Htjela sam biti kratka i jasna, no sad mi se i samoj čini da sam post dosta zakomplicirala i napisala zbrda-zdola...na poslu sam pa nisam u mogućnosti no večeras ću malo podrobnije iznjeti naš slučaj!
Htjela sam biti kratka i jasna, no sad mi se i samoj čini da sam post dosta zakomplicirala i napisala zbrda-zdola...na poslu sam pa nisam u mogućnosti no večeras ću malo podrobnije iznjeti naš slučaj!
Ja bih još malo o ovoj temi...nadam se da je možda netko od vas imao slična iskustva ili je već o ovone dobio neke informacije....
Ovo s čim se ja trenutno bavim samo je nagađanje, ali....
DNA fragmentacija spermija omogućuju oplodnju ali embriji teško ili nikako ne dolaze do faze blastociste, a i rani spontani pobačaji često se povezuju sa istim uzrokom. Kod muškaraca sa lošom morfologijom najčešće se pojavljuje ovaj problem, ali on može biti i kod muškaraca kod kojih je spermiogram OK no do oplodnje ili zadržavanja trudnoće ne dolazi.
Ja se sada pitam, i nekako sam jako zagrizla da ću ovo ispitati, makar otišla u Ameriku i muža odvukla na testiranje da nije u ovome i naš problem...
Od ukupno oplođenih 37 JS, naravno, folikula i Js je bilo i više, ovo je baš broj oplođenih, tek su nam tri postigle da budu odlične treći dan, osmostanične...sve ostale su se izgubile putem...nikada blastociste, niti smrzlići...
Ne sumnjam u problem implantacije jer od ta tri imali smo jednu trudnoću i jednu biokemijsku....nije ni do laba što smo isto mislili..jer smo izabrali jedan od boljih u Europi....
Na stranim se forumima već spominje nova metoda PICSI gdje se biraju spermiji koji eliminiraju one koji imaju DNA fragmentacije ako sam dobo shvatila...nakon šest stimulacija ne želim trčati i biti među prvima koji će ovu metodu probati...tješi me što je ispred mene još puno reproduktivnih godina....
Vidjela sam na stranicama PFC-a da rade kao i tu novu PICSI metodu, no moram priznati da sam malo skeptična...svakako ću ih kontaktirati...
Baš me zanima da li se kod njih može obaviti ova analiza DNA fragmentacije...
Naši su kariotipi, Y mikrodelecija MM i testovi cistične fibroze OK.
Sramota je da se u našim bolnicama dobije jako malo povratnih informacija o tijeku i samom ishodu svakog postupka. Nama je trebalo 3 postupka vani i jako puno potrošenih eura da vidim da nije samo loš spermiogram MM problem, i to problem koji ICSI rješava. Na stranim sam forumima uočila da nismo jedini koji imaju loš ishod oplodnje, odnosno zastoj embrija, a onda se uvijek provuče i taj pojam DNA fragmentacije koji me jako zaintrigirao.
Nažalost, tri postupka u Hrvatskoj, kao i mnogima, bila su besmislena, niti znamo stanje punktiranih JS, niti ishod oplodnje niti išta...vani dobijete izvješće biologa o ishodu nakon postupka gdje su navedeni svi parametri.
Pino,
hvala na odgovoru....
ALI, razmišljam da u idućem postupku zatražimo oplodnju pola-pola....pola sa MM a pola donor...trenutno mi se to čini
kao najlogičniji način da vidimo da li je problem u mojim JS, što nisam potpuno isključila, ili u lošoj spermi MM.
Kada je čovjek dugo u ovim vodama nažalost dođe trenutak kada treba podvući crtu...moje su godine još uvijek prikladne za dugogodišnju MPO
karijeru, ali svatko ima svoje granice do kojih je spreman ići...ja, moram priznati, ne želim se igrati pokušaja i pogrešaka još n puta sve dok se ne potrefi, a
ako se uopće i potrefi jedan pravi embrio.
Eh, da,
ma naravno da mi je jasno da bi otkriće da je problem "dublji" na kraju bio samo dijagnostički...to je ono što mi i treba...samo potvrda meni samoj da smo dali sve od sebe jer trenutno ozbiljno razmišljamo o donoru, ili ako je problem u mojim JS o donaciji JS!