Ana03, sorry kaj nitko ne javlja niš pametno. Ja sam vidjela tvoj post ali nisam u takvim dijagnozama pa očekujem da će možda netko se javiti tko je prošao sa sličnom dijagnozom.
Ukratko, prvo moraš skupit brdo papira od nalaza, psihijatra itd. Kad ideš 27. po lijekove MORAŠ IMATI dvije uputnice: jednu za bolničko liječenje i drugu za specijalistički pregled. ( Ako možeš od ginića odmah traži recept za 2 kutije UTROGESTANA, to ćeš trebati koristiti odmah nakon aspiracije pa nadalje a i uputnicu za betu). Za lijekove ponesi veeeliku vrečicu, najbolje onu ogromnu iz DM-a
DAkle, počneš trošiti lijekove prema protokolu koji određuje tvoj dr. Neke počinju pred kraj ciklusa pa sve do iduće ovulacije, ja sam počela se pikati drugi dan ciklusa (znaći dođe ti menga, zoveš bolnicu, kažeš da si pacijent dr.a tog i tog, da li da počneš sa protokolom). Ako je sve ok, počinješ.
U protokolu će ti pisati kada da dolaziš na UZV (ja sam išla ujutro oko 8) . Ide se nekoliko puta, najmanje 4,5 puta, s tim da neki dan ćeš morati i vaditi krv radi provjere estradiola (smiješ jest i pit prije toga)
Na UZV dr prati rast i razvoj jajnih stanica, endometrija i predviđa kad bi trebala nastupiti ovulacija. Negdje 12-13 dan ciklusa ćeš primiti štopericu (injekciju koja potiće sazrijevanje jajnih stanica). Ja sam ju uzela 12. dan u 22h i 14. dan sam išla na aspiraciju (punkciju JS). Grdo zvući ali ne boli, doktori su brzi i stručni a anesteziolozi odličniPočinješ koristiti Utogestan.
Obično rade embriotransfer trodnevnog zametka, znaći ako je sve OK (to zovneš pa provjeriš, dolaziš 17. dan na ET, koji traje kratko, kao papa test, ništa posebno. Utrogestan i dalje, miruješ 2-3 dana i nastavljaš normalno živjeti. Naravno ništa teško dizati i sl. Čekaš 12. dan nakon transfera, ako menga ne dođe i ideš vaditi betu. Ideš ju vaditi i ako dođe nekakvo krvarenje, nema pravila, često je usprkos tome znala biti beta pozitivna. Za bolovanja neznam , ne radim pa nemam iskustva. Znam da je bilo pdf Naša prava od HZZO-a na tu temu, potraži. I sretno.
p.s. odmah počni koristiti folnu kiselinu ili prenatal vitamine, od viška glava ne boli