Manestru od bobići
(slanutak, leca, tri vrste graha, kukuruz)
Manestru od bobići
(slanutak, leca, tri vrste graha, kukuruz)
marljiva pčelice, je l' stavljaš u maneštru kiselo zelje? a krumpir? sve kuhaš odvojeno, bez ajmprena?
pokušavam dokučiti koliko je autohton moj recept. ja je radim sa zeljem, mrkvom, kukuruzom, grahom i slanutkom ali bez leće (mm prigovara).
Napisah na topicu o špinatu, ali evo i ovdje:
umjesto Vegete stavljam od Kotanya sušeno povrće za juhu
Uncle Benovu integralnu kuham 20 min umjesto 10 kao što piše na njoj jer mi je inače kao da jedem šljunak. Nakon 20 min je OK.
Više ne dinstam rižu nego je kuham u vodi - to je jedini način (meni koja baš nisam stručnjak u kulinarskim vodama) da se ne slijepi. Ako ne kupujem u vrećicama, procijedim kroz sito i bacim na npr dinstane šampinjone ili prepržim malo luka/paprike i sl.
Od danas počinjem kuhati![]()
Danas lovačke šnicle sa portala. Mljjjjjjjac!
Treba mi ideja za prilog uz purece snicle, pretty please!
pohane?wewa prvotno napisa
nepohane?
dinstane?
e sad nemoj tako bezveze postavljat' pitanja![]()
ako imaš živaca skuhaj krumpir i karfiol i kukuruz, sve malo izgnječi i s velikom žlicom isprži na ulju kao uštipke.
moš skuhati mrkvu pa prodinstati s lukom i paprikom.
dinstane nece biti, to jedino znam, nesto przeno vjerovatno, posto nisam luda za pohovanim.
a ovi light prijedlozi bi MM bili dovoljan razlog za rastavu :beeeelj: mozda samo napravim kupus salatu...
povrće u woku, koje god imaš doma. možeš ga kasnije preliti preko tjestenine.
ili povrće skuhano na pari, začinjeno maslinovim i češnjakom ili pak preliveno vrhnjem+sirom.
kuca mi je prazna od povrca, jedino imam gorespomenuti kupus. mozda da ga izdinstam? problem je jedino sto kuci stizem u pola 6 najranije...
Onda skuhaj tijesto za 10 minuta i prelij nekim umakom koji ces kupiti usput kad ides kuci 8) . Ili neka muz nesto skuha
moj omiljeni nacin pripreme je sljedeciwewa prvotno napisa
2 vece purece snicle
paradajz sos
1 pakovanje smrznutog spinata
2 mrkvice
par listova purece sunke
1 casa pavlake
so biber crvena paprika
malo mlijeka gustina
nesto secera
mrkve se ogule i kuhaju se cijele sa nesto soli i secera.KUhaju se samo kratko, da zadrze bis.Purece snicle se stave izmedju dva lista prozirne folije i izlupaju cekicem dok se ne stanje. Zatim se posole, pobibere i premazu paradajz sosom.Poluodledjeni spinat staviti takodjer na snicle, staviti koji list purece sunke(MM voli sa suhim mesom), staviti i kuhanu mrkvu pa sve cvrsto srolati, ja to povezem sa onim konopcem za kuhanje.Naglo preprziti na ulju, da dobiju lijepu smedju boju,smanjiti vatru pa dinstati jos jedno 30min.Kad je gotovo, izvaditi meso pa na masnocu u kojoj se przilo dodati pavlaku, sol,biber i alevu papriku i po potrebi malo zamucenog gustina.
Mi to volimo sa povrcem na puteru i kuhanim krompirima posutim persunom.
joooj, ispascu sad nemoguca - MM ne jede tjesteninu. a ni ne kuha, vrhunac mu je caj i grizolino...
nista, strpicu se dok se kupus izdinsta i gotovo...
ili da ispecem krompira u rerni...
propržiš luk, dodaš rižu, malo pržiš, doljevaš po malo vode.
malo dinstaš. pred kraj ubaciš izreckani kupus.
kad spominješ kupus...
u woku na žlici ulja prepržiti naribani celer. dodati kupus narezan na rezance, kratko pržiti uz miješanje. dodati šampinjone narezane na listiće i crvenu papriku narezanu na rezance. pržiti uz miješanje. začiniti soja sosom i slatkom crvenom paprikom.
WM, MOLIM TE prestani stavljati ovako zamamne recepte jer ja čitav dan ne prestajem jesti!!!![]()
ovo postaje komicno - MM ne jede ni rizu.
kao ni paprike
ni krastavce
da nabrajam dalje?
nadam se da sad razumijete moje muke mukice...
pa šta nas onda gnjaviš il' mu ponudi šnicle s kruhom
il'
nađi drugog muža
ama tako sam ljubazna. ovo je i previše.
(uf šta bi bilo da sam loše volje)
znala sam da ce neko imati konstruktivnu ideju![]()
nista, dobice argetu na hljebu, a ja delicije po vasim receptima.
jel vam sad jasnije sto visim na receptima? muka natjerala, valja kuhati uvijek istih 5 namirnica na milion nacina...
imam ja još ideja za takve tipove: "ne volim povrće".![]()
Varivo od mladog graha i krumpira. (Ponijela sam si na posao i samo razmisljam kad je konacno vrijeme za rucak)
danas ne sudjelujem na ovom topiku jer imam 8+2 na ručku pa onda pogodite koliko hrane![]()
Saft od piletine i povrća sa domaćim trgancima...
Mljevena piletina (?!), riža i svježi kupus, sve u istoj padeli. Jedno od čudesa kojima se dovijam kad ručak mora udovoljavati uvjetima: da je neotrovno sutra kad ga skuhaš navečer, da sadrži povrće, da nije nezdravo jednogodišnjoj bebi, da nije bljak petogodišinjoj curici, da se ne priprema satima...ah...
piletina i riža s parmezanom zapečeno u roli,pohani šampinjoni i pogačice od sira koje će nadam se izdržati do večere.
e da,imam i juhu od jučer samo ću je zakuhati.
Bosanski lonac!
Pohane bukovače sa tartar umakom, oslić na lešo i kus-kus sa povrćem.
juhica,zubatac,blitva s krumpirom,popečci od kelja,karfiola i mrkve,kremšnite.
dolega prvotno napisa
možeš li molim te napisati recept za ove popečke
Juneća juhica, pureći zabatak pečen u pećnici, rizi-bizi, salata od krastavaca s vrhnjem i za desert fina štrudla s biskvitom(s portala). Sad sam još uz sir kao nadjev dodala i mileram. Fenomenalno!
kelj i karfiol sam izrezala na sitno,a mrkvu naribala.kuhala 15-ak minuta,dodala jaje,vegetu i brašna da se malo zgusne.žlicom spuštala na vruće ulje.white_musk prvotno napisa
I ja imam jednog takvog. Jedina razlika je sto jede rizu. I ubi se razmisljajuci sta da kuham.wewa prvotno napisa
I kad ga upitam sta bi za rucak, kaze sta god hoces.![]()
Vrhunac je kad kaze da mu je dosadilo meso i krompir (a skoro da samo to i jede).
I onda se posvadjamo, a on obavezno zavrsi "pa mogu ja otic u restoran i jest"![]()
Konacno sapatnica :D
i moj ima isti komentar na pitanja o zeljenom obroku - kaze sta god, ja nemam ideje... a meni stvarno (uglavnom, hehehehehe) nije mrsko kuhati, samo da mi da ideju sta mu se jede, meni se lako prilagoditi...
danas planiram neku piletinu s necim...
ja nemam tih problema jer se mi u subotu dogovorimo za sve obroke iduće sedmice i u nedelju idemo kupovati za to potrebne namirnice, jer nastojim kuhati sa koliko toliko svježim namirnicama.
Mahune sa mrkvom i puno češnjaka![]()
ja danas imam dvije lijeve ruke. Da vam ne pisem sta mi se sve izdesavalo sa kuhanjem... Uglavnom, bit ce super ako danas ista jedemo :shock:
Krem juha od tikvica (iz vrecic) s kus-kusom. Nije lose
Kelj na varivo s mrkvom, krompirom i pacetom. Sve u jednom loncu. I kriške kruha.
Jučer tortilje s povrčem,danas paradajz juha i pita od krumpira,a sutra moram nešto mesnato jer će MM šviknut od toliko povrča.
Inače,u početku našeg braka,MM nije volio skoro ništa osim mesa i krumpira na sto načina.Moja svekrva ništa drugo nezna skuhati.Lažem,svaki treći dan grah ubaci u meni :shock:
I tako sam ja MM prisiljavala da isprobava povrče i ostale meni fine delicije,pa ako mu ne valja ne mora jest.Al gle čuda,on skoro sve to zavolio :D
Kupila za sutra karfiol i brokulu... baš mi se jede onako na lešo.... Možda sa vrhnjem i prezlama... A šta ću uz to, pojma nemam, vjerojatno ništa, jer smo Jan i ja sutra sami cijeeeeeeeeeli dan![]()
Domaca kokosija supa (moze li se reci da cesto jedemo gotovu podravkinu?).
A dalje? Razmisljam o pohanoj ribi i krompir salata???
MM jede sve ali obavezno baci komentar "pa sto nisi sta drugo?" svaki Boziji put. Neki dan sam planula pa zadnjih dana nije bilo komentara.
Sigurno misli "nije bas zgodno zezat se sa ludom trudnicom"
Opet krem juha s kus-kusom (samo za mene), a za veceru cemo svi spinat, pire krompir i ribicu :D
danas smo papali punjenu papriku i slani KRUMPIR![]()
Večeras sam pekla Češki kruh sa šunkom i jako je mljac.Pojeli ga vruceg.
Evo vam recept:
45 dkg brašna
1 suhi kvasac ili pola svježeg
3 dcl mlijeka
žličica soli
-zamijesiti tijesto i ostaviti ga da se diže
-kad se udvostručilo,premijesiti ga i razvaljati u četverokut(20x35 cm)
nadjev:1 žličica svježeg začin.bilja(ja sam stavila bosiljak i mažuran)
pola glavice luka
20 dkg kuhane šunke (stavila onu sorgerovu začinjenu)
-površinu tijesta namazati vodom i sitno isjeckanim lukom i zač.biljem.
-kriške šunke poslagati preko toga i saviti kao savijaču
-položiti u namaščenu tepsiju,namazati jajem i još jednom ostaviti da se digne
-peći 15 min na 220c,nakon toga sniziti na 190c i još cca 35min peći.
Juha od bijelog luka, pečena domaća kobasa za MM, restani krumpir i salata od kiselog kupusa!
joj već sam par dana idejless.
idem pravit mađaricu. i slikaću postupak za portal da me ivančica okači.