Cure, mali info o pravnim pitanjima o kojima ste gore radspravljale...
Prvo, posve je svjedeno da li zahtejv šaljete poštom ili ga osobno urudžbirate na šalteru zavoda. Bitno je samo da poštom šaljete preporučeno s povraticom (tako da kasnije možete tražiti info o svom zahtjevu prema danu kada je on zaprimljen na Zavodu - naveden je na povratnici koja vam se vraća na vašu adresu) Realno, praktičnost urudžbenog je u tome što odmah dobijete Ur. broj pa je kasnije lakše tražiti podatke o stanju predmeta, ili na taj broj pisati požurnice. Ako šaljete poštom predstoji vam borba telefonom da bi dobili taj broj ...
Drugo, što se tiče naknade troškova - važeći Pravilnik o naknadi troškova liječenja u inozemstvu izričito zabranjuje retroaktivno djelovanje. Dakle, kao što su neke cure već navele - ovo upozorenje piše i na zahtjevu - prije nego vam komisija odobri naknadu troška, ne možete ići na postupak o trošku HZZO-a.
Stvar je u tome da Komisija UPUĆUJE NA LIJEČENJE u inozemstvo, a ne donosi odluku naknadi učinjenog troška. Dakle, oni moraju utvrditi da je vama potrebno liječenje koje se ne može obaviti koda nas, i onda vas oni upućuju van. Tada, po logici stvari, to liječenje plaća onaj koji vas je na njega uputio - Zavod.
Što se tiče preporuke klinike - vaš doktor preporučuje kliniku. Komisija može i ne mora prihvatiti tu preporuku. Oni mogu utvrditi da je neka druga klinika za vašu dijagnozu optimalno rješenje... Što rade kad su preporučene dvije klinike ... teško je predvidjeti...
Ali, ono što sigurno znam - zahtjev koji predajete je službena isprava, ovjerena žigom i potpisom ovlaštenog liječnika. Vi ju ne smijete samovoljno prepravljati! Po pravilu, na takvim ispravama, ako se nešto mijenja ili ispravlja, uz ispravak mora stajati pečat i potpis ovlaštene osobe kojom potvrđuje da je ona napravila izmjenu.
Dakle, samostalnim ispravljanjem izlažete se riziku da vam zahtjev odbace, a u krajnjoj liniji i da vas prijave za krivotvorenje službenih isprava (vjerujte mi na riječ - susretala sam se s takvim postupcima na prekršajnom sudu!).
Zato, preporučam za ispravak otići rađe doktoru, ili ostaviti tako kako je i nadati se najboljem...
U svakom slučaju - po svakom zahtjevu treba čim prije saznati broj spisa i gnjaviti ih požurnicam dok ne riješe... i oboružati se strpljenjem.
Pozdrav!