Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 76

Thread: generalna proba krštenja?

Default generalna proba krštenja?

Zar je to nešto novo? (Meni je to podsjeća na Amerikance i njihove probe vjenčanja...)
    Ovo mi je treće dijete... znam protokol i obveze prije krštenja...idem inače u crkvu...

Jeste li imali kakvu probu? Ili je to samo nova ideja našega župnika?!

Mi smo imali razgovor sa župnikom prije svakog krštenja. Doduše, nakon prvog djeteta došao je novi župnik.
    Mislim da je u redu da se vidite prije krštenja, pogotovo ako je obred pod misom. Tako župnik upozna dijete, porazgovarate... bolje nego krštenje "na traci". Ne mora to biti parada "kuma tri koraka lijevo, sad ti desnu nogu naprijed" i sl.

tina55's Avatar

mi nismo imali nikakvu probu niti razgovor niti smo kakve upute dobili
    samo je rekao da dođemo tad i tad i koje dokumente da pribavimo

Svoje nisam još niti krstila, a kamoli imala generalnu probu.

Čini mi se kao (nepotrebno) pretjerivanje.

(maša)'s Avatar

NIkakvu probu nismo imali prije 3 godine, nadam se da nećemo ni sad

Znam za razgovor, ispovijed itd. ... možda on taj dio naziva "generalna proba"

tajchi73's Avatar

mi nismo imali probe u smislu gdje će tko stajati ali smo oba puta par dana prije krštenja morali doći u crkvu na razgovor ( u jednu prostoriju bi posjeli sve roditelji koji su određenog dana najavili krštenje ) i to mi je nekak u redu.......mi nismo toliko često u crkvi pa mi je svaki podsjetnik dobro došao

Može li se dijete krstit ako roditelji nisu crkveno vjenčani? Jel to ovisi o svećeniku ili postoji neko pravilo?

bijelko's Avatar

Mislim da bi trebali biti crkveno vjenčani, čak i kumovi ako žive u braku.
    Inače smo i mi imali nekakav dogovor, čisto da znamo otprilike kako će to izgledati. Ok, mi smo našem svećeniku nepoznati pa je možda mislio da ne idemo u crkvu i ne znamo protokol.
    Kad smo bili kumovi imali smo samo ispovijed, ali to je bilo kod drugog svećenika.

dunja&vita:-)))'s Avatar

Quote Originally Posted by noisita View Post
    Može li se dijete krstit ako roditelji nisu crkveno vjenčani? Jel to ovisi o svećeniku ili postoji neko pravilo?
    Sve ovisi o svećeniku.
    Mi nismo crkveno vjenčani, ali smo krstili dijete. Svećenik je inzistirao na tome da kumovi budu crkveno vjenčani.
    Kod drugog svećenika to nije uopće dolazilo u obzir.

tajchi73's Avatar

točno tako, sve ovisi kakav je svećenik ( vjerojatno i kakav je župnik ) i kako gleda na to. Ako mu objasniš zašto želiš krstiti dijete + zašto niste crkveno vjenčani i ako je to neki valjani razlog vjerojatno će htjeti obaviti krštenje. Bitno je da onaj koji želi krstiti dijete obeća da će ga odgajati u duhu naše vjere.

Propustili smo onaj predbračni tečaj pa se nismo mogli crkveno vinčat, a pošto je beba bila na putu, morali smo samo u matičara.. Sad se to nekako sve razvodnilo pa nam ti planovi nisu prioritet, mada jednog dana da. Zato bi tila dite krstit jer ko zna kad ćemo mi rješit to sa crkvom.. Poznavajući našeg svećenika, neznam baš al vidit ćemo..

Juroslav's Avatar

dijete se može uvijek krstiti, bez obzira na bračno stanje roditelja, ukoliko roditelji izraze tu želju i nakanu da dijete odgajaju kao katolika
    svaki svećenik koji veli drukčije nije u pravu i može se žaliti na njega višoj instanci (biskupiji)

kumovi kod krštenja i krizme moraju biti kršteni, krizmani i pričešćeni, ako su u braku moraju biti crkveno vjenčani i moraju biti (kak se to lijepo veli) praktični vjernici - zato za kumovanje više nije dovoljna potvrda da su primljeni sakramenti, nego postoji posebno "Posvjedočenje" da je osoba/osobe praktični vjernik i prikladan za kuma, i sve se više pazi na to (odredba je stara 40-ak godina, ali se slabo primjenjivala - i nije izmišljotina naših biskupa, nego na razini cijele Crkve)

tajchi73's Avatar

Quote Originally Posted by Juroslav View Post
    nego postoji posebno "Posvjedočenje" da je osoba/osobe praktični vjernik i prikladan za kuma, i sve se više pazi na to (odredba je stara 40-ak godina, ali se slabo primjenjivala - i nije izmišljotina naših biskupa, nego na razini cijele Crkve)

kak to funkcionira? odem svom župniku i tražim potvrdu da dolazim u crkvu ili?

Juroslav's Avatar

Quote Originally Posted by tajchi73 View Post
    kak to funkcionira? odem svom župniku i tražim potvrdu da dolazim u crkvu ili?
    odeš k svom župniku i veliš da bi trebala kumovati na krštenju/krizmi i trebaš posvjedočenje

tajchi73's Avatar

i kaj ak mi on kaže nemre jer te ne poznam tj. ne vidim te na misama , jel to oni mogu?

dijete se može uvijek krstiti, bez obzira na bračno stanje roditelja, ukoliko roditelji izraze tu želju i nakanu da dijete odgajaju kao katolika
    svaki svećenik koji veli drukčije nije u pravu i može se žaliti na njega višoj instanci (biskupiji)
    Ne znam dovoljno o svemu, ali jednom sam na radiju cula objasnjenje za ovakvu situaciju:

Mislim da je kvaka u tome da svecenik moze procijeniti da nakana da se dijete odgaja u vjeri nije sasvim iskrena u slucaju kada roditelji odbijaju sklopiti brak u Crkvi a za to nema nikakve zapreke.

Trina's Avatar

meni ide na živce što svaki svećenik vodi svoju plitiku, svatko govori svoje. Mi smo krstili troje djece uz čitav popis pravila. Ali srećom, nije pravio probleme oko toga što ne idemo baš u crkvu. Kumovi nisu smjeli živjeti u izvanbračnoj zajednici (a sve do jedan kum/kuma tako su tad živili), nikakve potvrde nisu morali donositi, prije krštenja imali smo razgovore o krštenju, crkvi, ulozi kumova itd..S druge strane, u gradiću 5 km od nas, svećenik ne želi krstiti nijedno dijete koje nije dijete vjenčanih roditelja. Znači samohrane majke, razvedeni roditelji, ljudi koji žive u vanbračnim zajednicama ne mogu kod njega krstiti dijete. A opet, 30 km od nas moja prijateljica se udala u crkvi za čovjeka koji je samo kršten, nema nijedan drugi sakrament. I to sve skupa mi je bezveze

jelena.O's Avatar

Djete se uvijek može krstiti, kumovi moraju imati sve potrebne sakramente, ako su u braku i crkveno vjenčanje.
    A kaj se tiče vjenčanja , pošto je to obred gdi su važni mladenci ( a ne kumovi, jer tada kumovi ne moraju imati sakramente, oni su samo svjedoci) i oni jedan drugome dijeli sakrament, ne moraju imati sve sakramente ( ali je poželjno pa imaju), tako se mogu vjenčati i budući supružnici iz dviju različitih religija. Kod nekih pali i da to nije njihova religija 8 znači neka treća) ali otom-potom.

Juroslav's Avatar

Quote Originally Posted by tajchi73 View Post
    i kaj ak mi on kaže nemre jer te ne poznam tj. ne vidim te na misama , jel to oni mogu?
    mogu
    i najvjerojatnije hoće
    ili će barem pitati gdje ideš na misu (i malim potpitanjima skužiti je l' ga muljaš ili stvarno ideš negdje drugdje na misu)

Juroslav's Avatar

Quote Originally Posted by Trina View Post
    meni ide na živce što svaki svećenik vodi svoju plitiku, svatko govori svoje. Mi smo krstili troje djece uz čitav popis pravila. Ali srećom, nije pravio probleme oko toga što ne idemo baš u crkvu. Kumovi nisu smjeli živjeti u izvanbračnoj zajednici (a sve do jedan kum/kuma tako su tad živili), nikakve potvrde nisu morali donositi, prije krštenja imali smo razgovore o krštenju, crkvi, ulozi kumova itd..S druge strane, u gradiću 5 km od nas, svećenik ne želi krstiti nijedno dijete koje nije dijete vjenčanih roditelja. Znači samohrane majke, razvedeni roditelji, ljudi koji žive u vanbračnim zajednicama ne mogu kod njega krstiti dijete. A opet, 30 km od nas moja prijateljica se udala u crkvi za čovjeka koji je samo kršten, nema nijedan drugi sakrament. I to sve skupa mi je bezveze
    i to bude tak dok god Božje stado bude ono čime ga zlobnici i drže: ovce koje se ne znaju raspitati i pobuniti protiv takvih
    a barem to danas u vrijeme interneta nije teško

Juroslav's Avatar

Quote Originally Posted by Danka_ View Post
    Ne znam dovoljno o svemu, ali jednom sam na radiju cula objasnjenje za ovakvu situaciju:

Mislim da je kvaka u tome da svecenik moze procijeniti da nakana da se dijete odgaja u vjeri nije sasvim iskrena u slucaju kada roditelji odbijaju sklopiti brak u Crkvi a za to nema nikakve zapreke.
    tak je: ako roditelji nisu crkveno vjenčani, a ne postoji nikakav drugi razlog osim neke komocije ili jer se jednom od njih zamjeril neki budalasti svećenik - može se odbiti krštenje zbog opravdane sumnje da se dijete ne bude odgajalo kao katolik

Handy's Avatar

Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    Morali smo doći na razgovor u kojem je svećenik objasnio proceduru mužu i kumu.

Osoblje foruma apricot's Avatar

nego postoji posebno "Posvjedočenje" da je osoba/osobe praktični vjernik i prikladan za kuma, i sve se više pazi na to (odredba je stara 40-ak godina, ali se slabo primjenjivala - i nije izmišljotina naših biskupa, nego na razini cijele Crkve)
    i prikladnija je za vrijeme kada su župe bile male i kada su se svi znali...
    termin "praktični vjernik" je od ovoga rata naovamo, nažalost dobio jedno sasvim drugo značenje.
    meni neprihvatljivo.

pa ako mi zbog toga ne budu htjeli krstiti dijete, neka im...

tajchi73's Avatar

mogu
    i najvjerojatnije hoće
    ili će barem pitati gdje ideš na misu (i malim potpitanjima skužiti je l' ga muljaš ili stvarno ideš negdje drugdje na misu)
    pa u njihovu crkvu

šalu na stranu, stvarno me zanima na koji bi način jedan svećenik u Zg mogao nekog odbiti jer ne dolazi na mise tj. kako bi dokazao da ovaj stvarno ne dolazi. Jer ga nije vidio ? Pa, možda dotični sjedi u zadnjem redu ili s djecom sluša misu u predvorju???? Možda ne dolazi na mise jer ne voli biti u prostoru s puno ljudi ali zato dođe prije ili poslije mise i bude u crkvi duže nego traje sama misa .

Juroslav's Avatar

vjerujte, znaju oni tko dolazi redovno, tko povremeno, tko ide negdje drugdje na misu a tko uopće ne ide

nisu oltari i propovjedaonice zabadav malo povišeni

a ak' budeš ti, apri, imala problema s krštenjem - javi se meni, nekaj bumo smislili :D

tajchi73's Avatar

vjerujte, znaju oni tko dolazi redovno, tko povremeno, tko ide negdje drugdje na misu a tko uopće ne ide

nisu oltari i propovjedaonice zabadav malo povišeni

a ak' budeš ti, apri, imala problema s krštenjem - javi se meni, nekaj bumo smislili :D

kaj ona može prek žnore ? toga ima i u crkvi ?

Osoblje foruma apricot's Avatar

pa da...
    i to ti dolazi s brojem postova

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Imam ja problema s vjencanjem, tj. predbracnim tecajem kojeg, izgleda, necu uspjeti odraditi u Americi (u selu mojem malom te se zgode dogadjaju tek dva, tri puta godisnje, pa ne stignem prije puta). A ni u 'rvata necu stici jer cu biti u Zagrebu samo tri tjedna, ceremonija je dogovorena za prvi tjedan. Uz sve to, muz mi govori valjda 10 rijeci hrvatskog pa bi ionako sjedio kao gljiva.

Lastane, sto mi je ciniti?

Šiškica's Avatar

Kaae objasni župniku situaciju i ak je razuman čovjek progledat će ti kroz prste..

Meni je... MM se nije dalo na zaručnički tečaj pa je palo obećanje da ću ga ja naučiti sve što treba (isto je sve bilo oraganizirano na brzinu i MM je imao samo krštenje..)

Da se vratim na početak važno je da je župnik razuman čovjek.. s takvim možeš sve dogovoriti..

tajchi73's Avatar

zaručnički tečaj traje 5 dana ( pon - pet ), a ako sam dobro skužila vi ste tjedan dana prije svadbe tu. Tvoji bi samo trebali vidjeti u kojoj crkvi se u to doba odvija zaručnički i prijaviti vas. A na tom tečaju ne sjede samo stranci kao gljive ( možete i markirati ).

Ili........natipkaj na brzaka još par tisuća postova

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Siskice, u identicnoj sam situaciji. To sam i mislila napraviti - objasniti da smo malcice u banani s vremenom. A i da bi muzu bilo jako dosadno slusati pet dana predavanja na jeziku koji bas i ne govori. Zapravo, niti nemamo pet dana na raspolaganju, prekasno stizemo za nesto takvo.

Hvala!

Kaae, moji prijatelji koji su bili u sličnoj situaciji išli su na zaručnički tečaj kod jednog isusovca na Šalati. On je to održao na engleskom, samo za njih. To je doduše bilo prije 10-ak godina, i ne znam više detalja.

domy's Avatar

Zar je to nešto novo? (Meni je to podsjeća na Amerikance i njihove probe vjenčanja...)
    Ovo mi je treće dijete... znam protokol i obveze prije krštenja...idem inače u crkvu...

Moram priznati da ovo prvi put čujem.
    Mi čemo za mjesec dana imati krštenje i baš e zanima kaj će nama župnik reči kad dođemo kod njega na dogovor.

budalasti svećenik
    Na ovo bi ti sveti Josemarie Escriva rekao: "Zar ono što on jest ne govori jasno čiji želi biti? Ako u tome ne uspijeva uvijek, pa zar ti uspijevaš?"
    Drugim riječima, kakav jest da jest - Kristov je!

SikaPika's Avatar

Ma mislim da je on to samo tako nazvao.
    Mi smo večer prije došli s kumom i ondje nam je svećenik rekao gdje trebamo sjesti, što kada reći, tko pali svijeću, tko drži dijete dok ga svećenik krsti, gdje možemo podojiti/nahraniti/presvuči djecu ako je potrebno i tako.
    To mi je ok jer otkud bih ja znala kad i tko treba paliti svijeću i slično (iako sam redovito nedjeljom u crkvi, ali nikada ne pratim takve stvari).

brane's Avatar

Quote Originally Posted by noisita View Post
    dijete se može i "mora" krstiti bez obzira jesu li roditelji vjenčani ili ne jer dijete ne bira svoje roditelje...svako dijete ima pravo biti primljeno u krščansku zajednicu

moja djeca su krštena a mi nismo bili crkveno vjenčani samo u matičara...
    crkveno vjenčanje smo obavili 5 godina poslije

krštenje djeteta bi trebalo biti nešto intimno, nježno i osobno a od toga se danas radi tolika parada da je to presrtašno....

moje dijete radi sve te parade koju gleda dvije godine zaredom kod svojih prijateljica ima velike sumnje da li želi primiti sakrament pričesti ili ne....

Nadam se da će naš svećenik bit istog mišljenja jer ja jesam.. U potpunosti se slažem s tobom! Makar ga na kraju krstili u drugoj župi!

sladjanaf's Avatar

Na ovo bi ti sveti Josemarie Escriva rekao: "Zar ono što on jest ne govori jasno čiji želi biti?
    Ne, ne govori. To je ponekad toliko nejasno da se pitam zašto su neki ljudi željeli biti i postali svećenici. Je li to profitabilno zanimanje?

Drugim riječima, kakav jest da jest - Kristov je!
    Iznimno krivi stav.
    Jer pedofil nije Kristov
    kao što to nije niti onaj iz Makarske koji se "otkida" na narodnjake
    niti onaj koji vozi BMW 7 i u kući ima plazma tv
    a pogotovo nije onaj koji unese razdor među svoje vjernike

manje dogmi a više razumnog promišljanja ne bi škodilo

Kada bih ja prototip katoličkog svećenika doživljavala kao pedofila, profitera ili partijanera, ne samo da ne bih krstila djecu, nego ne bih niti zavirila na ovaj topik.

sladjanaf's Avatar

Quote Originally Posted by ljiljan@ View Post
    Kada bih ja prototip katoličkog svećenika doživljavala kao pedofila, profitera ili partijanera, ne samo da ne bih krstila djecu, nego ne bih niti zavirila na ovaj topik.
    nemojmo onda ići u krajnosti, vidiš da su blesave
    držim da bi se i Krist posramio ovih gore spomenutih koji mu ime kao kaugumu razvlače po blatu
    tako da ne, nije svaki kristov
    Last edited by sladjanaf; 29.08.2010 at 01:15.

