Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Stopa uspjeha postupaka u europskim drŽavama 2006 vs. Hrvatska nakon zakona

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Stopa uspjeha postupaka u europskim drŽavama 2006 vs. Hrvatska nakon zakona

http://potpomognutaoplodnja.info/ind...ike&Itemid=115

Zahvaljujem Pino na neiscrpnom radu

No cure moje, moram ovo dići i na potpomognutu samo kako bi se podsjetili da je zakon katastrofalan i s nesagledivim posljedicama.

Srozili smo na razinu Italije samo što je Italija se riješila takvog zakona nakon pet godina, a nama ga je Milinović nametnuo!

u HR nakon zakona:
    stopa trudnoća po započetom postupku: 22%

stopa trudnoća po transferu: 29%
    stopa trojčeka: 2,2%
    udio postupaka bez transfera:23%

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

samo se pitam hoće li kad prođe era ova, kad dođu novi ljudi ikada Milinović odgovoriti na pitanje ZAŠTO je izgurao ovakav besmislen i ridikulan zakon zbog kojeg nas u Europi smatraju katoličkim fundamentalistima u MPO krugovima?

A tko će onda vratiti vrijeme, tko će vratiti vrijeme svim ženama koje je nažalost zahvatio ovakav zakon...........?

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Kadauna slažem se s tobom- tko će vratiti vrijeme onima koje ga nemaju??
    I što je sa financijskom stranom svega toga? Pa ljudi dižu kredite da bi išli van na IVF, rijetko tko danas ima 20.000 KN onako sa strane a koje će sada potrošiti na postupke vani kako bi ostvarili svoj najveći san...
    Pretužno...

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Da se nadovežem na Gabi25 "koje će potrošiti na postupke" za koje im nitko ne garantira uspješnost ni koliko puta će tako morat potrošit 20.000 kn - to je samo financijska strana

A potraćeno vrijeme (koje je nekima na žalost možda bio "zadnji vlak"), ugrožavanje zdravlja sa previše stimulacija i psihološki uticaj na bračni par u cijelini (a i njihovu bližu okolinu)..... to valjda nitko nikada neće sagledat u cijelosti.
    Možda će ispast da se sprdam, a nije mi namjera, ali stvarno bi se i nama sad trebao priznat PTSP. Jednom rječju KATASTROFA koju nam je nametnula šačica zadrtih i ispolitiziranih ljudi s ministrom na čelu, a premijerkom u sjeni

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Uspješnost IVF-a izgleda ne zanima nikoga osim parova pogođenih neplodnošću. Malo tko uopće razumije što znači:
    "stopa trudnoća po započetom postupku: 22%

stopa trudnoća po transferu: 29%
    stopa trojčeka: 2,2%
    udio postupaka bez transfera:23% "

...Niti shvaćaju da je 2,2% trojki jako puno.

Milinović je odlučio ne govoriti više o tome.
    U europske statistike ulaze Srbija i Slovenija, Hrvatske nema. Ne vjerujem da je uzrok loša uspješnost, već neregularnost u prikupljanju podataka, odnosno friziranje rezultata. Nitko ozbiljan ih ne bi uzeo za neku sustavnu analizu.
    Milinović je svejedno odlučio do kraja godine više ne govoriti o tome.
    Uopće ne razmatram liječenje kod nas kao opciju za nas, ali me svejedno sram što smo toliko nazadni.
    Suludo je bilo pokušati prodati priču "stavit ćemo neka ograničenja na liječenje, ali će nam uspješnost biti usporediva s uspješnošću razvijenih zemalja". Nitko nije povjerovao, ali ministar još uvijek sjedi u ministarskoj fotelji, odnosno fotelji potpredsjednika vlade. Mora da ima jaku ekipu koja moli za oprost njegovih grijeha.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Zasada još nije moguće prepoznati kvalitetne jajne stanice

U časopisu Human Reproduction Update je nedavno objavljen pregledni članak Laure Rienzi i suradnika, o morfološkim karakteristikama jajnih stanica koje se dobiju u postupku stimulacije ovulacije za IVF/ICSI. Kako autori naglašavaju, selekcija jajnih stanica samo na osnovu njihovog izgleda bi mogla biti jako važna, pogotovo u zemljama gdje zakonske restrikcije onemogućuju inseminaciju svih jajnih stanica u svježem ciklusu. Sistematskim pregledom literature autori su pronašli 50 studija koje su se bavile morfološkim karakteristikama jajne stanice, i posljedičnom uspješnošću postupka potpomognute oplodnje. Proučavane morfološke karakteristike bile su zona pelucida, oblik polarnog tjelešca, oblik jajne stanice itd. Nažalost, niti jedna od navedenih karakteristika nije se u više studija pokazala važnom u predviđanju daljnje oplodnje te jajne stanice i ukupne uspješnosti IVF postupka.
    U zaključku, analiza 50 studija dala je kontradiktorne rezultate, i nije podržala uvriježeno mišljenje o "dobrim" i "lošim" jajnim stanicama i njihovoj sposobnosti za oplodnju. Kako se izbor jajne stanice za inseminaciju u određenim situacijama može pokazati važnim, potrebna su intenzivnija i koordiniranija istraživanja, jer će odabir jajne stanice samo na osnovu izgleda još neko vrijeme ostati jedina mogućnost za većinu IVF centara.
    9.8.2010.
    CItiram - HVALA Jelena a tekst je s neplodnost.hr

kako li naše klinike uspiju unatoč svjetskim saznanjima i istraživanjima o tome da se ipak ne može dosadašnjim metodama odabrati najbolje j.s. doći od ukupno 2 ili 3 j.s. koje smiju oploditi i oplođuju do 2 blastociste a ostatak (naravno neoplođenih j.s.) nije dovoljno kvalitetan za zamrzavanje, meni ostaje i dalje enigma?

No očito imamo u HR opet sve NAJ, najbolji zakon, najuspješniji zakon, doduše najrestriktivniji zakon, ali očito i najbolje liječnike i biologe koji sve to prevaziđu i ostvaruju jedinstvene i gotovo nemoguće rezultate u usporedbi sa svijetom!

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A tek najbolji spermij!
    Posljednje uređivanje od Jelena : 11.08.2010. at 09:08

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    kako li naše klinike uspiju unatoč svjetskim saznanjima i istraživanjima o tome da se ipak ne može dosadašnjim metodama odabrati najbolje j.s. doći od ukupno 2 ili 3 j.s. koje smiju oploditi i oplođuju do 2 blastociste a ostatak (naravno neoplođenih j.s.) nije dovoljno kvalitetan za zamrzavanje, meni ostaje i dalje enigma?
    O da... Od 3 odabrane dobiju 2 savršene blastice, a ostalih par komada nije niti za zamrznuti koliko su morfološki loše... Mora da su se i stanice Hrvatica prilagodile novom zakonu!

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kadauna prvotno napisa
    Samo bih citirala prof.Vlaisavljevića na konzultacijama u Mb:"Pa zar vi mislite da bi postotak uspješnosti bio stvrano takav kakav je prezentiran da oni oplođuju samo 3 jajne stanice?"

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

MD je razvio teoriju (zavjere, naravno!) da je to sve zbog love: kako nam je ministar ginekolog, napisao je zakon koji pogoduje njegovom lobiju, njegovim kompanjonima... Zadnjih dana sam non stop nakompu, na razmim MPO stranicama i odlučila sam napraviti pauzu: popodne sam uzela psa, ostavila doma oba mobitela, novčanik, torbicu, dokumente... sve... i otišla u Maksimir u šetnju, u jednoj ruci pas, u drugoj ključ od kuće.. malo samoće da se mi se malo sve što sam čitala i doživjela posloži... i zapravo mi se čini da nije ta njegova teorija bez veze. Evo zašto:

Mi smo pošli tjedan po prvi put posjetili jednu našu polikliniku s namjerom da samo napravimo konzultacije. Evo kako je bilo:
    Dobar dan, evo mi došli jer smo shvatili da ne možemo sami napraviti bebaća.
    Super, što znate o MPO?
    Ništa, da postoji inseminacija i IVF.
    Ok, ipak nešto znate. Koliko imate godina? Ima li nekih bolesti u obitelji? Imate li što od nalaza...
    Ja dam nalaze, a u autu sam skužila da nisam ponijela najnovije nalaze pape, briseva i sl. iz Moderne dijagnostike gdje rade nalaze iz DNK, pa su kao turbo pouzdani. Kažemo kakvi su ti nalazi. Sve ok, može i bez nalaza, moja riječ je dovoljna.
    Informiraju nas da inseminacija kod nas ne bi prošla zbog godina, da smo kandidati za IVF, da trebamo donijeti potvrdu o izvanbračnoj zajednici, napraviti nalaz hepatitsia b i c te hiv-a, proći pravno i psihološko savjetovanje, što može kod njih... ne hvala (imam frendicu kliničkog psihologa i drugu odvjetnicu, pa ćemo preko njih) Ok, sve može.
    I pogledaju me, umjesto tri mioma vide dva, miomatozne čvorove ne spominju, jajnik "u banani" isto ne spominju... malo mi bilo čudno. No, kako je taman bio 6 dan ciklusa, rekli su da mogu odmah u postupak, prvo u nestimuliranu "jer me ne mogu odmah s ulice" na stimuliranu.
    Dobro, rekoh, nemajući pojama o ničemu (od tad do danas sam puno toga naučila i još učim, ne skidam se s kompa). Nakon par dana došla ponovno na UZV. Sve ok, dobila sam uputu da si kupim štopericu i da si ju piknem u subotu navečer (bez puno objašnjenja kako, postoje upute u kutiji, a ako ne se ne usudim, neka odem u tu i tu bolnicu na odjel tog i tog doktora, pa će mi oni dati štopericu, Već vidim sebe kako u 9 navečer tumaram bolničkim hodnicima i molim nekog da mi da injekciju! Užas!) i da u ponedjeljak dodjem na punkciju. Malo sam bila iznenađena brzinom, a posebno time što ništa od navedenih papira nismo prikupili, ali rekoh, valjda ipak nisu tako strogi...
    Naravno da su mi krila narasla, već sam se osjećala ko trudnica (iako, nemam pojma kako je to!) iako je razum govorio da je nemoguće da uspije iz prve na prirodnom ciklusu. Uglavnom, frendica doktorica mi dala injekciju u subotu navečer, dođemo mi u ponedjeljak na punkciju... a zapravo se jednim dijelom sebe nadam da ne bude ništa od toga, jer mi sve ide prebrzo i ne mogu ja samo tako na punkciju, nisam se psihički pripremila i znam da ne znam ništa o tome i da me mogu preveslati kako hoće...
    Pitaju me: i sto mislite hoce li biti zrele js?
    Neće, rekoh.
    Zašto tako mislite?
    Koristim LH trakice i jutros je pokazana srednja vrijednost, pa računam da je ovulacija prošla, da sam prekasno primila štopericu.... Ali, ne znam ja ništa o tome, pa bolje da vi pogledate na UZV, ja mogu samo nagađati.
    I naravno, vidi ona curpus luteum. Ali tvrdi da je ovulacija bila baš danas. A znam da nije, nego pred 3 dana.
    Ja sjedam, sa olakšanjem, sad znam da se tu više neću vratiti... onaj nejasni feeling mi je sad bio skroz jasan... ovo nije mjesto za mene!
    I tako, piše dalje nalaz, odjednom digne pogled, oslovi me imenom i kaže: hoćete inseminaciju?
    Ali... rekli ste da inesminacija ne dolazi u obzir kod nas?
    Da, znam što je rečeno... ali pitam, neke žene žele pod svaju cijenu nešto probati!
    Ne hvala, rekoh, racionalna sam i znam da to nema smisla.
    Onda, idemo sljedeći mjesec na još jedan u prirodnom ciklusu? Moramo se malo bolje upoznati, ja vas, vi mene...?
    Naravno, rekoh!

Dolazim na pult, MD plaća UZV, sestra me sažaljivo gleda (a ja zapravo sretna i to se na meni vidi) i kaže mi s lažno sućutnim pogledom: "Više sreće drugi put!"

I iako bi nam bilo jako praktično upustiti se u priču s njima, na 10 min su nam od kuće... ali odosmo mi u Sloveniju.

Sori, ispalo je duže nego sam mislila... ali imam potrebu podijeliti to s vama. Zbilja je najvažnije dobro se informirati o svakom koraku, inače... kradu vrijeme i novac... i trpaju te hormanima bespotrebno. A o emotivnoj šteti da ne govorim..
    Sori i jer baš i ne spada u ovu temu... ali mi se učinila najbližom..

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mojca, a ovo je tvoje iskustvo pretpostavljam iz privatne klinike? Koje? Čudno mi je da su ti forsali postupak bez svih papira... Fakat strange...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ksena, poslati ću ti pp.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Je l se ono svake godine ili svakih 6 mjeseci radi statistika uspješnosti? Kada ono trebamo tražiti podatke iz minstarstva?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ma rekli su polugodišnje, pa kako su tek u svibnju iznijeli podatke vjerujem da do kraja godine ništa - kao što je i Milinović najavio... nažalost (

Marchie37 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    samo se pitam hoće li kad prođe era ova, kad dođu novi ljudi ikada Milinović odgovoriti na pitanje ZAŠTO je izgurao ovakav besmislen i ridikulan zakon zbog kojeg nas u Europi smatraju katoličkim fundamentalistima u MPO krugovima?

A tko će onda vratiti vrijeme, tko će vratiti vrijeme svim ženama koje je nažalost zahvatio ovakav zakon...........?
    Ministar neće reći ništa jer ga nije briga... A što će reći mpo-liječnici kad zakon dođe svom kraju, a doći će... nažalost vjerojatno tek s nekakvom promjenom vlasti. Čime će objasniti što su ko glineni golubovi popadali pred ministrovim naletom nebuloza. Baš me zanimaju novi statistički uradci naših liječnika i ministra... koje li će to metode izračuna biti?!

ZAUZETA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mojca, žalosno i vjerujem, istinito. Profit rules.
    Dali itko zna do kuda je stigla ustavna tužba/žalba, šta već?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •