Drage majke nisam uspila pronac temu o žutici,ako je vec bila ispricavam se..Moja je curica imala zuticu i pustena je kuci,patronazna je rekla da je moram budit svaka 3sata i dojit i da nesmi bit pospana ni puno spavat i da kakica nesmi bit tamne boje i itd...Dali su vase bebe puno spavale kada su imale zuticu,moze li se zutica vratit?Jeli normalno da mi beba spava i po 6sati u komadu?Hvala
moj maleni je imao povišen bilirubin, no uputa je bila jedino "sunčanje" kraj prozora (koliko je to već bilo izvedivo u zimskim danima).
a spavao (na moju žalost) nikad nije puno...i cicao je cijelo vrijeme. kad malo bolje razmislim, nije se ni odštekavao :/
tako da, kao majka okorjelog nespavača, na ovih 6 sati spavanja u komadu gledam kao na sf.
moja je imala žuticu i ostali smo još jedan dan u bolnici na sunčanju,za doma nam nisu dali nikakve upute,smao da je češće kraj prozora na suncu,nitko mi nije rekao da ju budim,iako tak omala je jela svakih sat-dva
Imas moju temu u vezi zutice, potrazi u pretrazniku. Mi smo imali zuticu od rodenja koje nije prolazila dosta dugo. Mali je bio dosta zut (bas zut) ali je jako lepo napredovao, cicao cesto, stolica uredna. Bilirubin nije opadao i rekli su mi da je to od moga mleka. I eta posle 1 i pol prosla kao rukom a kazem bilirubin je bio visok.
Sad ako je sve ostalo uredu mislim da nije problem. To sto mala spava 6 sati u komadu, moj mali ima sada 10 meseci i ni sada nocu ne spava toliko u komadu a kada je bio mala bebba to je bilo uzas . Ipak to ovisi od bebe i znam puno mirnih bebica koje samo spavaju i cicaju .
Mislim da ce biti sve u redu
Moja je imala poviseni bilirubin po izlasku iz rodilista, budila sam je svakih 2 sata i dojila na svako komesanje, odzutila se za par dana. Mislim da nije ok da beba spava 6 sati u komadu posebno ako sumnjas na zuticu i ako je bilirubin povisen.
Normalno je da beba puno spava od žutice - da je razina bilirubina bila prevelika ne bi vas pustili kuci, tako da ne moraš brinuti oko toga.
No, ono na što obavezno moraš paziti je da beba dosta jede. S obzirom da tako puno spava svakako treba poslušati patronažnu i buditi bebu za obroke svaka 2-3 sata. Koliko je beba stara? U svakom slučaju novorođenče bi moralo jesti barem 8-12 puta na dan. Koliko često doji? Daješ li joj još nešto (vodu, čaj, dudu)? Koliko ima mokrih a koliko pokakanih pelena u 24 sata?
Probaj uočiti bebine rane znakove gladi (pa čak i kad još drijema): traženje dojke, pokreti glave, stavljanje ručice u usta, pomicanje usta i jezika, ispuštanje zvukova – treba je buditi za podoj čim počne iskazivati takve rane znake gladi (a najmanje svaka 2-3 sata). Pazi da u prostoriji nije pretoplo da beba zbog toga ne bude dodatno uspavana. Možeš je i razodjenuti – promjena pelene svakako bi je trebala probuditi. Možeš bebu razodjenuti do pelene a sebe do pasa i staviti bebu “koža na kožu” - to će je potaknuti na sisanje. Isto tako masaža dlanova, stopala i leđa zna pomoći pri razbuđivanju. Kruženje prstom po bebinim usnicama te istiskivanje nekoliko kapi mlijeka na njih još je jedna opcija. U svakom slučaju, nikako je ne smiješ tresti da se probudi.
Cure dobro spominju sunce, ono će pomoći borbi sa žuticom, ali nikako na izravno sunce. A preko stakla neće biti koristi jer ono ne propušta UV-zrake. Probaj je iznijeti van, u hlad, barem na pola sata dnevno.
Evo još jedan članak kako razbuditi pospanu bebu: http://www.askdrsears.com/html/2/T024800.asp
Zaboravila sam te pitati koliko je beba bila teška kad se rodila a koliko je sad?
Posljednje uređivanje od grom : 09.08.2010. at 18:09
Ja sam ti poprilično iskusna sa žuticom jer mi je stariji zbog nje mijenjao krv, a mlađa je isto imala poprilično povišen bilirubin.
Možeš dijete sunčati i pod staklom - staklo propušta šta treba propustiti za razgradnju bilirubina.
Dijete će duže spavati i vrlo vjerojatno odbijati cicati ako je bilirubin jako povišen (zato mi se ne sviđaju komentari da je moj/a cicala i kad je bila žuta - postoji više vrsta hiperbilirubinemije i te vrste se dijele po jačini).
Bilirubin se izlučuje i putem stolice i mokraće pa dojite što češće.
