pozdravcek, eto me opet malo tu
ako me sad i prime na postupak i ako ne uspije ( to su sve varijacije na temu) razmisljam o nekom polustimuliranom u betaplusu preko ljeta pa bih imala par pitanja ako mi je netko voljan odgovoriti na pp.
zahvaljujem!
pozdravcek, eto me opet malo tu
ako me sad i prime na postupak i ako ne uspije ( to su sve varijacije na temu) razmisljam o nekom polustimuliranom u betaplusu preko ljeta pa bih imala par pitanja ako mi je netko voljan odgovoriti na pp.
zahvaljujem!
Pa zašto na pm? Bolje da pišemo tu, nekome možda pomognu informacije![]()
Ma istina Vrci ali imam dva pitanja i totalno su glupa opce ali cisto da si ja neke stvari poslozimu tih 6500 koliko vec koliko je polustimulirani, naravno ne ulaze konzultacije i lijekovi je li tako? cistam da si potvrdim to. priznaju li sgram s VVa npr i ostalu dokumentaciju te na koliko tih konzultacija opce moras prije postupka cca? i kak si ti tonka za sad zadovoljna njima? rekla sam dva ali evo jos jedno: koliko im je trebalo od prvog upoznavanja s dr do prvog postupka? sad stajem. za sad
tnx!!
Prvi pregled i konzultacije sam platila 450 kuna; UZV 250 + 200 konzultacije. Kad se dogovoriš za postupak poslije ne plaćaš folikulometrije i dolaske na konzultacije ali plaćaš lijekove i štopericu. (za polustimulirani bi ti to trebalo iznositi oko 1.000 kn, tako je bar meni rekla ali sve naravno ovisi koliko lijekova i kojih ćeš uzimati)
Od upoznavanja dr do prvog postupka je prošlo 2 mjeseca ali samo zato što moji hormoni nisu bili u redu te ih je trebalo dovesti u normalu. Iz istog razloga sam i sad na čekanju (pametnica mislila da me bromergon izliječio pa ga prestala uzimati).
Ako je kod tebe sve u redu vjerujem da možeš u postupak već u sljedećem ciklusu.
Svu dokumentaciju koju imaš će ti priznati; ali možda te doc zatraži nešto novo ako smatra da trebaš ponoviti ili nešto nisi još radila.
Ja sam za sad jako zadovoljna, doktorica je jako stručna i ulijeva povjerenje. Meni je to bitno jer želim da me netko zaista promatra kao individualan slučaj i prema mojim potrebama mi odredi terapiju.
Vjerujem joj i znam da zna što radi; valjda zato sam odlučila žrtvovati neke druge stvari da bih mogla platiti postupak kod njih.
Isto tako, u startu me oduševila kad je rekla da HSG odem obaviti u bolnicu na uputnicu i čuvam novce za postupak. (iako mi je bez beda mogla uzeti 1.300 kuna jer i oni to rade).
Znaci polustimulirani bi bio oko 8000 kn sa prvim pregledom..
E tonka10, znaci bas traze i Hsg ili je to individualno? Ja to nisam obavila a i nitko me nije trazio
mi smo tad bili kandidati za inseminaciju pa su zato tražili HSG. Mislim da za ostale postupke ne ali to bi trebalo provjeriti
HSG privatnici traže ako treba, mislim da nije 100% preduvjet. Recimo L je rekao da bih ja možda morala ići na HSG da imamo normalan spermio. Ali kad je i s muške strane neka dijagnoza, nema smisla raditi HSG, budući da će se izbjeći inseminacije (za koje trebaju biti prohodni jajovodi)
Znači individualni pristup
Posljednje uređivanje od Vrci : 09.05.2012. at 16:00
je, tako je. Mi smo tad s njegove strane imali nalaz normozoospermie a sad imamo oligoastheno![]()
hvala vam cure,da kod nas je muški faktor..imamo samo 2% morfološki ispravnim od 9 mil.spermijaNo,dobro imamo nešto i krećemo u boj!! hehehhe
Tonka,od srca ti hvala na ovako podrobnom mailu,sad doista vise nemam pitanja,sve si mi razjasnila![]()
dakle,
11 dnt 304
13 dnt 396,90
doktor kaže da se 2 blastociste sčistile u subotu nakon ultrazvuka, jedna se nastavlja razvijati. Kao vidi se gestacijski prsten 5 mm, makar ja vidim po 5 uvijek kada gledam u ekran i majmunsku glavu ali šta ćeš, vjere mora biti...
Ali iskonski strah ostaje, svaki drugi dan sam u labu i zbog TSH zadnjih 30 dana tako da sumnjam da mi ostalo krvi u organizmu više s time da ju heparin i prorjeđuje...fala izumiteljima rumenila)
TSH pod kontrolom cijelo vrijeme. Vrti oko 2 na duploj dozi prije tranfera.
1977 gdje si ti ono u postupku?
pitam zbog tsh, i ja ću ga morati tako puno kontrolirati kad dođe do toga...uf...
inače, ako dr kaže da je sve ok, čestitam![]()
Draga 1977, čekamo s tobom i ~~~~~~~~~~~~~~~~~~do neba!
TSH ti nema veze kod koga si u postupku jer svi gledaju nalaz koji im doneseš par dana prije postupka i ne traže od tebe da to kontroliraš niti znaju ikakve poveznice o hashimotu i inekcijama koje daju. Njima je svima bitno da se ograde da te nisu uzeli u postupak dok ti je TSH 5 npr. i tu njihova briga završava i odgovornost.
Uključujući super endokrinologa privatnog u Zg čiji je savjet bio " čim saznate da ste trudni dođite i kontrolirati ćemo vas prvih 3 mjeseca svakih mjesec dana"- TO JE 30 dana prekasno ( ne kod prirodne trudnoće nego kod MPO ) jer TSH odmah skače od štoperice, kao što sam napisala prije, 0,98 mi je bio TSH na 1.dan postupka da bi 4 dana prije transfera skočio na 7,36 pod istom dozom. Jedini način je vađenje TSH svaki drugi dan nakon štoperice i u mojem slučaju dizanje na duplo doze pa je za dva dana palo na 1,96. Plus odbijam sve Brevacide, Choragone i ostale koje sadrže Hcg jer utječu na hipofizu i dižu TSH.
To sam naravno sama našla na internetskim stranim studijama jer endokrinolog prvi puta čuje za to i baš mu je to interesantno i svaka čast kako sam to našla. Ja inače nemam problema s TH3 i TH4 tako da ti ne preporučam svoj način ako imaš varijacije s tim hormonima, meni su oni isti bez terapije i sa 200 mikrograma terapije stoga OPREZ. Da ne pričam o savjetima MPO stručnjaka koji su mi govorili da sam osjetljiva duša i da mi od sekiranja skoči TSH pa da ne dižem dozu nego popijem 2 Apaurina. Apaurine nisam pila a TSH dobar, pa kako to?
Mare 41 mi je pomogla da izvadim pretrage za trombofiliju jer me oba MPO stručnjaka nisu nikada poslali na to, a spomenula sam da sam imala upalu površinske vene nakon operacije i primala heparin. Tako da Mare 41 i Francesci ovim putem jako zahvaljujem na tome.
Meni su isto svi hormoni ok osim TSH koji stalno varira. Sutra vadim TSH opet, da vidim jel mogu u postupak, i nekako nisam optimistična
A radi sebe ću vaditi što ćešće, jer vidim kako mi je TSH osjetljiv. Mislim da mi ga je zadnji puta stres dobrano dignuo
I ići ću sad na kontrolu u bolnicu, od privatnika ne mogu naći nikoga tako dobrog, a i bankrotirat ću onda u trudnoći :D
moj TSH je prije postupka iznosio 3,98 i unazad zadnjih 4-5 godina je uvijek iznad 3. Kako je kod mene primarni problem jako povišen PRL, doc je smatrala da će uvođenjem bromergona i reguliranjem prolaktina sniziti i TSH.
Tako je i bilo, u roku od 2 mjeseca TSH je bio ispod 2. Nakon toga primila sam štopericu, i prestala uzimati bromergon da bi mi nakon toga TSH skočio na 4.47 (T3 i T4 kao i UZV štitnjače su mi super)
Sad sam opet na bromergonu i nadam se da će se scenarij ponoviti i da ću ga vrlo brzo na isti način dovesti u red ali me tvoj post potaknuo na razmišljanje; što ako mi posljedično nakon sljedeće štoperice opet skoči unatoč tome što ću biti na bromergonu?
Znači, trebala bih nakon punkcije napraviti TSH i ako je skočio ražiti doc uvođenje euthyroxa?
1977, zato smo i tu da dijelimo ono što znamo, držim ti fige i javi nam se!
Mene je privatni endokrinolog koštao 12 000, kada napokon zatrudnimo cure, klinci bu nam jeli žgance svaki dan...)
Pij Euthyrox natašte svako jutro u isto vrijeme potpunu a ne rascjepkanu dozu s jako malo vode, vidim da ti je bio 21 pod 25 mikrograma, probaj 4 dana 50 i odi izvadi krv, ako si pila antibebi ( zbog regulacije hormona ) ili estrofem ne diži si dozu jer ti od toga skače.
Plus, ako piješ prenatale i ostale vitaminske tablete koje sadrže željezo moraš ih piti minimum 6 sati nakon Euthyroxa ujutro jer željezo u crijevima blokira asorpciju Euthyroxa u krv, piše ti to na dosta tableta s željezom ( Heferol npr. ) ali ne na multivitaminskima kao Elevit i Prenatal za trudnice
koje sadrže dosta željeza.
NIJE STRES. I odi na scintigrafiju štitnjače, ultrazvukom vide samo čvoriće i koliko se smanjuje ili raste, plus punkcija obavezno barem jedne polutke jer je Hashimoto zaj.... kod nekog štitnjača istruli za 6 mjeseci a kod nekog za 40 godina.
TSH je bio 21 pod 12,5. euthyroxa. Kad sam prvo 3 mj pila 25 bio je 0,02.
Sad sam opet na 25, i baš idem sutra vidjeti. L kaže da ako pada i ako se već vidi da doza djeluje, mogu u mpo. Iako ja sumnjam
UZV pokazuje standard stanje za Hashimoto. Nema čvorića, ali je "uništena".
Privatnica koja me vodila zadnjih 6 mj nije bila dostupna za kontrolu kad sam ju trebala, pa sam išla kod drugog dr. On me se baš nije dojmio, sad ću ići na Vuk Vrhovec. A najmanje što mogu je samostalno vaditi krv i pratiti TSH
Kažeš da probam veću dozu i za par dana na vađenje - ti misliš da se može vidjeti utjecaj tako brzo?
Iako kažu, utjecaj doze lijekova se vidi brzo, ali potpuni utjecaj se vidi za 4-6 tjedana
1977, ajme, tko se tebi usudi svaki dan ili svaka dva dana vaditi krv? U kojem to labu radiš? Jel znaju oni da si ti trudna)
Držim fige, što tvoj liječnik, MPO stručnjak nakon takvih beta kaže? Kako dalje? Jel opet i kad uzv? I što on to uopće vidi na takvoj maloj beti? Gdje si bila u postupku? SRETNO!
za 2 dana se vidi utjecaj veće doze, potpuni utjecaj je nešto što se gleda nakon što ustvrdiš da si trudna pa prvi mjesec trudnoće ne diraš dozu a onda kreće lagano smanjenje zbog toga što i normalnim trudnicama koje nemaju problema s štitnjačom pada nakon 3 mjeseca TSH-čak i njima doseže 12 koje nemaju problema zbog novonastalih promjena u organizmu.
Tebi se kao ni meni neće plod primiti ako nam od transfera prvih mjesec dana TSH u MPO postupku nije ispod 3, a onda kada rodiš imaš cijeli život vremena kontrolirati štitnjaču svakih 6 mjeseci. No, trenutno si taj luksuz ne možeš priuštiti nego pobijediti TSH tih mjesec dana. On je jedini neprijatelj u postupku, ne možeš ga ni vađenjem štitnjače kompletno riješiti jer i dalje zeza ljude. Ja sam i tu soluciju istraživala već.
Hvala na komplimentu trudna, to sam zadnji puta čula prije 14 godina ali loše završilo. U Breyeru vadim krv. UZV opet 12.05. i vađenje bete sutra i TSH također.
Kaže doktor da beta ne raste od zraka pogotovo jer nisam dobila ijedan booster tijekom postupka ali zna samnom da se ne veselim unaprijed pa mi ne prodaje takve poticajne spike, više)
A i kada mi je 11.dnt beta bila 304 sam se plakala a ne veselila jer me strah vanmaterničnih, anembrionalnih i ostalih drekova kaj su mi se desili.
Voljela bih da još 20 dana ne izjavim gdje sam bila u 3.postupku jer znam unaprijed da ću se iživcirati) Obećajem odgovor.
Htjela sam ti poslati privatnu poruku, ali nekako to ne vidim kako sad napraviti, tu s posla
Znači meni bi se nakon 2 i pol tj trebao vidjeti utjecaj smanjenja doze euthyroxa? I ako je sad još tsh visok, ako popijem tipa u pet, sub i ned 50 mcg umjesto 25, u pon bi se mogao vidjeti još neki pad?
Vidim da si se dosta informirala, baš mi je trebao netko takav
I da, kod kojeg si mpo i endokrinologa? Može na pp ako želiš![]()
Nisam ovo sve sad detaljno citala jer sam na poslu ali meni su u vise lab rekli da ako idem vadit hormone stitnjace,to jutro ne uzimam euthyrox nego tek kad izvadim krv.naravno,na taste jer tak moras bit zbog tableta
Pa da, to su i meni rekli. ali nije logično - meni znaju da štitnjača ne radi. Dobro je zbog tableta. Pa čemu onda kontrola kad tablete nema u organizmu? Osim ako se ne gleda neki produženi učinak terapije
Ionako fukncioniram na tableti cijeli dan
Evo sa stranice laboratorija
Nadomjesna terapija hormonima štitnjače (npr. Euthyrox) može utjecati na rezultat ukupnog T4 i slobodnog T4. Stoga je važno na dan vađenja krvi ne uzeti lijek prije uzorkovanja. Propisanu dozu lijeka može se uzeti neposredno nakon vađenja krvi.
Znači utječe na T4, a ne i na TSH
TH4 je uvijek malo povišen nakon dizanja doze na 2 tjedna ali mu to nije realna slika, nego komadići trule štitnjače jače kolaju krvotokom navodno i to uzrokuju, na TSH ne utječe i tak je meni endokrinolog objašnjavao da se ne bojim kod dizanja doze malo povišenog TH4 jer kod hashimota rijetko odlazi u hiper ali cure na krivom smo topicu pa se ostali mogu malo ljutiti....,.
Jel postoji uopće tema za štitnjaču i mpo? Možda da moderatorice tamo prebace. Sigurno će još nekome biti korisno![]()
Imam jedno blesavo pitanje.. :D Da li je i za privatne klinike potrebno ono pravno i psiholosko savjetovanje i ako je, di se to radi? Da li privatno negdje ili u bolnici preko uputnice?
da lalala. potrebno je pp jer privatne klinike rade po istom zakonu kao i državne. savjetovanje najlakše možeš obaviti u obiteljskim centrima.
Posljednje uređivanje od Inesz : 10.05.2012. at 12:58
hvala tikice
da to je beta 37, pa 39...
![]()
Najljepša beta koju sam vidjela Inesz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neka i vaše bete što prije budu ovako lijepe!
Sretno cure u postupcima!
Ima nekog tko bude kod L-a za prvu polovicu 6.mj?
Ja moram odgoditi postupak, tsh mi je sad 13 (prije 2tj bio 21, ovo je napredak). Tako da čekam iduću mengu. A ni ova još nije došla (danas 41 dc, stiže u pon-utorak...)
Pozdrav svima!
Nova sam ovdje i u svemu ovomu.... Zanima me ima li tko iskustava od vas s doktorom Velimirom Šimunićem?
Hvala unaprijed
ja čekam moju m. kasni nervira me!
ja mislila sam da ću već biti u postupku! tak da možda ja budem s tobom , ali valjda neće toliko otegnuti!
nikad mi ne kasni! i sad kad treba nema je!
11 dnt 304
13 dnt 396,90
15 dnt 749,30 danas