L ne radi, Cito da
Super, žale se da ima malo Hrvata, a kad nama treba pomoć, onda nema para...
željkica, kad ti krećeš?
Vrci, evo od danas počinjem sa bockanjem !![]()
Posljednje uređivanje od željkica : 04.01.2013. at 08:46
Hitno trebam pomoc....
dobila sam lijekove u 12mj za postupak u 1mj...
zbog prehlade menga mi je sad dosla znam da mi je sestra rekla ako do 16 sati dobijem da dam inkeciju Decapeptiyl ali ne znam kada dajem Menopure tek sutra popodne ili moram i danas dobiti
ok...hvala javila mi je isto protokol djevojka koja ide na postupak..problem je sto pocinju raditi tek od ponedeljka...u svakom slucaju hvala
cure kad vama dođe menga nakon prestanka utrića? meni je danas 3. dan bez terapije i ništa se ne događa, nemam nikakvih naznaka pms-a... ali imam nešto zbunjujuće u zadnja 4 dana mi jednom dnevno bude ostatak guste sluzi sa tamnosmeđim ili nitima ili grudicama, nakon toga opet čist iscjedak. to je baš gusta žilava, sluz i samo prošaran, ne u cijelosti smečkasta.
Posljednje uređivanje od barbi26 : 04.01.2013. at 14:23
[.
Prošle godine u ljeti sam svoju soc gin zamolila da obavim HSG (pretraga za pamćenje) i biopsiju endometrija. Nalazi uredni, oba jajovoda prohodna. Za biopsiju endometrija sam nazvala Betaplus jer sam vidjela da tamo radi dr Bauman koji mi je preporučen da kod njega obavim tu pretragu. Sreća je htjela da je dr B baš bio u klinici i sestra (to svjedoči o vrhunskoj ljubaznosti) mi ga je dala na tel. Rekao je da to tamo ne radi ali neka dođem za par dana na SD s uputnicom i da ćemo to obaviti. Mislila sam da sanjam. Nakon par dana obavila, dr B super. Kad je nalaz bio gotov (uredan) dr B je na uzv dva dana nakon ovulacije izmjerio endo 10mm. To nisam imala zadnjih godinu dana, pa sam mislila da se stanje popravlja. Dr B je pregledao nalaze i također nije ništa preporučio jer je sve "u redu".
Scooby,ja slijedeći tjedan imam dogovorenu biopsiju endometrija,jel mi molim te možeš malo opisati kako izgleda zahvat?Thanks
Uf,malo sam zeznula sa slanjem posta,prvi odlomak je citat od Scooby.Baš sam smotana....![]()
hmmm nema postova od 2008. a meni baš treba nešto da pogledam kakav mi je bio protokol tada, sigurna sam da sam ga tu detaljno pisala, jer u službenim papirima mi je full stimulacija od 23 gonala, a znam da nije bilo tak... gdje i kako mogu doći do te godine?
Nina977,sorry nije me bilo tjedan dana pa nisam vidjela tvoj post. Vjerojatno si već do sada obavila biopsiju endometrija i vidjela da nije u pitanju ništa strašno (poput pape) barem je tako bilo kod mene. Nadam se da će ti nalaz biti ok. Inače dr Bauman je rekao da su neka istraživanja pokazala kako biopsija endometrija može utjecati na njegovo bolje obnavljanje i kvalitetu a time i na lakše ostvarivanje trudnoće. Kod mene se to nije pokazalo , nadam se da kod tebe hoće.
cure, posto nam je slijedeća postaja AIH i to u nekoj od privatnih klinika.
pokušala sam pročačkati po stranicama klinika za cijene ali ih nisu napisali.
može li mi netko napisati kako se kreću cijene aiha 2013?
krojachica, provjeri
http://betaplus.hr/cijene/mpo-cjenik.html
za AIH pise 2000 kuna
krojachice, a zašto privatno na AIH? to je postupak s jako malim postotkom uspjeha (ne želim te demoralizirati, ali to je činjenica), a lako se obavi u državnoj klinici na teret HZZO-a. čuvajte lovu za nedajbože potencijalni IVF...
evo mene s mišljenjem jerbo je moja trudnoća iz aih-a i to iz privatne poliklinike.
ja bih svakako išla u privatnu na aih, jer se radi uz adekvatnu stimulaciju koju naravno platiš. kod mene je bilo: klomifeni + gonali 2×150 iu + ovitrelle i mislim da je zbog toga upalilo - imala sam 3 zrela folikula i jedan se oplodio.
u bolnicama sam skužila da nije takav protokol (samo klomići i eventualno štoperica, nekad bez ičega- e to fakat ne kužim) i onda je postotak uspješnosti puno manji. isto tako, u bolnici sve bez razlike i bez obzira na dijagnozu trpaju na aih kad imaju i nemaju šanse, jer im je jeftinije.
zato, ako si možete priuštiti, i imate dijagnozu koja je ok za aih (pazi, bar 10 milijuna dobrih spermića nakon obrade, tvoje prohodne jajovode i dobar endić) - pritom podrazumijevam da vjeruješ svome doktoru da je dobro procijenio da je to adekvatna metoda za vas, samo naprijed, i sretno![]()
štrumfeta, a u kojoj si klinici radila aih, vidim da si zadovoljna?
u stvari bi mi trebale preporuke za neku od klinika, jer neznam na
osnovu čega da odlučim.
frka, mislim da bi u državnoj klinici dulje čekali na postupak, a i čujem
da je uspješnost veća u privatnim, a možda ćemo i kombinirati, ići privatno dok
ne dočekamo državno...
u našem slučaju AIH je najviše do čega ćemo ići u MPO.
krojacica - mi smo išli u Vili kod dr. Radoncica.
ja sam se za njega odlučila zbog preporuka da obraća pozornost na imunologiju koja je kod mene problematična.
on će ti paziti na štitnjaču i ostale imunoliške faktore ako treba, što koliko sam shvatila Luči baš i ne smatra bitnim.
ali, ako nemaš s tim problema, mislim da su ti svi u Zg dobri.
za Betaplus sam čula isto sve jako lijepo - da su odličan izbor, pogotovo da su stručni za pcos.
većina ovdje na ovom pf-u je kod Lučija i zadovoljni su![]()
tnx štrumfeta, samo još podpitanje, u kojoj je klinici Luči?
jel to lučinger u ivf centru? a postoji još i ivf klinika, netko je i nju hvalio...
moj izbor je otežala i činjenica da sam bila
kod dr. Radončića u Vili na MPO konzultacijama
i on me je poslao na HSG u kliniku Medikol? a koliko vidim Radončić radi i u Betaplus klinici?
Osim toga bila sam i pacijentica dr. Marton koja me je opet zbunila jer je rekla da ne trebam
HSG i da bi mi ga ona napravila da treba, nego je čisto gin. pregledom utvrdila da je sve "mekano"
i prohodno?
Da, lučinger je u ivf centru.
Dr. R te poslao negdje drugdje jer koliko sam čula, u viliju više ne rade hsg.
A što se tiče ovog zadnjeg, nisam stručnjak, ali još nisam čula da se prohodnost jajovoda utvrđuje običnim pregledom.![]()
nisam ni ja to nikad čula, a dosta kopam po ovom i drugim forumima.
ali kad to čuješ od dr. u koju imaš povjerenja nekako te ponese
da bi moglo biti istina, i onda na njoj plivaš godinu, godinu i pol...
još je čudnije jer žena radi HSG i to dobro jer mi ju je i Radončić preporučio
(uz Medikol) pa mi je to mogla bez problema napraviti i naplatiti...
bilo kako bilo ako je i u pravu, svima je HSG uvjet za AIH, a za AIH su uvjet čisti brisevi,
koliko sam shvatila?
Kod Beta plus mi se sviđa što ima fer cijenu za folikulometriju - 150 kn, najgore mi je kad ti netko za pet minuta
posla odere 450 kn. mislim, uz cijenu samog AIHa je dosta važna i cijena folikulometrije jer na
njih ideš x puta
Gledam cjenike od Betaplusa... i kod IVF-a se ide na folikulometrije, ali ih posebno ne naplaćuju.
Znači npr u cjeniku cijena za polustimulirani IVF je 6.500,00 kn. I to je konačna cijena (uključene su folikulometrije), plaćaš si lijekove posebno. Pa si nešto mislim da su možda i u cijeni inseminacije 2.000,00 kn po toj logici uključene folikulometrije? Možda najbolje da nazoveš i provjeriš.. a možeš kod njih obaviti i HSG. Koliko znam dr. Radončić sad tamo radi MPO.
moe, mislim da Beta ne radi RNG HSG, nego SONO HSG a dr. R mi je preporučio baš RNG,
valjda je najpouzdaniji.
da, treba provjeriti jesu li folikulometrije uključene u cijenu aih-a.
poslala sam nekoliko upita klinikama,
IVF klinika mi je odgovorila da je AIH 1 600 kn + folikulometrije 250 kn svaka koliko ih bude.
zapravo me smeta što to sve ne mogu odraditi u jednoj klinici, ovo šetanje i košta jer opet
svugdje ponovno plačaš inicijalni pregled, MPO konzultacije...
što mislite da li da odem na konzultacije kod Lučingera prije HSG-a ili poslije i da li Lučinger
radi RNG HSG?
Prije dva dana sam razgovarala s dr. Radončićem oko HSGa za prijateljicu koja tek kreće u MPO vode i znam da u Viliju radi kontrastni SonoHSG. Do sada je slao na RtgHSG, jer se u principu SonoHSG radio s otopinom/kontrastom koja nije davala najsigurnije rezultate, ali krajem godine su nabavili najnoviji kontrast za SonoHSG (http://www.youtube.com/watch?v=pRLosukRWEg). Za cijenu ti nemam pojma, ni frendica još nije zvala jer čeka 2. mjesec, pa je najbolje nazvati i pitati.
Da se radi o meni, nikada ne bi išla na RtgHSG ako planiram roditi i imam mogućnost kvalitetnog izbora, upravo zbog ionizirajućeg zračenja. Imam ti neke materijale o usporedbi uspješnosti/točnosti dijagnostike između rtg i sono hsg-a, pa ako te zanima možeš mi poslati mail na pp.
Krojachica, Lucinger ne radi HSG.
Mislim da je i kod njega i u Betaplus u cijenu AIH ukljucena folikulometrija
postupci potpomognute oplodnje u našim bolnicama imaju puno prostora za poboljšanje. ali, ni kod privatnika nije baš sve bajno... evo recimo:
-raditi AIH uz tri "zrela folikula"?!
uz takvu inseminaciju može doći do trostrukog začeća. tko je spreman prihvatiti rizik troplodne trudnoće? je li dr koj je radio inseminaciju pri "tri zrela folikula" na to upozorio?
stimulacija kod AIH-a nije nužna kod svake žene. AIH se radi bez stimulacije za žene koje imaju ovulaciju.
a to da u bolnici sve šalju na AIH, je naprosto netočno.
drage moje evo otvorena je tema za našu Tikicu78 i njene zvjezdice
http://forum.roda.hr/threads/78233-R...37#post2318337
štrumfeta zar misliš da je tvoj AIH upalio jer si dobila gonale sa klomifenima?
Ne kužim o kakvoj uštedi se radi u bolnicama koje sugeriraju AIH jer ako ne uspije svejedno se ide na IVF, recimo ja sam odradila 3 AIH i poslije preko 10 IVF u bolnici tako da stvarno ne vidim gdje su to na meni uštedili...
Slažem se sa frkom da je AIH ipak postupak koji je bolje obaviti preko bolnice jer nema tu neke velike razlike ideš li privatno ili preko bolnice što se samog postupka tiče, a u novcima je velika razlika...
Hvala cure na puno korisnih informacija, BigBlue imaš pp.
Inesz, zanima me zbog čega misliš da nije dobro stimulirati O u AIH-u,
kod žena koje imaju O kad je to praksa koja je prihvaćena kao optimalna
u većini klinika i kod nas i vani?
meni je to i logično jer liječnici u fazi kad rade AIH zapravo neznaju
kakve su kvalitete jajne stanice pa će od 2-3 možda jedna biti dovoljno kvalitetna.
probati AIH bez stimulacije bi možda bilo opravdano kod nekih mladih žena (ispod 30).
zapravo i prije AIH-a mnogi koriste metodu Kontrolirane Superovulacije kojom se forsira proizvodnja
više js ukoliko postoji problem lošijeg spermiograma.
znam da stimulacija nije bezopasna ali računajući šanse za postizanje rezultata, mislim da je nužna
Krojachica, a zasto vama ne dolazi ivf u obzir? Ako sam dobro skuzila u prijasnjim postovima? I ako se smije znati?![]()
nemam pojima, mali mimi, puno je faktora uvijek. da ne govorimo o srećištrumfeta zar misliš da je tvoj AIH upalio jer si dobila gonale sa klomifenima?.
ali činjenica je da je takva stimulacija kod iui-a standardna praksa vani u klinikama (ne govorim napamet, informirala sam se) i da povećava stopu uspješnosti iui-a. cilj je dobiti 2-3 folikula jer s jednim postupak najčešće nije uspješan.
kako zbog kvalitete jajnih stanica, kako zbog kvalitete spermija.
pa nije stimulacija samo za žene koje nemaju ovulaciju, Inesz. Ali u svakom slučaju, da, treba upozoravati na mogućnost višeplodne trudnoće, svjedokom smo velikih gubitaka zbog toga svaki dan.
ali nisam ni ja cvjetić što se tiče godina. A isto tako mi se čini da prečesto zaboravljamo da i doktori "nešto" znaju kad nam daju protokole, nismo ni mi na ovom forumu uvijek najpametnije.
Ja sam dobivala svaki put po 3 folikula a jednom čak i 5 samo na klomifenu(tad smo morali na IVF zbog rizika od višepl. trudnoće) hoću reći i samo s klomifenima se može postići dobra reakcija, a iskreno mislim da je pored dijagnoze, sreća dosta bitan faktor u cjeloj toj priči
prihvaćam, preopćenito sam to rekla i griješim. znam da se može odbiti, a i da kad je jasno da nema smisla da i ne šalju par.a to da u bolnici sve šalju na AIH, je naprosto netočno.
ali ovo
je naprosto netočnoAIH se radi bez stimulacije za žene koje imaju ovulaciju
to je onda nestručno odrađen postupak aih-a.
da mimi, i ja mislim da je sreća užasno bitan faktor. ali kaj nije da se gonadotropini daju za finalno dozrijevanje folikula zbog bolje kvalitete js?
Ja to nisam čula, može biti da su kvalitetnije j.s. (stvarno ne mogu tvrditi) a štoperice ti je za finalno dozrijevanje folikula
da se razumijemo-stimulacija ovulacije izvodi se gonadotropinima, klomifen citratom ili u zadnje vrijeme i letrozolom. injekcija bhcg-a tzv štoperica nije stimulacija.
stimulacija ovulacije nije potrebna pri inseminaciji kod žena svih žene. stimulacija ovulacije nije nužnost već opcija pri inseminaciji.
e, sad, ako netko misli da stimulacija "popravlja" kvalitetu janih stanica ili da je normalno raditi inseminaciju pri tri zrela folikula (čak i kod žena koje nisu u cvijetu mladosti)... to je njegov problem. ali budući da je ovo javni forum koji teži biti edukativan i informativan ja moram napisati:
-stimulacija ovulacije ne pridonosi kvaliteti već samo većem broju jajnih stanica (kvaliteta jajnih stanica dobivenih u stimulaciji ovisi o puno faktora)
-nije poželjno raditi inseminaciju pri tri folikula koji su veličinom takvi da ukazuju da bi mogli ovulirati u postupku i osloboditi tri jajne stanice
Posljednje uređivanje od Inesz : 16.01.2013. at 17:03
ja nisam rekla niti mislila da stimulacija popravlja kvalitetu j.c.
radi se o statistici: ako se pretpostavlja da su j.c. manje kvalitetne, i ako ih proizvedemo više,
veća je šansa da će jedna od njih biti optimalne kvalitete.
to sam obrazložila u gornjem postu i opće je prihvaćeno kod mnogih MPO-ovaca.
možda se jednom pokaže krivim (ima naznaka i tome: neka istraživanja govore da su u stim. ciklusu
j.c. slabije kvalitete?!?).
AIH je postupak u koji liječnik i pacijenti ulaze a da im je jedan od ključnih faktora uspjeha nepoznat (kvaliteta j.c.)
i takvu situaciju pokušavaju optimizirati.
svaki je slučaj individualan, ali je općeprihvaćeno da su iznad 38 (35) j.c. bitno slabije kvalitete kod
SVIH žena.
kakve su to kvalitetnije j.s, ja znam da mogu biti nezrele, zrele i prezrele, a to se postiže dobrim tajmingom i dobrom stimulacijom. nikad nisam čula da je dr rekao dobili smo zrele stanice ali loše kvalitete.
Iz mog iskustva (bila sam na 4 aih-a klomifenom stimulirana dobivala sam po 2,3 pa čak i 4 folikula (od toga dva vodeća, što je upravo problem jer je rast asimetričan pri klomifenskom ciklusu), uvijek smo radili aih, nikad punkciju) u zadnjem pokušaju smo planirali polustimulirani ivf, počela s klomifenima i imala na jednoj strani dva na drugoj 3 veća folikula, od 8. dc dodali po dva gonala i buknulo na kraju 12 folikula, dobili 8 dobrih (zrelih) ocita.
hoću reči dok nismo dodali gonale nije ni bilo značajnije reakcije, i iako su ti folikuli kasnijje počeli rasti, ipak su bile stanice.
Insz što se tiće obustavljanja AIH-a ako su 3 folikula, i to je individualno:
ja sam bila u blago stimuliranom ciklusu i išli smo na ciljane odnose,
imala sam 2 "krasna" folikula, dokazanu O u oba jajnika (35 g, spermiogram ok i td),
i rezultat je bio 0, slijedeći puta isto 2 "krasna" folikula u jednom jajniku i opet 0.
Da li bi onda i mome slučaju trebalo prekinuti AIH kada bi uz malo jaču stimulaciju
imala dobila 3 "krasna" folikula?
Pohvale za Betaplus (dr. Dmitrović)
Bila na konzultacijama, detaljno je pogledala moje i mm-ove nalaze, i imamo daljnji plan akcije.
Ostavila je dobar dojam na nas, sve je bilo super i profesionalno. Nismo dugo čekali, svi tamo ljubazni, od sestre do doktorice. Sve čisto, novo, uredno. Parking je bio očišćen iako je hrrrpa snijega tamo.
Ne želim sad u prevelike detalje, ali za sad od mene imaju preporuke. Dobili smo puno objašnjenja i odgovoreno mi na neka pitanja koja nisam ni znala da imam.
krojachice, hrpa je slučajeva kad su se vraćala 3 (pa i više) embrija po nekoliko puta i postupci su završili neuspjehom, da bi na kraju, nakon xy neuspjeha, došlo do višeplodne trudnoće. jednostavno se tako poklopilo. tako da 2 neuspješna AIH-a nisu razlog za treći s 3 krasna folikula. bez obzira na to što su šanse s Aih-om općenito male u usporedbi s IVF-om i bez obzira na to što su šanse za višeplodnu trudnoću iz AIH-a male. šansa postoji i meni je to dovoljno. često se sjetim one žene kojoj su u BiH radili inseminaciju s puno folikula (klomifen) i začela je petorke. nijedna beba nije preživjelaa kolike su bile šanse za tako nešto?
osobno ne bih radila AIH s 3 i više lijepa folikula i dobrim spermiogramom. nakon trudnoće u kojoj su se zaredale komplikacije ne bih dopustila niti transfer više od 1 embrija jer Bog zna što bi bilo da je u pitanju bila višeplodna trudnoća. mislim da se liječnici koji se odlučuju na AIH s više od 2 folikula itekako kockaju sa svojim pacijentima (osim ako je u pitanju visoka dob, ali tada je ionako besmisleno raditi AIH).