Citiraj marinab2013 prvotno napisa Vidi poruku
Pozdrav svima, nova sam na forumu, ukratko moja priča počinje ovako, 2009. g. smo krenuli u borbu za bebicu, ali s obzirom na moje godine ( tada 24 ) moj ginekolog nije baš sumnjao u neki problem, kako su mjeseci prolazili a beba nije dolazila, počela sam svaki mjesec ići k njemu i doslovno ga "ubijati" u pojam da nešto ne valja. Napravili smo spermiogram nalaz uredan, hormoni uredni, brisevi i papa uredni, tek sada nakon 4 godine sam otišla na sonoHSG ( koju sam sama dogovorila sa drugim ginekologom bez znanja mog primarnog ) citiram : " Nalaz prvenstveno govori za obostranu okluziju jajovoda. S obzirom na navedeni nalaz, preporučam učiniti LPSC kromopertubaciju".
E sad moje je pitanje da li je neka od Vas uspijela preskočiti tu LPSC i krenula odmah na IVF ili moram ići.
Napominjem idem kod dr. Kune koji još nije vidio nalaz jer trenutno ne radi.
HVLALA ))
HSG zna dati lažno loše nalaze, zato preporučuju dijagnostičku laparoskopiju da se vidi pravo stanje jajovoda i još neke druge stvari koje mogu obaviti laparoskopijom (tako su nekim ženama npr. odstranili jajovod(e) -hidrosalpinks što generalno po mnogima ima smisla ako postoji hidrosalpinks, neki misle drugačije!!!). Obzirom da sad imaš 29 godina, bojim se da bi neki liječnici (npr. Petrova škola rekla bih) svejedno rekli da prvo moraš na laparoskopiju iako bih ja sad s ovim iskustvom iskreno istu preskočila. Zašto? 4 godine nema trudnoće, HSG je pokazao okluziju, čemu onda laparoskopija i nakon nje dodatnih par mjeseci čekanja prije IVF-a. Cost factor? da, skuplji je IVF u konačnici nego laparoskopija....

Ja sam prije x godina tako prošla, najprije rtg HSG koji nije bio 100% jednoznačan, jedan jajovod neprohodan, drugi prohodan ali vijugav. Zatim me naručuju na laparoskopiju ali ja u međuvremenu spontano zatrudnim - vanmaternična - uglavnom laparoskopiju sam čekala par mjeseci nakon te vanmaternične zbog metotrexata koji sam dobivala (čekala sam pola godine), dođem na laparo - obostrano neprohodni jajovodi - jedini izlaz IVF................ pa sam i nakon laparoskopije isto morala čekati par mjeseci kako bih otišla na prvi IVF. iz ove perspektive ako odeš na laparo se bojim da nećeš u IVF postupak još godinu dana. Nek me ispravi netko tko je nedavno išao na sve te zahvate.

SRETNO! Tko ti je preporuku napisao, gdje si radila HSG?