Stranica 2 od 23 PrviPrvi 123412 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 1125

Tema: Razmisljaju li o tome kucanice?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I kako se to "prekvalificira" za kućanicu?

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    u slučaju rastave bolje je biti zaposlen nego nezaposlen

u slučaju lošeg braka bolje je biti zaposlen nego nezaposlen

zaposlena žena sasvim sigurno ima izbor izlaska iz braka, dok dobar dio onih nezaposlenih taj izbor nema

koliko god znam žena koje su se rastavile i zaposlile (na ovaj ili onaj način) toliko ih (ako ne i više) poznajem koje ostaju u lošem braku jer su financijski ovisne o mužu
    Ovo je realnost. A ona najbolje pokazuje koliko malo u slučaju rastave može značiti činjenica da je žena brinula o svemu ostalome dok je muž gradio karijeru i zarađivao. Iako nisam ni pobornik američke pravne prakse gdje možeš bit dva dana u braku s milijarderom i iz njega izaći s pola njegove imovine ako nema predbračnog. To je dušu dalo za sponzoruše.

Naši su propisi u biti fer jer ne obvezuju na uzdržavanje radno sposobne osobe, ali se sve stečeno radom u braku dijeli na pola. To što je puno rada na crno i nesređenih nasljednih i vlasničkih odnosa te što sve jako sporo funkcionira- to je odvojen problem.

I ja tvrdim da je biti kućanica težak, jako težak posao, mogu na svojoj koži usporediti posao s čestim prekovremenim radom i hrpom stresa i fazu kućanice i tvrdim da je ovo drugo teže. Kako je netko napisao- Sizifov posao.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz iskustva potpisujem ovo:
    Kad dođe trenutak ili potegneš ili padneš na dno, ovisno koliko si jaka i snalažljiva osoba...

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni se u glavi uvijek bore dvije slike kućanica. Jedna je u podrapanoj trenirci, s čikom u ustima, neka balkanska verzija Peggy Bundy....To je lijena osoba koja nije zaposlena, jer joj se neda raditi, niti doma niti igdje drugdje...
    Druga je većina kućanica, naših baka,mama... Onih koje su rodile djecu, bile s njima, bavile se njima, radile u kući, šivale, sadile i radile više nego bilo koja zaposlena žena... Jedino nisu imale ispunjenu radnu knjižicu...I usporedba s dokonom manekenkom za sve te žene je omalovažavajuća...

Da li odmah na početku trebamo misliti o kraju? Ne znam... Ja ne mogu tako funkcionirati... ŠBBKBB....

I koliko su djeca i obitleji žena koje su posvetile svoje godine drugima dobili neusporedivo je s bilokojom plaćom...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Zato što si pretpostavila da majka kućanica zna i može sve raditi, a ova druga ne.
    Nisam uopće to pretpostavila, nego sam napisala ono što sam mislila- da majka kućanica ne znači nesposobna žena koja nema pojma o tome kako zaraditi novac- kao što je uostalom ova tema pretpostavila. A to ti se nije učinilo nepravedno? Zamisli ironije i dvostrukih mjerila!
    Iskreno-čini mi se da samo provociraš na ovoj temi jer ne vidim ni jedan tvoj konstruktivan post, samo čista podbadanja.

Krumpirić, kad smo već kod čišćenja stubišta i kafića- znam ženu koja hrani muža, 2 sina, 2 snaje, 4 unuka i svekrvu s tim. Pa sad ti vjerovala ili ne. Žena je vrijedna nije je strah posla i istina je da se ubija od posla, ali da nije nje crkli bi davno od gladi. A kad misliš da je toliko ljudi u Hr spremno čistiti kuće i stubišta, pogledaj samo temu o tetama čistilicama- traženije su od bilo kojih doktora nauka

S druge strane znam hrpu ljudi (ne samo žena) koji su završili pravo pa sjede kod kuće već 10 godina i čekaju da im Bog dadne posao u struci. Niti ne pada im na pamet ići raditi nešta drugo.

I da, koliko god to tebi bilo nepojmljivo, vjeruj da žene kućanice vrijeđa tema koja govori o tome kako su nesposobne, ne znaju raditi, zaraditi, prehranjivati obitelj i ovise o mužu kao dojenče o majci. A s druge strane se gospođe ljute kad ja pretpostavim da ima i pokoja žena koja da ostane bez svog posla bila bi na sirotinjskom štapu i ne bi znala ni prstom mrdnuti.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mene interesira čisto pravno - kako funkcionira mirovinsko i zdravstveno osiguranje ako si kućanica.

Pitam ak dobijem na lotu!!!

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry Vivet ali čitam par puta tvoj post i ne kužim po čemu si ti kućanica? Pa ti imaš svoj posao, pčelarstvo i zarađuješ od toga. Da ne govorim da si dobro i potkovana sa znanjem iz prirodnih znanosti.
    Pa od kada sam ostavila posao vodim brigu o kompletnom kucanstvu. Sve one poslove koje mi je nekad obavljala teta cuvalica i cistilica sad obavljam sama.
    Cistim, perem, peglam, kuham, sivam, sad imam i vrt itd. Ne bavim se pcelama od 8 do 16 he, pcelarstvo je nesto usput. Biti kucanica nije lako ali nije niti tesko kad volis biti kucanica, a ja volim. To sam otkrila na porodiljnom i jedva sam docekala priustit si ostat kod kuce. Po cemu sam nekucanica? Pa kucanice uz brigu o kucanstvu npr. i uzgajaju perad i svinje i povrce i to prodaju, sto je tu nejasno?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    I usporedba s dokonom manekenkom za sve te žene je omalovažavajuća...

Da li odmah na početku trebamo misliti o kraju? Ne znam... Ja ne mogu tako funkcionirati... ŠBBKBB....

I koliko su djeca i obitleji žena koje su posvetile svoje godine drugima dobili neusporedivo je s bilokojom plaćom...
    x

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Smatram da nije rizik biti kućanica nego je rizik ne znati ništa raditi, ne imati zanimanje.
    A ako dobro unovčiš rastavu pa onda uspiješ taj novac proćerdati, a da u međuvremenu i ništa ne radiš, onda si ...
    POTPIS POTPIS POTPIS

Uvijek razmišljam o tome. Uopće ne razmišljam o mogućoj rastavi, ali razmišljam što bi bilo da, ne daj Bože, moj muž umre, ja ostanem sama s djetetom i golemim kreditom? Što kada ostarim, kada više ne budemo radili, kada budemo za mirovinu, od čega ćemo živjeti? Zato stalno razmišljam (i radim na tome!) o dodatnom ulaganju u obrazovanje, o radu, sitnim poslovima sa strane (uvijek se mogu prodavati sladoledi, sokići, pomfriti, palačinke....), štedim na sve moguće i nemoguće strane, planiram...I zbog svega toga, uvijek kad sam došla do dna, kada nisam imala prebijene u džepu, već sutradan sam dobila novi prihod novca. Nema druge!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha ha ha pa evo moj muž stalno igra loto, a ja mu kažem da ću prestati raditi ako dobije puno novaca; no da će mi morati dati polovicu da se osiguram za svaki slučaj.

Mirovinsko si možeš sam uplaćivati, a zdravstveno valjda imaš preko muža - ne znam ?? Ne znam kako osoba koja ne radi i ne želi raditi rješava pitanje zdravstvenog osiguranja (npr. nema bračnog druga i nije na burzi rada).

Ja inače nisam nigdje u ovoj temi pročitala da su kućanice nesposobne i da ne znaju raditi niti sam shvatila da je to tema. Po mom je mišljenju esencija ove teme ono što je napisala Zubić vila:

"koliko malo u slučaju rastave može značiti činjenica da je žena brinula o svemu ostalome dok je muž gradio karijeru i zarađivao"

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Vivet prvotno napisa Vidi poruku
    Pa od kada sam ostavila posao vodim brigu o kompletnom kucanstvu. Sve one poslove koje mi je nekad obavljala teta cuvalica i cistilica sad obavljam sama.
    Cistim, perem, peglam, kuham, sivam, sad imam i vrt itd. Ne bavim se pcelama od 8 do 16 he, pcelarstvo je nesto usput. Biti kucanica nije lako ali nije niti tesko kad volis biti kucanica, a ja volim.
    Da li onda zene koje rade, a nemaju tetu cistilicu su isto kucanice?

Ninci, necu se uopce upustati u raspravu da me Anchie ne zaskoci (Anchie76 )

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mamica, da i ja tebe potpisem

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mima, pa vjerujem da bi se svaka kućanica nakon rastave prijavila na burzu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ninči, odgovarala sam na pitanje koje je postavila sanja77, samo je u međuvremenu uletilo nekoliko postova.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj sanja77 prvotno napisa Vidi poruku
    Mene interesira čisto pravno - kako funkcionira mirovinsko i zdravstveno osiguranje ako si kućanica.

Pitam ak dobijem na lotu!!!
    Mozes si sama uplacivati i mirovinsko i zdravstveno, to ja sad radim.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zašto uplaćuješ zdravstveno?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mozes si sama uplacivati i mirovinsko i zdravstveno, to ja sad radim.
    Koliko to iznosi mjesečno?

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Da li onda zene koje rade, a nemaju tetu cistilicu su isto kucanice?

Ninci, necu se uopce upustati u raspravu da me Anchie ne zaskoci (Anchie76 )
    Ti si ocito nesto nabrusena na kucanice pa se necu s tobom upustati u raspravu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nisam uopce.
    Ali kazes da vodis brigu o kompletnom kucanstvu, cistis, peres, peglas, kuhas, sivas...
    Nisi time kućanica. To sto sad nemas tetu cistilicu ne znaci da si postala kucanica. Kucanica si time sto si doma i ne zaradjujes. Ti zaradjujes pcelarstvom, ali kuzis sto mislim.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj sanja77 prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko to iznosi mjesečno?
    Ako imas status poljoprivrednika onda placas cc 400 kn mjesecno, to je minimum, ovisi o vise stvari.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Nisam uopce.
    Ali kazes da vodis brigu o kompletnom kucanstvu, cistis, peres, peglas, kuhas, sivas...
    Nisi time kućanica. To sto sad nemas tetu cistilicu ne znaci da si postala kucanica. Kucanica si time sto si doma i ne zaradjujes. Ti zaradjujes pcelarstvom, ali kuzis sto mislim.
    No dobro, ne nisam kucanica po nekoj tvojoj definicji kucanice, kako god ti pase, jel sad u redu?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja se moram osvrnuti na ovo jer me apsolutno iritira ovaj stav. To je vjerovatno točno za neke obitelji i neku djecu, ne za sve obitelji i svu djecu i molim da se prestane implicirati da mama kućanica svojoj obitelji daje nešto vrednije od mame koja je zaposlena. Moja je majka kućanica i radije bih da nije, a baš je primjer prave, vrijedne majke kućanice koja sve zna raditi, drži sve pod kontrolom, obrađuje vrt, hendla djecu, kuha, čisti, pegla... ali ona je isfrustrirana time što nema vlastitih prihoda i iako je u relativno sretnom braku i ne mislim da bi otišla da ima svoj novac ipak ju to očito smeta, i pati od kompleksa manje vrijednosti, ukratko mislim da bi ona bila puno zadovoljnija da radi konkretan posao i sigurna sam da bi se to povoljno odrazilo na cijelu obitelj.
    OT: ne bih se dobro osjećala da znam da prekosutra mogu ostati bez izvora prihoda, tj.i ja smatram da bih se snašla u toj situaciji- i čistila, peglala, šivala, štagod- samo što ja želim poduzeti maksimum da bih izbjegla situaciju u kojoj sam prisiljena raditi bilo što, za bilo kakve novce da bih sebi i svojoj djeci osigurala golu egzistenciju. I to je jedan od mnogih razloga zašto biram ne biti kućanica.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Druga je većina kućanica, naših baka,mama... Onih koje su rodile djecu, bile s njima, bavile se njima, radile u kući, šivale, sadile i radile više nego bilo koja zaposlena žena....
    Žao mi je što ti seciram post miniminia, ali stvarno mi nije uopće jasno kako si ti došla do zaključka da vrijedna kućanica radi više nego bilo koja zaposlena žena? Kakve su to nebuloze?

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a ja mislila da će pitanje biti razmišljaju li kućanice o tome da su se mogle bogato udati

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja cu otici u OT pa reci da bi bilo meni pretesko biti kucanica jer ne bih mogla biti doma cijeli dan, s djecom (priznajem javno), bez umnog rada i tema koje me vesele i ispunjavaju. Znam kako je, bila sam 2x na porodiljnom.
    Tko koliko po doma radi mi je bespredmetno raspravljati. Vec su se potezale takve teme.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Cistim, perem, peglam, kuham, sivam, sad imam i vrt itd. Ne bavim se pcelama od 8 do 16 he, pcelarstvo je nesto usput. Biti kucanica nije lako ali nije niti tesko kad volis biti kucanica, a ja volim. To sam otkrila na porodiljnom i jedva sam docekala priustit si ostat kod kuce. Po cemu sam nekucanica? Pa kucanice uz brigu o kucanstvu npr. i uzgajaju perad i svinje i povrce i to prodaju, sto je tu nejasno?
    Žene koje uzgajaju perad i svinje i povrće su poljoprivrednice, a ne kućanice. Ja sam doma, isto se cijeli dan sama brinem o kućanstvu i maloj bebi. Zar sam ja kućanica? Zaradim više nego prosječni zaposlenik.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje pričam samo o situaciji što ako. Realno. Ne o mišljenju ni odnosu prema ženama koje nemaju radno mjesto. Nikako.
    nadovezujuci se na sasu, mimu i krumpiric u pokusaju sprecavanja da topik krene uobicajnim vodama klinca zaposlene majke-kucanice.
    koja je bolja, koja je gora, ....itd.
    to nije tema .
    tema je vrlo jednostavno da li se osobe koje ne zaraduju vlastiti novac, nego prema njihovom dogovoru novac zaraduje drugi partner, imaju strahove ili dileme, sto bi bilo kad bi bilo.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Vivet, ima jako puno žena koje vode kompletnu brigu o kućanstvu, a rade i zato nisu kućanice. Svaka žena je domaćica jer se brine o svom domu, ukućanima i gostima. Ali kućanica je prvenstveno ona žena koja svojim odabirom nema druge prihode i koja je domaćica i majka od 0-24.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Žene koje uzgajaju perad i svinje i povrće su poljoprivrednice, a ne kućanice.
    misliš na žene koje imaju farme svinja i kokica i velike voćnjake i plastenike ili na žene koje imaju 5 svinja, 10 kokica, 2 krave i vrt?

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Žao mi je što ti seciram post miniminia, ali stvarno mi nije uopće jasno kako si ti došla do zaključka da vrijedna kućanica radi više nego bilo koja zaposlena žena? Kakve su to nebuloze?
    Naveden je primjer kućanica, "naših baka,mama... Onih koje su rodile djecu, bile s njima, bavile se njima, radile u kući, šivale, sadile"
    jasno je iz primjera da žena misli na kućanice kakvih je danas jako malo, koje brinu i o vrtu, možda i životinjama, o cijeloj kući, a kako je navela primjer naših mama i baka vjerojatno aludira na vrijeme kad nije bilo suđerica i kad srednja klasa nije uzimala tete čistilice i čuvalice, a djece se imalo preko nekoliko. Moja baka je bila jedna takva kućanica, nema dana radnog staža, a ja sam sigurna da se naradila više nego što ću se ja ikada naraditi u životu a planiram odraditi jedno 40 god. staža i uz to savjesno odgojiti svoje dijete i održavati kućanstvo zajedno s MM.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Naveden je primjer kućanica, "naših baka,mama... Onih koje su rodile djecu, bile s njima, bavile se njima, radile u kući, šivale, sadile"
    jasno je iz primjera da žena misli na kućanice kakvih je danas jako malo, koje brinu i o vrtu, možda i životinjama, o cijeloj kući, a kako je navela primjer naših mama i baka vjerojatno aludira na vrijeme kad nije bilo suđerica i kad srednja klasa nije uzimala tete čistilice i čuvalice, a djece se imalo preko nekoliko. Moja baka je bila jedna takva kućanica, nema dana radnog staža, a ja sam sigurna da se naradila više nego što ću se ja ikada naraditi u životu a planiram odraditi jedno 40 god. staža i uz to savjesno odgojiti svoje dijete i održavati kućanstvo zajedno s MM.
    Ja ne poznajem niti tvoju baku niti tebe pa ne bih ulazila u to koja je od vas koliko radila, ali mi dozvoli da smatram da ima zaposlenih žena koje rade više nego vrijedne kućanice. I znam na koga je miniminia mislila samo što smatram da nije u redu tako generalizirati, dapače nalazim tu izjavi pomalo uvredljivom.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vivet, ima jako puno žena koje vode kompletnu brigu o kućanstvu, a rade i zato nisu kućanice. Svaka žena je domaćica jer se brine o svom domu, ukućanima i gostima. Ali kućanica je prvenstveno ona žena koja svojim odabirom nema druge prihode i koja je domaćica i majka od 0-24.
    ja bih mozda malo drukcije formulirala:
    kucanica/osoba (ili neki drugi naziv) koja svojim (i partnerovim pretpostavljam) odabirom nema prihode i to ne 1,2, 3 godine, vec na duze vrijeme. (pretpostavljam ni mirovinsko osiguranje)
    i partner, banalno receno, zaraduje novce, osiguran je mirovinski i socijalno)

da li je netko domacica ili ne, to moze biti razlicito.
    a majke smo sve 0-24 sata. cijeli zivot. a i dalje.
    Posljednje uređivanje od seni : 04.08.2010. at 12:42

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne poznajem niti tvoju baku niti tebe pa ne bih ulazila u to koja je od vas koliko radila, ali mi dozvoli da smatram da ima zaposlenih žena koje rade više nego vrijedne kućanice. I znam na koga je miniminia mislila samo što smatram da nije u redu tako generalizirati, dapače nalazim tu izjavi pomalo uvredljivom.
    Zašto misliš da ja ne smatram? Apsolutno tako mislim. A ako znaš dobro na što je miniminia mislila, ne trebaš se vrijeđati.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zašto misliš da ja ne smatram? Apsolutno tako mislim. A ako znaš dobro na što je miniminia mislila, ne trebaš se vrijeđati.
    Oprosti Zubić vila malo sam se izgubila..Uglavnom Miniminia je u svom postu jasno rekla da misli da vrijedne kućanice rade više nego bilo koja zaposlena žena. Ja mislim da je to suluda izjava i to sam napisala. Uopće ne razumijem što je sporno. I iako pretpostavljam da je miniminia mislila na žene sa velikim domaćinstvima i dalje smatram da nije točno da one rade više od svih zaposlenih žena. Što tebe točno smeta?

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sasa, gle, daj pročitaj pažljivo moj post, pa se onda uvrijedi

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

OT - mislim da je danas puno "lakše" biti kućanica nego prije >50 godina. Posebno u gradskim sredinama.
    Danas su nam na raspolaganju sva pomagala moderne tehnologije (kućanski aparati...), vrtići za djecu, gotova hrana... Nadalje, drukčiji je životni "stil" - npr. moja baka je ustajala sat vremena prije muža (koji je radio) da mu pripremi doručak i robu koju će nositi. Ja sam "trenutno" kućanica pa mi nije palo na pamet otpraćati muža, sam si može zagrijati mlijeko za muesle.

Što se same teme tiče - osobno ne bih pristala na to. Jer je činjenica da je teško "unovčiti" 20god. staža kućanice u slučaju rastave, supružnikove nesposobnosti za rad, štajaznamčega.
    Da ne spominjem da je izuzetno teško - da ne kažem nemoguće - ponovo se uključiti na tržište rada i biti konkurentan nakon 20god. nebavljenja strukom i neusavršavanja (u struci). OK, ima iznimki,no su iznimke, a ne pravila.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Druga je većina kućanica, naših baka, mama... Onih koje su rodile djecu, bile s njima, bavile se njima, radile u kući, šivale, sadile i radile više nego bilo koja zaposlena žena...
    Mislim da je Sasa na ovo mislila.
    Mozda je samo nespretno receno.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ni licenca se ne može izgubiti zauvijek..osim ako ne ubijaš ljude namjerno ili pak pokradeš čitavu državu..postoje i za to stupnjevi komsije..
    u tom slučaju dotičnim doktorima i odvejtnicima preporučavam sadnju ljeske ili maslina..jerbo ako bi uzgajali puževe i tu bi moglo doći do nenamjerna usmrćivanja istih po nezakonskim mjerilima.
    morala sam malo OT..
    a o temi....meni je napornije biti "prisilna" kućanica nego li mi je na poslu..koji se inačesmatra jako odgovornim. Sada mi se gledajući moje kućanske, majčinske, bračne, prijateljske obaveze taj posao čini kao parče torte..

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

evo opet sam ga pročitala no ne ide pa ne ide- i dalje mi bode oči kako izjava o tome da vrijedne kućanice rade više od bilo koje zaposlene žene tako izjava da kućanice daju svojoj obitelji neusporedivo više od bilo koje plaće.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih mozda malo drukcije formulirala:
    kucanica/osoba (ili neki drugi naziv) koja svojim (i partnerovim pretpostavljam) odabirom nema prihode i to ne 1,2, 3 godine, vec na duze vrijeme. (pretpostavljam ni mirovinsko osiguranje)
    i partner, banalno receno, zaraduje novce, osiguran je mirovinski i socijalno)

da li je netko domacica ili ne, to moze biti razlicito.
    a majke smo sve 0-24 sata. cijeli zivot. a i dalje.
    je, malo je teže definirati, ali u svakom slučaju onaj tko ima prihode nije kućanica

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sasa, zbog takvog stava se kućanice osjećaju tako jadno-cijelo vrijeme pejorativno govoriš vrijedne domaćice...pa naravno da ne mislim da žena koja radi na poslu i dolazi kući i služi obitelj da ne radi, nemojmo se ponašati kao da smo djeca u vrtiću
    ali gledaj to ovako: ti svoje dijete ostavljaš negdje (jaslice, vrtić) i netko drugi radi tvoj posao

moja baka je bila kućanica, ja sretniju osobu nisam srela od nje, u sretnom braku preko 50 godina...kuća joj blista, ona blista, u 80 čita 2 knjige na tjedan, nalazi se sa svojim "curama"
    moja mama je radila od 2 godine faksa, danas radi, živčana je ko pas...
    odgojila me baka, jer je mama radila, pa je radila doma,
    ja izuzetno cijenim žene koje posvete život svojoj djeci, odgoj uostalom smatram najvažnijim i najtežim poslom...

uzimam za startnu poziciju ženu koja je napustila neki posao, svoju karijeru, svoju poslovnu satisfakciju za drugi oblik ispunjenja, da bude na korist, ili nazovi to kakogod hoćeš prvenstveno svojoj djeci...naravno za to su potrebni neki preduvjeti, da partner može financijama pratiti taj odabir...
    imam dvoje djece, 2 porodiljna iza sebe...djeci sam se posvetila kad su bili mali maksimalno, ali isto tako radi sebe same ne mogu si dopustiti ne raditi ništa...

i stojim iza toga kako mislim da je veliki posao biti kućanica, domaćica

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    misliš na žene koje imaju farme svinja i kokica i velike voćnjake i plastenike ili na žene koje imaju 5 svinja, 10 kokica, 2 krave i vrt?
    kao što sam rekla teško je definirati, pročitaj gore da ne ponavljam

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ali gledaj to ovako: ti svoje dijete ostavljaš negdje (jaslice, vrtić) i netko drugi radi tvoj posao
    Dok ti radiš jedan drugi, svoj posao.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

miniminia ja sam koristila termin vrijedne domaćice isključivo zato što si ti u svom "spornom" postu podijelila domaćice u dvije skupine: lijene i loše te vrijedne i dobre, a pošto sam se čitavo vrijeme referirala na tebe htijela sam da bude jasno na koga mislim. i ja također smatram da je biti domaćica vrijedan i velik posao, kao uostalom baš svaki drugi. Reagirala sam jer si ti u "spornom" postu dala do znanja da misliš da je to vredniji i veći posao.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja sam potpisala tu izjavu jer sam ju shvatila ovako:
    ima zaposlenih žena koje rade puno više nego vrijedne kućanice (i vjerojatno su pod većim stresom), ali ima i zaposlenih žena koje rade manje od kućanica-sve je pitanje radnog mjesta
    potpisala sam jer smatram da nije u redu uzeti zdravo za gotovo da kućanica odmara u usporedbi sa zaposlenom ženom
    ako je dijete malo, naravno da mu više treba mama doma, nego njena plaća, ali opet djetetu će kad odraste trebati (i dok raste) trebati i financijska sredstva (svi želimo priuštiti svašta svom djetetu) pa tu ulazi u igru mamina plaća
    ali ako uspoređujemo prve godine s mamom ili npr. u vrtiću ili s tetom čuvalicom, po meni je to ipak neusporedivo više ne samo za dijete već i za mamu koja će doživjeti svaki trenutak u životu svog djeteta

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

i ne, ne mislim da su kućanice bolje majke, da se ne bi izvrtalo, to nema veze jedno s drugim...
    ja samo izuzetno cijenim svoju svekrvu fakultetski obrazovanu ženu, koja je rodila 3 djece,napustila posao, bila kod kuće, bila potpora mužu, odgojila tu djecu, imala vrt, šivala, vodila djecu po svim aktivnostima, imala koke, bila i još uvijek aktivna u karitasu, i smeta me da netko govori kako je lako

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kao što sam rekla teško je definirati, pročitaj gore da ne ponavljam
    odrasla sam na selu, ali moram priznati da prvi puta čujem ovako nešto. žena koja ima par domaćih životinja i svoj vrt, pa makar ponekad prodala par litara mlijeka, po meni se ne može nazvati poljoprivrednicom, niti se bilo koja od njih naziva ičim drugim osim kućanicom.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 04.08.2010. at 13:35

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

otišao post...
    ma sasa, mislim da zapravo nismo daleko u mišljenjima, možda sam ja (koja trenutno radim sto stvari odjednom) krivo formulirala, a ti krivo shvatila, tina je to shvatila točno kako sam mislila...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Molim da ne krene tema u smjeru koje su bolje majke - kućanice ili one koje nisu kućanice, nego da se držite financijskog aspekta te odluke.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    odrasla sam na selu, ali moram priznati da prvi puta čujem ovako nešto. žena koja ima par domaćih životinja i svoj vrt, pa makar ponekad prodala par litara mlijeka, po meni se ne može nazvati poljoprivrednicom, niti se bilo koja od njih naziva ičim drugim osim kućanicom.
    ne znam da li si skužila na što mislim pod pročitaj gore pa ću ipak ponoviti. Ako žena od tog svog uzgoja ima neke prihode, znači prodaje to na placu i sl. onda nije kućanica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •