-
super keksici za malce ;)
...i za slatke mame!
BANANA-KEKSI
1 (pre)zrela banana
200gr polubijelog brasna
50gr maslaca ili prirodnog margarina
3-5 velikih zlica meda ili agavinog sirupa
zgnjeciti bananu i dodati ostale sastojke; vlaznim rukama oblikovati loptice i stavljati na lim s papirom za pecenje;loptice malo stisnuti vilicom i peci na 180° 15-20 minuta.
budu jako fini i mekani! (pre)intenzivni miris banane pri pecenju se vise ne osjeti kada su keksi gotovi.
MEDENJACI BEZ JAJA
400gr meda
100 gr (!) vode
ugrijati da se med i voda dobro spoje
60gr maslaca ili prirodnog margarina
300gr razenog brasna
300gr polubijelog brasna
6 gr praska za pecivo (Weinstein)
16gr sode bikarbone
malo vanilije, cimeta ili drugih vama omiljenih zacina
zamijesiti tijesto i ostaviti preko noci u hladnjaku; sutradan malo obraditi toplim rukama, da se tijesto smeksa; zatim razvaljati i izrezati razne oblike
peci na 165° oko 10 minuta
MLJACCC!
-
Ivana, puno ti hvala, mislim da ću već danas sa svojom curkom isprobati ove keksiće od banane.
-
Gotovi u tren oka, okus je fin i blag, jedino su mi nakon 20 minuta u sredini ostali sirovi; vratila sam ih u pećnicu i peći ću ih još desetak minuta.
-
Ovo mi je baš trebalo: u subotu slavimo roćkas pa ću uz muffine klincima onda ponudit i keksiće..
nadam se da će mi uspjet jer nemam baš vremena za isprobavanje..
Jedva čekam da probam!!!
-
I ja se guštiram sutra sa djecom isprobati, baš me zanima!
-
Ivana, koliko keksa s bananom ispadne od smjese? Teško mi je procijeniti. Za jedan veliki pleh ili za dva? Ako je za jedan, ja bih to poduplala.
-
Meni je od gornje smjese ispalo 13 keksića, za jedan pleh (onaj koji pripada štednjaku).
Duže sam ih pekla i postali su pretvrdi, pa imam pitanje: da li ih je dovoljno peći samo dvadesetak minuta? Nakon toliko vremena u sredini ostanu kao nedopečeni, pa se nisam usudila takve dati djeci - ili je to zbog banane? Tako su bili mekani i ukusni, a ja sam ih "skurila" i postali su pretvrdi...
-
Nisam ih radila još, ali inače je tako kod keksića, kad ih vadiš van, neka budu lagano mekani, dok se hlade, stvrdnu se. Ako ih tvrde izvadiš van, onda su prepečeni. 13 je malo, onda ću ja to poduplat.
-
hej curke!
ako nisi radila prevelike loptice onda su nakon 20 minuta sigurno gotovi! zaboravila sam napomenuti da se moze staviti i jedna mala zlicica praska za pecivo. u original receptu ne pise, ali ja znam staviti. razlika nije prevelika, budu samo malcice vise "pahuljaste"! n.grace, mozda si zato mislila da nisu peceni? inace su stvarno jako mekani i fini - malo ocvrsnu kada se ohlade.
i da, ova mjerica je za 1 pleh - taman za probu. i ja sam davno presla na duplu mjeru! 
a medenjaka ispadne puno! tako da tu slobodno uzmite pola mjere za probu.
-
Ma da, bili su skroz svijetli, a kad sam zagrizla, unutra su izgledali "mljackasto", pa sam mislila da su sirovi. Ništa, peći ću ih kako si napisala, jako su ukusni. I mislim da prašak ni ne treba stavljati (odmah sam uočila da ga nema u receptu). Hvala još jednom!
-
mozes ih i malo vise stisnuti s vilicom da budu tanji, tada su iznutra sigurno peceni!
sve zavisi i od pecnice (ne grije svaka isto), velicine banane (nikad nisam koristila bas prevelike, nego srednje velicine), velicine samih kolacica...sve u svemu ne mozes puno pogrijesiti, jer u njima nema nista, sta se ne bi trebalo jesti u sirovom stanju.
-
Nisu mi uspjeli keksići
nekako su mi gumeni..
Sve sam napravila kako treba, osim što sam stavila bijelo oštro brašno, jel moguće da zbog toga??
Totalno sam razočarana, inače mi prvi put kad nešto radim ispadne super, drugi put obično nešto zeznem..
-
ajoj, bas mi je zao. nisam nikad probala s ostrim brasnom! znala sam koristit integralno, ali vecinom polubijelo.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma