Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Prekid porodiljnog - vračanje na posao kod drugog poslodavca

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Prekid porodiljnog - vračanje na posao kod drugog poslodavca

Bok!

Moja mala ima 11 mj i ja sam prekinila porodiljni dopust da počmem raditi kod drugog poslodavca (ne onoga gdje sam prije bila prijavljena). Prije neki 8 dana sam obavijestila HZZO i oni su me pitali koji datum da stavu kao zadnji dan porodiljnog. Ja sam rekla 01.08 (nedelja) jer 02.08 sam počela raditi u novu firmu. Danas sam išla po radnu knjižicu kod knjigovođa gdje sam bila prijavljena do sada (bivši poslodavac), i piše mi da je radni odnos ukinut 03.08. Ja sam ih pitala zašto ne piše 01.08, kao što sam obavijestila HZZO, a oni su mi rekli da je zakon takav da kad se vračaš sa porodiljnog, moraš raditi barem jedan dan prije nego što se radni odnos može prekinuti. Mene sad zanima - da li je to istina? Nitko me nije obavijestio za ovo prije pa nekako sumnjam....

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

riba26 ja sam u proljece ove godine prekinula porodiljni kad je maleni imao 10 mj. - isto dobila novi posao. Dogovorila sam se s novim poslodavcem o datumu pocetka rada, a kod starog poslodavca zakljucila radni odnos s danom ranije. Na starom poslu nisam radila nijedan dan poslije porodiljnog i nitko mi nije pravio probleme. Zadnji dan iskoristenog porodiljnog bio je ujedno i zadnji dan rada kod starog poslodavca. Ostatak porodiljnog mozes iskoristiti do djetetove navrsene 8. godine. Na tvom mjestu otisla bih do starog poslodavca i trazila da preprave datum u radnoj knjizici.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Eto vidiš, tako sam i ja mislila da mogu... ali sad oni tu nešto muljaju.. koga mogu pitati vezano za ovo? Đabe mi je pitat poslodavca jer on će me samo poslati knjigovođu tko vodi sve to...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Podižem ovu temu jer je nekako najbliže onome što me zanima, a da ne otvaram novu.
    Molim za pravnu pomoć u vezi promjene posla tijekom roditeljskog dopusta.
    Naime, ja sam trenutno na roditeljskom dopustu (do 3. godine) i javljam se na Natječaj za novi posao.
    Budući da je posao u školi i da nastava ne bi trebala imati prekida, pretpostavljam da ću, ako prođem na Natječaju, biti obaviještena o istom i morati početi raditi sve u roku od par dana.
    Ja naravno za to vrijeme ne stignem i dati Molbu na HZZO za prekidom, dobiti Rješenje o prekidu, vratiti se na stari posao i dati otkaz.
    Naime, već sam jednom prekidala roditeljski dopust i HZZO-u je trebalo mjesec dana od Moble do izdavanja Rješenja o prekidu!

Mogu li cijelu proceduru obaviti nekako retrogradno (tražiti da mi i HZZO i bivši poslodavac upišu "stare" datume, kako je navedeno ranije u postovima) i početi raditi u školi čim Natječaj završi?
    Ili bih morama, teoretski prekinuti roditeljski i prije javljanja na Natječaj tako da onda imam samo proceduru otkaz i prelazak na novi posao? (To mi se naravno ne isplati jer ne znam hoću li uopće dobiti taj posao)
    Ima li ravnatelj škole (ili bilo koji novi poslodavac) ikakvu zapreku da primi osobu koja se na Natječaj javlja sa roditeljskog dopusta? Može li me odbiti iz tog razloga?

Puno vam unaprijed hvala na odgovoru!

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

meni su rekli u HZZO-u da se promjene moraju prijaviti najkasnije 8 dana nakon promjene...po toj logici može ići retrogradno samo što onda uvijek postoji mogućnost da ti oni po starome obračunaju naknadu pa da im moraš vratiti pare...
    rekli su mi da je u svakom slučaju bolje najaviti prije, ali ako ne znaš točno kada ti trebala početi raditi, onda to ne možeš napraviti
    po meni je najbolje da kada potpišeš Ugovor o radu (znači kada si 100% sigurna da počinješ raditi) odi u HZZO i riješi papirologiju

što se tiče drugog dijela, koliko znam ne postoji nikakva zapreka da te prime..ali ako im to napomeneš da si na roditeljskom onda bi te mogli odbiti (naravno pod nekom drugim opravdanjem) jer bi se mogli bojati da ćeš jednog dana zatražiti da iskorištiš ostatak

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Super ako HZZO hoće tako napraviti papirologiju retrogradno.
    Doduše, ostaje mi još poslodavac (moj trenutni) koji mi, bez papira o prekidu porodiljnog treba potpisati sporazumni otkaz... hm...
    Ima li netko iskustva s tim?
    Naime, ja bih svakako tražial koga god mogu, da mi učini određeni ustupak, ali me zanima koje su ima pravne mogućnosti, dakle smije li se tako.
    Ne želim nikoga dovesti u nezgodan položaj (ili sebe, ako pitam pa me odbiju).

Zašto misliš da je činjenica da imam mogućnost iskoristiti ostatak roditeljskog loša za mojeg (budućeg) poslodavca?
    Mislim, tako vrlo lako mogu i na novi porodiljni, recimo, tko mu garantira da neću?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

zato što ti svi polude kad vide da će im uskoro otići netko u koga ulože trud za upoznavanje s poslom, a i onda ih opet čeka potraga za novim radnikom...naravno da ti to nitko neće reći u facu...
    radim u kadrovskoj pa znam razmišljanje mojega šefa...

a što se tiče trenutnog poslodavca, naznam kako to ide (jel prvo HZZO ili poslodavac)...a što se tiče sporazumnog, ne bi ti trebali raditi probleme (ionako si na porodiljnom pa čisto sumljam da će te tražiti da odradiš otkazni rok)

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hvala Boxice na odgovorima.
    Baš ću pitati u HZZO o tih 8 dana...
    Zna da imaju na nekim obrascima točno navedeno da promjenu statusa treba javiti 30 dana unaprijed, tako nekako.
    Ali možda je to ono ako želiš da muže preuzme a ti ideš raditi ili slično.

Inače, ja sam roditeljski već prekidala, pa znam da prvo treba kao neka suglasnost od poslodavca da se on slaže da prekidaš roditeljski i vraćaš se raditi, i to mora naglasiti dali u punom ili pola radnog vremena.
    Dakle, prvo ta suglasnost od poslodavca a onda Rješenje od HZZO-a, a onda valjda sporazumni bez otkaznog roka... ne znam. To ću sada sve pokušati.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj annabell prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, ja sam roditeljski već prekidala, pa znam da prvo treba kao neka suglasnost od poslodavca da se on slaže da prekidaš roditeljski i vraćaš se raditi, i to mora naglasiti dali u punom ili pola radnog vremena.
    Dakle, prvo ta suglasnost od poslodavca a onda Rješenje od HZZO-a, a onda valjda sporazumni bez otkaznog roka... ne znam. To ću sada sve pokušati.
    annabell, daj please reci koliko ranije ti je trebala ta suglasnost, imam sličnu situaciju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •