Imam ja. Pogledaj potpis.
U prvom i drugom postupku sam imala samo jedan embrij za vratiti 3. dan. Prvo je bila blaga stimulacija na koju sam slabo reagirala. Drugo je bio prirodnjak. Niti jedan nije bio uspješan.
U trećem postupku sam bila u full stimulaciji, i imali smo punktiranih 7 j.s., te 6 embrija drugi dan nakon punkcije. Odmah su me obavijestili da čekamo 5. dan za transfer. Tu me brinulo hoće li uopće biti transfera, ali me ohrabrilo kada sam pročitala statistike da 50-60% embrija preživi od trećeg do petog dana razvoja van maternice. A šanse za implantaciju su nešto veće kada je transfer 5. dan. Tako kažu statistike i istraživanja. Samo najbolji embriji prežive. I točno tako je i bilo kod mene - ušla sam u statističke okvire.
Kad sam došla 5. dan 2 embrija su bila odlična a jedan je bio li-la, upitan... Prije transfera smo imali "konzultacije" doktorica, biologica, suprug i ja. Biologica je predložila da se vrate oba odlična. No kako je mene strah višeplodne trudnoće (što samih rizika u trudnoći za mene i bebe, tako i kasnije suživota, brige i odgoja) izrazila sam svoje negodovanje, u čemu me doktorica podržala - da treba biti onako kako mi želimo. MM je bio neutralan. Htio je oba ali nije htio reći naglas nego je meni prepustio odluku.
Napravili smo transfer najkvalitetnijeg embrija (blastociste), i 10 dana nakon toga sam i službeno bila trudna.
Indirektno mi je naknadno doktorica rekla da bi se sigurno primio i drugi embrij da smo ga vratili, jer su bili jako kvalitetni, i moje tijelo je očigledno bilo spremno.
Osim transferiranog embrija imamo 2 smrzlića - jedan zamrznut 5. dan (onaj koji je skoro postao brat ili seka blizanac mojoj bebi koju nosim...) a drugi je ostavljen da se "izjasni" do 6. dana, kada se i on izborio i zamrznut je posebno.
Tako da sad imamo 2 posebno zamrznuta embrijića
U slučaju da imam 39+ godina, 10ak neuspješnih postupaka iza sebe, vjerojatno bih bila u dilemama kakvim si ti sada.. no mislim da obzirom na godine i prethodnu situaciju stvarno nema razloga da odabereš 2 embrija. Ali eto odluka je u konačnici tvoja.
Svakako ti preporučam da dobro preispitaš vlastite stavove, strahove i uvjerenja (naravno u dogovoru s dragim), i da postupiš onako kako sama misliš da je najbolje. U trenutku kad se čuješ/vidiš s doktorom moraš imati čvrst stav oko toga što želiš.
Ti ćeš danas/sutra (vjerujem za 15 dana) biti trudna, i prolaziti dobre i manje dobre trenutke trudnoće, strepiti, čuvati se, moliti. I na kraju roditi i odgajati dijete/djecu
Neće doktor.