Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1186

Tema: Transfer embrija od odmrznute jajne stanice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Eh, dani82, (necu reci na zalost, jer je to ipak na slatkicinu srecu) sasvim sam sigurna. Bio je to postupak u Vinogradskoj. A to da negdje drugdje nisu dozvolili zamrzavanje cak i u puno drasticnijem slucaju od HS koja takodjer nije bezazlena nimalo me ne cudi. Jer kao sto rekoh po mojem saznanju nigdje ne pise da se embriji smiju zamrzavati, ali zato pise da se ne smiju. Pa onda valjda tko se usudi taj zamrzava, a tko se drzi slova zakona taj ne zamrzava...
    Posljednje uređivanje od Aurora* : 08.02.2011. at 20:29

suzzie2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Eh, dani82, Jer kao sto rekoh po mojem saznanju nigdje ne pise da se embriji smiju zamrzavati, ali zato pise da se ne smiju. ...
    Ispravite me, možda griješim, ali nigdje u zakonu ne piše da se embriji ne smiju zamrzavati. Piše samo da se mogu oploditi max. tri jajne stanice, a da se preostale pohranjuju. Zato u slučajevima poput HS-a, kada su jajne stanice oplođene, a nakon toga nastanu komplikacije, dr. koriste nedorečenost zakona, budući ne piše šta se u takvim slučajevima događa s oplođenim j.s. ako se zbog okolnosti nastalih nakon oplodnje ne mogu vratiti u ženu. I inače, baš me zanima što zagovornici našeg ingenioznog zakona o tome misle? treba li baciti "živa bića" u tom slučaju? Time bi sami sebi skočili u usta. Zato mislim da je bitna pretpostavka za zamrzavanje zametaka upravo ta činjenica da je nemogućnost vraćanja nastala nakon njihove oplodnje, pa možda zato ovaj slučaj s rakom testisa ne potpada u ovu grupu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj suzzie2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ispravite me, možda griješim, ali nigdje u zakonu ne piše da se embriji ne smiju zamrzavati. Piše samo da se mogu oploditi max. tri jajne stanice, a da se preostale pohranjuju.
    suzzie2 nakon sto sam jos jednom pogledala Zakon moram se sloziti s tobom da u njemu zaista nigdje izricito ne pise da se embriji ne smiju zamrzavati!

Medjutim, Clanak 15., 4. stavak, odredjuje da se pohranjuje visak spolnih stanica.

Spolne stanice su po definiciji iz Zakona, Clanak 2., tocka 2., sva tkiva i stanice koje se namjeravaju uporabiti u svrhu medicinske oplodnje.

Pod tkiva i stanice se po mom shvacanju nikako ne mogu smatrati i zametci, pogotovo ne ako se u obzir uzme definicija Medicinske oplodnje (Clanak 2., tocka 1.), te kontekst citavog Zakona gdje se pojam zametak spominje iz kojeg je vrlo jasno da to nije isto sto i spolne stanice.
    (Npr. Clanak 9., stavak 4: Bračni drugovi pojedinačno ili zajedno mogu povući pristanak i odustati od postupka medicinske oplodnje sve dok sjemene stanice ili jajne stanice ili zametak/ci nisu uneseni u tijelo žene.)

U svakom slucaju taj zakon je sve drugo nego jasan i nedvosmislen i kao takav nije uveo red u potpomognutu oplodnju, kako se zakonodavac voli hvaliti, nego sasvim suprotno, stvorio je jednu samu sivu zonu. U kojoj klinike mogu raditi koliko se usude ili koliko im savjest dopusta, a pacijenti ni u sta vise ne mogu biti sigurni.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •