Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Kako pospješiti oporavak nakon vaginalnog poroda?

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Kako pospješiti oporavak nakon vaginalnog poroda?

Prošlo je mjesec dana od poroda i znam da je možda još rano, ali ja sam još uvijek raštimana, sve me boli i osjećam se nesposobnom
    još uvijek ne mogu da sjedim i jedva se namjestim da podojim bebu, pa se poslije jedva ustanem i za sve mi je potrebna pomoć
    naravno da koristim svu moguću pomoć, ali MM se vraća na posao, mama takođe i ne mogu se vječno na njih oslanjati (da mi pomažu da se dignem nakon dojenja npr)
    rez od epi nije prevelik, ali jako smeta, još ne mogu fino sjesti, tvrd je, jedva se operem i obrišem, a čini mi se da se više nikad neću seksati
    može li se kako omekšati rez?
    smijem li ga ičim mazati ?
    trtica me boli i više mi ona stvara problem kod sjedenja nego rez od epi
    ima li tu ikakve pomoć ili da se nadam da će što prije proći?
    hemoroide da ne spominjem i vanjske i unutrašnje, taman sam ih malo smirila, ali sad imam stolicu 2 puta dnevno i samo me još više iritira i izaziva bolove
    koristim neku biljnu kremu i za sad je podnošljivo, kao je bilo
    ako ima neko bolji prijedlog, rado ću ga prihvatiti
    s obzirom da ne mogu da sjednem kao treba, sva se iskrivim tokom dojenja (juče sam nabavila jastuk za dojenje i malo je lakše) ali me leđa jako bole
    ne smijem ništa popiti, ne znam smijem li nekon kremom makar malo mazati leđa?
    masaža ne dolazi u obzir, jer je ne podnosim, a vježbe ne znam kada smijem početi raditi
    svaki savjet je dobro došao
    najviše mi smeta što se ne osjećam sposobnom da se adekvatno brinem za bebicu, ne mogu je dugo nosati, stalno me boli, pa se osjećam nervoznom i bojim se da i bebica to osjeti

Fae avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uf, draga, zbilja koma....na žalost ne mogu ti puno pomoći, ali za hemiće kažu da je izvrsno kantarionovo ulje iliti ulje gospine trave. Ima ga u ljekarnama pa probaj s time.
    Suosjećam s tobom jer ni ja nakon prvog poroda nisam mogla ni sjedit ni stajat, a ustajanje mi je bilo sf....ne znam kako da ti tu pomognem...meni je sa cca 6 tjedana nakon poroda sve bilo drastično lakše...nadam se da će i tebi uskoro...do onda

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ja sam za hemiće koristila neke čepiće iz apoteke al koje oni rade i neku mast,ali se stavrno ne sjećam naziva

a za rez od epi sam kuhala čaj od hrastove kore i polijevala se i mogu ti reći da mi je bilo bolje

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja sam relativno friška u tome i imala sam slične tegobe pa ću ti reći svoje iskustvo:

- rez od epi sam prala isključivo vodom i poslije mazala nevenovom masti da mi omekša... možeš i više puta dnevno mazat, meni je pomoglo...
    - hemeroidi - sve sam probala i na kraju mi je pomogla redovita stolica i faktu čepići... i naravno redovito se prat
    - dojenje - isključivo ležečki, nemoj ni pomišljat na sjedenje... ja sam si tek kasnije uzela onaj šlauf za klince pa na njemu sjedila dok mi nije bilo bolje...
    - a za brigu oko bebice - ne brini, ionako njoj trenutno treba samo puno maženja, cickanja i spavanja ja sam si sve približila krevetu i dizala se minimalno, jednom dnevno smo išli u šetnju a ručak mi je kuhao MD pa sam si ja samo zgrijala
    - a za bolove - meni su u bolnici davali ibuprofen i to sam i nastavila pit doma kad nisam mogla izdržat...

i bez brige, ne lažu cure - stvarno to sve prođe za čas

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

o boze, zvuci kao da su te osakatili kao mene na prvom porodu. bas mi je zao. ja nisam mogla hodati mjesec dana, a sjediti 2 mjeseca. nakon toga je nekako sve vise manje doslo na svoje. cak sam se i seksala . probaj sto vise lezati, doji lezecki. jedi nesto lako probavljivo da nemas problema sa stolicom. nadam se da ces se uskoro oporaviti

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A joj, dok te čitam osjećam opet te bolove..
    želim ti brz oporavak!

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ko da si mene opisala, uh, preznojih se na brzaka, baš ti nije lako

meni su za hemoroide pomogli svinjska mast i jekoderm, to se naizmjenično maže ( nakon 4 godine patnje od prvog poroda i nakon svih mogućih preparata koji se mogu naći na tržištu, ovo mi je pomoglo ne mogu ti reći kako brzo, jedno 7 dana i ja propjevala. doslovce)

za rez, neko je već spomenuo - čaj od hrastove kore, ispirati ispirati ispirati, ODLIČNO za sanaciju!!!

trtica je i mene beskrajno boljela od dugotrajnih sjedećih podoja, tome nisam našla lijeka znala sam dojiti stojeći, a bebu držala u naručju naslonjena na naslon od kauča ili fotelje. tek kasnije sam se sjetila da smo mogli nabaviti dječiji šlauf za kupanje, to je malo pomagalo i za trticu i za rez i za hemoroide

tek je mjesec dana prošlo od poroda, još ni babine nisu prošle, polako, dan po dan, sve to dođe na svoje

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hvala puno na savjetima, i ja se nadam da će uskoro doći na svoje mjesto
    u početku sam dojila ležeći, ali mi je postalo jako nezgodno, jer beba je u bolnici hranjena na bočicu Ad mlijekom (imale smo nekih problema, pa smo duže ostale, a nisu mi dali da je dojim zbog terapija koje smo obje primale) i imamo problema dok uhvati bradavicu kako treba, zato sam odustala od ležećeg položaja, jer nikako ne mogu da vidim kad fino zine, i nikako da uhvati bradavicu, pa se obje unrvozimo, i zato mi je lakše sjedeći (ali onda zaboli i jedva se ustanem)
    nisu me puno iskasapili, ali mi smeta rez
    još kod nas koriste konce koji jako dugo stoje (30-40dana) i sad imam još 2-3 konca i to na samom ulazu
    ne znam smijem li mazati nevenovom masću dok još nisu konci otpali?
    i ima li ko kakav savjet šta da radim za bolna leđa?

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i da napomenem , trtica mi je najbolnija i ona mi najviše smeta za sjedenje
    ima li iko ikakav savjet za bolnu trticu?

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Od ljekova protiv bolova smijes piti lekadol tako da kad te jako pritisnu bolovi uzmi jedan. Ponkeda se desi (bar je meni tako znalo biti) da me nesto boli danima pa nakon samo jedne tablete protiv bolova prestane boljeti.
    Boljela su me ledja dok sam samo lezala, makar mene nije boljela trtica nego kriza, cim sam mogla malo hodati sam pocela setati po malo, prvi dan sam setala samo po dvoristu do garaze i sto sam vise setala to su me manje ledja boljela. A za trticu probaj sto vise lezati na boku kad ne dojis.
    Nemoj se gristi sto ne mozes bebi u ovom trenu dati apsolutno sve na svijetu, mislim da ti je bitnije da se sto prije oporavis pa ces onda moci.

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

E, da i za hemeroide, jedi hranu koja omeksava stolicu: jogurte s probioticima, kasice od zitarica, voce... ja sam cak i nasla nekakav probavin, odvratnog je okusa, ali bude bolje poslje njega

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

vještice, jesi prošla prvi pregled?
    mene je tako bolilo, pa se na prvom pregledu ustanovilo da su me krivo zašili

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj vjestica prvotno napisa Vidi poruku
    i da napomenem , trtica mi je najbolnija i ona mi najviše smeta za sjedenje
    ima li iko ikakav savjet za bolnu trticu?
    meni jedino padaju na pamet ti dječiji šlaufi za plivanje
    jedno vrijeme sam sjedila i na onim jastučićima što se u vožnji stavljaju oko vrata, a imaš i namjenske šlaufe za sjedenje ali to je medicinska oprema i samim tim mora biti poskupa i ko zna gdje bi se mogla nabaviti

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

bila sam nakon mjesec dana na prvom pregledu, ali mi je dr radio samo abdominalni UZV
    kad sam ga pitala za ranu, kaže nema potrebe da je gleda sada, jer su me pregledali dok sam bila u bolnici i kod kuće patronažna, i ako ne curi i ne gnoji , nema potrebe za pregledom, koncima svakako treba dugo da otpadnu (kod nas koriste te neke koji dugo stoje )
    ali noćas kad sam išla u wc, vidjela sam da je malo prokrvarila rana i prepala se pravo
    bilo je skroz malo krvi i jedva sam skontala da je iz rane, a sad nema ništa
    stavila sam rivanol, jutros me MM gledao, kaže sve izgleda ok i sad ne znam šta da radim
    sama sam kod kuće sa bebom, ne znam imam li razloga za paniku, ili sam malo juče više sjedila ili preforsirala se (malo sam radila po kući, ali ništa posebno)

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mislim da nemaš razloga za brigu, vjerojatno je malo rana prokrvarila, kao što i kažeš!

Suosjećam s tobom, i meni je dugo trebalo za oporavak. Ja sam radila grešku pa povremeno pila Lupocete za bolove ali to mi je dalo lažni osjećaj da me ne boli pa sam sjedala (ako to tako oupće možemo nazvati) a nisam trebala i rana mi se rastegla i vjerojatno duže cijelila nego što bi joj inače trebalo. Teško mi je bilo saginjati se, teško sam hodala, više nekako vukla noge...ma koma!

I nisam uopće na kraju niti sjedila - jela sam naslonjena na stol rukama/laktovima a dojila isključivo ležećki, i ok, prošlo je zadovoljavajuće - bar mi je to sada lako reći!

Ali, kao što kažu cure - proći će, samo polako i strpljivo, biti će bolje za nekoliko dana, koji tjedan, sigurno!

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

E, sjetila sam se jednog trika kaj je meni patronazna rekla za savove. uzmes neki drveni stapic, moze i drvena kuhaca, bitno da je drveno i umocis u vodu s ledom i kad se malo ohladi onda to stavis na savove ili u njihovu neposrednu blizinu, kak ti najbolje pase, to drzis par minuta. To bi trebalo smanjiti naotekline ako ih ima, a vjerojatno ih ima ako te toliko boli. Meni je to pomoglo. Samo nemoj stavljati led sam ili nemoj tako mociti nesto metalno jer ce ti biti prehladno, mora biti drvo. Sretno!

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

opet mi je prokrvarila rana
    malo, ali dovoljno da me panika uhvati
    ipak je prošlo više od mjesec dana od poroda, dosad je trebala biti sanirana
    definitivno se vraćam u horizntalu što se tiče i dojenje i ostalog
    smijem li stavljati bivacin ili je dovoljan rivanol?
    vjerovatno bih se trebala opet razgaćiti
    trebam li zbog ovoga ići ginekologu ili da se samo pripazim i da pustim da zaraste?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

opet mi je prokrvarila rana
    malo, ali dovoljno da me panika uhvati
    ipak je prošlo više od mjesec dana od poroda, dosad je trebala biti sanirana
    definitivno se vraćam u horizntalu što se tiče i dojenje i ostalog
    smijem li stavljati bivacin ili je dovoljan rivanol?
    vjerovatno bih se trebala opet razgaćiti
    trebam li zbog ovoga ići ginekologu ili da se samo pripazim i da pustim da zaraste?
    Trebala bi ići ako misliš da je upaljena (crveno, bolno, naotečeno, pulsira...).
    Ako nije alarmantno tada probaj ispirati ranu nakon svakog obavljanja nužde blagom otopinom hipermangana (nakon ispiranja dobro osušiti , najbolje papirom ili na zraku) , te dva tri puta dnevno čajem od hrastove kore (ima u ljekarnama) jel on isušuje.
    Mogući su tragovi krvi ako konci izlaze van , pa zbog toga. Ovo gore sa čajem je čarobna metoda, mene je spasila nakon strašne epizotomije na prvom porodu.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

možda bi stvarno trebala na pregled

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Mogući su tragovi krvi ako konci izlaze van , pa zbog toga. Ovo gore sa čajem je čarobna metoda, mene je spasila nakon strašne epizotomije na prvom porodu.
    imala sam casrki i baš kod tog presudnog prvog mjeseca onaj dio koji je napravljen s tim otapljajućim koncima prokrvario, pa me zanima jel i tu konci izlaze van, ili nešto drugo.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

rana je zarasla bez odlaska ljekaru (barem se nadam )
    i sad su mi ispali svi konci (isto se nadam , znam da mi je odjednom ispalo par konaca, unutrašnjih valjda, za koje nisam ni znala da ih imam)
    hvala još jednom na savjetima
    sad mi je još malo bolno i neugodno na dodir i malo tvrd ožiljak, valjda bih sada mogla mazati nekom kremom da malo omekša ?
    svaki dan ogledalcem pregledam stanje rane i imam osjećaj da mi dole zjapi velika rupčaga (ne mislim na rupčagu na rani, nego na ulaz u jelte )
    jeli to normalno i ima li nade da se stanje vrati na prijašnje ?
    trtica još boli i ne mogu sjediti, a prošlo je više od 6 sedmica pd poroda

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

meni kad su isplivali komadići van ( nakon carskog) sve se staložilo i počelo zacjeljivati, nadam se da ne bu još koji htio van.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

sve što navodiš meni zvuči sasvim normalno, od tvrdog ožiljka (prolazi s vremenom) do rupčage (i to se popravi, no sikiriki)
    a i to za bolnu trticu, ama sve tako i kod mene bilo , i onda samo prođe odjednom...

jesi nabavila kakve šlaufe za sjedenje???

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

a kad je tebe prestala boliti trtica?
    nisam nabavila šlaufe, probala sam sa jastucima namjestiti, ali mi nikako ne odgovara i odustala sam do daljnjeg od sjedenja
    sad ležim ili stojim, a kad moram sjesti, sjednem sa strane
    ali sad mi je malo lakše i sad se već nadam da će uskoro proći

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pa mislim da je trebalo dobra dva i po mjeseca, znam da te neću obradovati ali kod mene je tako bilo.
    sa jastucima se ni ja nisam mogla namjestiti, nemoj da ti je mrsko, ima i po samoposlugama dječijih šlaufa za more, nabavi jedan ili dva, meni je valjao jako jako

i to sjedenje "na stranu" sam praktikovala ali brzo utrneš sav kad sjediš tako nahero

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma nisi me prepala, sad mi i to 2,5 mjeseca zvuči kratko
    već je prošlo mjesec i po i činilo mi se da nikad kraja ovome, ovako mi lakše nadam se da će uskoro proći
    probaću i to sa dječjim šlaufom, ali se pitam koliko će izdržati ispod mene
    sjedenje na strani praktikujem kad moram, lakše mi ležanje

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Oko "rupcage" (bas si me nasmijala izrazom koji si upotrijebila) sam se i ja brinula nakon poroda i bila sam sva . Mislila sam da se nikada nece vratiti u prvobitno stanje.
    Ali, vratila se . Ne znam tocno koliko je vremena trebalo, ali sada je sve kao i prije (posvjedocio i MM). I rana od epi zacijeli i skoro kao da je ni nema.
    Samo treba vremena!
    Sretno!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

vjestica nadam se da si bolje!
    Ne brini oko rupcage, smanji se. Ja sam si vec razmisljala kako vise nikad necu moci stavljati tampone, ali nekim cudom sve se vratilo u prvobitno stanje. Ni rana se nece ni vidjeti kroz neko vrijeme.
    Za bolna ledja i trticu probaj neke lagane vjezbice istezanja ako imas vremena. U raznim knjigama o trudnoci i bebama, ne sjecam se vise u kojoj tocno (mozda u Jovancevicevoj Godine prve?), vidjela sam nacrtane bas takve lagane vjezbice za prvo razdoblje iza poroda. Odmaraj sto vise i ako vam se uhodalo dojenje uzivaj u dojenju lezeci, to je super prilika da i ti odmoris a s bebom si.
    Drzi se

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hvala puno, lagano ide na bolje
    sad čak ni ne provjeravam opsesivno svaki čas stanje rupčage i reza (sad je to samo jednom dnevno )
    dojim ležeći, taman iskoristim da se malo odmorim i da se poslije dojenja mazim sa svojom srećicom
    a sad kako se bolje osjećam, već razmišljam da lagano počnem sa vježbicama

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Kako reče
    ... a sad kako se bolje osjećam, već razmišljam ...
    ja već pomislih da si, kao što sam ja - počela da razmišljam o još jednoj bebici

Super da ide na bolje!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Draga vjestice,
    cak i ako nisi jos spremna (raspolozena) za vjezbice, ja bih ti preporucila sto vise kretanja. Meni je hodanje lijek za sve, i za depresiju i za psihicki umor i fizicku nemoc.
    Kao neki fine tuning, rjesava i ublazava sve probleme. Iza mene je sad drugi porodjaj, nakon kog sam se dosta brzo oporavila, ali je prvi put bio bas ovakav kao tvoj: ne znas odakle te sve boli, je li epi, grudi, hemoroidi...bilo je zaista uzasno.
    Onda sam se hrabro otisnula na ulicu, i sjecam se, hodala tih svojih prvih par kilometara kao rasklimatana. Hm, mozda je bio tek 1 kilometar. Nije proslo ni 3 dana, duplirala sam setnju, vrijeme provedeno na vazduhu sa bebom, pomagalo je i njoj i meni da se lijepo osjecamo...
    Da ne duzim, samo jos da napomenem, i hemoroidima ce pogodovati sto vise kretanja, bez toga, problem dosta mozedugo biti tu a kod nekih se (nazalost!) pretvoriti i u hronicni.
    Zelim ti sto brzi oporavak!

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

opet ja
    taman sam se počela oporavljati, rez zarasta, rupčaga se smanjuje , trtica podnošljivo boli, i sad nakon 2 mjesec od poroda, opet pogoršanje
    kad sjedim, jedva se ustanem koliko me trtica boli (dok sjedim, ok je), rana opet pecka i smeta, i odjednom se pojavio neki iscjedak znam da bih trebala ginekologu zbog iscjetka, ali trenutno to ne mogu izvesti nikako (mm na putu, ja sama kod kuće sa bebom i cukom, kod nas se kod ginekologa naručiš za mjesec dana, osim ako nije nešto jako hitno tipa krvarenja, privatnici jako skupi tj skupi kad si na porodiljskom, a još ni prva naknada nije stigla ni nakon 2 mjeseca )
    jel ima neki narodni lijek za iscjedak? gljivice nisu, da bar jesu, tad bih znala šta bih

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

joj, draga, nemam ti neki savjet, samo podrške.
    Nadam se d aće brzo proći

Jesi se ispirala čajem od hrastove kore?

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ispirala sam se i kako se stanje popravilo, prestala
    sad sam opet počela, kažu dobro je i za iscjedak

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cuj, cesnjak je dobar za vaginalne pi*darije, a i navodno se mozes malo ispirati s jogurtom (i piti ga, ako ti je beba ok s kravljim mlijekom). imas o tome na pdf-u intimna njega zena.

drzi se

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •