Hope, MM je imao varikokelu i nalaz oligoasthenozoospermia s 9% pokretnih od 2 mil. Nismo još tada ni išli u neku od MPO klinika i urologica ga je odmah strpala na operaciju s objašnjenjem da operacija pomaže u 75% slučajeva. Bila sam jako skeptična što se toga tiče jer sam pročitala jako puno članaka svejtskih MPO klinika koje su sve opovrgavale uspješnost operacija s takvim nalazom. Ali MM je ipak otišao na operaciju, htio je poduzeti sve što je u njegovoj moći da izbjegnemo MPO. Na kraju je nalaz poslije operacije bio još lošiji, oligoasthenoteratozoospermia. Nakon toga svega dođemo na VV kod dr.L i on nam kaže da je operacija nebuloza s takvim nalazom. Rekao je da operacija može pomoći poboljšanjem od 30%, ali nama ni to ne bi bilo dovoljno. Dakle, pomaže onima s boljim nalazom. Sad sam na Vinogradskoj gdje sam u biti dobila isti odgovor od doktora.
Dakle, ako TM ima cca 15 mil spermija, operacija se može isplatiti, iako nije garancija.
Ne bih htjela navoditi na lošu odluku, ovo je samo naše iskustvo, ali eto, MM je ipak htio pokušati, nije uspjelo.