-
zdravo. prelistam ponekad sta pisete. negdje sam rekla, mi se borimo vec 4 godine. sada imam 30 god, operisana endometrioza, paraovarijalna cista, izvadjen jajovod (hidrosalpinks), muz normozoospermia. 1 neuspjesan IVF KC ljubljana, poslije toga 1 prirodna trudnoca (missed 9. tt), 1 biokemijska u Mariboru. samo da napomenem da smo transfer radili i u ljubljani i u mariboru na peti dan, blastociste. imamo jos tri zaledjena u mariboru. moje iskustvo s mariborom je slijedece: vlaisavljevica nikad vidjela i srela nisam, sestra jasna je bila jedini kontakt mailom, a uzivo ni nju nisam vidjela. obzirom da znamo da je maribor "industrija" , sinhronizovanje ciklusa i estrogenska kontracepcija je kod mene za mjesec dana urodila miomom. vise puta sam slala mail da neko provjeri da li smijem uzimati estrogene (jer mi je moj doktor izricito naglasio da ne bi na osnovu svih mojih nalaza). nakon kontrolnog pregleda sam im to javila i Vlaisavljec je odgovorio " da je taj miom bio tu i ranije i da ne smeta postupku". obzirom da sam bila na 4 d UZV prije te kontracepcije i da imam slikice, to nije tacno. Moram priznati , nakon tog prvog momenta i soka, da sam htjela uveliko odustati, ali sam odlucila nastaviti, da moje trovanje oragnizma lijekovima ne bude uzaludno. Dojam je popravilo donekle to , da sam kad sam dosla u Maribor bila zadovoljna ljubaznoscu osoblja i uslovima u bolnici (salom, laboratorijem, opcom anestezijom) - u usporedbi s ljubljanom. Ja sam imala srecu da na folikulometriji , aspiraciji i transferu budem kod dr. Reljic i za njega imam sve pohvale. Da nemamo smrzlica, mislim da bih Maribor zaobilazila i kad sam u tranzitu ka nekoj od drugih drzava, tako mi je gorak okus ostavio. Tad sam smatrala da nemam izbora, znate ono kad vas panika uhvati, termin mi se nakon oporavka od kiretaze bio opasno priblizio i nekako nisam htjela da se grizem sta da nisam pokusala. Sad ga nikad ne bih odabrala. Kako rekoh, poznato je da je to "industrija i traka", i vjerujem da je to dobar izbor za neke zene , posebno kad je muski sterilitet u pitanju, ali ne postoji ni mrvica individualnog pristupa a nekima od nas je to kljucno. Bar ja nisam primjetila da postoji, i na kraju krajeva, sad vjerujem da ne treba brzati u odluci gdje otici , nego zaista se dobro informisati i odvagati kome je gdje bolje i definitivno "najbolji u regiji" ne znaci najbolji za sviju. Da ne bude da sve kudim, dok sam bila gore, upoznala sam zenu koja kaze da njena kcer (37 god, mislim ) ima sina iz FET-a od godinu dana, i da je sad u 7tt iz iste serije smrzlica.
lana, obzirom da imas endometriozu, ja bih na tvom mjestu dooobroo razmislila. estrogen i endometrioza nikako ne idu. pokusaj poslati mail i traziti da ne uzimas kontracepciju. eto, to je bilo moje iskustvo, nadam se da ce nekome biti od koristi.
pratit cu ja vas i dalje i nadam se da ce se ipak svako ko odluci da ode u Maribor vratiti zadovoljan i s pozitivnim rezultatima
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma