nedavno sam s prijateljicom komentirala tri bakice-socijalističke kućanice-žene uvaženih liječnika,odvjetnika i veterinara.
stajale su na uglu,svaka sa svojim cekerom napunjenim stvarima s placa,imajući sve vrijeme svijeta za ćakulanje naširoko o svakodnevnim stvarima,o djeci,unucima,čak i praunucima.
kako žive u gradiću,tako o njima znam,poput svake kćeri malog mjesta,da idu na frizuru kod Marte petkom,znam gdje kupuju kruh a gdje i kada piju kavu-stariji ljudi vole svoje rituale-
a sve i da se ne radi o ritualima poznijih godina-ovako je otkada pamtim,nekih 35 godina.
uopće nisam znatiželjna osoba,čak suprotno,no kažem,malo mjesto ima svoje zakonitosti i nesvjesno znamo o svojim sugrađanima više nego što nas objektivno to i zanima.
srčemo ja i frendica svaka svoju kavu,u mučno usklađenih sat vremena,s pravom operacijom istovremenog zbrinjavanja što mojih a što njenih klinaca i nekim poluzavidnim tonom komentiramo:ma gledaj ti ove žene,kako se drže,kako se nose i kako su uščuvane.u svoje vrijeme nisu imale ovakvih egzistencijalnih borbi kao mi danas,vremena koliko hoćeš,sve u lagano,sve se stiglo.
nisu radile.bile su kućanice,posvećene svojim obiteljima.
znam sve o njima.a ništa ne znam.
ne znam jesu li ,kad se povuče crta života,istinski spokojne i zadovoljne svojim životnim odabirom i načinom na koji su provele život,ili se ipak nisu ostvarile na način koji su u biti željele,uz život žene i majke.
a to ne znam jer
generalizacije naprosto ne postoje.
različite smo.različitih vrijednosti,ambicija,stremljenja u životu.ono što jednoj odgovara,drugoj je smrtna kazna.
nijedna od nas naprosto,ne može tvrditi:
ja sam kao kućanica posvećenija svojoj obitelji i bolja sam majka svojoj djeci i žena svom mužu.
ili
ja sam kao zaposlena žena sretnija jer sam neovisna i život mi se ne svodi na krpu i kuhaču,što je zaostalo i pripada relikvijama prošlosti
jer svaku od nas zadovoljavaju različite stvari,as simple as that
uvjeravati bilo koga drugog u superiornost vlastitog svjetonazora jest pomalo patronizirajuće i sebeljubivo,prije svega.
svjetonazori su kao i ukusi,naprosto različiti.i u cijeloj ovoj raspravi kao da se o tome uopće nije vodilo računa.
poštujem cure koje se ostvaruju na način isključivo žena/majka.vjerujem da su one zadovoljne svojim životnim odabirom....toliko zadovoljne da i svima nama imaju potrebu dokazati kako su zadovoljne
no već ovo mršavo životno iskustvo koje sam dosada skupila(mršavo naspram jednog životnog vijeka,barem) pokazalo mi je prekonekoliko kućanica otuđenih od svoje djece i muževa,kao i primjere duboke obiteljske povezanosti kod žena koje su cijeli život plesale na rubu poslovnih obaveza,i onih obiteljskih.
topla juhica je zdrava.
topla riječ i zagrljaj dopiru ravno do srca.bio taj zagrljaj u podne,ili u 17 sati.nevažno je.
moja baka bila je također socijalistička kućanica kao one tri s početka mog posta.muž direktor,jedan sin.
baš negdje prije nego što je umrla priznala mi je da joj je žao što u životu nije ,barem pokušala iskoristiti talent koji je imala:šivanje.
i tada kad sam razmišljala o tome,shvatila sam kako je život kratak,prohuja jednostavno,i kako uvijek treba slijediti svoje srce.
ono nam ustvari najbolje govori od čega smo sazdane i što zaista želimo od života.