Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 60

Tema: Inicijativa Nova - pomoć onima kojima je najpotrerbnije

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Inicijativa Nova - pomoć onima kojima je najpotrerbnije

Daklem, dobio sam danas poštu s adrese iz naslova teme u kojoj je opis problema jedne obitelji i uplatnica za uplatiti donaciju na žiro račun Inicijative Nove za tu obitelj.

Pa lijepo piše: Obitelj J. je dio projekta "Sretan dom" koji obuhvaća pomoć za najugroženije obitelji predložene od centara za socijalnu skrb na području RH.

Dalje piše kako obitelj J (bračni par i troje djece) živi u nehumanim uvjetima bez struje vode i grijanja. Srednje dijete (7 gopdina) ima epilepsiju i poteškoće u socijalno emocionalnom razvoju.

Žena ne radi, a muž je izgubio posao. Piše, između ostaloga, da s obzirom da niti žena ni muž ne rade, nisu u mogućnosti djetetu pružiti adekvatnu liječničku pomoć.

Naravno da im 1300 kn socijalne pomoći nije dovoljno za život i sada Inicijativa nova šalje uplatnice (odakle im moja adresa????) na kućne adrese pojedinaca radi sakupljanja donacija za ovu obitelj.

Mene zanima nekoliko stvari, pa me zanima imate li odgovore na njih:

1. Nije li sramota da država koja identificira ovakve socijalne slučajeve (identificirani su putem Centra za socijalnu skrb) sakuplja pomoć od građana, umjesto da im omogući uvjete za normalan život?
    2. Ne bi li država umjesto da od građana prosi milostinju, trebala oca obitelji hitno zaposliti i omogućiti mu redovna primanja i mogućnost uzdržavanja obitelji (nigdje se ne navodi da je radno nesposoban)? Ili osigurati posao i ocu i majci i vrtić za predškolsku djecu?
    3. Ne bi li Centri za socijalnu skrb trebali o ovakvim prioritetima obavijestiti Jadranku Kosor ili nadležno ministarstvo?
    4. Ne bi li država trebala sagraditi proizvodni pogon u kojem bi zaposlila nezaposlene da mogu prehraniti obitelj? Ili čovjeku odobriti kredit da otvori obrt kojim bi prehranjivao obitelj i bio koristan državi i zajednici?
    5. Nisu li ovaki pozivi za donacijama ljudima u nevolji najveća moguća sramota za svakog poitičara - od razine mjesne zajednice do države?
    6. Ovdje ima i forumaša iz inozemstva, pa me zanima postoje li takvi pozivi za donacijama u uređenim europskim državama (npr. Švedskoj, Švicarskoj, Austriji, Sloveniji......)?
    7. Ne bi li svaki lokalni ili državni dužnosnik na samu spomen ovakvih socijalnih problema morao učiniti sve da takvu nevolju hitno ispravi, umjesto da putem Centara za socijalnu skrb organizira top listu najpotrebitijih, pa da se za njih prosi milostinja (koja sramota!!! Centri za socijalnu skrb sastavljaju top listu najpotrebitijih i proslijeđuju nekakvoj nevladinoj udruzi Inicijativa Nova umjesto da natjeraju nadležne službe da im omoguće dostojan život)?
    8. Je li posao Centara za socijalnu skrb sastavljanje top liste i proslijeđivanje liste nevladinim udrugama u svrhu žicanja milostinje?
    9. Ne bi li liječenje djeteta (sedmogodišnjeg) i putni troškovi vezani uz liječenje dijeta morali biti besplatni za svako dijete u Hrvatskoj? Ne bi li se trebalo pružiti apsolutno svu moguću podršku roditeljima s bolesnim djetetom, uključujući organizirani prijevoz od kuće do zdravstvene ustanove koliko god puta je potrebno?

Eto, boli me kada vidim kako se ovakvi problemi "rješavaju".

Kao što ste slale Milinoviću razglednice sa putovanja u inozemstvo radi medicinski potpomognute oplodnje, predlažem da se ovi pozivi za pomoć/donacije proslijeđuju nadležnom ministarstvu (ako netko zna koje je) ili izravno Jadranki Kosor.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mujica, ti si genije. Odsad cu svaku postu te vrste proslijediti Jaci ukoliko netko objavi njenu adresu.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ne kužim što hoćeš reći. Kako će država omogućiti nekome uvjete za normalan život kada i službenici koji rade za državu imaju plaće da si jedva mogu pokriti osnovne troškove. Zaboravljaš da samo 55% radno sposobnih hrvata radi i imaju na grbači ostatak radno sposobnih koji su na burzi, umirovljenike, djecu, invalide, bolesne, rodilje...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

za sada može poslužiti adresa na poslu koja je javna.
    http://www.vlada.hr/adresar_i_linkovi

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kužim što hoćeš reći. Kako će država omogućiti nekome uvjete za normalan život kada i službenici koji rade za državu imaju plaće da si jedva mogu pokriti osnovne troškove. Zaboravljaš da samo 55% radno sposobnih hrvata radi i imaju na grbači ostatak radno sposobnih koji su na burzi, umirovljenike, djecu, invalide, bolesne, rodilje...
    ??? što ti hoćeš reći?

Da nema izlaza i da se ne može potaknuti proizvodnja i otvarati nova radna mjesta?

i da ništa tu ne možemo?
    ako je tako, neka sve ide vrit i bježmo odavde....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zašto žive u kući bez struje i tople vode i još bez posla?

Ako je vlast nesposobna sagraditi proizvodne pogone u tom mjestu gdje žive, neka ih smjesti u neki od bandićevih stanova sa strujom i vodom, koji na periferiji Zagreba zjape prazni i propadaju jer ih ionako nitko ne kupuje.
    I neka ocu obitelji daju prioritet pri zapošljavanju. Kad već imaju top listu. Tako će imati mogućnost i plaćati pristojan stambeni prostor (ako Grad ne bude pohlepan pa htio na njima zaraditi) i prehraniti obitelj.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uostalom, neka im Grad pokloni novi stan tamo na istočnom rubu grada. to će biti donacija pojedinaca građana. Jer gradski su stanovi sagrađeni od našeg a ne od bandićevog novca.

A Kosor neka urgira pri zapošljavanju.

sve se može ako se hoće.....
    Posljednje uređivanje od mujica : 05.08.2010. at 20:24

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Baš nekidan sam razmišljala o tome, dobra ideja mi je ta za slanje dalje.
    Druga stvar je što se za jednu obitelj zna da je majka odbila posao čistaćice u školi, pa zbog takvih ne vjerujem više nikome.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mujica, tu njenu postu u vladi prebire sekretarica, a ja se nadam privatnoj adresi onog stana s neugodnom prosloscu, jerbo se nadam da tu postu ipak prebire sama.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    6. Ovdje ima i forumaša iz inozemstva, pa me zanima postoje li takvi pozivi za donacijama u uređenim europskim državama (npr. Švedskoj, Švicarskoj, Austriji, Sloveniji......)?
    Nije europska, ali je uredjena drzava (ajd', vise-manje).

Pozivi postoje, ima ih vise nego kod nas, a i donira se puno vise. Em svi vole porezne povlastice, em imaju vise novca, em se boje da ce ih netko ruzno gledati ako nesto ne daju. Sad sam pojednostavila i malo ruznije to napisala, ali tako to nekako ide.

Na nasu kucnu adresu stizu uplatnice, ideje, prijedlozi, obavijesti u nenormalnoj kolicini. Telefonom nas ne zovu, barem ne nasumicno, jer smo stavili broj na do-not-call popis, ali i taj podrzava razne iznimke - i dalje nas smiju zvati iz bilo kakve ustanove/firme s kojom imamo bilo kakve veze (znaci da, recimo, banka u kojoj imamo otvorene racune moze daviti od 0 - 24).

U obje cajne kuhinje u firmi u kojoj radim oglasna ploca je prepuna poziva na donacije, dobrotvorne vecere itd. Lokalne skole redovito organiziraju dobrotvorne plesove, projekcije filmova, izlozbe djecjih radova, stogodimpadne na pamet, a onda firme i pojedinci uplacuju na racun. Jako su popularne tihe aukcije, a i uredjenje parkova i slicno, za sto se, recimo, postavlja klupa s tvojim imenom. Skuplja se hrana za siromasne obitelji u lokalnim ducanima, odjeca u YMCI...

Ma bezbroj je tih akcija, poziva u pomoc i sto sve ne.

Koliko znam, ili barem koliko sam uspjela primijetiti, sve sto dopire do nas plod je nevladinih organizacija ili pojedinaca koji pokrecu takve akcije, a moram priznati da ne znam sto je i cija je ova Inicijativa Nova. Ako je samostalna, nevladina organizacija, onda je lijepo od njih sto brinu. Ako je nesto sto ima veze s drzavom.... onda nemam komentara.

Inace se slazem (k'o klada, jel', tek toliko da ne potpisujem nikoga) sa svime dosada napisanim. Sramota za drzavu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da sam u Zagrebu, pogledala bih koji broj pise na zgradi u kojoj zivi. Vjerujem da privatnu adresu zna svatko iz tog kvarta, ako ne i sire. Stvarno nije tesko naci.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Bila već tema o toj Inicijativi Novoj, doduše nije baš zaživjela http://forum.roda.hr/threads/52665-I...Nova?p=1564971

Radi se o nevladinoj organizaciji. No svejedno, sve što je mujica napisao stoji. Naravno da se može kad se hoće i da bi tim ljudima prije svih ostalih i izravno trebale pomoći raznorazne državne i lokalne institucije kojima je to posao. Praznih gradskih stanova ima (bar u ZG)i ne vjerujem da obitelj tog soc. statusa treba išta doplaćivati za zdravstvene potrebe maloljetnog djeteta.

Malo sam skeptična prema tim udrugama koje šalju ljudima uplatnice s njihovim imenom i prezimenom. Možda griješim, ali mislim da je bolje odnijeti pomoć u robi, hrani, novcu direktno toj obitelji. U tim potresnim pričama i slikama koje budu uz uplatnicu saznaš dovoljno o njima da ih onaj tko želi može bez problema pronaći.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

inicijativa nova su lopovčine koje muzu lovu od naivnih ljudi. prozvala ih je jedna mama jer su slali tako flajere sa njenim paraplegičnim sinom kojemu je trebala operacija u kini, skupili love ko blata, a ditetu ni kune. pa su bili u hrvatskoj danas. mama, predstavnica nazovi udruge i genijalna voditeljica koja se toliko raspjenila od očitih laži tete iz "udruge" da je zgrabila laptop, otišla na registar udruga i mrtvo-hladno teti u facu rekla da laže i da ih nema u registru hr udruga.
    teta je stala zamuckivati, opravdavati se, zapjenjena voditeljica je, tresući se, najavila neki drugi prilog.
    pametnome dosta.
    ne šalji kosorici, šalji policiji.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

edit: žalosno je što zbog inicijative nove ljudi počinju sumnjati u sve humanitarne akcije i ne žele novčano pomagati rad nikakvih udruga. zbog toga im treba stati na rep.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

??? što ti hoćeš reći?

Da nema izlaza i da se ne može potaknuti proizvodnja i otvarati nova radna mjesta?

i da ništa tu ne možemo?
    onak.....daaaaaaaaaa....dobro jutro!
    očito da vlada ne može potaknuti proizvodnju, nova radna mjesta i ne trebamo bježati nego mijenjati vladu, samo ne znam tko će napraviti nešto normalno, ali to je opet druga tema.
    hrvatska je stvarno u banani i kužim ja što ti želiš reći i u pravu si, ali mislim da je ova zemlja ne pred bankrotom, nego već odavno bankrotirala samo se umjetno održava na životu. a oko mene svi samo propadaju. ja ne vidim kome posao cvjeta i tko bi otvarao pogone za nezaposlene.
    no u svakom slučaju ono što se može učiniti je barem tim ljudima osigurati besplatnu zdravstvenu skrb i dodijeliti nekakav gradski stan ili što već.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uostalom, neka im Grad pokloni novi stan tamo na istočnom rubu grada. to će biti donacija pojedinaca građana. Jer gradski su stanovi sagrađeni od našeg a ne od bandićevog novca.

A Kosor neka urgira pri zapošljavanju.

sve se može ako se hoće.....
    ok za stan, ali zašto bi kosor urgirala pri zapošljavanju? postoji još hrpa ljudi na rubu egzistencije koja se ne može zaposliti ili su u ovom recesijskom valu ostali bez posla sa kreditima, djecom i sl. tko će za njih urgirati?
    a što se tih uplatnica u sandučiću tiče, na žalost nisam sklona vjerovati im. vjerujem akcijama na TV-u i kada od nekog poznatog saznam pouzdane informacije da nekome treba pomoć.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    a što se tih uplatnica u sandučiću tiče, na žalost nisam sklona vjerovati im. vjerujem akcijama na TV-u i kada od nekog poznatog saznam pouzdane informacije da nekome treba pomoć.
    Tako i ja, a i jednostavnije mi je jer mogu nazvati istog trena inače se ono danas ću-sutra ću pretvori u nikad.

Da je sramota za državu da se to događa - je, ali nisam optimistična.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zasto bi taj covjek imao prioritet u zaposljavanju? O cemu mi pricamo?
    Prioritet jedino može biti strucnost za neki posao i nista vise.
    Sve drugo su mi diskriminacije, bilo pozitivne ili negativne.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ajmo svi ne raditi pa nek nam bandic da stan.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ne zelim ispasti bezosjecajna, ali kad cemo vise prestati da netko drugo rjesava nase probleme, traziti da nam se daje stan i placaju rezije, daju besplatne knjige itd.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

onak.....daaaaaaaaaa....dobro jutro!
    očito da vlada ne može potaknuti proizvodnju, nova radna mjesta i ne trebamo bježati nego mijenjati vladu, samo ne znam tko će napraviti nešto normalno, ali to je opet druga tema.
    hrvatska je stvarno u banani i kužim ja što ti želiš reći i u pravu si, ali mislim da je ova zemlja ne pred bankrotom, nego već odavno bankrotirala samo se umjetno održava na životu. a oko mene svi samo propadaju. ja ne vidim kome posao cvjeta i tko bi otvarao pogone za nezaposlene.
    no u svakom slučaju ono što se može učiniti je barem tim ljudima osigurati besplatnu zdravstvenu skrb i dodijeliti nekakav gradski stan ili što već.
    Posla ima kao u priči al nitko da se prihvati... Danas primjer... Išli smo na izlet, AC prema Krapini, neobrađene zemlje koliko te volja, 10-20 % je obrađeno ostalo čak nije ni pustoš nego šikara... Aj vidi dal je tako u Sloveniji ili Austiriji koji imaju prosječnu plaću 3000 eura...
    Problem je što se nikome neda raditi, posla uvijek ima... Samo se nikome ne radi na zemlji jer je to težak posao, svi bi uredovali od 8-16 s pauzom od 2 ure... Idealno al se moramo osvjestiti...

