Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 76 od 76

Tema: generalna proba krštenja?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ja se ipak nadam d bumo dobili termin izvan termina mise, ili bumo cijelo vrijeme cicali i nacicavali okolo.
    pa traži termin izvan mise
    mi smo ga dobili
    ne bismo izdržali sat i pol koliko traje misa kod nas ...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to je kod nas koliko mi je pričal svećenik samo ako imaš jako dobre razloge, ići ću idući tjedan da se dogovorim, btw kod na s sakristija na kontra strani od oltara i moraš baš proći cijelu crkvu koja je prepuna s plačućim klincem, javim kaj sam složila

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod nas je svećenik super što se tiče beba. Krštenja su ili u večernjem terminu na kratkoj Misi, ili nedjeljom u 12.05.
    Misa počinje u 11, svećenik sam kaže da je to pjevana Misa s največom gužvom i za krštenje naručuje po završetku Mise, kaže da nema smisla da se svi patimo.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kod nas je isto po želji. Oni koji obično dolaze redovito na misu krste djecu pod misom, oni koji ne dolaze, krste ih izvan mise. Bivši kapelan nam je ispričao da su jedni roditelji htjeli s njime ugovoriti "krstitke". Mislim da takvima ipak treba par sati upućivanja u značaj sakramenta krštenja...

filip avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Imam pitanje,jel se može ugovoriti termin za krštenje tjedan dva prije,ili to mora biti mjesec dana prije.?I dali treba samo rodni list od djeteta?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj filip prvotno napisa Vidi poruku
    Imam pitanje,jel se može ugovoriti termin za krštenje tjedan dva prije,ili to mora biti mjesec dana prije.?I dali treba samo rodni list od djeteta?
    Njihov je savjet da roditelji dođu mjesec dana ranije. Ali mislim da ovisi isključivo o župniku.
    Na krštenje treba donijeti djetetov rodni list ili izvod iz matice rođenih. Kum ili kuma mora donijeti potvrdu da može biti kum/kuma.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tih mjesec dana je stvar praktičnosti - možda možete ugovoriti krštenje i ranije, ali može biti da već imaju nekoga najavljenog za taj datum.

Treba porazgovarati.

Što se ostalih papira tiče, ako roditelji nisu vjenčani u toj crkvi, trebaju donijeti svoj vjenčani list, a kumovi isto potvrdu od vjenčanja ako su u braku. Ako ste svi iz iste župe i oni imaju vaše dokumente u svojim knjigama, onda može biti da ne trebaju baš ništa.

Ako treba skupiti papire iz drugih mjesta, tih mjesec dana je taman primjeren rok da se sve stigne. Pitaj mogu li vam odobriti i ranije, a pitaj i kumove da li imaju papire, da ih ne uvališ u nemoguću situaciju.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Što se ostalih papira tiče, ako roditelji nisu vjenčani u toj crkvi, trebaju donijeti svoj vjenčani list, a kumovi isto potvrdu od vjenčanja ako su u braku. Ako ste svi iz iste župe i oni imaju vaše dokumente u svojim knjigama, onda može biti da ne trebaju baš ništa.
    sve ovisi o župniku.
    kada smo mi pitali za papire, čovjek je rekao: ako ovdje ne možemo ići s povjerenjem, onda sve ovo nema smisla.

i u pravu je.
    pa ne dižem kredit; došla sam krstiti dijete i naravno da ću odabrati nekoga tko ima potrebne sakramente.
    inače, zašto sam došla?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možda i sam svećenik predloži termin za 7 dana
    pogotovo ako ima običaj krstiti više djece odjednom pa je datum vrlo skoro

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    sve ovisi o župniku.
    kada smo mi pitali za papire, čovjek je rekao: ako ovdje ne možemo ići s povjerenjem, onda sve ovo nema smisla.

i u pravu je.
    pa ne dižem kredit; došla sam krstiti dijete i naravno da ću odabrati nekoga tko ima potrebne sakramente.
    inače, zašto sam došla?
    Ovako je i kod nas bilo. Nikakve papire nisam trebala donositi, niti ih je župnik tražio. Krštenje smo obavili za tjedan dana pod nedjeljnom misom.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako je i kod nas bilo. Nikakve papire nisam trebala donositi, niti ih je župnik tražio. Krštenje smo obavili za tjedan dana pod nedjeljnom misom.
    A mi smo se samo pojavili s papirima, informirala sam se unaprijed što treba i odmah na prvi razgovor donjela. Volim biti spremna.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi smo drugog malca krstili na brzinu jer smo se sjetili da bi mogli rodendan od starijeg i krstenje skupa proslaviti. Tako da sam krstenje ugovarala tjedan dana ranije. Ono sto me iznenadilo je da je kum opet morao nositi potvrdu iako je bio kum prvom sinu u istoj crkvi i isti svecenik ga je krstio. I tu je malo nastao problem jer on radi i bilo mu je tesko izlazit s posla zbog potvrde. Srecom uspio je (al nije bio sretan). Kod nas su krstenja subotom, nema mise ali bude po 5-6 djece pa se odulji.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zašto te to koksy iznenađuje? Ta potvrda je "dokaz" da nema nikakvih prepreka da ne bi mogao biti kum (rastava u međuvremenu, ili tako nešto). Okolnosti su se mogle promijeniti u roku od par godina između vaša dva krštenja.

Drugi par cipela je što se okolnosti mogu promijeniti od jučer do danas, ali ok, to su izvanredne situacije.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cek, znaci da se rastao nebi mogao biti kum?

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku

Kod nas ne ako je u pitanju rastava braka sklopljenog u crkvi.
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 28.01.2012. at 12:33

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A iz kakve se to potvrde vidi da se kum nije rastao?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A iz kakve se to potvrde vidi da se kum nije rastao?
    Iz potvrde župnika njegove župe da je "podoban" za kuma, iliti da zadovoljava sve uvjete.
    Sve promjene u "statusu" vjernika se bilježe i u župi gdje si kršten (pričest, potvrda, ženidba, rastava, smrt,...).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, ako je sklopio brak u Crkvi i rastao se i ne ako živi u izvanbračnoj zajednici. U ovom drugom dijelu neki "progledaju kroz prste", uostalom tu se kumu vjeruje na riječ, ne ide župnik doma provjeravati s kim kum živi ili ne.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

http://www.zupa-medulin.com/index.ph...sti&Itemid=617
    Ovdje sve piše, osim vidim da je promijenjeno da potvrdu izdaje župa gdje kum živi, ne gdje je kršten. Nekad davno se mogla dobiti i gdje si kršten, ali i dan danas župa gdje si kršten ima sve podatke.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Iz potvrde župnika njegove župe da je "podoban" za kuma, iliti da zadovoljava sve uvjete.
    Sve promjene u "statusu" vjernika se bilježe i u župi gdje si kršten (pričest, potvrda, ženidba, rastava, smrt,...).
    Ne razumijem kako bi se civilna rastava mogla zabilježiti u crkvi.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam sigurna da li sam razumjela tvoje pitanje.
    Civilna rastava nije zabilježena u Crkvi, ali ako je osoba vjernik, onda zna što rastava nosi i njemu je na duši,a ko to ne spomene, iliti zataji taj podatak. Tu se ipak ide "na povjerenje" između župnika i vjernika.
    Crkveni zakoni i pravila su vrlo jasni, nema tu neke specijalne fore za migoljenje.

Župnik te ima pravo pitati u razgovoru s roditeljima i kumovima da li su kumovi "podobni", ne bude on nikog priključio na detektor laži, ali opet je na vjerniku da kaže istinu. Zar ne?

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ne zabiljezava se. i nije problem rastava, onaj tko je civilno rastavljen moze biti kum, ne moze onaj koji je u novom braku (a da recimo nema crkveno ponistenje prvog)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja se samo nadovezujem na koksino čuđenje nad tim što je isti kum istom svećeniku dva puta morao nositi potvrdu, koja se koliko znam odnosi na sakramente, a ti si napisala da su se okolnsti oko tog kuma mogle promijeniti - pa ne znam koje bi se okolnosti mogle vidjeti iz potvrde.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja se samo nadovezujem na koksino čuđenje nad tim što je isti kum istom svećeniku dva puta morao nositi potvrdu, koja se koliko znam odnosi na sakramente, a ti si napisala da su se okolnsti oko tog kuma mogle promijeniti - pa ne znam koje bi se okolnosti mogle vidjeti iz potvrde.
    Da li si pročitala link?
    Tko je nadležan za izdavanje potvrde za kumovanje?
    Potvrdu o kumovanju (posvjedočenje) izdaje župnik gdje osoba živi više od 6mjeseci (ima boravište - vlastiti župnik), a ne gdje je krštena. Krsni list nije dokument s kojim se dokazuje da netko može biti kum-a, već samo da je kršten. Dokazivanje boravišta može biti mučno i tu treba paziti da stranku ne šaljemo od jednog do drugog župnika. Treba s jedne strane poštivati ovaj propis, a s druge treba paziti na dobro stranke. U dilemi tko treba dati potvrdu, neka učini onaj tko najbolje poznaje dotičnu osobu.

Obrati pozornost na podebljano.
    Na sakramente se odnosi krsni list, a potvrda se odnosi na "ukupnu podobnost kuma".
    Laički rečeno potvrdom se potvrđuje da kum ima sakramente i da je "podoban" za kuma.
    Krsnim listom se samo potvrđuje sakrament.

Znači, župnik može u međuvremenu (koksyn slučaj) imati saznanja koja govore da navedeni kum više ne može biti kum i ima pravo ne napisati potvrdu.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 28.01.2012. at 22:19

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Aha, OK, nisam pročitala, premda mi je jasno što je ta potvrda. No, mislim da je najčešća situacija takva da župnici ne poznaju većinu svojih župljana.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Aha, OK, nisam pročitala, premda mi je jasno što je ta potvrda. No, mislim da je najčešća situacija takva da župnici ne poznaju većinu svojih župljana.
    Na žalost je tako.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •