Results 1 to 32 of 32

Thread: Ništa osim dojke,godina dana

genius's Avatar

Default Ništa osim dojke,godina dana

Pomoć!!!!
    navršili smo godinu dana i curica mi ne želi papati ništa.samo ju dojim.
    s nekih 7-8mj, počela je mrljati po kašicama i ja sam se ponadala da je to to,ali me gadno zeznula...par dan je brljala i odjednom opet sve po starom.probala sam i sa kupovnim i sa domaćim, raznih proizvođača...i nemam pojma što sve ne!!!!
    prije par dana počela je piti sokić(Ali ne svaki dan),tu i tamo uleti 1-2 žlice riže,juhice i nešto malo kruha...uglavnom nakon žlice dvije počne plač i odmah u majicu.
    pokušala sam s monte slatko prihvaća....mudrijašica mala!!!!!
    sada čekamo na redovnu kontrolu kod pedijatra, i znam da slijede litanije,ŠTO da radim.Inače nije bolesna a ni mršava.
    kako da ja naučim da jede i krutu hranu.ona zna žvakati ali bi rekla da je lijena jer prožvače jednom dvaput i guta....često se nađem u situaciji da se počne gušiti u malom komadiću kruha.
    Last edited by Frida; 09.08.2010 at 19:40. Reason: spominjanje proizvođača koji krše međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko

Osoblje foruma Bubica's Avatar

moja je jela i manje s godinu dana. Zasto? - nemam pojma. pedijatar je bio pun razumijevanja, provjerio je zeljezo - bilo je OK.

Pocela je jesti recimo nakon dva mjeseca boravka u jaslicama, sada, s dvije godine, jede bas sve

Tako je bilo i kod nas. Počeo je jesti baki nakon što sam se ja vratila na posao.

Osoblje foruma srecica's Avatar

Potpis na sve, pocela je jesti kad sam ja pocela raditi i cica nije bila dostupna 24/7.
    Moj ti je savjet da joj ne dajes bilo sto, samo da bi na nesto zinula, covjek se lako pogubi u tome pa onda bude nece nista osim bananka

Nama je obicno najteze shvatiti da oni odlucuju koliko ce i kada pojesti, a na nama je da odlucimo sto cemo ponuditi ... kad sam ja krenula na posao cuvala ju je cuvalica s kojom sam dogovorila da joj svako toliko nesto ponudi jer je ona jela kao vrabac, po zalogaj dva ... niti sad sa tri godine nije neka izjelica i cesto joj se desi da ruca u dva dijela, ali jede sve.

*mamica*'s Avatar

Probaj ovako: nemoj joj prije jela nuditi dojenje. Ponudi joj drugu hranu na prazan želudac, pa ako uspije, uspije. Ako ne, nemoj brinuti - ona sama uzima ono što joj je potrebno i dovoljno. Ti joj samo redovito nudi ZDRAVU hranu (zaboravi monte, bananko i bilo kakve gluposti i slatkiše jer ćeš time samo gore napraviti, vjerovala ili ne), bitno je da joj nudiš, kad tad će projesti. Možda postane pravi pero-ždero, a možda zauvijek ostane ptica-kljucalica , dok god je zdrava - ne brini.

ajde i ja se malo utjesila. moja bubica ima 8 mj i nije bas nesto raspolozena za papanje krute hrane.
    nemrem vjerovat da joj je dosta samo cica. i bas je velika. al svejedno se nadam da ce uskoro prihvatit i ostalo jer sam procitala da nakon 6 mj cica vise nije dovoljna pa me ipak malo brine.

n.grace's Avatar

Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Probaj ovako: nemoj joj prije jela nuditi dojenje. Ponudi joj drugu hranu na prazan želudac, pa ako uspije, uspije. Ako ne, nemoj brinuti - ona sama uzima ono što joj je potrebno i dovoljno. Ti joj samo redovito nudi ZDRAVU hranu (zaboravi monte, bananko i bilo kakve gluposti i slatkiše jer ćeš time samo gore napraviti, vjerovala ili ne), bitno je da joj nudiš, kad tad će projesti. Možda postane pravi pero-ždero, a možda zauvijek ostane ptica-kljucalica , dok god je zdrava - ne brini.
    Ovo ti je dobar savjet.

ja sam dosla na forum sada da zakukam jer vise ne znam sta da radim..i nadjem ovu temu

ima 11 meseci, ne jede nista pod milim Bogom. sve sam probala! samo dojenje. proslog meseca je stagnirao sa kilazom, ovog je poceo da gubi.
    na oko izgleda o.k.
    krv nismo vadili, sve mi zao da ga mucim, racunam nije glada.
    pricala sam vec sa par forumasica, sve su me tesile da ne brinem, ali ja sad stvarno vise ne znam sta da radim.
    pogotovo sto su oko mene deca i mladja koja jedu sve, zvacu, gutaju, traze jos.

ja ne znam, nisam pametna vise sta da radim. ako treba da utrostruci tezinu sa rodjenja do godine, nece stici.
    on sada ima 10 kg a rodjen je sa 3600gr .. visok je 80 cm. skladno izgleda, ne vide mu se rebra, ali ljudi, pa da li je moguce da ama bas nista neko ne jede.

sta da radim????

KayaR's Avatar

Draga frost,potpuno te razumem
    Moja je rodjena s 3.800,sa 6 meseci imala 8kg,sa 9-8.600,sa godinu 9.300.
    Tako da,ne moraju da utrostruce tezinu s godinu dana,to vazi za bebe s manjom porodjajnom tezinom.
    Sto se nejela tice,istu sam golgotu prosla
    Dohrana od pocetka-0 bodova.Pljuvanje,bljak-bljak(jedna od prvih izgovorenih reci),okretanje glave sa zatvorenim ustima,hvatanje kasikice,plac,borba....sve poznato.
    To je trajalo meseeeeecima,samo sika,sika i tacka.
    Nije da bas nista nije jela,ali se to jelo moglo izmeriti bukvalno u gramima.
    Sad ima 20 meseci i 11kg.
    U medjuvremenu je pocela jesti,ali i dalje se jezim pre svakog obroka.
    Tvoje je da nudis.Ponudis-nece-sklonis.Bez drame i prisile(lako reci,znam).
    Ponudi da jede prstima,da se sluzi kasikicom,da sedi s vama za stolom dok vi jedete,da jede s drugom decom....
    Projesce svakako,pre ili kasnije.
    I to onda kada vec budes odustala od nadanja

joj, hvala ti na ovim recima. suze su mi krenule kad sam citala. veceras sam pala u potpuni ocaj jer vise ne znam ni sta da mislim.

pitam se, da li mogu da pocnem da mu dajem i ono sto mi jedemo, posoljeno npr.
    jednom se obradovao kokicama koje sam mu iz ocaja dala (ono meko, pazila sam da se ne zadavi)

ja sam kuvala sve i po tablicama i ne tablicama i nista nije upalilo. sokove, sama cedila. pravila vocne jogurte sama. probala i teglicu i instant..sve sam probala osim slatkisa i pudinga.
    probala sam sve, i gluten i belance..
    sedeo za stolom, gledao drugu decu..

da li sada da pocnem da mu dajem bas ono sto mi jedemo, strah me da mu ne naskodi, ali ako je to to, ako je ustvari on taj koji ceka da jede konkretno nesto.
    mada dala sam mu i sir npr. da proba, nije hteo

samo stisne usta, zmirka, okrece glavu, gura mi ruke, pisti!!!

Lucija Ellen's Avatar

Rekla bih da je kod moje kceri do 2 i pol godine mlijeko bilo glavno, uz mali, zbilja mali dodatak druge hrane. Nakon 2 i pol godine mlijeko nutritivno nije bilo "skoro dovoljno" pa je pocela konkretnije jesti, iako u zbilja malim kolicinama, jednom dnevno ozbiljnije a ostala 2-3 obroka u hodu. Nekako sam se nastojala ne zabrinjavati.

Evo da utješim mame nejelica prije 1 godine,imam dva takva primjera i ja sam sa prvim djeteto totalno bila van sebe i izmišljala svašta samo da jede.I malo je počela oko 10 mjeseci sa godinu je več puno bolje jela.Ali sam kod nje napravila grešku i u trenucima očaja davala i svakakav junk.Sa mlađim sam se iskreno nadala da neče biti tako no on je bio još gori, do godine skoro ništa brljao jabukice,kruškice povrče nikako.Nisam se živcirala,nudila samo zdravo.
    Sad ima 14 mjeseci i jede sve i pravi ga je užitak gledat kako jede.Ogulim mu breskvu i narežem napola smaže ju u 1 minutu i pruža rukice traži još.Pojede juhice sa povrčem više nego ja.A kad se sjetim kako je na to isto povrče frkto nosom.Stvarno svi projedu kad tad.

KayaR's Avatar

Ja sam zakljucila da moja prosto naprosto nije bila spremna za dohranu.
    Kasikica je bila strani element dostojan prezira i gadjenja.Nije zinula do 10 meseci,mislim.
    I sad kada je vec "velika" njena norma je 3-5 zalogaja,kasicica,kakogod.
    I ja ne insistiram.Vec naravno zna traziti njam-njam,i uvek pojede toliko,dosta joj.
    I mene su ubedjivali,sta joj dajem tu bljutavu(zdravu)hranu,kada gospodjica hoce "konkretno".
    Ali ne dozvoljavam da jede gluposti.Grickalice nikada nije probala(dogodilo se par puta u parkicu da se nacrtala pred necijom kesicom pa su joj nudili,i onda ja kao vestica otimam i odvlacim je na drugu stranu)isto je sa slatkisima.
    Sad joj dajem suvo voce,to je "plafon" slatkog sto dobije.
    Doci ce taj dan kada ce poceti da jede.A isti ce biti utoliko dalje koliko ti budes ocajavala i insistirala.
    Ako te ne mrzi,na temi Pricajmo o dohrani,prosle godine u ovo vreme ima brdo mojih zakukavajucih postova na istu ovu temupa se utesi malo...
    Mene je izludjivalo to moje opterecenje da bi ona svakoga dana morala nesto pojesti.I to sve po pe-esu.
    Smisljam,kombinujem,spremam sve sveze,nudim,bacam.Izludela sam do toga.
    I kada sam prestala da se opterecujem,trazila je sama.
    To se nije dogodilo preko noci,ali,evo,ipak jede.
    I,naravno,i dalje je sika zakon!
    I zato,probaj da redovno nudis,i da te bas briga ako nece.Pa nece umreti od gladi u punoj kuci.
    Daj siku i gotovo.

ja sam stvarno jos i bila opustena, ali okolina mi dize pritisak, bas kao i sinoc kad sam skroz odlepila.

rekli su mi cak da on ustvari i misli da je sika hrana, a ostalo i nije hrana pa zato ne jede. pa mislim se, kako je moguce da ostali ne misle tako a on bas uvrteo da je samo sika hrana.
    svi mi nalaze resenja i prave me nesposobnom u smislu ili nisam skuvala kako treba ili ne umem da gajim dete.. i ako ja znam da sam sve uradila, mnogo mi tesko pada da svi misle da ja ne radim ispravno. ti svi meni i nisu mnogo bitni, ali stvarno mi se skupilo i slosilo.
    idem te citati, hvala!
    Last edited by frost; 15.08.2010 at 07:37.

n.grace's Avatar

Moja bi vrlo često povratila ono malo što bih uspjela ugurati u nju. To je trajalo da njenih godinu i pol... Na sve, ma baš sve joj se dizao želudac, hranjenje mi je bilo koma.
    Ne moraju utrostručiti težinu s godinu dana, niti jedno moje dijete nije, a obje su rođene s ispod tri kilograma (s time da je starija savršeno prihvatila dohranu, pojela bi sve što bih joj ponudila). Pedijatrica je rekla da je takva kilaža sasvim u redu.
    frost, znam da je lako reći da se ne brineš, ali nisi sama, vidi koliko nas je muku mučilo s dohranom. Ti mu nudi, kako su ti cure rekle, doći će dan kada će prihvatiti. Ne brini.

hvala vam! tako cu kako kazete, ni nemam mi druge!

cvijetak's Avatar

Draga Frost, mene je okolina (doduše na neku drugu temu) isto tako zlostavljala, svi su sve znali bolje. Skoro sam smršavila od muke ... Sad ih rjeđe viđam i čujem i lakše mi je. Čudo jedno koliko ljudi u tzv. dobroj namjeri mogu čovjeka ubiti o pojam. Ne daj se ... jest će, dok je zdrava - ne brini brigu i uživaj u djetetu!

Osoblje foruma spajalica's Avatar

evo da ti i ja dam malo potpore. balerina nije jela otprilike do godinu i pol. teta cuvalica me tjesila da ce to ona srediti, da njoj nije ni jedno djete odbijalo hrano, ali eto moja tvrdoglavica je. ali zato sad ponekad joj ne dam jesti. ruzno zvuci, ali sve sto vidi mora staviti u usta. tako bi nakon mlijeka i mueslija jela jabuku, pa sladoled, pa bi onda i narancu stavila u sebe. uglavnom ne bira sta samo nek se trpa u sebe. dakle moja je iz jedne krajnosti otisla u drugu

pomikaki's Avatar

ja očito volim lijepiti naokolo ovaj link http://forum.roda.hr/threads/25920-B...ht=led+weaning

Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    ja očito volim lijepiti naokolo ovaj link http://forum.roda.hr/threads/25920-B...ht=led+weaning
    e onda ti spadas u onu grupu sto cine majke da se osecaju nesposobnim jer je onda samo do njih sto deca ne jedu.

sve sam ja draga probala. sve. moje dete cak uzme od drugog deteta neku hranu, iz kolica pored. uzme, stavi usta, kad oseti da je to hrana a ne igracka neka, baci sto dalje od sebe.
    Last edited by frost; 16.08.2010 at 10:30.

Quote Originally Posted by frost View Post
    pitam se, da li mogu da pocnem da mu dajem i ono sto mi jedemo, posoljeno npr.

nakon sto je F navrsila 15 mjeseci ja sam joj pocela nuditi ono sto nama kuham, nisam joj vise posebno kuhala. I, dijete je pocelo polako i jesti (znaci, stvarno pojesti zlicicu ili dvije, do tada nije uopce niti to). meni je bilo lakse, jer nisam posebno kuhala, njoj je, ocito, ipak pasila nesto zacinjena hrana, s time da i mi, naravno, jedemo vrlo blago zacinjenu hranu i da sam pazila sto i kako kuham i nudim joj.

pomikaki's Avatar

Quote Originally Posted by frost View Post
    e onda ti spadas u onu grupu sto cine majke da se osecaju nesposobnim jer je onda samo do njih sto deca ne jedu.
    sori
    meni je pomoglo kod jednog štrajka s nekih 11-12mj, tek onda sam pročitala ovo i činilo mi se jako logično, bilo mi je žao da to nisam radila od početka, ne striktno ali bar dobrim dijelom. Jednostavno mu staviš hranu pod nos, u obliku u kojem može sam stavljati u usta, pa makar onda pljunuo. Najbolje da jedeš i ti neki obrok pored njega. Još bolje da pojedeš i njegovo ako on neće. Mislim da su zbilja rijetki slučajevi da to ne bi pomoglo, a ako i na taj način, da ga se apsolutno ne forsira i da jede svoj obrok u krugu obitelji, ne jede dovoljno za normalan razvoj, onda bi trebalo tražiti stručnu pomoć.

Ne kužim zašto bi se ti trebala osjećati nesposobnom, pa poanta linkane teme je baš da ne bi trebala raditi ništa, već prepustiti djetetu da se hrani samo (naravno, osim u slučaju klinički dijagnosticirane pothranjenosti).

znam ja sta si ti zelela da mi kazes i ne ljutim se, sve o.k. nego sam rekla da sam vec pretrazila sve, konsultovala se sa nekim forumasicama vec ranije...
    tako sam ti napisala bas zbog toga jer sam gore opisala u kom se problemu nalazim i da sam zaista sve probala. tako da, jeste video nas i gleda nas kad jedemo, gledao je i drugu decu. dobio je sve sto se jede u svim oblicima , osim slatkise i zezalice jer to ne zelim da mu dam.
    znaci ja se ne osecam nesposobnom vec sam gore navela da okolina forsira svoje tehnike i nacine gde se moja sposobnost kuvanja, nudjenja, nacina i sve oko toga dovodi u pitanje a to svakako nije u pitanju jer je sve isprobano.

Jednostavno mu staviš hranu pod nos, u obliku u kojem može sam stavljati u usta, pa makar onda pljunuo. Najbolje da jedeš i ti neki obrok pored njega. Još bolje da pojedeš i njegovo ako on neće. Mislim da su zbilja rijetki slučajevi da to ne bi pomoglo, a ako i na taj način, da ga se apsolutno ne forsira i da jede svoj obrok u krugu obitelji, ne jede dovoljno za normalan razvoj, onda bi trebalo tražiti stručnu pomoć.
    eto, niti kod nas nije pomagalo. Dijete nije slabo napredovalo, naprotiv, samo na mojem mlijeku je natukla 11 kg. sa godinu dana.

znaci ja se ne osecam nesposobnom vec sam gore navela da okolina forsira svoje tehnike i nacine gde se moja sposobnost kuvanja, nudjenja, nacina i sve oko toga dovodi u pitanje a to svakako nije u pitanju jer je sve isprobano.
    ako si ti 100% sigurna u ono sto radis onda se okolina moze fuckati! Ja uvazavam okolinu i moze me poljuljati samo ako ja nisam skroz na cistu o cemu je rijec. U ovom konkretnom slucaju mojoj sigurnosti je najvise pomogao pedijatar koji je vrlo pozitivno gledao na situaciju nejedenja moje F. Mene je, npr. jako, jako brinulo kako ce ona ostati u jaslicama 9 sati bez, mojeg mlijeka i bez hrane. I kako ce tete na to reagirati. Umirio me konstatacijom da F ima super zalihe , da nema razloga da samu sebe izgladnjuje a kako ce se tete s time nositi: "to je stvarno njihov problem!".

pomikaki's Avatar

Okolina je problem sam za sebe, po svakoj stavci otkad zatrudniš dobit ćeš bezbroj neželjenih savjeta, ne samo vezano uz dohranu.
    Ja sam imala super podršku od mojih, kod njih smo bili baš u tom razdoblju najgoreg štrajka a oni su orjentirani na zdravu prehranu pa smo jednostavno davali maloj od našeg ručka sve što je bilo ok za njen uzrast. Ali me zato pedijatrica jako oribala već na početku dohrane, s nekih 6 i pol mjeseci. U to vrijeme pojela bi par žličica po obroku, pa mi je rekla da joj ne dajem dojiti i da forsiram dohranu (baš me iznenadila, inače sam bila prilično zadovoljna s njom, pogotovo zbog prodojećeg stava). Ali s 12 mjeseci odbijala je svaku hranu punih mjesec dana, čak joj je kakica postala opet mekana, prava dojenačka.
    Mislim da je, osim prepuštanja hranjenja njoj samoj, pomoglo i to što sam počela raditi tako da nije mogla dojiti cijelo vrijeme. To se nekako dogodilo istovremeno.

genius's Avatar

moram se pohvaliti.Mi samo konačno krenuli papati...... JUPIIIIIII
    nakon dugog nećkanja konačno je popustila iako papa samo juhicu i rižu ,krenula je to je bitno. hvala vam na savjetima!!!!

Vishnja's Avatar

čitam vas i pitam se kada ćemo i mi na zelenu granu...
    9 meseci; posle mukotrpno uvedene mlečne i voćne kašice malac se razboleo i sada smo opet na početku. samo sisa, do iznemoglosti...
    malo me brine što je jako usporio napredovanje. sa nepunih 9 imao je 8,6 kg i 71 cm, a to je bilo pre bolesti. rođen je sa 53 i 3,3kg.
    sve strepim od sledeće kontrole...

KayaR's Avatar

Ima li ikoga ko je vise osedeo zbog dohrane,nego ja zbog svoje male koja je i s godinu na vecinu ponudjene hrane pravila facu kao da joj nudim crknutu zabu...
    I strahovala od vage,kontrole....od pedice koja je opet zakolutala ocima,i bacala komentare kako bih ipak trebala da joj nudim,kao da ne nudim i bacam svakodnevno....
    I sekirala se ja ili ne,sve je islo svojim tokom.
    Rodjena s 3.800 i 55(najveca od troje)sa 6 meseci je samo od sike imala 8.600 a s godinu jeeedva 9.500 i 74...
    Ovde sam kukala redovno,vec sam svima dosadila,a dobijala sam savete da ce vec ona poceti jesti.
    I pocela je!
    Kada?Pa ni sama ne znam,onda kada sam digla ruke od svega.Od nutkanja i brige i jednostavno pustila.
    Napunili smo 2 godine i imamo 12 kila i 88cm,ipak smo,znaci,porasli
    I dalje je pre mrvica nego buca,ali trazi jesti i zna sta voli a sta ne,i da,i dalje sisa!
    Tako da,drage mame,ne sekirajte se,jesce.
    Znam da je tesko prepustiti se,i ne znam da li bih ja mogla tako da opet ovo moram proci,ali to je cela istina

Vishnja's Avatar

hvala, kajo!

Imam troje djece. Dvoje debeljuca koji su od prvog okusa dohrane pa do danas uvijek gladni i spremni pojesti sve. Treće, jednako moje i jednako mojom sisom dojeno, nije htjelo jesti dohranu. Uvijek je bio malo mršaviji, a dohranu je počeo jesti tek kad je mlijeka počelo nestajati s otprilike godinu dana. I danas jede kao ptičica i skrivečki prebacuje mlađem u tanjur. Jednostavno ima izjelica i onih kojima se ne jede. Nema to veze s tobom. Kako moja baka kaže, to se tako rodi...

meni je zanimljivo sto je moja, kada je konacno s nekih 15 mjeseci projela - postala izjelica. Mala jede sve, meso obozava, jede i voce (nesto manje) i povrce, kad god netko jede, jede i ona. I zato mi nikako nije jasno cime je bilo uvjetovano ono pocetno nejedenje, bas me zanima.

Demi's Avatar

Kod moje su problem zubici, po mjesec dana se muci, samo slini a zubici nikako da izadju i tad jako slabo jede, neredovno, svakako...cak nekih tjedan dana samo sisu...a onda kad joj izdje zubic, jede ko velika...i tako svako malo...ima 15 mjeseci...inace je dohranu odlicno prihvatila, ama bas sve je htjela a sad npr meso ni pomislit

volim ovakve topice jer onda znam da nismo same u tome i da ne moram brinut, jedino sto je frustrirajuce kad vidim da je gladna a ne znam sta hoce, pa pripremaj povce s paradaj sosom ili pak s vrhnjem, pa mozda ipak vocna kasica ili nesto trece...e to je naporno....ovih dana tamani kuhana jaja s kruhom a do neki dan ih nije htjela ni pomirisat
    Da, i mora ju tata hranit, ja sam joj dosadila valjda.