potpunosti oduče od obitelji,kuće, poslova i onda nikakva korist od strine kad je strina u drugom gradu na ribičji. Jedna od mojih ambcija je baš ta,da što god petljala i radila kad moji budu veći da budem baka na raspolaganju svim unucima. Da svrate, da se čuvaju, da rastu, papaju, da budem prisebna i normalna da se ne namećem nego da im budem podrška. Eto to je moja ambicija, za koju trebam strpljivo raditi

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ili smo stvarno oboje nedostojni tržišta rada ili smo genetski lijeni , ali bi oboje ostali doma da možemo, pa igramo Loto.

Jer su nam naša 4 posla jedva dosta za puko preživljavanje
    DRžim fige da se situacija popravi i da vam se neki prozor otvori što prije, stvarno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kako to "današnji poslovi oduče ženu od obitelji i kuće??"

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Dajte ljudi., pa ovdje se odovode osnove fizike u pitanje. Netko je spomenuo bilokaciju. Nek to ubace u one vreće bez dna kojima financiraju razne rodno osvještene programe dok nema love za pošteni vrtić u cijeloj Hrvatskoj
    hm, hm, hm.
    mislis li ozbiljno da je financiranje rodno osvjestenih programa "krivo" za nedostatak novaca za "posteni vrtic u hrvatskoj"? koliko je to novaca? gdje si nasla te podatke? koliko ja cujem, oni dobivaju jako malo novaca, pogotovo sada u doba krize.

i kod da uz sve hepove, podravke, hypo banke afere, zagorceve tajne racune u lichtensteinu, mito, korupciju, te ostalae nakonite radnje koje kostaju milijarde, odjednom gender programi postaju krivci za nedostatak novaca u vrticima i skolama?

ili to trebamo razumjeti kao pjesnicku slobodu?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

E, i samo da se refernciram na doba - ja sam odrastala 70tih, moji roditelji su odrastali nakon IIsvj. rata, bake i djede izmedju 2 rata.

Batinalo se sve u 16, i kada mi netko spomene patrijarhat - ne bih se vratila takav sistem. Ni u kojem slucaju. To mi je definitivno korak unatrag.

pikula, lijepo da zivis u obitelji koja nema povijest nasilja, pa imas drugaciju sliku o patrijarhalnom uredjenju. Ne samo zbog svoje obitelji, nego i obitelji mojih prijatelja, imam drugaciju percepciju koja se prenosila s koljena na koljeno. A isto mislim da nisam jedina.

Inace, neki humani oblik obiteljskog zivota (u kojem sam odrastala) sam zatekla, gle, u tom omrazenom socijalizmu. Cije bi radno vrijeme sutra potpisala (8h fiksno, od 7-3, ili 6-2).

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    e zaboravila si na hormonalnu kontracepciju. doduse ne znam kako se u to uklapaju one zene cija kontracepcija nije hormonalna.

salu na stranu, pikula, mozes li nam malo detaljnije obrazloziti ono sto si napisala, mislim na prosloj ili pretprosloj strani, na tu temu.
    Gle i ja se dam navuć na prepucavanje, nisam ja svetica ak doma.
    Probat ću ukratko i bez prepucavana. Dakle mislim da ja ovdje pišem zato što sam zbog manjka kućnog odgoja ili pameti nasjela na jednu dosta sustavnu propagandu o tome kako se sve može kad se hoće. Pa sam se u tome napatila i namaltreitrala sam djecu i muža i svoje starce i sve. I svi su oni mene slušali i ostajali doma i uzimali godišnje, ma daj - trebal omi je dugo da vidim da mi je netko isprao mozak - ne mogu! Ne može se uvijek! I eto zato pišem, da one koje se možda sa osjećaju kao dasu lude jer im ne ide, a svi ima samo govore "trebaš se bolje organizirati" da nije uvije tako, da postoji i druga opcija.
    A kad sam sjela i razmislila povezalo mi se da ta propaganda zapravo namjerna i sustavno provođena i osmišljena od potrošačkog društva da žene budu što bolje radnice, a ako se obitelj raspadne još bolje. Što više vjenčanja i razvoda više kupovine, što tužnija djeca to više kupovine igračaka i tako. Eto čini mise da totalno nekritičko forsiranje kemijske kontracepcije od strane farmc.ind. našlo tako dobro plodno tlo. A da hormoni utječu, utječu i tek se sad nakon 30, 40 godina otkrivaju razno razne sistemske posljedice po ženin organizam ali i okolinu.Niti jedna druga kontracpecija nije doživjela takvo finaciranje i promoviranje, a uz tolike štetne posljedice.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

krumpirić. to se donosi na onu strinu koja je čuvala djecu dok je mama kopala, danas ta strina radi 40 godina u uredu i jedva čeka da ode u penziju da ode u ribičiju, eto tako je oduče i neće ti čuvati tvoju djecu u zapećku jer ima preča posla. Mene moja mama isveki pitaju često, skoro pa na dnevnoj bazi zašto ja ne idem raditi, a ja im kažem jer vi idete

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovo me sad već fascinira. Dakle, mi koji radimo, više trošimo na pizdarije, jer su djeca tužna jer nas nema? dobro sam pročitala? Ili jer nismo doma, veća je vjerojatnost da će nam se obitelj raspasti, a time i povećati potrošnju na razvode i nova vjenčanja.
    pa ako su pizdarije stan i hrana za tu djecu, onda svakako.

Nego, dakle, hormonalna kontracepcija je loša jer je iskomercijalizirana, a kondomi su-što- besplatni??

Ili?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

krumpirić. to se donosi na onu strinu koja je čuvala djecu dok je mama kopala, danas ta strina radi 40 godina u uredu i jedva čeka da ode u penziju da ode u ribičiju, eto tako je oduče i neće ti čuvati tvoju djecu u zapećku jer ima preča posla. Mene moja mama isveki pitaju često, skoro pa na dnevnoj bazi zašto ja ne idem raditi, a ja im kažem jer vi idete
    zato danas postoje tete čuvalice i institucije.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Gle i ja se dam navuć na prepucavanje, nisam ja svetica ak doma.
    Probat ću ukratko i bez prepucavana. Dakle mislim da ja ovdje pišem zato što sam zbog manjka kućnog odgoja ili pameti nasjela na jednu dosta sustavnu propagandu o tome kako se sve može kad se hoće. Pa sam se u tome napatila i namaltreitrala sam djecu i muža i svoje starce i sve. I svi su oni mene slušali i ostajali doma i uzimali godišnje, ma daj - trebal omi je dugo da vidim da mi je netko isprao mozak - ne mogu! Ne može se uvijek! I eto zato pišem, da one koje se možda sa osjećaju kao dasu lude jer im ne ide, a svi ima samo govore "trebaš se bolje organizirati" da nije uvije tako, da postoji i druga opcija.
    razumjem. i kao sto sam vec rekla, drago mi je da si dobro poslozila zivot.

A kad sam sjela i razmislila povezalo mi se da ta propaganda zapravo namjerna i sustavno provođena i osmišljena od potrošačkog društva da žene budu što bolje radnice, a ako se obitelj raspadne još bolje. Što više vjenčanja i razvoda više kupovine, što tužnija djeca to više kupovine igračaka i tako.
    ovo mi je malcice nategnuto, odnosno ne mislim da se drustvo na svjesnoj razini razvija tako da bi nastetilo jednom ili drugom velikom dijelu drustva. niti da svjesno "radi" na procesu raspadanja obitelji,
    cini mi se da je to puno kompleksnije.

Eto čini mise da totalno nekritičko forsiranje kemijske kontracepcije od strane farmc.ind. našlo tako dobro plodno tlo. A da hormoni utječu, utječu i tek se sad nakon 30, 40 godina otkrivaju razno razne sistemske posljedice po ženin organizam ali i okolinu.Niti jedna druga kontracpecija nije doživjela takvo finaciranje i promoviranje, a uz tolike štetne posljedice.
    meni se cini da je pilula dozivjela takav uspijeh jer je bila prvo sredstvo vrlo visoke zastite (98%) koje je bilo u zeninim rukama. dakle ne kao kondom koji muskarac moze ili ne mora upotrebiti, nego kontracepcija kojom zena upravlja.
    Posljednje uređivanje od seni : 04.09.2010. at 10:25

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nisu, ali nisu ni štetni po zdravlje - ako nisi alergičan na njih
    i nisam govorila o tebi, nego o trendu u društvu
    pa kaj se nije počela raspadati obitelj na zapadu? sad misle ako prošire definiciju obitelj na što god čovjeku padne na pamet da će se statistika popraviti

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I misliš da je tome razlog to što žene rade i potrošačko društvo, a ne to što žene (ni muškarci, uostalom) nisu više spremne trpiti suživot sa svakojakim ljudima zbog okoline i forme.
    I što je sada normalno da nije normalno da te muž udari, a ti šutiš, nego da kupiš prnje?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

A kad sam sjela i razmislila povezalo mi se da ta propaganda zapravo namjerna i sustavno provođena i osmišljena od potrošačkog društva da žene budu što bolje radnice, a ako se obitelj raspadne još bolje. Što više vjenčanja i razvoda više kupovine, što tužnija djeca to više kupovine igračaka i tako.
    Oprosti, nisam baš pažljivo pratila zadnjih par strana... koja propaganda?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ovo mi je malcice nategnuto, odnosno ne mislim da se drustvo na svjesnoj razini razvija tako da bi nastetilo jednom ili drugom velikom dijelu drustva. niti da svjesno "radi" na procesu raspadanja obitelji,
    cini mi se da je to puno kompleksnije.

meni se cini da je pilula dozivjela takav uspijeh jer je bila prvo sredstvo vrlo visoke zastite (98%) koje je bilo u zeninim rukama. dakle ne kao kondom koji muskarac moze ili ne mora upotrebiti, nego kontracepcija kojom zena upravlja.[/QUOTE]
    Slažem se dosta sam to pojednostavila, i sad zvuči kao teorije zavjere lol , kaj ćeš
    da slažem se samo ja mislim da je pilula trojanski konj, dobile smo poklon nakon kojeg se očekuje da reguliraš tu svoju "ženkost" i da nemaš djecu kad poslodavcu ne odgovara, da o šteti koju nanosi tvoje morganizmu nikog nije briga i tak oje od sredstva slobode, postala sredstvo kontrole

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne da nemaš djecu kad TEBI ne odgovara? ili bi ti UVIJEK trebalo odgovarati imati djecu?!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    zato danas postoje tete čuvalice i institucije.
    Unutar obitelji se možemo nadopunjavati, mogu se ići poigrati u vrtić na par sati, ali obitelj je baza i početak i kraj.
    Probala sam i studentice i gospođe u godinama i privatni i državni vrtić- sve je to bilo ok, ali jako puno gombanja, a kriteriji odgoja svakakvi - divni i krasni, ali ne moji i od moje obitelji

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •