Splošna bolnišnica Maribor (Prijevod: Opća bolnica Maribor)
Oddelek za reporduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo
Ljubljanska 5, 2000 Maribor
Ova adresa??
Splošna bolnišnica Maribor (Prijevod: Opća bolnica Maribor)
Oddelek za reporduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo
Ljubljanska 5, 2000 Maribor
Ova adresa??
aurora , hvala !!![]()
strumfice ja sam kupila u Kopru Mycroginon (6,60 eur 60 tableta), jučer počela piti
meni piše na protokolu gonal F 75 i žena u apoteci mi je rekla da ti ne postoje u penu, šmrc, šmrc, je to istina?
e da i kako javiti početak uzimanja terapije, mora biti telefonom ili mogu i mailom?
Ne postoji Gonal pen od 75 IU, ali postoji Gonal pen od 900 IU (postoji i od 300 i 450 IU, ali koliko znam cure su u glavnom kupovale ovaj od 900 IU). Obzirom da je tvoja doza od 75 IU na dan to bi ti bilo za 12 dana. E, sad, ako ce ti stimulacija trajati 10 dana uz nepromjenjenu dozu onda bi ti nesto od toga ostalo (ali s time mislim da ne bi trebalo biti problema)... I obrnuto, ako bi ti dozu povecali onda bi morala kupovati jos... To trebas sama malo izracunati sta ti se isplati. Ili pitati negdje da li imaju Gonal pen u manjim dozama...
Pocetak uzimanja terapije dovoljno je potvrditi samo e-mailom.
Kao što je rekla Aurora, ali uz dodatak da pen nemaš u Kopru od nikoliko IU, ne drže ga, rekla nam je žena u apot.da se ne sekiramo jer imaju u Mb sigurno. Znaći u slo ga ima, a u Kopru nema. Ti ideš na 1.uzv u Mb i onda ga možeš kupiti, a svakako još ni neznaš koliko gonala na dan ćeš primati do tog uzv. Ne vjerujem da su ti već rekli koliko gonala ti ide. Istu zbunjolu sam imala i jaAko budeš htjela pen ti mogu kupiti ja u Mb kad budem išla.
aha ok sad sam ipak malo više kapila. mare obavezno moramo na kafe
cure,moja jetrva je početkom augusta dobial od Mariboa potrvrdu da su zaprimljeni njeni papiri,cini mi se i da su napisali da će joj se javiti sa terminom naknadno.
normalno je da ovoliko ceka na taj papir?
Nesto brinem zbog ovog haosa koji je bio,da nisu zaboravili ove nove?
uostalom,vidim da joj nece napisati ni koliko lijekova(cak ni da l je menopur ili gonal)? naime,lijekove ce morati ili u HR ili u Srbiji kupovati,pa me zanima koliko će vremena imati da to organizira...
konacno se smirilo tamo stanje.sretno svima !
Na zalost, normalno je. Ja taj papir nisam nikada ni dobila, iako sam u par navrata pitala za njega. Znaci, moze se desiti da nece ni dobiti taj papir, ali za utjehu i bez toga su je sigurno uredno uvrstili na listu cekanja prema datumu zaprimljene poste tako da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema.
Hoce li ona prije postupka ici jos i na konzultacije kod njih? Ako hoce, to je prilika da se pokusa dogovoriti barem za pocetnu dozu lijekova, koja se inace prema potrebi korigira na folikulometrijama.
Posljednje uređivanje od Aurora* : 27.09.2010. at 12:53
ne,nije mislila ici kod njih.kod nje je sve jasno:zacepljeni jajovodi,spermiogram OK, problemi sa stitnom.(trenutno je pod lijecnickim nadzorom u vezi stitne,tj.pije eutirox,tako nesto)
TSH je sa 5 sisao na manje od 2
sve je to poslala njima.
aurora,sta sad? da zove i pita za termin?
citam da u dec/jan nece raditi do februara,jer nesto renoviraju.
a,bio je i strajk,pa ne znam je l sve kaska sad(dakle,umjesto jula,akd je slala papire,mozda se sad dvi pomjeraju za mjesec-dva,pa ona vise nije u julu,nego u aug/sept 2011.?)
kad joj salju koje nalaze treba raditi pred postupak?
kad ce joj javiti za lijekove?misli,kad joj jave koje ce primati i dnevne doze?
