Pokazuje rezultate 1 do 50 od 76

Tema: generalna proba krštenja?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dijete se može uvijek krstiti, bez obzira na bračno stanje roditelja, ukoliko roditelji izraze tu želju i nakanu da dijete odgajaju kao katolika
    svaki svećenik koji veli drukčije nije u pravu i može se žaliti na njega višoj instanci (biskupiji)

kumovi kod krštenja i krizme moraju biti kršteni, krizmani i pričešćeni, ako su u braku moraju biti crkveno vjenčani i moraju biti (kak se to lijepo veli) praktični vjernici - zato za kumovanje više nije dovoljna potvrda da su primljeni sakramenti, nego postoji posebno "Posvjedočenje" da je osoba/osobe praktični vjernik i prikladan za kuma, i sve se više pazi na to (odredba je stara 40-ak godina, ali se slabo primjenjivala - i nije izmišljotina naših biskupa, nego na razini cijele Crkve)

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa Vidi poruku
    nego postoji posebno "Posvjedočenje" da je osoba/osobe praktični vjernik i prikladan za kuma, i sve se više pazi na to (odredba je stara 40-ak godina, ali se slabo primjenjivala - i nije izmišljotina naših biskupa, nego na razini cijele Crkve)

kak to funkcionira? odem svom župniku i tražim potvrdu da dolazim u crkvu ili?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa Vidi poruku
    kak to funkcionira? odem svom župniku i tražim potvrdu da dolazim u crkvu ili?
    odeš k svom župniku i veliš da bi trebala kumovati na krštenju/krizmi i trebaš posvjedočenje

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i kaj ak mi on kaže nemre jer te ne poznam tj. ne vidim te na misama , jel to oni mogu?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa Vidi poruku
    i kaj ak mi on kaže nemre jer te ne poznam tj. ne vidim te na misama , jel to oni mogu?
    mogu
    i najvjerojatnije hoće
    ili će barem pitati gdje ideš na misu (i malim potpitanjima skužiti je l' ga muljaš ili stvarno ideš negdje drugdje na misu)

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mogu
    i najvjerojatnije hoće
    ili će barem pitati gdje ideš na misu (i malim potpitanjima skužiti je l' ga muljaš ili stvarno ideš negdje drugdje na misu)
    pa u njihovu crkvu

šalu na stranu, stvarno me zanima na koji bi način jedan svećenik u Zg mogao nekog odbiti jer ne dolazi na mise tj. kako bi dokazao da ovaj stvarno ne dolazi. Jer ga nije vidio ? Pa, možda dotični sjedi u zadnjem redu ili s djecom sluša misu u predvorju???? Možda ne dolazi na mise jer ne voli biti u prostoru s puno ljudi ali zato dođe prije ili poslije mise i bude u crkvi duže nego traje sama misa .

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

dijete se može uvijek krstiti, bez obzira na bračno stanje roditelja, ukoliko roditelji izraze tu želju i nakanu da dijete odgajaju kao katolika
    svaki svećenik koji veli drukčije nije u pravu i može se žaliti na njega višoj instanci (biskupiji)
    Ne znam dovoljno o svemu, ali jednom sam na radiju cula objasnjenje za ovakvu situaciju:

Mislim da je kvaka u tome da svecenik moze procijeniti da nakana da se dijete odgaja u vjeri nije sasvim iskrena u slucaju kada roditelji odbijaju sklopiti brak u Crkvi a za to nema nikakve zapreke.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam dovoljno o svemu, ali jednom sam na radiju cula objasnjenje za ovakvu situaciju:

Mislim da je kvaka u tome da svecenik moze procijeniti da nakana da se dijete odgaja u vjeri nije sasvim iskrena u slucaju kada roditelji odbijaju sklopiti brak u Crkvi a za to nema nikakve zapreke.
    tak je: ako roditelji nisu crkveno vjenčani, a ne postoji nikakav drugi razlog osim neke komocije ili jer se jednom od njih zamjeril neki budalasti svećenik - može se odbiti krštenje zbog opravdane sumnje da se dijete ne bude odgajalo kao katolik

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

budalasti svećenik
    Na ovo bi ti sveti Josemarie Escriva rekao: "Zar ono što on jest ne govori jasno čiji želi biti? Ako u tome ne uspijeva uvijek, pa zar ti uspijevaš?"
    Drugim riječima, kakav jest da jest - Kristov je!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Na ovo bi ti sveti Josemarie Escriva rekao: "Zar ono što on jest ne govori jasno čiji želi biti?
    Ne, ne govori. To je ponekad toliko nejasno da se pitam zašto su neki ljudi željeli biti i postali svećenici. Je li to profitabilno zanimanje?

Drugim riječima, kakav jest da jest - Kristov je!
    Iznimno krivi stav.
    Jer pedofil nije Kristov
    kao što to nije niti onaj iz Makarske koji se "otkida" na narodnjake
    niti onaj koji vozi BMW 7 i u kući ima plazma tv
    a pogotovo nije onaj koji unese razdor među svoje vjernike

manje dogmi a više razumnog promišljanja ne bi škodilo

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nego postoji posebno "Posvjedočenje" da je osoba/osobe praktični vjernik i prikladan za kuma, i sve se više pazi na to (odredba je stara 40-ak godina, ali se slabo primjenjivala - i nije izmišljotina naših biskupa, nego na razini cijele Crkve)
    i prikladnija je za vrijeme kada su župe bile male i kada su se svi znali...
    termin "praktični vjernik" je od ovoga rata naovamo, nažalost dobio jedno sasvim drugo značenje.
    meni neprihvatljivo.

pa ako mi zbog toga ne budu htjeli krstiti dijete, neka im...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •