Citiraj M@tt prvotno napisa Vidi poruku
Vrci teško...dr.L je rekao da nam nisu potrebne da se one tek kod spontanog prepisuju tako da smo se vrtjeli u krug ,a htjeli smo ih napraviti. Kako si ti? Kakva je situacija?
Ne sviđa mi se ovo. Što njega košta napisati preporuku da vi obavite tu pretragu? A onda je stvar vašeg liječnika opće prakse i ginekologa hoće li vam dati uputnicu za to.
Primjerice ja nisam imala nijedan spontani (srećom), pa smo svejedno išli obaviti kariogram (nakon 2 neuspješna MPO), iako navodno za kariogram daju uputnicu tek kad se dogode bar 2 spontana. Srećom nalaz je OK, al mogao je možda pokazati neku nepravilnost koja bi nam rekla "Aha, gle, imamo problem radi kojeg se zametak ne prima, nema smisla da se mučimo psihički i fizički s postupcima, i na kraju krajeva ih skupo ih plaćati; velika je šansa da se zametak neće nikada primiti, odustajemo. Hajdemo prioritete u životu prebaciti na nešto drugo. Hobije, pokušaj posvojenja djeteta, građenje karijere...whatever"
Ionako ne koristimo resurse državnih ustanova za MPO, što po zakonu imamo pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja, nego MPO postupke plaćamo iz svog džepa privatnicima. Najmanje što onda možemo iskoristiti iz zdravstvenog osiguranja je obaviti te neke specifične pretrage.

Moja preporuka je - ako smatrate da vam to treba i želite to obaviti - inzistirajte na tome.
Možda sam u krivu, ali eto - ja bih tako postupila.