Ako nisi sigurna za jačinu i dijete je baš jako uspavano, nazovi rodilište i pitaj da dovedeš dijete da provjere. Većina rodilišta ima spravicu koja se prisloni djetetu na čelo i izmjeri bilirubin.
Žutica je najčešće fiziološka pojava i prođe bez ikakvih problema, ali je bitno da pratite jer previsok bilirubin zahtjeva terapiju.
Žutilo ti zadnje ostaje u očima i tek kad to prođe, možeš znati da je gotovo.
Postoje rane i kasne žutice. Rane se pojave u prvim danima, do 3. dana, a žutica se može pojaviti i tek sa 3 tjedna. Pogotovo kod nedonoščadi i djece manje kilaže.
Ovo gore napisano je moj laički prijevod pročitanih stranica i stranica.
Upute o koža na kožu dodiru su super. Skini se i zavali u polusjedeći položaj. Nek ti bude ugodno. Stavi dijete na sebe i uživajte
Ako živite s obitelji i ne želiš/ne možeš se skinuti do struka, obuci majicu na bretele i nek ti bebino lice dodiruje kožu.
beba je stara 27dana a kada se rodila imala je 3250..cesto spava i cesto jede.Znam da bi je trebalo stavljat na svijetlo,a sad sta se toga tice ja je stavim iza prozorskog stakla a neznam dli ima koristi jer staklo ne propusta uv zracenje...a ne usudim se bas direkt na sunce..Citala sam da bebe imaju zuticu do 2tjedna,a moja mala ima 3 i jos je jaaaako zuta..?
Sad vam je vrijeme za kontrolu pa traži da vadite krv i provjerite bilirubin.
Žutica može trajati i par mjeseci, pogotovo ako se radi o laktacijskoj. Bitno je ići na redovite kontrole.
Dijete možeš sunčati tako da ga držiš u peleni pod prozorom, ali ne na izravnom suncu. Tako može i spavati. Bitno je povećati vrijeme izloženosti.
Ja sam svoje držala u peleni i vozala kolijevku po stanu kako se sunce micalo.
Doktori iz Vinogradske u Zagrebu su objavili dobar članak o laktacijskoj i drugim vrstama žutice. Ne mogu ga naći, ali sam već stavljala link na Rodine stranice pa možda naiđeš.
Hvala ja sam je zbilja premalo drzala na svijetlu jer sam se bojala da nebi sunce udaralo u glavicu,pogotovo iza prozorskog stakla..ali sad se dajemo na sunčanje!
Ne znam da li će vam to sunčanje pomoći da do kraja izregulirate bilirubin ili ne. Zato naglašavam da je dobro posjetiti pedijatra i provjeriti bilirubin!
Mom sinu niti 24 h pod lampom (imao je lampu iznad sebe i još je bio polegnut na lampu - dakle, sunčan je s obadvije strane istovremeno) nije pomoglo pa su mu kompletno mijenjali krv.
Marija ti je sve super napisala - mogu samo potpisati.
U principu najveće koncentracije bilirubina u beba rođenih u terminu budu između trećeg i petog dana života a nakon toga postupno, tijekom više tjedana, padaju na "normalne" vrijednosti. Tako da će s padom koncentracije bilirubina opadati i žutilo ali nije neuobičajeno da bebe budu žute i nekoliko tjedana. Tako da mislim da nemaš razloga za brigu ali je zaista dobro provjeriti da taj proces ide svojim tijekom i prekontrolirati bilirubin.
Što se duljine sunčanja tiče pravilo je da: što je beba dulje na suncu i što je veća površina kože izložena suncu to će se žutica brže povlačiti. I majčino mlijeko može taj proces ubrzati.
Evo i linka na onaj članak: http://hrcak.srce.hr/35052
Još bih željela razjasniti onaj dio oko stakla. (Nemojte zamjeriti na malo ot) Za fototerapiju se koristi plavi dio vidljivog svjetla. Ta svjetlost prodire kroz obično staklo, ali ne u potpunosti. Naime, pri mjerenjima (koja kažu da kroz staklo prolazi 90% vidljivog svjetla) u su uzeli idealan slučaj: obično staklo debelo 3 mm i okomitu svjetlost. Problem je u tome da sve ostalo smanjuje količinu svjetlosti: kut upada svjetla (znači doba dana), vrsta stakla, boja stakla, slojevi koji se umeću između stakla, premazi preko stakla i sl. Sve u svemu što je staklo "bolje" to propušta manje. A većina kuća danas ima barem "izo" stakla.
Da ne duljim - sunčanje kroz staklo može pomoći pri terapiji povišenog bilirubina ali je daleko efikasnije da se bebica prošeće po svježem zraku, naravno, ne na jakom suncu. Pritom će dobiti i malo zraka potrebnih za sintezu vitamina D (a koje kroz obično staklo gotovo uopće ne prolaze).