Daklem, dobio sam danas poštu s adrese iz naslova teme u kojoj je opis problema jedne obitelji i uplatnica za uplatiti donaciju na žiro račun Inicijative Nove za tu obitelj.
Pa lijepo piše: Obitelj J. je dio projekta "Sretan dom" koji obuhvaća pomoć za najugroženije obitelji predložene od centara za socijalnu skrb na području RH.
Dalje piše kako obitelj J (bračni par i troje djece) živi u nehumanim uvjetima bez struje vode i grijanja. Srednje dijete (7 gopdina) ima epilepsiju i poteškoće u socijalno emocionalnom razvoju.
Žena ne radi, a muž je izgubio posao. Piše, između ostaloga, da s obzirom da niti žena ni muž ne rade, nisu u mogućnosti djetetu pružiti adekvatnu liječničku pomoć.
Naravno da im 1300 kn socijalne pomoći nije dovoljno za život i sada Inicijativa nova šalje uplatnice (odakle im moja adresa????) na kućne adrese pojedinaca radi sakupljanja donacija za ovu obitelj.
Mene zanima nekoliko stvari, pa me zanima imate li odgovore na njih:
1. Nije li sramota da država koja identificira ovakve socijalne slučajeve (identificirani su putem Centra za socijalnu skrb) sakuplja pomoć od građana, umjesto da im omogući uvjete za normalan život?
2. Ne bi li država umjesto da od građana prosi milostinju, trebala oca obitelji hitno zaposliti i omogućiti mu redovna primanja i mogućnost uzdržavanja obitelji (nigdje se ne navodi da je radno nesposoban)? Ili osigurati posao i ocu i majci i vrtić za predškolsku djecu?
3. Ne bi li Centri za socijalnu skrb trebali o ovakvim prioritetima obavijestiti Jadranku Kosor ili nadležno ministarstvo?
4. Ne bi li država trebala sagraditi proizvodni pogon u kojem bi zaposlila nezaposlene da mogu prehraniti obitelj? Ili čovjeku odobriti kredit da otvori obrt kojim bi prehranjivao obitelj i bio koristan državi i zajednici?
5. Nisu li ovaki pozivi za donacijama ljudima u nevolji najveća moguća sramota za svakog poitičara - od razine mjesne zajednice do države?
6. Ovdje ima i forumaša iz inozemstva, pa me zanima postoje li takvi pozivi za donacijama u uređenim europskim državama (npr. Švedskoj, Švicarskoj, Austriji, Sloveniji......)?
7. Ne bi li svaki lokalni ili državni dužnosnik na samu spomen ovakvih socijalnih problema morao učiniti sve da takvu nevolju hitno ispravi, umjesto da putem Centara za socijalnu skrb organizira top listu najpotrebitijih, pa da se za njih prosi milostinja (koja sramota!!! Centri za socijalnu skrb sastavljaju top listu najpotrebitijih i proslijeđuju nekakvoj nevladinoj udruzi Inicijativa Nova umjesto da natjeraju nadležne službe da im omoguće dostojan život)?
8. Je li posao Centara za socijalnu skrb sastavljanje top liste i proslijeđivanje liste nevladinim udrugama u svrhu žicanja milostinje?
9. Ne bi li liječenje djeteta (sedmogodišnjeg) i putni troškovi vezani uz liječenje dijeta morali biti besplatni za svako dijete u Hrvatskoj? Ne bi li se trebalo pružiti apsolutno svu moguću podršku roditeljima s bolesnim djetetom, uključujući organizirani prijevoz od kuće do zdravstvene ustanove koliko god puta je potrebno?
Eto, boli me kada vidim kako se ovakvi problemi "rješavaju".
Kao što ste slale Milinoviću razglednice sa putovanja u inozemstvo radi medicinski potpomognute oplodnje, predlažem da se ovi pozivi za pomoć/donacije proslijeđuju nadležnom ministarstvu (ako netko zna koje je) ili izravno Jadranki Kosor.