Štrumpfice i meni je jako jako žao
Utvrdili ste uzrok?
Štrumpfica, žao mi je što je tako završilo. Nadam se da će FET biti uspješan i da te čeka trudnoća sa sretnim završetkom. Šaljem ti veliki zagrljaj!
Vidim da je Štrumpfica napisala uzrok. Ako u MB-u misle da je to to, onda go for it. Eventualno razgovor kod dr. R-a. Sretno, draga Štrumpfice!
Aha, sad vidim i ja. Užasno mi je žao, držim fige za uspješan FET i školsku trudnoću!!
Hej draga...ne mogu ti opisati koliko mi je žao zbog svega kaj se dogodilo. Ja sam u veljači bila na FET-u koji na žalost nije dobro završio, pa se spremam uskoro opet. Procedura je ta da se javiš prvi dan M sestri Jasni i ona ti pošalje protokol. Ako ćeš ići na konzultacije možeš odmah tamo tražiti dr da ti da upute. nije ništa komplicirano. Pošto ti imaš PCOS i neredovite M ići ćeš sigurno sa estrofemom. Pijš 3x1 tableticu, određeni dc obaviš Uz kod svog gin, javljaš debljinu end. sestri i ona ti na osnovu toga kaže kad imaš FET. 5 dana prije FET-a počinješ sa utrogestanima. Ako se primi i sve ide kako treba estrofem piješ do 10-tog tt, a utrogestan do 12-tog ili 14-tog tt.
Cure, kakva su vaša razmišljanja o ET 3d ili 5d - blastice? Nama je dr. rekao da ako želimo možemo čekati blastice, no da oni radije rade ET 3.dan - embriji u maternici imaju bolje uvjete, a nema garancije da će išta i biti za transfer 5.dan. Još je rano, znam, tek ćemo započeti sa stimulacijom, no ponekad sam uvjerena da želim čekati blastice, a onda se opet prestrašim da nećemo ni doći do transfera...
Ja imam neki glupi osjećaj da mi se ovo dogodilo zato što sam se počela skidati s utrogestana(mi smo krenuli sa skidanjem tek od 14tt)..hmmm..osim toga bila je noć punog mjeseca, noć kada pucaju vodenjaci...
uglavnom, to što mi se dogodilo je u "sivoj zoni" i sumnjam da će ikad itko sa 100% sigurnosti znati reći koji je bio uzrok, samo se nadam da doktor Vlaisavljević ima neki čudesni lijek koji mi može preporučiti kako bismo idući put spriječili da se takva ista stvar dogodi (a dogodilo se to da mi je tjekom školski uredne trudnoće samo jedno jutro vodenjak izletio iz mene-ono iz mene je visio mjehur koji je nakon nekog vremena puknuo jer sam se ja tresla od straha, donja beba je ostala bez vode i onda je infekcija nakon tri tjedna izazvala porod tj pobačaj obje bebe)
Razmišljanja su ta da treba napravit onako kako sugeriraju u određenoj klinici jer su neki verzionirani na blastice (Maribor), a neki verzionirani na transfer trodnevnih embrija (Reš).
Znači, u Mariboru treba njih poslušat i ići na blastice, ne inzistirat da ti vraćaju 3. dan, a u Reša treba njega poslušat i ići na transfer 3. dana i ne inzistirat na transferu blastociste 5. dana. Naime, vjerujem da si ta dva oba laboratorija realno mogu procijenit sebe i znat u čemu su bolji, u kulturi trodnevnih ili blastociste.
Blastociste su više pomoć kod izrazito mladih žena da se izbjegne rizična višeplodna trudnoća, zato su preferirane u svijetu visokorazvijenog IVF-a, ali, kod Reša, ako nemaš opterećenu anamnezu gubitka višepl. trudnoća, savjetovala bih ti da poslušaš njega, najbolje ti uvijek biolog određenog laba zna što može napravit i za što su njemu najmanji rizici (što zna radit, kakve medije ima itd.).
Teško je reći što je kod tebe bilo, sumnjam, iskreno, da je sama e. coli izazvala pobačaj jer masu to žena ima pa sve prođe OK. Jesi izrazito sitne konstitucije? Koji put se u odluci da li transferirati dva ili jedan gleda i ženina konstitucija, a znam da je i Luči mojoj prijateljici kojoj su se, neočekivano, uhvatile trojke u VV FET-u (a kod njih se nije baš puno diferenciralo i zamrzavalo svih kvaliteta), rekao da će ona to iznijeti jer je jake konstitucije - jača i šira i viša žena.
Iskreno, na tvom mjestu, ako već nisi, bih otišla do dr. R-a u Pol. Vili i porazgovarala ima li, za svaku sigurnost, smila raditi nešto od dotanih pretraga (štitnjača, trombofilije).
To ti sto posto nije zbog utrogestana, oni su više onako.. dodatak, ne krucijalna stvar, i većina žena tada prestaje s njima.
Posljednje uređivanje od ina33 : 05.05.2011. at 08:37
ma nisam ja sitna 176cm/64kg...
štitnjača je bila pod kontrolom-hipotireoza-i hormoni su mi bili OK, pila sam euthirox
protoci krvi su bili OK, to su gledali na uzv i obje bebe su bile izledale ok i na uzv i kad u ih izvadili...e-coli su navodno našli u mikobiološkom nalazu, patološke nalaze ću dobiti kad odem na kontrolu tj kad dobijem m
ako je e-coli bila kriva, ona se nalazila negdje u mom tijelu i nešto ju je aktiviralo (da mi je znati što), kad je jedna beba ostala bez plodne vode budući da je bila donja beba, otvorilo se put miroorganizmima da uđu u moje tijelo, a di ćeš prije pokupit miroorgnizme neg na bolničkom wc-u...
a što se tiče liječničke skrbi, liječnički tim na patologiji na SD je učinio sve što je bilo u njihovoj moći, stvarno na njih nemam nikakvih pritužbi tako da ću u dogovoru s njima odraditi i sve potrebne pripreme i pretrage da se isto ne dogodi i idući put, mislim da je i njima u interesu da se ovo ne ponovi
ništa, ja sad čekam m i nakon toga ponavljamo briseve i nalaze i kad mi daju zeleno svjetlo idemo opet u akciju.
ovaj lijek koji se uzima prije FETa za pripremu maternice, to se može kod nas dobiti na recept bez plaćanja ili da ga radije kupim i ne tražim soc recept (za početak prikpljam potrebne informacije)?
Za estrofem ti ne znam, pretpostavljam da ide na bilo kakav recept (privatni ili socijalni), mislim da ne možeš samo doći i kupiti.
Ajme Strumpfice baš mi je žao što ti se to desilo, za vezu punog mjeseca i gubitka trudnoće nisam još do sad čula ...
Vala Mala samo da nadodam na ovo Inino - ako je embrij onaj pravi nema neke veze jel ti ga vrate 3. ili 5. dan on će se svejedno uhvatiti.
I Reš ostavi onaj višak j.s. do 5. dana pa tek onda zamrzne ono što se razvije u blasticu. Nemoj se s tim opterećivati jer to ne utječe bitno na ishod.
Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 05.05.2011. at 09:43
Strumpfy -
cure, Merional kod mene uopće ne djeluje, sad se vratila sa UZV 8. dan ciklusa, imam samo tri folikula, jedan je jako mali. Dosta sam zbedirana, ali hajde idemo dalje kako god bilo, iako sam već otpisala ovaj postupak. I dr Reš se čudi kako nisam imala reakciju.
Hvala curke, tako sam i ja mislila. Ma samo neka bude embrija!
dao mi je 4 ampule dnevno. to je dosta, jaka stimulacija, ne? Misliš da bih trebala imati 3 ili 4 folikula?
e baš sam biser, sorry, mislila si na 3 ili 4 ampule, sva sam smušena...
Margot, žao mi je što je reakcija tako slaba, no ja vjerujem da će sve to izaći na dobro. Što je taj Merional? Jel uz njega pikaš i još nešto drugo?
U MB sam imala Decapeptyl 21 dan + 10 Gonal F 225, dobila sam puno folikula, onih "većih" je bilo 9 ili 10...
Ne, htjela sam reći jesi li pikala još što osim merionala? Jel on slična stvar gonalu i puregonu ili nešto drugo?
danas sam počela sa Orgalutranom uz merional.
Meni su to sve nepoznati lijekovi... ma svejedno, glavno da dođeš do svog cilja! Držim fige, draga!
i meni su nepoznati, jedino sam za Menopur prije čula, a alternativa je Merional... Hvala ti!
Cure menopur i merional je jedan te isti lijek samo različit proizvođač- i merionala nema kod nas za kupiti
Margot sretno!!!!
je istina je Gabi, imaš pravo.
Hvala ti - na kraju će ispasti prirodnjak kod mene sa ta dva folikula + jedan mali... ali no dobro, bit će kako će biti![]()
The Margot, neke su teroije da starijim ženama, lošijim responderima, ne odgovara merional posebno (zaboravila zašto točno), a niti menopur, nego da je bolje ispočetka krenuti s gonalima, ili kombinacijom gonala-menopura, pa poslije (nakon 5 dana stimuliranja) nastaviti s merionalom ili s kojim god lijekom, ali tih prvih 5 dana da treba baš bit gonal. To mi je ukazala pino na to da je bolje krenut s gonalom, ne menopuri ili merionali čisti, a pino se liječila kod top star quality američkog MPO-ovca.
Neke prijašnje teorije s VV-a su da je pak bolje menopurom starijima.
Itd.
Bojim se da ti je tu jedino pravilo - prati vl. reakciju i vozi po onome na što bolje reagiraš.
Hvala Ina, vidjet ćemo. Ajd sad sam se malo smirila, ali ujutro sam bila na rubu suza, K jarcu, nekako će biti.
Možda sam trebala ostati na tzv. dugom protokolu? Tko da zna, imam prekratku MPO povijest da bi se nešto iz nje iščitalo.
U svakom slučaju idemo sad do kraja pa kako bilo; u pon punkcija pa eto tako![]()
The Margot , zelimti srecu i da na dan punkcije bude jos koji folikul.
meni je res do same punkcije govorio da imam dva vodeca i nesto manjih folikula ,takoder sam bila zabrinuta i na dan punkcije je ipak bilo 7 od kojih se oplodilo 5.
zato ne brini i sa te tri samo da budu dobre kvalitete i bit ce sve ok.
sto se tice punkcije kod dr. resa nema anestezije i nemoj da se brines ja skoro da oi nisam osjetil punkciju koliko je njezan.
ako se usudis da nista ne popijes protiv bolova ,onda ti je i bolje ... zelim ti svu srecu ... evo ja guram 15 tjedan i sad u srijedu cu ponovo na ultrazvuk
NE, u pravilu je za low respondere bolji kratki protokol. Ne mogu ti ovako na pamet ništa reći, osim da mi pošalješ preko PP-a što si točno primila u MB-u i koja je bila reakcija i koje godine (i koliko ti je tada bilo) i što si primila sad, koji ti je dan stimulacije, koliko ti je ono sad godina. Jesi ono vadila AMH, zaboravila sam? Sad će bit što bude (kao i uvijek), držim palčeve, sreća je na kraju ono što je odlučujući faktor, vrlo često.
I da, ko što kaže seka, možda on broji samo vodeće, tako i u MB-u rade, ja sam prva u prvom postupku svisnula od tuge, a na punkciji 9 js (mislila sam bit će 3-4).
Posljednje uređivanje od ina33 : 05.05.2011. at 14:58
poslat ću ti kad dođem doma šta sam sve uzimala u MB...
nisam sigurna da li on broji samo vodeće, jer rekao je da su sve skupa dva velika i jedan mail, na jednom jajniku.
na drugom nije bio niti jedan, tj nije ga vidio (jajnik ili folikul, ne znam točno). Taj jajnik koji nije vidio mi je inače manji i dosta uspavan, lijen je i radi možda svakih par mjeseci, to mi je davno još rekla moja ginićka.
Iako, sa tog lijenog jajnika sam dobila 4 jajne stanice u MB.
Evo došla menga, tako sam sretna, već sam se prepala da će me zezati kao što je znala...
To znači da smo u subotu ujutro 2dc kod dr. Reša i krećemo sa stimulacijom. Totalno sam luda od uzbuđenja, nade, straha... evo, krećemo ponovo!
Cure koje ste kod dr. Reša, on je nešto rekao da dođemo oko 6, kakvo je vaše iskustvo, da dođemo ranije, kako on prima, redom kojim se dođe, ili? U koliko on kaže da se pikamo? Jel dobro objasni, ja se nisam nikad pikala s onim "penom" još, nadam se da ću sve dobro skužiti...
ValaMala vještice slatka neka ti je sretno drago mi je što je krenula, nemoraš puno žuriti nije više gužva kao što je prije bila jer on sad konsultacije radi ono negdje oko 11 sati pa je zato manje gužva u jutro,
Hej draga moja, a ja ti baš krenula pisati na facebooku. Ljubim te, znaš i sama da ću imati milijardu pitanja o pikanju itd...![]()
A što se tiče primanja, prima onako kako tko dolazi tako se i ulazi tim redosljedom, a pikanje nemoj da se bojiš on će ti sve objasniti kako ide samo je malo grub meni je stomak bio 10 dana tamno plav kako da bocu ne da boli nego neznam kako da ti opišem ali nije ni bitno uglavnom on će ti sve objasniti a Puregon pen je tako jednostavan za davanje.
Ma naravno da pitaj sve što ti mogu pomoć tu sam znam kako je uh ja sva uzbuđena kao da ja idem joj kad ću moći ponovno, bila juče kod svoje doktor. i kaže mi da zaista moram da odmorim i da prije 6 mjeseci nepokušavam ponovo ja svisnula ona kaže moj savjet pa izvoli tako da sam ostala bez teksta.
A gle, vidjet ćeš a i pričati s njim o tome. Baš mi je rekla jedna curka da on radi i tijekom ljeta!
Da radi samo kako je prije bilo mislim da juli ne radi čitav možda griješim ali tako je bilo ili sam to pogrešno skontala, ali ja bih stvarno možda trebala odmoriti kad mi je onako situacija loša sa folikulama i ćelijama a vidim da nisam sama činimi se i The Margot je imala sad isti problem kao i ja malo folikula baš sad čitam.
Da, tko zna zašto je tako reagirala. Samo se molim da kod mene bude folikula. Što možemo, idemo korak po korak
cure, kad bi mi znali zašto smo neplodne i što točno poduzeti, kako otkloniti probleme i zatrdunjeti - sve žene koje to žele bi imale djecu i mi se sada ne bi dopisivale na ovom forumu.
Ah, peru me filozofske misli jutros!
A ja sam jučer počela razmišljati da u pomoć pozovem i bioenergetičare, homeopate ili da probamo i s akupunkturom...problem je što od svega jedin vjerujem MPO liječnicima ovo ostalo mi zvuči kao čiribu-čiriba, ali uvijek postoji onaj neki ali...možda treba probatii s alternativcima?
(ajme i ja filozofiram jutros!)
Štrumfy, gle, nisam prošla što i ti i slobodno mi kažo da pričam gluposti, ali nemoj, probaj se malo odmaknuti od svega. Opet kažem, nisam imala takvo bolno iskustvo, barem ne u tome.
Mislim da je zdravije malo se odmoriti prije svega mentalno od takvih stvari, dati si vremena, skupiti snagu, srediti dojmove, misli, osjećaje. Kao i sa svim stvarima u životu, ne samo MPO priča i sve oko toga. Budi dobra prema sebi i daj si fore
Pusti te čiribu čiriba fore, to je način za zgrtanje para... Ne mora se nitko složiti sa mnom, ali samo kažem svoje mišljenje.
Još si mlada (barem mlađa od mene) i sve će biti O.K.![]()
Probali mi i bionergiju i čajeve i MM operirao varikokelu... jer uvijek čuješ da je nekome uspijelo na taj način... ali nama nije...
Svi smo mi izolirani slučajevi, svako naše tijelo reagira na svoj način... I ja sam se nadala da ću imat puno smrzlića koji će me čekat u MB-u pa ništa...
Inače to sam htjela pitat, dali se dobije neko povratno pismo iz Maribora di piše koji je postupak rađen, koliko se je oplodilo...i koliko se je zamrznulo...jer sve su nam to rekli samo usmeno?
Iva dobit ćeš iz Mb otpusno pismo na kojem će ti to sve pisati, meni je to došlo relativno brzo nakon postupka
Dobro pitanje, pa postavljam isto curkama koje su bile kod dr. Reša - jel se po završetku postupka dobije kakva dokumentacija?