taca, vikki, poslušat ću vaš savjet, nakon transfera u krevetac na sat vremena pa na posao. No veća je vjerojatnost da transfer bude u nedjelju pa za sada pokušavam ne paničariti.
taca, vikki, poslušat ću vaš savjet, nakon transfera u krevetac na sat vremena pa na posao. No veća je vjerojatnost da transfer bude u nedjelju pa za sada pokušavam ne paničariti.
tiki, a koliko na licu mjesta odmiruješ nakon transfera? Prag ne da napravit ni korak, premjeste na krevet bez da se mičeš i polegnu na trbuh na sat vremena iako kažu da zapravo nema saznanja da je i to uopće potrebno, al više reda radi.
na trbuh?
a čitala sam jučer studiju o tome (sad sam zaboravila tko i gdje se to primijenjuje) kako je dobro odmah nakon transferiranja embrija malom špricom upuhnuti 0.2 ml zraka - tako se smajuje mogućnost da ga maternica istog trenutka (što je navodno, najčešće) ne izbaci van...
hm, već vidim lice svog doktora nakon što ga zamolim da mi upuhne malo zraka unutra![]()
uz ovu užasnu glavobolju ti me uspiješ nasmijati
ne zaboravi onu da je maternica kao boca od kečapa.
Mi smo se na VV dok smo ležale nakon transfera (tamo se leži cca pola sata) toliko smijale da sam ja mislila da će mi onaj tampon izletiti, ali baš obrnuto. Mali se očajnički zakvačio i uz to još pojeo brata ili je možda tada brat izletio![]()
U petrovoj isto nema mrdanja. nakon transfera sklizneš na svoj krevet i stave ti jastuk pod guzu pa miruješ sat dva. Mislim da je to super ja sam se osjećala baš dobro...kao da poduzimam sve da uspjeh bude potpun
he he AB i mene si nasmijala
mare41, nakon et-a ostanem na stolu oko pet minuta. Onda mi sestra pomogne da se preselim na krevet koji stavi uz gin. stol. Stavi mi jastuk pod guzu i neke od njih kazu da ne moramo strogo lezati na ledjima vec da mozemo i na boku. Jednom je jedna sestra rekla da nam to nista ne znaci, da nas to prof. samo malo mazi. Uglavnom zene vole odlezati svojih sat i pola, tako i ja napravim, ili ako mi jako dosadi dignem se za sat vremena.
I kod sestara vidim da ima različitih razmišljanja, neke su sklonije mirovanju, a druge ne. Prof. ne smatra da izlezavanje pomaze, ali on više govori o onome poslije, kad smo doma.
Aurora*, na uzv-u sam bila kod doktorice, komentirala je da više nije potrebno za rast 3 gonala (a 2 je i prof. napisao), kraći su mi ciklusi pa nema smisla da ih forsiramo, tako sam ja shvatila.
Mimek, i ja sam jednom bila u sobi s još dvije cure, jednoj je m košarkaš, drugi se bavi konjima, kod mene su primijetile plave oči i kad je krenula zezancija (jer ja sam rekla da mi je čudno kako je biologica spomenula sjeme predano određenbog datuma, a kao tada mm nije dao sjeme - pobrkali su mi se datumi), ispalo je da ćemo znati ako su nam pobrkali sjeme jer će jedna imati dijete s plavim očima, ja ću imati dvometraša ... Tada smo se smijale baš nenormalno. mm je rekao da sam vjerojatno izazvala tri spontana pobačaja odjednom. No srećom cura čiji se m bavi konjima je uspjela
. Ali još ne znamo dal će dijete narasti preko 2 m
![]()
Joj, to baš i nije tampon, meni je bila gaza oko pola metra dužine kad sam je vadila(a drugi pu čak i dvije). Stave valjda zbog mogućeg krvarenja.
Ja sam je dobila nakon punkcije, ne sjećam se da li je bilo i nakon transfera?
I kod mene gaza nakon punkcije, ali samo dva puta, kada je dr primijetio(la) krvarenje, inače ne.
cure koje ste imale polipe na endometriju, jeste li imale kakvih simptoma? da li oskudna m.spada (osim ostalih naznaka) više npr.pod simptom polipa ili pod insuficijenciju žutog tijela?
najbolje mi je vas pitati... ja mozgam i odvagujem da li da idem u postupak ili ipak ne...
Oskudna M spada pod godine iliti manjak progesterona, tj. lijepo rečeno insuficijenciju ž.t. (nije svakom isto), a nikakvih simpotma za polip nisam imala, možda možeš naći neku posebnu temu? Ne sjećam se ovdje nikog s polipom osim mene ili se varam? Za dg polipa se preporuča i color doppler, jer nije ga baš tako lako procijeniti, pa čak ni u pravo vrijeme gledanja. Koliko ti je oskudna M? Do 2 dana ide pod normalu, manje od toga ne.
Uh, meni je oskudna M. najavila menopauzu (2-3 dana prema nekadašnjih 5-7). O polipima ne znam baš ništa.
meni je trajala uobičajenih 5 dana, ali sve skupa je bilo puno oskudnije. znam da je to znak za menopauzu. meni je baš ova prošla bila takva, pa mi se insuficijencija ž.t. čini vjerojatnija od polipa. a za polipe sam našla da su simptomi ili nepravilno krvarenje ili vrlo jako krvarenje.
Aurora, rano-otkriveni mali polipi su bez simptoma, nećeš ih naći, morat ćeš odluku o postupku donijeti po drugim kriterijima (ili prekinuti stimulaciju što ranije ako se dokaže ili odgoditi 1 mjesec pa dokazati da ga nema, a možda i 2 ako treba histeroskopsko uklanjanje). Jesam opet zakomplicirala?![]()
uh, nazvat ću sutra svog doktora, pročitat ću mu nalaz, pa nek on odluči.
Ja ne bih o polipima nego samo o oskudnoj m.Moja zadnja m je bila skroz oskudna, pocela uobicajeno, cak i nesto jace nego inace kad odjednom nestade.Sve skupa jeeedva 3 dana.Ins.z.t. imam valjda cijeli zivot iako se dr. bas ne obaziru na to.Jedino ne znam da li ta ins. povlaci za sobom i skracenu lut.fazu.AuroraBlu, ja se ne bi obazirala na taj polipic sve da ga i imas.Ne vjerujem da moze napraviti neku stetu ali, ako ces biti mirnija, konzultiraj se jos s dr.
pa polip onemogućuje implantaciju, kako je mare rekla - to je prirodna spirala.
a mislim da ins.z.t. podrazumijeva skraćenu lutealnu fazu. ja bi procurila 7 ili 10 dana nakon transfera (ovisno da li je bio 3.ili 5 dan)
Aurora, ja sam shvatila tacu da ignoriraš jer nije ziher što je, sad si na 100 muka? A možda pričekat ovaj mjesec pa promijeniti kuću?
Malo da uskočim na ovu temicu. Ja sam malo mlađa i još ne spadam kod vas (mada smo sve u istom košu ), ali imam nešto slično što mi se događa zadnje vrijeme. Od kad sam dobila m prvi put (sa 12 g.), ona mi je trajala 5 jakih dana + 2/3 dana "čišćenja". Od kad sam operirala (prije 2 g.) endometriozu i krenula nakon toga u postupke moja gospođa se olijenila i sad mi m traje 2 dana, pa opet malo navrati 4. dan i onda opet nestane na 23-25 dana. Tako da ovo vaše možda ima veze sa simptomima rane menopauze, ali i ne mora biti. A unutarnje stanje je ok, bar tako dr kaže.
Posljednje uređivanje od Snekica : 05.09.2010. at 19:04
hvala svima na mišljenjima i iskustvima
mare, nije mi baš lako odustati budući da već imam i lijekove, i samo što nisam krenula (za tjedan dana bi trebala). ma zvat ću sutra doktora pa šta on kaže, tako ću napraviti.
taca, čitam da je vitex agnes castus dobar za podizanje progesterona, odnosno za ins.ž.t. Nekad je Encian imao proizvod PMS free koji je sadržavao v.a.c. - ali na njihovim stranicama ga više nema u ponudi. pitat ću u biljnoj apoteci.
Kod nas ima vitex od Solaraya. Ja sam ga kratko uzimala nako operacije endometrioze, ali sam brzo odustala, jer sam dobila spotting prije M. koji nikad prije nisam imala (ni poslije).
Osim toga, progesteron ionako uzimaš u postupku (utrogestan), a ako ciljaš na spontanu trudnoću, možeš uzimati dabroston, tj. duphaston od 16. do 25. dc, oodnosno ovisno o dužini ciklusa.
Znam za vitex vec odavno ali u uputama stoji da se ne preporucuje osobama koje su na teraji za snizavanje prolaktina.Zar on ne bi bas trebao djelovati protiv spotinga?
Da, no meni ga je izazvao. Mislim da je sve to vrlo individualno, a ja definitivno nisam školski slučaj ničega u ginekologiji pa me nemojte uzeti za mjerilo![]()
...... iako, prateći ET na ekranu (UZV) vidjela sam mali oblačić zraka ... možda to sa zrakom ima nekog smisla, zaista neznam! I u Pronatalu se poslije transfera leži na trbuhu i ne mrda sat vremena (baš sam tada lijepo odvalila jedan spavanac).
AB, što kaže dr danas?
Mimek, jeli bolje? Kako tegobe s glavom?
Tiki_a ~~~~~~~~~~~~ za lijepe folikule!
Andream ~~~~~~~~~~ za the postupak!
Taca, Mare, Vikki, Glacova, Mojca, Shanti....
Moja mrva je 28 mm i dalje lijepo raste i sve je OK, a dr na Merkuru me uputio izvaditi hrpetinu toga, pa ću se ovaj tjedan rastrčati po uputnice i na pretrage!
Svima vama, drage moje koke i kokice, šaljem veeeliki![]()
Evo i mene - u Mariboru se normalno diže nakon transfera, miruje cca sat i po ili možda 2, ovisno o gužvi, a endometralni polip je u Mariboru i u VV bio trigger za prekid postupka, odnosno - nema transfera (u Mariboru curi nije prekinulo postupak, ali je zamrznulo embrije). 2x imala polip, jednom riješila histeroskopski (puno brži oporavak), drugi put par mjeseci dabrostonima, to se totalno oteglo jer mi je zeznulo hormone pa jedno 6 mjeseci dok sam došla k sebi. Za odstranjivanje polipa preporučila bih Vili i dr. Radončića, kod njih ide bez opće anestezije, brzo, relativno jeftino i bezbolno, mislim da si brzo na konju za postupke.
Gričanka, 28 mm, pa to je već skoro 3 cm
Ja zvala jutros svog doktora ali je ovaj tjedan na slobodnim danima. kuna je tamo, ali nikako da ga ulovim... A možda i meni zamrznu embrije ako se na folikulometriji uspostavi da je polipRadončić mi je rekao neka idem sad u postupak jer ne može baš tvrditi da je polip...
Vidimo se u četvrtak. Ko sve dolazi iz našeg kluba?
Gričanka, pa tvoja mrva je sve manje mrva!![]()
Ja u srijedu idemo kod dr. R. i sve me više i više hvata panika. Prikupila sam sve nalaze koje je tražio, jedino protein C i protein S iz koagulograma nisam, jer će biti gotovi tek 01.10. (Rebro).
Pa sam krenula zvati privatne labove, Breyer sadi samo protein C, sutra ujutro ga idem vaditi, tako da će nedostajati samo protein S.
Pa se pitam dvije stvari:
-koliko su ti proteini uopće bitni u ukupnoj slici koagulograma?
-koliko ima smisla vaditi protein C bez da imam i S?
... jer, pri kraju sam ciklusa, rado bi čim čim prije u postupak.![]()
Mojca, ti nalazi nisu toliko važni za sam postupak, koliko za trudnoću, dođe li do nje. Mislim da nije panika.
evo, najnovije od mene: dobila sam dr.Kunu i - odgađamo postupak. doći ću na uzv negdje između 4.i 8.dc i ako je polip odmah će mi to riješiti. dobro, nisam shvatila hoće li to biti u istom ciklusu. pitala sam samo treba li se dugo čekati (mislim na histero. u vinogradskoj) a kaže on da ne, da sam ja u postupku i da će me odmah ubacit u raspored.
Aurora, ako bude polipa-operiraju se najkasnije 5., 6. dan, držimo fige da ga ne bude.
E pa AuroraBlu, dr.R ti je stvarno sve izvrnuo naglavacke.Vidis kako smo razliciti, meni da je rekao mozda jeste a mozda i nije i da mogu u postupak, ja vise ne bi okom trepnula.Doduse, mozda bi skocila i u Savu da mi on to kaze.
Gricanka, znas da sam se pitala sta je s tobom i jako se veselim mrvici od 28mm.
Mojca, sve je to marginalno,nece ti odlagati postupak zbog tih nalaza ali treba prvo doci do transfera.
Taco, ja cijelo ljeto čekam 9.mj.i postupak. I najrađe bi se i ja bila bacila u sve, ali... kad racio ipak govori da možda nije pametno. a osim toga, nije mi radončić rekao: bez brige, odite u postupak, nego mi je rekao: a odite kad je to sad pred vratima i već imate i lijekove. pa mi je to ipak ostavilo prostora da i sama razmislim.
Znam Taca, nakon svega sto sam pročitala, čula ispuhali su se svi moji baloni optimizma, vjere u sretnu zvijezdu... bit ću sretna ako uopće dođe do transfera u prvom postupku...![]()
Mojca, pa nisam mislila da se sada skroz ubediras.Samo ti hocu reci da idemo korak po korak, puno malih koraka je ukljuceno u svaki nas postupak a bas se pogodilo da se ti tvoji nalazi ne odnose na korake koji te sada cekaju.
AuroraBlu, nema druge nego da se nadamo da je dr.R ipak vidio nesto sto nije polip ili da mu se pricinilo (znamo da se i to dogada).
Tiki_a, kako ide?
Ziherašica kakva jesam, ja bi isto tako - prvo histero, onda postupak. Sretno!
Samo da dodam i ja svoje iskustvo s polipom. Ušla u postupak sa polipom oko 1cm veličine...moja dr. nije obustavila postupak ali smo išli na to da neće biti ništa niti ovaj 20. put...kad ono čudo se desilo ja ostala trudna nakon 8 god.
Samo da naglasim da neželim ništa sugerirati nikome, svako od nas odlučuje za sebe...meni se posrećilo ali sam isto bila svjesna da možda trpam bezveze sve te hormone u sebe i da riskiram i spontani pobačaj, za sada je sve ok a vidjet ćemo šta će biti dalje
28mm! To je recimo 000xs vel. gričanka mislim da sada možeš početi birati robicu!
Taca, nisam se ubedirala, samo sam se sastavila s realnošću, ne brini.![]()
Pred par tjedana sam mislila da to ide u tri koraka: shvatis da trebas mpo, odradiš postupak i veselo se smješkaš s nekom mrvicom u buši. Koja hlebinka!
Dragi je danas išao na s-gram, sutra ja idem još malo vaditi krv (folna, b12, feritin - moje standardne pretrage), pa u srijedu na Črnomerac. Super je dogovorena zagrebačka kava odmah nakon toga.
vidi se u kojoj si branši
griči i tvoj mali mići držite se. Jaaako brzo rastu
mojca potpisujem vikki za proteine. Ja sam ih sad trebala napraviti u trudnoći i poslao me dr. u Zavod za transf. u Petrovoj. Tamo vade samo Prot C i nalaz je vrlo brzo gotov. Rekla sam mu da nisam napravila S i nije se ni osvrnuo na to.
I potpisujem tacu70 za korak po korak![]()
AuroraBlu glavno da si donijela odluku. I onaj novo uređeni prostor arheološkog je super
Taman ste se lijepo raspricale o polipima da se mogu i ja ukljuciti u temu sa svojim upravo otkrivenim polipom usred stimulacije u Mariboru. Za sada mi jos nisu rekli da to znaci automastki prekid postupka, odnosno odgodu transfera i bas me zanima sto ce mi reci na iducem UZ. Ovo me je danas toliko zateklo da nisam znala nista suvislo ni pitati, ali nadam se da cu se do prekosutra sabrati i dobiti dovoljno konkretne i kvalitetne informacije da mogu odluciti sta napraviti u ovim novonastalim okolnostima.
tini nemas pojma kako mi je drago sto si se i ti javila sa svojim iskustvom, jer bi mi ono puno moglo pomoci pri donosenju odluke, ako se budem morala odlucivati sama.
Mimek, ja se nisam sjetila branše, kako glavobolje?
Aurora*, ja bi rekla da te odluke nisu na pacijentu nego na doktoru, a baš je sigurno da je polip? Drugoj Aurori nije jer je prekasno rađen UZV, nadam se da će ti proći sve dobro, a Tinin primjer puno znači. Meni su polipi uzeli previše vremena, a i na slijedećem UZV će biti: a jel to polip? (po 4. put).
Mojca, možda baš bude sve u 3 koraka, to se nikd ne zna, javi sutra kakav je plan.
tiki, kako je?
Aurora, baš mi je žao ... čini mi se da sam svašta izazvala svojom pričom. Ali čim si u Mariboru, ne brini, oni će odlučiti. Moguće da ti sve zametke zamrznu, ti riješiš polip u idućem ciklusu, i za 2 mjeseca je transfer. A 2 mjeseca je sitnica u usporedbi s... ne znam, nečim duljim(jesam ti lijepo objasnila)
Mare, ali 4.put nećeš nasjesti ako ti netko spomene polip, jel tako!? Odnosno, da budeš sigurna, sad 4.dc.odi na uzv, da ti ne bi netko naknadno solio pamet
Trbušaste i one koje će to tek postati,![]()
Mare, sunce moje!Da bar!
Nego... Cijelu noć sam provela na webu... jedva otvorila oči jutros. Kakva su iskustva u austrijskim klinikama? Slabo se tu spominju... MD se totalno oduševio Kinderwunsch klinikom u Welsu. Iako cijene su žestoke... Što vi kažete?