OT... ima super emisija "Miroljubva zemlja" na Kapital Netwoorku o poljoprivredi u Njemačkoj, svakako pogledajte

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

trenutno razmisljam o otvaranju nove teme i malo sam nabrijana pa cu skroz iskreno ( ko uvijek haha ). ne tice se ove obitelji.
    al, ja sam ne znam, prije godinu dana, dvije, nije bitno gledala na tv u o obitelji s 9 ero djece... jadni, zedni, gladni, bez vode, struje, posla blabla. bilo mi je zao djece, al ti roditelji???? pa ja nemam komentara, zasto tolko djece ak nemres brinut ni o dvoje?? pa i ja bi htjela svojih puno, al sam svijesna da ne mogu. i sad bi njih trebalo zalit, platit im i hranu i knjige, poklonit stan. a mi budale cemo imat samo jedno il dvoje, placat kredite za stan, knjige........ ma bez komentara.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ok za stan, ali zašto bi kosor urgirala pri zapošljavanju? postoji još hrpa ljudi na rubu egzistencije koja se ne može zaposliti ili su u ovom recesijskom valu ostali bez posla sa kreditima, djecom i sl. tko će za njih urgirati?
    Ovako i ja razmišljam. Uostalom Zavod za zapošljavanje je taj koji posreduje pri zapošljavanju. I uglavnom će se naći nešto za mušku osobu koja pristaje raditi bilo šta samo da prehrani obitelj.
    S druge strane, kad je već primjerice grad Zagreb sagradio te silne stanove, svakako bi trebalo zbrinuti obitelji s djecom koja žive u nekakvim šupama bez struje i sl.

Kužim i slažem se donekle i s mamom od formata. Ja recimo pošizim kad čujem da neka xy obitelj koja traži pomoć ima štajaznam šestero djece a žive u npr. 30 kvadrata nekog podruma. Pa kud baš šestero? Jednom sam gledala neki prilog o obitelji sa 9-ero djece koja čeka gradski stan. Mislim negdje iz Slavonije. Uvijek su bili socijala, nije da im se nešto dogodilo pa su ostali bez sredstava, žena nikad nije radila, a muž neke slaboplaćene poslove. I napraviše 9-ero djece. Ja to ne razumijem. Sad me proglasite bezosjećajnom, iako sam užasno slaba na djecu, i jasno mi je da je svačije pravo imati koliko god djece želi, ali da je normalno u nekom ćumezu rađati jedno za drugim i čekati stan i soc. pomoć od društva- nije.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    Posla ima kao u priči al nitko da se prihvati... Danas primjer... Išli smo na izlet, AC prema Krapini, neobrađene zemlje koliko te volja, 10-20 % je obrađeno ostalo čak nije ni pustoš nego šikara... Aj vidi dal je tako u Sloveniji ili Austiriji koji imaju prosječnu plaću 3000 eura...
    Problem je što se nikome neda raditi, posla uvijek ima... Samo se nikome ne radi na zemlji jer je to težak posao, svi bi uredovali od 8-16 s pauzom od 2 ure... Idealno al se moramo osvjestiti...

OT... ima super emisija "Miroljubva zemlja" na Kapital Netwoorku o poljoprivredi u Njemačkoj, svakako pogledajte
    ja čekam tvoj idući izlet jer možda na njemu uočiš još jedno pametno gospodarsko rješenje pa nam se situacija možda i popravi. vidiš lijeni zemljoradnici! pa da! u tom je kvaka!
    ljudi nemojte biti bezosjećajni i gledati stvari samo iz svoje perspektive. postoje ljudi koji su u ovom recesijskom dobu ostali bez posla i bez mogućnosti novog zaposlenja. a i ta pusta zemlja koju si vidjela se ne ore bez novaca, a da ne pričam kako se teško naplatiti.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mihim prvotno napisa Vidi poruku
    trenutno razmisljam o otvaranju nove teme i malo sam nabrijana pa cu skroz iskreno ( ko uvijek haha ). ne tice se ove obitelji.
    al, ja sam ne znam, prije godinu dana, dvije, nije bitno gledala na tv u o obitelji s 9 ero djece... jadni, zedni, gladni, bez vode, struje, posla blabla. bilo mi je zao djece, al ti roditelji???? pa ja nemam komentara, zasto tolko djece ak nemres brinut ni o dvoje?? pa i ja bi htjela svojih puno, al sam svijesna da ne mogu. i sad bi njih trebalo zalit, platit im i hranu i knjige, poklonit stan. a mi budale cemo imat samo jedno il dvoje, placat kredite za stan, knjige........ ma bez komentara.

Pisale smo u isto vrijeme i očito gledale isti tv prilog.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hm... Kad sam pročitala prvi post, bila sam sva za tu tezu i gotovo sve mi se učinilo vrlo razborito, al sad kad vidim druga, oprečna mišljenja, imaju i oni smisla... Možda nekakva kombinacija... Svakako stoji da centar za socijalnu skrb, ako je on taj koji je priskrbio podatke i top ljestvicu treba poduzeti nekakve aktivnije mjere nego proslijeđivanja udrugama, koje onda traže milostinju. i naravno da bi država, odnosno resorno ministarstvo trebalo nešto poduzeti, ali što? za početak mala pomoć, humaniji smještaj, olakšice za bolesno dijete i poticanje oca na ponovno zapošljavanje ili tak nešto. Nekakav vid pomoći za samopomoć, inače staje na toj jednokratnoj pomoći, donaciji i to je bezveze.
    A ak je istina to za inicijativu Nova, što Pinky kaže, katastrofa!!! Pa kako još mogu postojati nakon toga?!

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

??? što ti hoćeš reći?

i da ništa tu ne možemo?
    Potpis na doroteu
    Ja imam trajni nalog na svom računu za pomoć siromašnima i vjerujem da ću u idućoj godini moći prijaviti još kojeg radnika.
    Kad bi svaki građanin HR dao samo jednu kunu za pomoć siromašnima skupilo bi se puno više nego što bi neka Kosorica ikad mogla dati tim ljudima.
    Ja nemam ništa protiv da mi dolaze upiti za pomoć, kad god mogu ja ću pomoći, pa makar i sa 5kn. Redovito zovem telefone na televiziji i pozdravljam svaku legalnu akciju za prikupljanje pomoći. Bilo bi super kad bi to sve bilo što transparentnije kako bi imali puno povjerenje u takve udruge i akcije. Mene su isto par puta prevarili, ali i ja sam bila naivna. Bez obzira na to i dalje ću pomagati.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Nije europska, ali je uredjena drzava (ajd', vise-manje).

Pozivi postoje, ima ih vise nego kod nas, a i donira se puno vise. Em svi vole porezne povlastice, em imaju vise novca, em se boje da ce ih netko ruzno gledati ako nesto ne daju. Sad sam pojednostavila i malo ruznije to napisala, ali tako to nekako ide..
    Hm.... amerika mi nikada nije bila primjer socijalne države. Baš naprotiv.

a tamo makar dobiju porezne olakšice ako nešto doniraju. Ovdje toga nema. Ovdje, ako doniraš, sam si si kriv.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

.
    zato što su ga državne institucije (centri za socijalnu skrb) stavile na vrh top liste?

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Svaka ti čast !pomagati treba,ali kome....siromašni??? sto to znači...ja idem raditi za 2000 kn koje nedobijem,a susjeda na prozoru se podsmjehuje jer ima socijealu 2000kn.i ništa ne radi...
    onda se ja pitam ko je tu lud??? ja idem raditi za tkz.siromašne..pozzz

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hm.... amerika mi nikada nije bila primjer socijalne države. Baš naprotiv.

a tamo makar dobiju porezne olakšice ako nešto doniraju. Ovdje toga nema. Ovdje, ako doniraš, sam si si kriv.
    Osim zdravstvenog osiguranja, koje je skroz posebna prica, izgleda da ovdje sve drugo funkcionira prilicno dobro, ako ne i izvrsno. Pri tome mislim na sustave socijalne pomoci. Lokalni siromasi su sve samo ne siromasi, barem u usporedbi s onim sto mi poznajemo. Voze zvijeri od automobila ili barem polovne zvijeri, preko nekoliko po obitelji (od sesnaeste godine na dalje, potrebno je u vlasnistvu imati barem jedan auto, jel). Trailer parkovi iliti cuvena naselja za siromasne puna su ovih spomenutih zvijeri, a i same kucice za siromahe u prosjeku imaju stotinjak kvadrata. Ok, ima ih ruznih i (blago) zapustenih, ali nije to ona sirotinja koju mi znamo.

Socijalna pomoc postoji u bezbroj oblika. Food stamps za hranu (to su kao oni neki bonovi kod nas, ili kako se vec zovu). Pomaze im se oko racuna za grijanje (neovisno o energentu koji koriste). Financira im se telefon (sve naknade na drzavnoj i lokalnoj bazi su im placene, sto znaci ustedu od preko 50%), imaju pravo na barem nekakvu zdravstvenu zastitu.

Cijene su niske i prihvatljive - odjeca, hrana, stanovanje... i u usporedbi s Hrvatskom, a i kad se uzme u obzir nekakav lokalni prosjek primanja. I opet zicaju na sve strane i nicega im nije dosta. Na poslu svaki dan susrecem ljude koji zive od socijalne pomoci ili male penzije (drzavni sluzbenici, na primjer, imaju penziju slicnu nasoj, u smislu da se isplacuje iz fondova generacijske solidarnosti), primaju ove gore nabrojane dodatke i pripomoci, a TV paketi koje ili imaju ili si zele priustiti (pa se onda svadjaju sa socijalnim radnicima i slicno, koji im to ne zele odobriti) prelaze svaku granicu razuma. I to ne samo u njihovoj situaciji, vec i kod nekog s znatno iznadprosjecnim primanjima.

Isto tako, isplati se biti samohrana majka - tzv. common law ovdje nije jaca strana pa izvanbracna zajednica zapravo nije 'legalna' zajednica tj. izvanbracni drugovi za drzavu bas i ne postoje. Dakle, majka koja zivi s ocem djeteta, na istoj adresi ali u izvanbracnoj zajednici, zapravo je samohrana majka i prima financijsku pomoc. Uz to ima i beneficije vezane uz zdravstveno osiguranje koje ce tom istom djetetu, ili djeci, biti besplatno. Svako sljedece dijete znaci vise novca. U prijevodu - lijenima/nesposobnima/proracunatima najvise odgovara dati otkaz, ne traziti novi posao i prosirivati obitelj. Mnogi to i rade. (Ne nagadjam, vec vidim - svugdje oko sebe, a i na poslu jer se prilicno cesto susrecem s ovakvim obiteljima i imam uvid i dijelove njihovih financija.)

Nezaposleni takodjer primaju pomoc i naknade iako se, u vecini slucajeva, bas i ne provjerava jesu li radno sposobni, zasto ne rade i traze li, uopce, ikakvo zaposlenje.

Ne znam je li tako u svim dijelovima SAD-a.

Sve ovo skupa nije bas skroz na skroz ontopic, ali doslo mi da objasnim situaciju, jelte.

Uz sve spomenute povlastice, olaksice i pomoci, na sve strane se traze donacije svih mogucih vrsta.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mama od formata prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto bi taj covjek imao prioritet u zaposljavanju? O cemu mi pricamo?
    Prioritet jedino može biti strucnost za neki posao i nista vise.
    Sve drugo su mi diskriminacije, bilo pozitivne ili negativne.
    Zaboravih dodati da se, zapravo, i sa ovim slazem.

I ne mislim da je itko kamenog srca ili bilo kako grozan zato sto misli da nesituirani ne bi trebali imati preko nekoliko djece. Dodje i meni zao, ali... gdje je tome kraj?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pinky šokiralo me ovo što si napisala, ne mogu vjerovat da postoje takvi ljudi! Katastrofa

Mujice puno toga što si napisao stoji, pogotovo ovo da ovakvu poštu šaljemo Jaci. Ne zato jer ona ovakve slučajeve po defoltu treba rješavati direktno, več zato jer se sad neki pomak događa u Hrvata i mislim da je potrebno udrit na sve strane. Od sad stvarno sve šaljem na ministarstvo, pa čak i ako sekretarica razvrstava, ako dobije nekoliko desetaka ovih dnevno, primjetit če se, pričat če se o tome...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Drago mi je da se otvorila ova tema jer sam prije par dana s MM-om raspravljala o tome.
    On se slaže s Mamom od formata, iako zvuči nemilosrdno, istina je da su si dijelom sami krivi jer rađaju daleko više djece nego si mogu piruštiti, jer im je OK visit doma i čekat socijalnu pomoć i dječji doplatak, ALI
    postoje slučajevi gdje su životne situacije dovele ljude na rub egzistencije. Ova recesija je brutalna i ne štedi nikoga, pa moramo biti svjesni da su neki ljudi koji su nekad normalno krpali kraj s krajem (kao i svi ostali) sad nemaju nikakva primanja ni poslove, a žive u krajevima gdje slobodnih radnim mjesta nema ni za lijek. Smatram da bi si ovakvi mogli pomoći "u vlastitoj režiji" baveći se uzgojem povrća u vrtu, možda bi im netko poklonio kokoš ili dvje - mogli bi se snać barem za ne biti gladni... kužite? Ali, nakon svega zaključujem da nisu svi ljudi jednako sposobni i jednako proaktivni u ponašanju. Lako je meni pametovati kad imam sve što je nužno za dostojanstven život, imam i obrazovanje i živim u dijelu Hrvatske gdje nije teško naći posao, a imam i razum da skopčam da si neću moć priuštit više od dvoje djece (bar ne na način na koji želim odgajati svoju, nažalost, još uvijek nerođenu djecu). Zaključujem da je najbolje načuliti uši i otvoriti oči pred nesretnim pričama, pred ljudima koji pitaju za pomoć i pomoći kada nas te priče dotaknu.
    Što se Inicijative Nove tiče, spremila sam dopis gdje im prijetim tužbom, njima i onome tko je njima prodao bazu podataka u kojoj se našla i moja adresa i ime i prezime. Kao prvo protuzakonito je trgovati osobnim podacima, čak i davati na uvid osobne podatke - žarko me zanima od kud im ta baza podataka. Drugo, a ne manje bitno, da oni nisu dizajnirali, tiskali i distribuirali letke, bilo bi daleko više novaca za potrebite. Jeste li ikad čuli za potrebitu obilje koja tiska "self promotion" letke i šalje ih poštom uokolo? Šarlatani i lopovi, potpisujem Pinky 100%
    Bilo bi najbolje da si mi unutar Rodinog foruma otvorimo topic o tome tko je potrebit i kome šta treba. Ja bih rado pomogla Rodicama koje život ne mazi i kojima je potrebno.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Inicijativa Nova su lopovi!! Nemojte njima ništa donirati. Bilo je više priloga na tv-u o tome. Ne mogu vjerovati da još uvijek šalju poštu. Pa pošalji to policiji!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zato se ovih dana umjesto za pomoc nekome skuplja za izgradnju spomenika

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mama od formata prvotno napisa Vidi poruku
    I ne zelim ispasti bezosjecajna, ali kad cemo vise prestati da netko drugo rjesava nase probleme, traziti da nam se daje stan i placaju rezije, daju besplatne knjige itd.
    amen.
    na državi je da izabire poticajne mjere izlaza iz krize i da pokrene privredu, a na nama da onda u takvoj situaciji nadjemo adekvatan posao i radimo i plaćamo svoje potrebe.
    NIJE na državi da nas zbrinjava u mirovine i socijalu i da nam traži posao-tako i jesmo došli tu di jesmo-da 10% Hrvatske hrani 90%

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Inicijativa Nova su lopovi!! Nemojte njima ništa donirati. Bilo je više priloga na tv-u o tome. Ne mogu vjerovati da još uvijek šalju poštu. Pa pošalji to policiji!
    i ne mogu vjerovati da nisu u zatvoru.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    i ne mogu vjerovati da nisu u zatvoru.
    Meni nesto nije jasno, ako im je dokazano da kradu i varaju kako onda organiziraju humanitarni koncert????

I mi smo doma i u firmu dobili neki dan njihov dopis, super-duper dizajniran i komentar MM je bio da zasto su potrosili novce na letak, kuvertu, naljepnicu i postarinu, kad su mogli to dati toj obitelji?!? Onako iz glave ako su tiskali 10.000 primjeraka to ih je kostalo cca 3.000,00 kn bez dizajna, trosak kuverti je 2.000,00 kn i postarina za pismo do 50g je 3,10 kn za jedan primjerak ... radi se o cca. 36.000,00 kn
    Kako drugacije shvatiti njihovo skupljanje love nego za pokrivanje postojeceg i slanje novog letka.

I ja cesto razmisljam u smjeru mame od formata, jer vidim oko sebe puno takvih slucajeva, koji zive od socijalne pomoci, a na ponudu posla odmahuju glavom ... moja mama i teta imaju komad zemlje na podrucju od posebne drzavne skrbi, imamo mali vrt za nase potrebe koji nam svako toliko pokradu 'susjedi'. A kad pitas po selu da ti netko pomogne okopati/pokositi za dnevnicu nitko se ne javlja ... nije li apsurdno da teta jedina prodaje jaja u selu od cca 50tak kuca? A svaka kuca ima vrt i dvoriste ... nazalost 90% tih ljudi zive od socijalne pomoci, a smjestaj i rezijski troskovi im je besplatan. Oni su samo biracko tijelo i to im je jedina svrha.
    A sa druge strane razumijem da svi nismo jednako poduzetni i organizirani da sami sebi pomognemo, ali ne bi li bilo pametnije da ta ista drzava izfinacira radionice za te ljude, pa da nauce kako iskoristiti zemlju i kako se prehraniti? Netko je napisao da i obradivanje zemlje kosta, to je istina, ali isto tako i donosi prihod, a najvise kosta nas rad ... umjesto da im sufinanciraju rezijske izdatke mogu im sufinacirati najam potrebnih alata i strojeva zar ne?

Meni je zao djece, razumijem da su neki najvise propali bas u ovoj krizi, zovem sve te telefone za donaciju, povremeno uplatimo iznos na racun obiteljima koje traze pomoc puem ZGNewsa ili dnevnih novina, nosim robicu i igracke u jedan djecji dom ... ljudima koji mi dodu na vrata dam nesto hrane i odjece, ako ju ne zele novac ne dajem, ali nije mi se jednom desilo da pronadem tu istu vrecicu u smetlarniku iil negdje u ulazu

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    apsolutno se slažem. i ne mogu vjerovati da svekoliko hrvatsko pučanstvo još uvijek ne zna da je to lopovska "udruga". ajde je nađite u registru udruga....

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Osjećam kao čovjek da trebam pomagati drugima. Viška nemam ali nisam ni u manjku ako nekome dam koji dinar, a njemu to pomogne. Ono što mene zabrinjava jeste činjenica da se svi polako otuđejemo od društva i pojedinaca koj u njemu žive. To je fenomen koji je bio karaktrističan za Ameriku 80tih godina, i sociologe je naveo na ozbiljno razmišljanje zbog čega se to dešava. evo i kod nas. Svjesna sam da nisu svi siromašni siromašni, da nisu svi bolesni bolesni, da nisu svi stari nemoćni. Al ko sam ja pa da pravim"pravednu" klasifikaciju. Npr. poznam malog dječaka čiji otac pije, radno sposoban muškarac, 45 godina. Majka je jadna, nju vjerovatno bije, djeca su kao malo usporena. Trebal pomoći toj djeci, jesu li ona kriva što imaju takvog oca(a roditelje nemamo priliku odabrati pa čak in ni vaspitati)?! Ja mislim da treba. Dati knjige, uplatiti školsku užinu, koji komad odjeće.....
    Lijepo je davati, bar se ja svaki put osjećam dobro, a opet malo i tužno jer znam da im treba više.
    Željela bih da mi pomažemo, ne preko udruženja, tv-a, ili telefona. Nego, onako, lično. Prvo primjetiti te kojima je naša pomoć potrebna, zatim razmisliti šta im zaista može pomoći i olakšati život, i šta im od toga ja i moja porodica možemo priuštiti. I ne mora to uvijek biti novac, nekada je to njega, nekada topla riječ, posjeta, odlazak u kupovinu, uopšte, neko pokazivanje pažnje.
    Jer nismo svi stvoreni sa istim predispozicijama niti su nam pružene iste prilike u životu, to nikako ne treba smetnuti sa uma.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku

a jesi pitala možda ove u sloveniji i austriji koliki su njihovi poljoprivredni poticaji?
    i u kojem postotku im je pokrivena šteta u slučaju elementarne nepogode?

ja ko' dežurna forumska poljoprivrednica zadnjih dana

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    ja ko' dežurna forumska poljoprivrednica zadnjih dana

moj zaključak na sve:
    poanta je da svi trebaju pomoći, i država i kosorica i mi, tko god može
    i neka je djece u sirotinje, kad već oni koji imaju novaca su prezaposleni da ih imaju (znam takvih jaakooo puno)

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

moj zaključak na sve:
    poanta je da svi trebaju pomoći, i država i kosorica i mi, tko god može
    i neka je djece u sirotinje, kad već oni koji imaju novaca su prezaposleni da ih imaju (znam takvih jaakooo puno)
    Ima i tu nešto, ali pomoći hranom, knjigama, odjećom.... nije u šoldima sve (ako su već roditelji upitni, djeca nisu)

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a imam i dobru učenicu

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne vjerujem u rađanje radi očuvanja nacije.
    Neka je djece. Ali neka ih i hrane i brinu za njih.
    Ako to ne mogu neodgovorno je rađati djecu da bi ih drugi hranili i zbrinjavali.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj bijelko prvotno napisa Vidi poruku
    Ima i tu nešto, ali pomoći hranom, knjigama, odjećom.... nije u šoldima sve (ako su već roditelji upitni, djeca nisu)
    X
    super mi ovi bonovi za hranu što je pričala Kaae da imaju u Americi to bi trebalo uvesti (onda kad ti na ulici dođu prosit za hranu daš im bonove i tako znaš da neće potrošiti na piće)

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Obožavam čitati i hvala ti Kaae na ovim zanimljivim uvidima u američku stvarnost. Apsolutno ti vjerujem sve što napišeš jer se osjeti objektivnost u svemu što pišeš i možeš realno i iz prve ruke uspoređivati HR i SAD.
    Ispada da ovako kako živi američka socijala živi hrvatska niža srednja klasa, ili možda srednja srednja klasa. I onda smo mi kao socijalna država a SAD truli kapitalizam.

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

eris, potpis.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam što da mislim. Ja upravo u ruci držim istu tu uplatnicu koju sam dobila poštom. Ma s jedne strane kad pročitam takve priče zamislim dvoje ljudi, muža i ženu onako jadne kako sjede negdje na nekakvom jadnom i starom kauču s cigaretom u jednoj a pivom u drugoj ruci. Oko njih trčkaraju dječica za koje se ne brinu previše. A s druge strane zamišljam istu tu obitelj koja je do nedavno funkcionirala normalno pa su u u ovoj današnjoj situaciji u Hr ostali bez posla, dijete im se razbolio i srušio im se svijet a netko kao ja zamišlja ih onako kao u ovoj mojoj prvoj verziji. Mislim da se uvijek treba pomoći ljudima kojima pomoć treba, samo što ne znam kako izdaleka ocijeniti kome pomoć stvarno treba a tko je lijen i svakakav

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •