Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: samljeti zitarice?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno samljeti zitarice?

nisam znala gdje da postavim ovo pitanje - pa ako mu tu nije mjesto, prebacujte!

zanima me, dali ovdje netko sam(a) melje svoje zitarice za izradu raznog tjesta? kako to radite? imate mlin bas za zitarice ili moze na mlinu za kavu? kako rukujete s tako svjezim brasnom? cesto citam da brasno treba malo odstojati, a opet na stranicama zdravije prehrane citam da se moze (i treba!) odmah upotrijebiti, jer stajanjem gubi hranjive vrijednosti. po njihovoj teoriji integralno brasno koje dugo stoji na polici ducana skoro je jednako bezvrijedno kao i obicno bijelo brasno???

i zanima me, ako bih koristila mlin za kavu, sta mogu u njemu mljeti? psenicu, pir, rizu, proso, amarant??? jednom sam pokusala mljeti piskavicu i pokidala mamin mlin.

hvala!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

imam negdje recept, morala bih ti ga potražiti, iako ja sve radim odokativno - naime, žitarice trebaš prvo malo prepeći na praznoj vreloj tavi. svaka ima svoju minutažu koliko traje (do max tri minute), al uglavnom, makneš onda kada počne pucketati

amaranth nisma nikada mljela, jer mi je već sam po sebi sitan

kada prepečeš žitaricu, možeš ju kao takvu čuvati, recimo u staklenci, i onda kada ti treba, možeš potrebnu količinu samljeti u mlincu za kavu. takva samljevena žitarica može se između ostalog skuhati kao griz a gotova je za isto tako par minuta

jako je fino kada pečeš više vrsta žitarica, isto tako i sezam (dok blago ne krene mijenjati boju), pa to sve staviš zajedno. takve miješane žitarice sa sezamom, skuhane u malo vode mogu biti prefini umak za rižu ili nešto slično

(ok, sad ti ne trebam tražiti recept, jer sam ti sve otprilike rekla )

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam mljela rižu, klincima i radila kao gris.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa Vidi poruku
    imam negdje recept, morala bih ti ga potražiti, iako ja sve radim odokativno - naime, žitarice trebaš prvo malo prepeći na praznoj vreloj tavi. svaka ima svoju minutažu koliko traje (do max tri minute), al uglavnom, makneš onda kada počne pucketati
    jeli to makrobioticki nacin? znam da inace kod njih vecinu toga barem malo termicki obradis. jeli ima neke (velike) razlike ako zitarice prije prepeces ili ne? mozda zavisi o tome za sta ti treba? stvarno nemam pojma. a kakav mlin imas?

jelena, i ja sam vec rizu mljela na elektricnom mlincu za kavu - bez problema. rizino brasno jako lijepo zgusne umake i pudinge bez nekog svog specificnog okusa.

a da, mljela sam i proso na onom starom rucnom mlincu za kavu. isto mi je fino ispalo - ali zaboli te ruka, ako ti treba veca kolicina necega. zato sam i pitala kako stvari stoje s elektricnim mlinovima (za kavu)!

ajde sada netko tko sam melje svoje brasno - za kruh i kolace! to bi me jako zanimalo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam mlin za žitarice(električni) i ručni za prešanje pahuljica, već nekoliko godina su u upotrebi. Meljem neposredno prije kuhanja ili pečenja. Čitala sam i ja teorije o odstajalom brašnu, ali meni se više sviđa

samljeti neposredno prije upotrebe. Moram priznati da mi kruh ispadne fantastičan od svježeg brašna (pečem integralni, razne kombinacije žitarica). Jedina mana kucnog mlina je što nemože dobiti jako fino glatko brašno i ako

želiš prosijati neće ispasti kao strojno mljeveno i prosijano. Mene to ne smeta jer ionako radim samo integralna tijesta.

Najveću razliku u okusu i kvaliteti netom obrađivanih žitarica sam primijetila kod izrade pahuljica, to je neusporedivo sa kupljenim, neznamkolikodugo odstajalim pahuljicama!Kako je to ukusno, mljac!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

proso sam i ja mljela u el.mlincu za kavu, ali rižu nisam probala.
    isti postupak?
    bez termičke obrade prije (tog pečenja)?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •