zanima me sta se u trudnoci smi a sta se treba izbjegavati
znaci koje namirnice su stetne za bebu
a sta papati da bebo bude zdrava
...
btw , nova sam tu
pa vas sve lipo pozdravljam![]()
zanima me sta se u trudnoci smi a sta se treba izbjegavati
znaci koje namirnice su stetne za bebu
a sta papati da bebo bude zdrava
...
btw , nova sam tu
pa vas sve lipo pozdravljam![]()
Pozdrav draga!!! Sto se tice prehrane u trudnoci bitno ti je da papas puno voca i povrca u biti svega sto je zdravo. Mene su jedino na pocetku trudnoce svi upozoravali na tunu koja u sebi ima puno zive, a ziva se sama po sebi zadrzava u tijelu i moze utjecati na razvoj bebinog zivcanog sustava. Ali ti definitivno nece nista biti ako jednom mjesecno popapas koju, ja sam par puta napravila pastetu od tune i smazala juU principu nemoj si nista uskracivati, jer trudnicke zelje treba ispunjavati
samo u nicemu ne valja pretjerivati...
točno kako ti je karmen10 rekla (tuna+morski plodovi jer znaju imati teške metale u sebi, ali jednom mjesečno možeš). ja sam izbjegavala i sir i vrhnje s placa te domaća jaja zbog straha od trovanja, ali to je bio moj osobni strah. sve ostalo kao i prije
Ja cu sad pocet se nabrzinu filat vocem i povrcem jer kad dojde zima nema,samo grah i zelje hahahah
kažu da je prva 3 mjeseca zabranjeno suhomesnati proizvodi a mlijeko mora biti prokuhano.Također svježi kupus.Ali kako cure kažu-prestala sam sve čitati i slušala svoj organizam i jela ono što sam poželjela.Beba stalno super napreduje.
kad milijeko mozes pit pa kako nadomijestit kalcij koji ti u trudnoci najvise nedostaje...
bas sam i ja isla na tranicu poliklinike harni tu sam vidla da ste isle.Nije bas preporucljivo pit kakao a ja ga obozavam popila bi 5 litara kakaa.Ja nemam jos takvu potrebu za jelom jer je jako rana trudnoca,samo bi si koju cigareticu zapalila
lastavica 1979 potpuno te kužim
Teško je kad si godinama pušač,a ovisnost je gadna stvar![]()
Curke,
da li se smije jesti crni rižoto od sipakako se to meni jede... ajme samo da znate... i jede mi se tunjevina (a kada sam ju mogla jesti nije mi se baš jela
)
Malena15, stvarno mislim da ni tebi ni bebici nece nista biti od crnog rizota (njam njam), a ni od tune ako ju povremeno pojedes (opet njam njam).
Samo da dodam na ovu temu, iako je mozda malo OT,
ja sam u prvoj trudnoci stalno jela voce i povrce, i to bas sve. Za mog malca danas ne postoji voce ili povrce koje on ne voli. Papa bas sve i ne moram vam ni pisati koliko mi je drago zbog toga.
Sada, da li to ima veze s tim sto sam ja jela u trudnoci ili se samo slucajno podudara.......ne znam tocno....ali mislim da ima. Ipak se bebe jos u trbuhu upoznaju s razlicitim okusima, ovisno o tome sto mama jede.
Tako da, drage trudnice, mislim da vec sada utjecemo na prehrambene navike nasih malih beba.
ja jedem ama baš sve što mi paše
jedno mjesec dana sam se doslovce svakodnevno davila u siru, vrhnju i pršutu za doručak i večeru, a za ručak grah ili zelje s kobasicama.
Ja isto jedem sve i nemam nikakvih posebnih zelja mozda mi malo vise pasu juhe i salate.
nedavno sam čitala da puno kikirikija u trudnoći znači- veću mogućnost alergije na isti kod djeteta.
eto..ja sam vjerni štovatelj kikirikija a sad ga izbjegavam u bilo kojem obliku ili količini.
isto izbjegavam i tunu...mislim, preživjet ću nekoliko mjeseci.
e sad..za zelenu salatu nisam znala - koji je razlog zašto ju trudnica treba izbjegavati?
zelenu salatu i salatu od svježeg kupusa treba izbjegavati zbog listerije, te loše oprana zelena salata može sadržavati ostatke parazita.
Zelenu salatu jedem i dalje (samo onu iz mamninog vrta) i jako pazim da ju dobro operem, a salatu od kupusa sam izbacila iz prehrane.
Inače jedem sve, možda malo manje tunu, izbacila sam jedino školjke, njih se ipak malo bojim.
Posljednje uređivanje od Ares : 17.11.2010. at 12:30
u prvoj trudnoći sam jela apsolutno sve (kikiriki nisam,jer ga ne volim),ali naravno da nisam pojela kilu tune ili sira... sve što je umjereno je ok,tako je meni doktor rekao.
sad mi se strašno jede kisela paprika i krastavci i majoneza....davim se u tome a tek sam na početku trudnoće.
Ja jedem i zelenu salatu i zelje slatko i kiselo,tunu ne jedem to ne volim al jedem pastrvu,brancin lignje meso krumpir rizu,cak i malo spekeca. sad kuham dosta mrkve karfiola i brokule i napecem u rolu s vrhnjecem ne da popravim tek
uglavnom ja sam poklopala crni rižoto... bila sam jučer kod ginića i rekao je da jedem sve.č.. čak mi nije za tunu ništa rekao, a to svi govore da se ne smije... jedem sve i sva... izbjegavam slatkiša previše... voće, povrće i sve klopamda bebek bude zdravi ko dren... i veliki... i ako je mimi 25 u pravu da voli sve klopati
![]()
Meni gin rekao da izbjegavam suhomesnatu i tunu,a jaja samo friska jer da nebi salmonelu dobila koja je jako opasna.
doduše ja pojedem pršut tu i tam u pohanim palačinkamaa ne mogu se svega odreć inače pazim na sve.. voće, sviježe povrće... ne masno
![]()
tak sam procitala na stranici poliklinike harni.Ja ga pijem svako jutro jednu salicu uz dorucak taman da umrla obozavam ga posebno sad zimi. Ja sam skuzila evo sad drugi put jedem pizzu i jako mi je slabo od nje znaci ona i ja se moramo pozdravit. Jel vi popijete kaj gaziranog? Ja sam danas malo fantice misleci da bu mi bolje i da bu mi trbuhu lakse kad ono i nije bas najbolje mi donat odgovara kad mi je lose.
meni su za mučnine bili odlični inka i schweppes
u prvim mjesecima trudnoće je to skoro pa jedino što pijem
Trebala bi se izbjegavati http://www.bfr.bund.de/cd/6393.
a čuj, kad povraćaš 2 mjeseca svaki dan po 3 puta, onda piješ i jedeš šta god ti se hoće zadržati
joj meni je na početku svake trudnoće najbolje pasala cola. sram me al istina je, šta sad. sad sam pri kraju, nisam je već dugo pila, to me samo na početku držalo u kombinaciji sa štapićima i cjelodnevnim mučninama.
linkam novi tekst s portala o prehrani u trudnoći http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=147&Show=2840
pa ako niste, pročitajte![]()
Ja colu nemogu naslikanu vidit. od prvoga dana su mi se okusi nekih namirnica/pica totalno promjenili.
Strasno sam anemicna, pa stoga pokusavam jest sto vise povrca i voca. Ribu inace ne jedem cesto , pa tako ni sada.
a zelenu salatu i kupus salatu jedem svako prijestupne, i takoder svaki lis zasebno operem i po deset puta
i pozdrva svima, nova sam.
ja tamanim zimsku i čajnu salamu, a bome sam i pršuta smazala!
Nadam se da neće naškodit bebici!
Ma cuj, tuna se nesmje radi zive koja se talozi u organizmu...dakle,po toj teoriji jela sam je prije trudnoce i ziva mi je sad u organizmu natalozena i naskodit ce mi djetetu!!!????
Koncentraciju zive koja bi nam mogla nastetit bi mogli unjet u organizam jedino da jedemo tunu svaki dan godinama!
Nikom nece naskodit ni feta prsuta 2x tjedno ili malo cajne za marendu.... sve skodi samo kad se pretjeruje,a svak za sebe zna kad je to ucinio!
A nitko nas ne upozorava na opasnost uzimanja previse dobrih namirnica,jer znamo da se samo visak vitamina C izlucuje mokracom,od viska svih drugih mozemo imat ozbiljnih problema (npr. previse D ili A - karoten)....a dosta nas uzima suplemete kao Prenatal, Elevit gdje vec ima skoro dovoljno dnevnih potreba za svim vitaminima!
ali vitamini iz suplemenata i vitamini iz prehrambenih namirnica nisu isti
ako se dobro hraniš i unosiš u organizam sve što ti je potrebno, ne trebaju ti nikakvi suplementi, ni u trudnoći ni inače.
ja sam u počeku pila neki suplement (jer me ginekologica totalno preplašila a bila sam malo tupava u trudnoći pa sam joj vjerovala) ali imala sam stlno žgaravicu od njih. pa sam prestala. a frendica koja je zatrudnjela godinu dana nakon mene i išla kod iste ginekologice dobila je preporuku da NE uzima suplemente jer nisu potrebni i nek se samo zdravo hrani. eto, i liječnici mijenjaju mišljenje![]()
Meni je endokrinolog rekao da hrana mora biti raznovrsna,znaci i ono sto nisam voljela jesti da to i sada jedem tako da se trudim svaki dan jesti raznovrsnu hranu.Jedem i meso i voce i povrce i ribu osim tune,jedino ne jedem pastete,jela iz konzerve i neko umijetno povrce tipa onih umijetnih paprika il paradajza sad u ovo vrijeme.
A slusaj trudnoca ipak nije stanje kao inace,u trudnoci bi ipak trebalo unjet vise hranjivih tvari (kalcija,folne kiseline),ne i toliko kalorija naravno....
Zima je period kada bas i ne obilujemo svjezim sezonskim povrcem i vocem, a puno je ljudi koji se iz raznoraznih razloga i inace ne hrane bas najzdravije pa nije zgoreg posegnut za suplementima....Meni ove koje pijem pasu,nemam zgaravice i nastavit cu ih pit jos par mjeseci sigurno.
No,kako se svi slazu koliko je prehrana bitna enigma su mi primjeri trudnica koje i po 5mj konstantno povracaju i mrsave (tesko da im se nutrijenti iz hrane stignu prenjet u organizam nakon 5min) a opet rode zdravu djecu....
naravno da rode zdravu djecu, sva sreća da je uglavnom tako
jer, dijete pokupi iz organizma sve što se pokupiti da, a majka/trudnica dobije ono što ostane. tako da nije neobično da dijete bude ok a rodilja u komi
zato je bitno paziti na prehranu u trudnoći, da bude raznovrsna i zdrava, koliko je god moguće. iako inače ne pazite na to, sad je trenutak da počnete. a možda vam dobre navike ostanu i kasnije![]()
Ne znam ja se jako trudim pazit da jedem zdravo i svaki dan obavezno voce i povrce,a dojde mi koji dan da maznem spek,buđolu,popijem sok gazirani da ne velim svako jutro malu šalićicu kavice to mi je najsladje a to je jace od mene a poslije me pece savjesta vec sam pojela il popila.
Ma i ja ujutro Nesicu popijem s mlijekom,ta 1 kava ti nece naskodit sigurno! Gazirano ne volim i ne pijem,majoneza isl...mazalice isto nikad u moj frizider ne ulaze...
(mislim da sam zadnji put majonezu pojela za prosli Bozic u francuskoj salati)
Spek je sastavni dio zimske prehrane,treba i njega tu i tamo! S cime sam drugo mogla jucer kelj zacinit?
Ugodi si ponekad,navodno je po istrazivanjima cak i ako pijes do 2dcl Cole dnevno prihvatljivo....mada ja ne bi nikad ni toliko toga unosila u sebe!
Colu ne pijem 7 godina od kad sam vidjela da kad polijes meso Colom ono se raspada to me uzasava,ja ponekad malo jamnice popijem,al ne svaki dan. ja špekec ujutro tamanim u sendvicu,a naravno i u varivo ga stavljam,al se tjesim mi sve doma imamo sve je domace i ja nista osim kruha i mlijeka i sezonskog povrca ne kupujem. Majonezu ne volim to nikad nisam jela niti tartar nista takvog,al za Novu Godinu ću si priustit malo odojka to mi je super. dam ja bebi vitamina svaki dan
meni se jos uvijek slabo sta zdravo jede... ja koja sam obozavala zdravu hranu, povrce, integralno brasno sada jedem bijelo, povrce mi slabo pada na pamet i jedino sto uzivam u vocu. uglavnom mogu prezivjeti na sendvicu od bijelog peciva sa puno majoneze i malo salame. grozno, znam, ali ne zelim da se opterecavam. jednostavno ni apetit ni prohtjevi mi nisu kao prije, sta mogu...
nijntje,
u trudnoći se svašta dogodi i sve se promijeni. ne brini
meni se ništa nije jelo osim nevjerojatnih količina voća (pogotovo agruma) i juha od teleće koljenice (i meso i povrće iz te juhe)
ništa drugo mi se nije jelo. NIŠTA. ok, nekad bih se natjerala da promijenim meni, ali nisam bila zadovoljna![]()
hahaha, upravo tako puntica! kad pojedem nesto sto mi se NE JEDE osjecam se grooozno...
i kod mene su agrumi glavnijao taman ih kao luda, a tek kako su mi dobriiiii... to se ne moze porediti ni sa najboljom cokoladom koju sam ikad pojela, hihi...
uf,a meni se bas ne jedu a u vrtu imam 3 stabla naranci ....i sve ih gledam ali nikako da se nakanim uzet jednu i pojest....ove godine su nam kapitalci,u jednoj ima po kile!
Ja sam uvela izmene u smislu da pijem svakodnevno mleko (koje nikad ranije nisam pila), jedem vise mahunarki, ne jedem nekvalitetnije suhomesnate preradjevine (virsle, salame, pastete), ali uzmem nekad cajnu, prsutu, slaninu i sl. (sve ono sto nije svetlo roze, jer nema puno nitrata). Takodje dosta retko popijem nesto gazirano, trudim se da su jaja i meso potpuno termicki obradjeni, retko jedem tunu...
Ono sto ne postujem jer mislim da je glupost je izbegavanje namernica koje bi mogle izazvati alergije - kikiriki, orasi, ma spisak se siri svaki dan... Kao to su alergeni, pa dete moze imati alergiju kasnije. Pristalica sam suprotne teorije - dete ce pre dobiti alergiju na nesto sa cime se nije susrelo. Nase majke su sigurno jele orahe, a ja ne znam nikoga ko ima alergiju na njih. Uostalom ima ljudi koji imaju aleriju na mleko, zitarice - i sta onda, da i to izbegavamo?
Kad se sjetim svoje prehrane u trudnoći ... koma ... voću i povrću nisam ni primirisala, hvatala me slabost čim sam nešto od toga približila ustima. Nisam se time opterećivala, cijelu trudnoću sam imala probleme sa želucem ... prva 4 mjeseca povraćanje i cjelodnevne mučnine, a ostatak trudnoće podrigivanje 100 puta na dan i pred kraj još žgaravicu
!!!
Još da sam se silila jesti što mi ne paše, mislim da ne bi preživjela.
Pila sam vitamine i magnezij, beba je lijepo napredovala i sad kao curica od 10 mjeseci okreće glavu čim joj približim žlicu s voćnom kašicom ili joj pokušam dati neku voćku ... ali zato povrće obožava! Ne vjerujem baš u tu teoriju da djeca vole ono što je mama papala u trudnoći jer bi po tome moja mala bila veliki ljubitelj mesa, što nije ... jedva joj ga uspijem uvalit i to uz puno negodovanja.
Da me se ne shvati krivo, u gornjem postu sam opisala svoj slučaj ... naravno da mislim da je najbolje da se trudnica hrani zdravo i raznovrsno, to je odlično i za mamu i za bebu!!
..."ja jedem sve: masno, nemasno, slatko, slano, sve sto raste, leti ili hoda i cak podgrijem ribu"...
salu na stranu...svaki dan voce, povrce pod obavezno, ubacila sam zitarice, sjemenke, vocne jogurte i obicne (kupujem na kartone), cokoladno mlijeko, cajeve (kamilica ili domaci sama napravim) na hektolitre i jednom tjedno ribicu...nekad si priustim luksuz kao sto je hamburger...izbacila sam kavu, cigarete,gazirane sokove, cokolade a Mc Donalds ne mogu vidjeti niti na letku...
zadovoljna sam dobivenom kilazom i sve ide u trbuscic zbog kojeg vise nemrem ni cucati, vec moram na koljena...a gdje je 5 mjesec
...
bas sam danas razmisljala kak ja jedem jako vrucu hranu,danas sam juhu jela odmah s vatre,jako volim vrucu hranu jesti i onda sam se pitala jel to smeta mojoj bebi sirota da ne dobi opekline. Ne volim mlacni ni hladni rucak
uf,evo da ja dam update...pojela sam malo salate od freskog narendanog crvenog kupusa i sad imam takve grceve u crijevima (bas boli) i napuhala sam se masu!
da ne govorim da "param gace"....ajme,njega vise ne jedem..nije me prije toliko napuhivao...
"Izbjegavajte sirovo ili nedovoljno pečeno meso – postoji mogućnost zaraze Escherichiom coli ili toksoplazmozom."
Ovo sam našla na stranici od rode! Dal se zbilja moguće zaraziti escherichiom preko recimo salama?!Za toksoplazmozu znam.