Hop, ako te to što tješi, ja sam prošla i HSG i histeroskopiju, a još nisam ni podnijela zahtjev za upućivanje.
Uglavnom, koliko sam ja shvatila, HSG je manje invazivan zahvat, i u pravilu, standardna procedura kod postupaka MPO-a. Pogotovito kad se ide o trošku HZZO-a - da se ne bi novci trošili na postupke a jajaovodi u štrajku.
Histeroskopija je inavazivniji zahvat, radi se pod općom anestezijom, i smatra se "velikim" kirurškim zahvatom (koji se ne smije/ne može raditi ambulantno). Na histeroskopiju se upućuje kada su nalazi standardne dijagnostike inkonkluzivni. Kod mene, npr. HSG pokazao sve u najboljem redu, ali zbog ponovljenih biokemijskih trudnoća, i dva mioma koji na UZV-u nisu izgledali suspektni, i endometrija koji mi je stalno bio "nepravilan", poslali me na histeroskopiju, citiram "da bolje pogledaju stvari iznutra". Uglavno, u histeroskopiji, ako sam ja to dobro shvatila, u maternicu se ulazi s mini kamericom i detaljno pregledava njezina unutrašnjost, u slučaju da se nađe izrasline ili sl. laserski se odstranjuju.
U mom slučaju nisu našli ništa...
Ok. Kasnije smo kariogramom utvrdili razlog mojih biokemijskih trudnoća, a nakon zadnje trudnoće koja nam je probudila nade jer smo "izdržali" sve do 9 tjedna, morala sam na kiretažu nakon koje se endometrij "ispravio". Sad je, kažu, kao nacrtan. I to kažu se zna dogoditi...
Ako se dobro sjećam iz tvojih ranijih postova, tebi nisu mogli napraviti uredni HSG, zato su te (valjda) poslali na ovaj zahvat. A kamerica sve vidi...
AJde, bitno je da si sve to sad prošla, i da nisu našli nikakvih zapreka za upućivanje u Prag.
Sretno ti dalje na tvom putu!