Ja imam malo drugačiju percepciju o tome kakva je odgovornost resornog ministra. Njegova je nadležanost da osigurava rad i održava sustav na čijem je on čelu, ministar je politička funcija i od njega se očekuje da bude odgovoran za svoj resor. Ako on to nije, pa tko će onda biti odgovoran? Da, slažem se da se kompletni zdravstveni sustav urušava i to je njegova tj. njihova odgovornost, odgovornost političara koji vode ovu zemlju. Oni upravljaju državom i donose zakone i odgovorni su za kompletno stanje, kako u cijeloj državi, tako i u svakom pojedinačnom ministarstvu, pa tako i u ministarstvu zdravstva. U prijašnjim postu si napisala da bi trebalo napraviti pritisak prema budućem ministru zdravstva. Pa niti se ne zna tko će biti sljedeći ministar, a niti ne vidim smisao takvog poteza. Pa tko će vršiti pritisak prema nekakvim budućim ministrima, kada nismo u stanju vršiti pritisak prema sadašnjima? Pitanje koje si ja postavljam, s obzirom na apatičnost i inertnost svih nas građana, ne samo pacijenata, da li je uopće realno očekivati bolje dane, tj. dolazak na vlast neke druge političke opcije? Kada shvatimo da smo mi oni koji imaju moć u svojim rukama, da je odgovornost na nama i da zato treba biti aktivan sudionik, a ne pasivan, u svim procesima u našem društvu, onda se možemo nadati boljoj budućnosti. Svatko od nas se može na bilo koji način aktivnije uključiti u otpor ovakvom zakonu i ovakvom sustavu. Nisu u pitanju samo medijska istupanja, pino je već pisala o tome. Najgora opcija je ostati sa strane i ne činiti ništa, očekujući da se netko drugi bori za naša prava.
"Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali." - Margaret Mead