SikaPika's Avatar

Quote Originally Posted by sladjanaf View Post
    nije svaki kristov
    iako je posljednjih par postova OT, potpisujem

Quote Originally Posted by sladjanaf View Post
    nije svaki kristov
    Ali želi biti. Ne uspijeva uvijek svatko. Ni svećenici, niti mi laici. Sva sreća da smo otkupljeni Njegovom milošću, a ne svojim zaslugama.
    Krist se nikog ne srami. On nikog ne odbacuje. Bog ne funkcionira tako. Bog je Bog i grešnima. I oni su ljubljena djeca Božja. Isus je saginjao i liječio gubavce, one koje su svi odbacili (u ono vrijeme guba se smatrala posljedicom grijeha i smatralo se tko je ima da ju je i zaslužio.) On se dao na muke i položio život za nas. Misterij je to koji mi iz zemaljske perspektive teško shvaćamo.
    Ali ako stvari promatramo ljudskim očima – onda da, slažem se. Biti Kristov, biti Božji, nosi sobom i neku odgovornost za svoje postupke pred svijetom i za klerike i za laike. Nije lijepo zaodjenuti se časnim imenom i činiti zlodjela. U tom pogledu trebamo svi krenuti od sebe.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    , gdje možemo podojiti/nahraniti/presvuči djecu ako je potrebno i tako.
    i gdje je to bilo u vašem slučaju???

SikaPika's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    i gdje je to bilo u vašem slučaju???
    u sakristiji, ali nama osobno nije bilo potrebno jer je M. prespavala cijelu misu u marami
    no, mame su vodile svoju djecu... što su radile, ne znam, ali ja sam jednom pakriala M. u maramu u sakristiji i dok je sjedila na stolu i zjakala okolo kao da je svaki dan tamo, zabavljao ju je kapelan
    Last edited by SikaPika; 13.09.2010 at 01:58.

kahna's Avatar

A nebi ju mogla podojiti, npr. na klupi, za vrijeme mise?
    Last edited by kahna; 13.09.2010 at 07:22.

ani4's Avatar

JA sam prije 5 godina bila kuma na krstenju i imali smo tu probu dan prije krstenja. Nista posebno, sjedili smo u zupnom uredu i samo ponovili ono sto cemo reci na misi. sve skupa je trajalo 20-tak minuta. To sam tada prvi puta vidjela i cula.

Anemona's Avatar

Mi smo neki dan bili kumovi: ista Crkva, isti svećenik, isti roditelji i kumovi, samo drugo dijete.
    Probe nije bilo ni sad, ni prošli put, prije 4 godine.
    Obred nije bio isti. Tu mislim na to, tko drži dijete, tko pali svijeću,..., ali svećenik svaki put sve najavi što će se sad događati, tko treba gdje stati taj čas, tko primiti dijete, tko upaliti svijeću i gdje (ovo gdje je jako bitno znalo se dogoditi da se netko hvata upaljača) i nema nikakve zabune, smetenosti i slično.
    Last edited by Anemona; 13.09.2010 at 09:45.

SikaPika's Avatar

Quote Originally Posted by kahna View Post
    A nebi ju mogla podojiti, npr. na klupi, za vrijeme mise?
    pa bi, meni osobno ne bi bilo bed, a vjerujem ni njima... ma, lažem, župnik bi vjerojatno kasnije prigovorio (zar si baš tamo morala...), no kapelanu bi bilo svejedno
    no, mom djetetu sve živo odvlači pažnju, posebno u to vrijeme kad je počela kužiti svijet oko sebe pa nije na miru sisala ni kod kuće u praznoj i tihoj sobi tako da mogu misliti na što bi to dojenje u crkvi sličilo...
    uglavnom, moja sveki je rekla da se ona nije brinula hoću li gdje moći podojiti M. jer zna da bih to bez problema napravila na sred crkva
    znam da se Isus ne bi ljutio, a to mi je jedino važno

jelena.O's Avatar

ja se ipak nadam d bumo dobili termin izvan termina mise, ili bumo cijelo vrijeme cicali i nacicavali okolo.

Page 1 of 2 12 LastLast