Žao mi je, ia30!
Evo o štrajku javnih službenika, zasad izgleda da najviše ometa teretni promet:
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet...se-satima.html
Uf, ia30, cijelo vrijeme sam se pitala sta je s tobom. Jako mi je zao.I nase razocarenje u Maribor je pregolemo. Pisat cu o tome svakako, ali cekam jos da mi se slegnu dojmovi...
Mozes li mi reci koliko JS si imala, koliko ih se oplodlo, koliko embrija ste imali, kada je bio transfer i da li vam je ostalo sta za zamrznuti?
Nisam puno pisala na forumu jer bih se uglavnom uključila u čitanja tamo oko 7.-8.dc a tada počinju moje PMS tegobe,postanem negativna pa ne želim svojim neraspoloženjem zračit na ovim stranicama...na punkciji smo dobili 8js(što je za mene jako dobro),doc rekao čekamo blastice...međutim,mene su zvali iz lab-a 3.d pošto su se oplodile samo 3,ostale nezrele,dobili 3 embrija(1 jako dobar,2 srednji sa šansom)vratili sve i evo....veliko ništa!Nadam se da će cure imati više sreće od mene..
Posljednje uređivanje od ia30 : 27.09.2010. at 13:32
tuzna stvarno ne znam sta bih ti savjetovala. Bude li ih vec sada zvala velike su sanse da ce proci kao i ja, tj. da i dalje nista nece dobiti postom. Ali moze probati. Jedino se nadam da se nece previse iznervirati ako ih danima ne uspije dobiti na telefon... Posalje li e-mail mogu se kladiti da nece dobiti nikakav odgovor.
Gdje si nasla obavijest da decembra i januara nece raditi?!
Ako je tako, onda bi mozda najbolje bilo da ih proba nazvati pocetkom februara. Otprilike tada mi se cini da bi mogla dobiti iz Maribora postu, ako trebaju jos koje nalaze prije postupka.
Ne bude li isla na konzultacije bojim se da za lijekove nece znati prije onog kontrolnog UZ prije pocetka stimulacije, ako na njega misli ici kod njih. Ako pak ni to ne misli raditi u Mariboru, onda vjerujem da se to moze dogovoriti putem e-maila jednom kada dobije protokol. Jer od trenutka kada e-mailom stigne protokol iz Maribora onda ta komunikacija funkcionira besprijekorno.
Nadam se da ce se jos netko ukljuciti s odgovorima na tvoja pitanja, jer mi smo prije postupka stjecajem okolnosti dva puta bili kod njih i tom prilikom smo dobili sve ovo sto pitas. Dakle ne znam iz iskustva sta bi bilo da nismo osobno bili tamo.
ia30 ovo sto pises iz moje perspektive izgleda jako zabrinjavajuce kada je u pitanju Maribor! Jer ono sto za sada mogu reci je da od nas 5 ovdje s foruma, vec za 4 znamo da im nije uspjelo. Sto samo po sebi mozda i ne bi bilo toliko strasno kada ne bih znala da je toliko cura (iz moje grupe) imalo toliko puno jajnih stanica i toliko malo embrija na kraju. Ja sam ostala sokirana kada smo u Mariboru od 12 JS ostali sa samo jednim embrijem i to ne bas optimalnim za 5. dan. A sada vidim da nas ima i vise takvih... To naprosto nije Maribor kakvog sam do sada poznavala iz svjedocanstava drugih....![]()
Iskreno, prvi put su štrajkali i ne mogu davati procjenu u odnosu na to, tj. koliko je to utjecalo na sve. Kad sam ja bila bilo je ovako - 24 jajne stanice - mlada žena - 1 blastocista - nije došla do trudnoće (PCOS teži oblik); 18 stanica - 4 embrija 5. dan - ne znam je li došlo do trudnoće - 20 stanica - mlada žena - 6 blastocista - trudnoća iz svježeg transfera; 20-tak stanica - mlada žena - 6 blastocista - transfer jedne jer su bili super i nisu joj savjetovali 2 - ostala trudna - spontani; vratila se u FET - ostala trudna - mislim da je rodila.
Znači, veliki broj stanica - ali opet ne puno embrija na kraju. Mislim da je to normalno i da tako rade, to je bitno druagčije nego na ex VV-u di se zamrzavalo skoro pa sve dobiveno, ovdje su kreiteriji za zamrzavanje stroži. Primjerice, bili su mi komentirali da bi moj rescue ICSI na VV-u bili proglasili prekidom postupka, a meni su tad vratili tih 7 rescue ICSI embrija (ako je to bio rescue ICSI, teško je bilo doći do infaća i davno je to bilo).
S treće strane, postoje ciklusi u kojima više žena zatrudne, postoje ciklusi u kojima manje žena zatrudni. to je već uočeno, ne postoji neko objašnjenje (prije se objašnjavalo da su baš ti ljetni bolji ciklusi).
Nemam neko objašnjenje, ali imam zadrške vezano za štrajk jer to ne može bit normalna situacija. Sigurno su i u većem pritisku od cro i BIH pacijenata nego što su bili u vrijeme kad sam ja tamo išla, a dolazili im u pravilu maratonci (teži slučajevi) iz hrv. bolnica, a ne puno šira baza, koja biži od cro zakona.
Bottomline - hrvatsko "ludilo" se vjerojatno u značajnoj mjeri prelijeva i na okolna IVF tržišta, i otežava im rad, mislim da se svaka promjena regulative na širem evropskom području osjeti jer odmah stvara zdravstveni turizam. Sad se navodno slično sprema i u Poljskoj i vjerojatno će udar iz Poljske pogodit i okolna tržišta koja pružaju uslugu IVF-a. Nisu to odvojeni sustavi...
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 14:17
Meni su javili telefonom da neće raditi 1 i 2 mjesec radi renoviranja pa su me pitali da li mi odgovara 11 ili 12. Mi smo se odlučili za 11 mj.tuzna prvotno napisa
citam da u dec/jan nece raditi do februara,jer nesto renoviraju.
znam da ovo nije tema za ovdi al nemam pojma di pisati...kakva je razlika između decapeptyla i suprefacta, ako uopće razlike ima?
Više-manje slično. Suprefact injekcije se moraju miskati, Decapeptyl ne, samo izvadiš kapicu i pikneš, ali zato idu u frižider. Pravilo je, ako sam dobro zapamtila, da ovo što ide u prahu ne mora u frižider, ali je zafrkancija veća za pripremu injekcije, ovo što se ne miksa mora u frižider, znači, ovisna si o vremenu pikanja - najbolje ujutro jer kako ćeš nanašat lijek tipa na posao s komadima leda... Navodno decapeptyl radi jaču supresiju. Ako si IVF početnik, tj. nisi već bila u IVF-u s nečim, pa vidjela da ti eventualno ne paše - isto ti je.
hvala ina33. bila već u postupku i znam kako funkcioniraju decap. i kako reagiram, i znam za to da neki lijekovi moraju na hladno. ako su već izmiksani sastojci obavezno su u frižideru, a ako nisu onda ne triba. zabrijala sam da je suprefact kao neki sprej...ma nemam pojma...nešto sam pomiješala. ako su to injekcije i ako postoje samo u obliku injekcije onda mi je sve jasno
Suprefact ima i sprej i injekcije. U Mariboru sprej nije opcija, isključivo suprefakt ili decapeptyl INJEKCIJE, kod nas se uglavnom špricalo suprefakt u nos... Ne znam zašto u MB-u sprej nije na listi, valjda zbog preciznijeg doziranja injekcija.
Ja ne mogu reci da me Mb razocarao, sve je dobro funkcioniralo i ulijevalo povjerenje ali na kraju od 6 cura za koje znam da su u 3.mj bile u postupku i koje se vrte oko 40.god niti jedna nije imala+.Znam da je to kriticna dobna skupina, imale smo solidan br.js i embrija.
Aurora, kako si prolazila u dosadasnjim postupcima?
Meni je dr. L rekao da je decapeptyl jači od suprefacta te meni predložio suprefact zbog loše reakcije jajnika te nema potrebe toliku supresiu raditi.
tuzna ovo ti je moje iskustvo- poslala papire poštom u 12/09, kroz 2 tjedna dobila odgovor da sam stavljena na listu čekanja, negdje krajem 2/10 dobila poštom termin za postupak (12/10) i u istoj toj pošti popis dodatnih pretraga koje trebam napraviti. Znači od slanja papira na termin sam čekala 3 mjeseca.
Pokušala sam ih dobiti da odem na konzultacije ali nisam uspjela pa sam odustala i odlučila da ću ići u postupak bez konzultacija. Što se tiče lijekova, neću ništa kupovati do prvog UZV 22.11. pa ću onda u Mariboru kupiti ili Gonale ili Menopure na preporuku doktora.
Savjetujem tvojoj jetrvi da ne brine jer su je primitkom pošte sigurno stavili na listu čekanja i javit će joj se.
Inače moram još nadodati vezano za očekivanja i razočaranja u Maribor- mislim da je najveći problem što mi svi od Maribora očekujemo ''čudo'', i sama to očekujem iako se 100 puta lupim po glavi i kažem sama sebi da je veća mogućnost neuspjeha nego uspjeha i da toga moram biti svjesna. Ali jednostavno me povuku sve te priče i sve te pozitivne bete a onda me negativne vrate u realnost. Maribor je uspješniji nego neke druge klinike, to je činjenica, nema ograničenja u zakonu ali opet nije čudotvoran i 100% uspješan. I to je ono što si stalno ponavljam da ne bi previše poletjela.
Kad sam ja bila, sve mlađe su imale blastociste (3 žene iz Srbije su bile, one tradicionalno brže u svom reproduktivnom vremenu dođu u Maribor jer je tamo bila prije samo jedna klinka - Jevremova - sad se nešto otvorilo u Novom Sadu). Te tri Srpkinje su sve tri ostale trudne, imale su super embrije - blastociste izgleda kao u bivšem avataru od vikki. Od starijih, mahom Hrvatica, nije bilo baš uspjeha toliko. Jako je to korelirano s godinama. Osim toga, žene koje su i u Hrvatskoj dolazile prije zakona do blastocista, njima nije baš nešto puno pomoglo. I treća stvar - nema magičnog mjesta, na žalost. Postoji samo mjesto gdje je šansa da će doći do trudnoće veća i mjesto gdje je šansa veća da će te razvlačit i zafrkavat s administrativnim glupostima, a za realno dosta manje uspješne postupke. I u Maribor treba ići ako se ima reakciju, ako ne onda nema baš smisla...
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 20:03
Osim ako se ne može upast prije od tih godinu dana, mislim da sam prije čula od jedne svoje poznanice da je tamo išla na prirodnjak jer je isto imala problema s reakcijom. Prava istina je, mislim, da je IVF toliko teška i nepredvidiva stvar, čak i kad puca iz svih svojih topova (znači, puna stimulacija, sa oplodnjom i zamrzavanjem svih js) osim ako se ne kreće kad je žena ispod 30-te... Zato su i žene koje su kandidati da doniraju svoju jajnu stanicu u vrlo mladoj kateogriji. Takvih mladih je kod nas malo jer te nitko ne tjera na ići brže, jer je tad spika ima se vremena i čekajte, pa dijagnostika i kud ćete odmah na IVF.
A Ina33 sada si me bacila u bed sa zadnjom rečenicom...![]()
Nije mi to bila namjera. Ja bih i dalje birala Maribor po kriteriju najboljeg laba u regiji, imala reakciju ili ne, u međuvremenu, dok se čeka, bi ubacivala nešto drugo. Znam ženu koja je zatrudnila u Mariboru u visokim godinama - 2 oplođene jajne stanice, prvi put ništa, 3 oplođene jajne stanice, bingo. Znam ženu s jednim transferiranim embrijem 3. dan - uspila nedavno. Znam žene iz prijašnjeg doba - Timmy, lara01, visok FSH, po par stanica, pa zatrudnile.
Ali, načelno gledano, u Maribor treba ići mlad jer tad može najbolje pomoći, tj. treba ići što prije. Ja se dan danas kajem što nisam za pola skratila svoj MPO put u Hrvatskoj i otšla u Maribor bitno ranije. Zato ja to trubim, jer me to izjeda, a i meni su prije govorili idi, idi, mislila sam kud ću pored Hrvatske u tamo neku kliniku ne u Ljubljani, nego u nekom Mariboru... Plus, nisam shvaćala koliko je bitan lab i uvjeti za MPO (svi, zakonski, lova koju bolnica ima), mislila sam kod dobrog sam ginića, najboljeg u RH...
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 20:48
Slažem se potpuno sa tobom samo se preispitujem da li je to baš najbolja odluka. Dr. L mi je rekao da me on ne bi više stimulirao.... i to mi odzvanja u glavi... A sa druge strane jako jako se bojim neuspjeha...
Kod mene je jedina sreća u nesreći ta moja jednoznačna dijagnoza gdje nema neke pomoći ni čekanja pa me nisu puno ni razvlačili- ja sam sa svojih 25 već krenula sa MPO stažem. Nema AIH-ova, pa sam tu uštedila puno vremena plus što sam se odmah iza prvog neuspjeha sa klomifenima prijavila za Maribor- i iako sam mislila da ga neću dočekati- eto ipak jesam.
Dodirko treba se uvijek nadati, a sada kada si već tu budi optimistična i vjeruj Mb labu i timu
Ja bih na tvom mjestu otišla i bila bih mirna jer sam probala i Maribor tj. mariborski lab. Ne znam što znači to da te ne bi više stimulirao, vidim da si imala samo 3 stimulacije pa ne kužim, jel' zbog FSH-a? Također, ako nisi kandidat za stimulaciju, sumnjam da bi te u Mariboru primili jer imaju dovoljno pacijenata i koliko shvaćam, ipak rade trijažu u smislu da su neke odgovarali tj. upućivali na donaciju - visoke godine visok FSH jer je to teže nego mlade godine i visok FSH.
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 20:57
3 stimulacije 6 embrija i to u trećoj stimulaciji 3 embrija. A idem u Maribor upravo zbog laba. Moram probati. FSH oko 10. Optimistična sam samo me strah.
Ja bih išla, probaj Maribor! Nije magično mjesto, daleko od toga, ali ja sam osobno uvjerena da je najbolje mjesto u našem širem okružju, nadam se da ovaj štrajk one-time event i da će moći mirno raditi, jer za radit dobar MPO treba ti stabilnosti i mira.
Čitam ovu diskusiju i ne mogu a da ne napišem nešto. Svako ima svoje zarloge zašto ide negdje ili neide negdje i zato se nebi htjela u to miješati. Želim reći da smo se mi odmah u startu 15 dana nakon 1.nalaza s-grama naručili na konzult.u Ri i nakon tih konzultacija od kojih nije sad prošlo ni godina dana, već slijedeći dan sam neprestano zvala Mb da se naručimo za konzultacije i kod njih. Moj tj., naš razlog je bio teška muška neplodnost iako mm ima 26 god i moje godine (32). Iako to nisu neke strašne godine za ivf nisam nikako mogla eliminirati podsvjest koja mi je govorila da mi je 35.pred vratima i da ćemo od para koji bi mogao imati dobru reakciju i uspješnost postati par sa jako malim šansama za uspijeh. Također, novi zakon koji je tad stupio na snagu dodatno nam je dao vjetar u leđa da probamo u Mb. Nakon jedne inseminecije u nemogućim uvjetima u kbc Ri i 2 icsi-ja gdje u 2.nismo ni došli do transfera shvatila sam da sam napravila najbolju moguću stvar kad sam paralelno radila na Ri i Mb. Nikada neću zaboraviti prvu užasno bolnu punkciju i kako mi je rečeno da požurim s dizanjem sa stola jer imaju gužvu, a skoro nisu ni iglu izvadili iz mene, onda na transferu nagovaranje da vratim jedan 8-st enbrij 3.dan iako sam imala 2 jednake kvalitete i diskusija da želim oba i da ne želim da jednog bace jer je njih strah blizanačke T. U 2.postupku nakon što se jedna js nije oplodila, a 2.se prestala razvijati nisam mogla razgovarati sa biologicom jer je imala posla. Tražila sam termin za razgovor bilo kad, nisam ga mogla dobiti. Tražila sam kasnije ime biologice, rečeno mi je da nije problem u biologu. Nisam to ni mislila, samo sam željela da nam neko objasni šta se dogodilo i šta i kako dalje, da nas primi kao ljude i porazgovara s nama. Nismo dobili nikakve odgovore. Bila sam presretna da se bliži termin našeg postupka u Mb. Kad mi je poštom stigao protokol dobili smo unutra i cijeli popis ljudi koji rade na odjelu, sve doktore, sestre, biologe, embriologe, samo što nije pisalo ime čistaćice. To mi je dalo nevjerovatnu vjeru da idemo na pravo mjesto koje nije magično, koje nema uspješnost 100% (nema ga niko), ali na kojem se niko ne skriva i na kojem ću dobiti tretman kakav zaslužujem i odgovore koji su mi potrebni da mogu normalno živjeti i pokušavati dok jednom ne uspijemo. Jednostavno mislim da na toj klinici mogu ispuniti sve preduvjete od srdačnosti do stručnosti i to je naš razlog odlaska tamo. I naravno da me baca u bed ovaj neuspjeh iz 9.mjeseca i razočaranje od Aurore i štrajk koji je sigurno pridonio takvom ishodu, ali nemogu da se ne nadam da ćemo uspjeti i da će za nas Mb ipak biti magično mjesto.
Malo sam odužila, ali nisam mogla to ne napisati.
Poz,
U 2.tjednu sam Decapeptyla,sutra zadnja tableta Logesta. Povremeno osjetim u jednom jajniku blagu napuhnutost, slican osjecaj kao kod klomifenskog ciklausa kad ima nekoliko velikih folikula preko 20 mm...
Vi koje ste nazalost imale cistu u sred IVF, je lki bilo ikakvih simptoma prije samog 1. kontrolnog UZV?
(Sori ako sam trebala ovo staviti negdje drugo).
Blabla,
Nažalost, ne znam odgovor na tvoje pitanje, na isti način osjećam desni jajnik( u istoj smo fazi terapije).
Nadam se da će biti ok.
Ja sam u istoj nedoumici, svako toliko me stisne malo lijevi, malo desni jajnik. Radila sam kontrolu-uzv prije inekcija i sve je bilo ok. Nadam se da je to normalno.
fresia kako masnica?
Mare,
Modrica je tu, tamnoljubičasta, očekujem da će izmijeniti sve boje
(izvinjavam se za OT)
Ali još sam živa i nastavljam dalje
Vidimo se 4.10, na prvom UZ...
Cure molim vas za pomoć vezano za dan prvog UZV u Mariboru i uzimanja menopura. Naime ja sam u dugom protokolu bez kontracepcijskih pilula i uzimam Decapeptyle.Sestra Jasna mi je rekla da se javim prvi dan menstruacije kako bi mi rekla kad da dođem na UZV, ali ne mogu je dobiti...
Da li netko zna do kojeg dana ciklusa je moguće obaviti prvi UZV i početi uzimati hormone?
Strumfice,
Za Logest ti samo mogu reći iz sopstvenog iskustva da nisam imala probojno krvarenje, a sutra završavam sa drugim ciklusom tableta.