Ja sam isto do cca 11-12 tj. uzimala 3x2 onda još jedno tjedan dana 3x1 i prestala!Tako mi je i dr. reko!
Ja sam isto do cca 11-12 tj. uzimala 3x2 onda još jedno tjedan dana 3x1 i prestala!Tako mi je i dr. reko!
Ja sam do 16 tt bila na 3x2, pa onda do 20 tt na Duphastoneu.
Par stranica unazad bilo je govora o tome i neka objašnejnja su bila... mislim na ovoj temi.. nisam ziher. Ak ti se da tražiti.![]()
Ja sam usla u 20. tjedan i dalje moram uzimati 3x2 utrice. Jos cu ih uzimati sigurno 2 tjedna kada idem opet u bolnicu na pretrage. Mislim da je bolje da ih uzimas sve dok se ne konzultiras s dr-om, ne mogu stetiti.
Za 3 dana idemo na anomaly scan, nadam se da ce rezultati pretrage biti dobri i da cemo saznati stize li nam decko ili cura![]()
Posljednje uređivanje od bugaboo : 07.08.2011. at 17:12
buga, a zašto moraš uzimati tako dugo, jel ti tko objasnio? najčešće se uzimaju u prvom tromjesečju, čitala sam da ih kasnije nema potrebe uzimati jer se progesteron ionako stvara prirodno. Ja sam ih uzimala prvi put do 14tt, a sad ću pitati doktora.
Andream ja sam ih koristila malo dulje - negdje do 16 tt - kao radi blizančeka. U biti mi je doc negdje u 14 tt rekao da polako prekidam - smanjim dozu i dok potrošim kraj - tak sam i napravila.
Andream, meni je dr. L produžila prvo utriće do 16 tt, pa onda Duphastone. U 20 tt je dr. R. bio na zamjeni, pa je rekao da studija koja tvrdi da uzimanje progesterona umanjuje rizik od prijevremenog poroda (ili tak nešto)nije dokazana. Pa sam se skinula i s toga u 20 tt.
Mislim da to ovisi o pristupu lječnika... da nema baš nekog jednoglasnog mišljenja.
definitivno ovisi o liječniku. a u uputsvima piše da je uzimanje nakon trećeg tromjesečja štetno za jetru i da se smije uzimati samo u prvom tromjesečju.
ispravka-nakon prvog tromjesečja štetno je za jetru (eh opet trudnička smotanost). od sada ću par puta provjeravati što sam napisala prije nego što enteriram.
Ja sam progesteronu bila samo 14 dana nakon transfera, danski ljecnici kazu da za dalje nema potrebe, jer kad se plod primi tijelo pocme samo stvarati progesteron i nema potrebe za daljim dodatnim uzimanjem sa strane, da je to samo opterecenje za organizam....po starom protokolu, prije novih saznanja na tom podrucju i u Danskoj se progesteron uzimao cijelo prvo tromjesecje.... Nije da nesto zelim nekome sugerirati, cisto dijelim iskustvo i informiram kako je u drugim zemljama![]()
Baš - Mojca - ne znaš kako ćeš pogriješiti.
Recimo u knjizi dr. Christiane Northrup kaže da uzimanje progesterona tijekom 1. tromjesečja spriječava prerani porod. Ali - da se to ne odnosi na višeplodnu trudnoću.
Moja ginica je meni ukinula utriće točno na 12+0 i bila sam sva u strahu kad sam prestala... srećom je sve bilo ok i sad tek vidim kako je lijep život bez njih![]()
Ma i ja zapravo jedva čekam da se "skinem" s njih. Ujutro i navečer još ajde budu tamo gdje im je mjesto, al popodne nastojim kad god mogu biti doma jer ih baš ne volim piti. Inače nakon transfera su se sestre zezale da mi stavljaju "bisere"![]()
baš je lijepo biti na ovoj temi
jeste li nastavile sa Andolom 100 nakon pozit.bete,meni rekao Poljak da nastavim pit svaki dan do prvog uzv, a to je već kraj 6.tjedna
Ja Andol 100 pijem stalno (mislim, od početka postupka, do kraja trudnoće), zbog faktora trombofilije.
Provjeri zašto ti ga je dao...
i ja andol 100 pijem jos uvijek, nije mi doktor objasnjavao zasto, jednostavno mi je rekao da nastavim terapiju, a to i radim. ne moze bas skoditi, bar ja mislim, ali uvijek ga poslusam sto mi kaze. valjda on zna zasto!
Da li je ijedna od vas tražila od poslodavca da poveća plaću radi prosjeka?
Meni je smanjena ima skoro god dana,i još nam trećinu plaće da u obliku bona u dućanu,tako da mi je minimalac na računu.
Klara nisam tražila povećanje, nebih ga ni dobila najvjerojatnije. Ali kod prosjeka plaće za rodiljnu naknadu se gleda ukupno obračunata plaća, a ne iznos isplaćen na račun. Tako da i vrijednost bonova će tebi ući u prosjek. Pogledaj si prosjek bruto plaća na zadnjih 6 isplatnih lista - taj bruto prosjek će ti HZZO uzet u obzir. Lijepo te je čitati ovdje![]()
Makice tebi ću samo jednu pusu poslat- onako ispod pulta![]()
Klara potpisujem Sumskovoce vezamo za prosijek plaće, a i da ti ju sad poveća morala biš još radit da ti to ima kakav utjecaj jer uzima se prosijek od 6. mjeseci unazad, a i znam za slučajeve di je ovima u HZZO-u bilo sumljivo to povećanje plaće pa su čačkali po tome a žene u međuvremenu dobivale minimalac!
Ma lako za naknadu bitnije je da ti sad čuvaš svoju mrvicu!!
Ma tako je, neću ništa ni pitat,kolegica iz računovodstva mi rekla da ulazi bon,to nisam znala,baš me razveselila. A platne liste ne dobivamo odavno tako da to sama nisam mogla vidit.![]()
Mene od gubitka 1 duplica vode u Petrovoj i stalno mi produzuju utrice, ne znam tocno zasto, mozda da se taj plod lakse razgradiNadam se da ce mi ih sad za 2 tjedna ukinuti.
Cula sam da ih kod dosta rizicnih trudnoca cesto produzuju i nakon 12. tt jer osim sto u ranoj trudnoci pomaze hraniti plod, prije nego posteljica preuzme tu ulogu, utrogestan djeluje relaksirajuce na maternicu tj. sprecava kontrakcije pa je i to jedan od razloga zasto ga doktori daju.
Bok svima, redovito vas citam makar se bas i nisam jos javljala na ovom podforumu, prerano mi je jos nekako...tek 10 tt. ali evo dok ovako raspravljate o tim naknadama nesto mi je palo na pamet. Nedavno sam čula od jedne bivše trudnice da je za bolovanje komplikacije u trudnoći dobivala ono maksimalno 4250 kn, a da uz to žena ima pravo, ako je na bolovanju provela više od 90 dana, dobiti još 3000 kn jednokratno na kraju bolovanja. Zaposlena je kod države, pa ne znam odnosi li se to samo na državne službenike ili na sve. je li tko čuo za to?
Kaja dobro nam došla!!
Na tu naknadu imaš pravo ako vam to postoji u kolektivnom ugovoru ili u nekom drugom aktu!al pitaj ništa te ne košta!
Hvala na dobrodošlici! Ma pitala sam vec, ali tajnica nam je nova pa jos uči. Ja još radim, rekla mi dr. u Ri i ova moja nek radim dok se osjećam ok, ali drago mi je čuti da postoje firme koje to daju. Ispiat cu to malo vise narednih tjedana
Cure, nisam nigdje vidjela ništa za Ksenu, jesam li negdje uspjela zaobići lijepu vijest? Zadnje što znam je da je otišla u bolnicu na carski.
ValaMala, kako si ti nakon svih peripetija? Sve ok?
![]()
Mirujem, mirujem i opet mirujem.Luda sam već od silnog ležanja, ali sve za bebolina. Radili smo kombinirani, nuhalni, cijelu priču i sve je super, a sada čekamo sljedeći uzv i jako mi je teško to dočekati (sljedeći tjedan). Do sada zbog svih tih komplikacija sam imala relativno često uzv, a ovo je najveća pauza, pa mi je teško ne luditi od straha je li sve ok ponekad.
Inače sada smo 13+3 i još sam na utrićima 3x2. Uz to i prenatal+folacin i onaj bioelektra Mg. Muku mučim sa zatvorom i totalnom nesanicom (zaspem oko 5 ujutro bez obzira kad legnem), ali sve su to slatke muke, nakon svega spremna sam na bilo što samo da sve bude ok s našim čudašcem. E da, smiješno je, sada kada svima prestaju mučnine i počinje mirniji period trudnoće, 2. tromjesečje, meni su počele jutarnje mučnine s povraćanjem. Do sada ništa, a prije tjedan dana odjednom. I uvijek ujutro prije nego išta uspijem pojesti.
I tako smo vam mi sada. Trbuh je već velik, uskočila sam u trudničku odjeću i veseli me pogled na bušu koja raste. To i te mučnine mi je kao neka utjeha da je sve ok. Inače, teško mi se pridružiti ovom podforumu, jel prerano, joj nemam pojma. Grlim vas sve i vaše trbuščiće!
E da, još jedno pitanje vezano za cerviks, koliko se tolerira da je "otvoren" u ovoj fazi trudnoće. Što ako je otvoren kao vrh prsta, jel to normalno ili bi trebao biti skroz "začepljen"? Inače kako sam bila po bolnicama i na tih par uzv uvijek u bolnici, nisam još počela voditi trudnoću kod ginača, to ću sada dogovoriti na sljedećem uzv u bolnici, gdje i kako ću voditi trudnoću, tako da mi još nitko nije gledao cerviks, a kada si stavljam utriće, osjetim kao da je vrh malo otvoren...
ValaMala, drago mi je da je sve ok.![]()
Bilo bi ljepše, opuštenije i lakše da ne moraš mirovati... ali što je tu je, možda ti to ukinu u nekom trenutku. Držim fige da mučnine prestanu i da počneš osjećati bebine pokrete, nakon tog trenutka je sve lakše.![]()
Pusa i tebi i malom čudesnom biću u tvojoj buši. Samo nek raste...![]()
ValaMala ja ti isto muku mučim s cerviksom nakon prošlog prijevremenog poroda u 24.tj.
Meni ga ginić svaki put mjeri uzv-om i sad mi je na 38mm od početka trudnoće inače neka najdoljnja granica je 20mm (neki će reć i 25mm) bitno je i kojeg ti je oblika ušće to on vaginalno provjerava!
Zbog cerviksa sam i na mirovanju tako da su mi krevet i kauč najbolji prijatelji
Samo ti miruj, imat ćemo poslije vremena za šetnju samo da sve prođe ok!
Ma joj znaš prepalo me kad sam stavljala utriće i skužila da je otvor cerviksa tako da može stati vrh prsta, a pošto nemam pojma o tome ne znam jel to ok ili katastrofa. Jedva čekam taj pregled.
Ma nemoj se brinut već bi ti oni rekli da nije dobro, na slijedećem pregledu pitaj dr.-a sve vezano uz cerviks i nek ti ga izmjeri!
i nemoj ništa teško dizat niti radit, ja i sjedenje izbjegavam jer i to radi pritisak dole, rađe legnem!
Znam da se Klara ovdje druži s vama pa samo da vam javim da je jutros rodila curicu!Sve je prošlo ok.
Klara cestitam na princezici
Moram se pohvaliti da smo danas kupili prvu stvarcicu za bebu, mobil za kindac koji projektira likove na plafon i ima daljinski![]()
Čestitam Klari i ovdje![]()
Curke s najdražeg podforuma...šaljem Vam veeeeliki pozzzz s Jadrana....samo da vam se javim da smo sada 12+1 i prošli tjedan smo radili probir i dobili rezulatat 1:10000 .... NN je 1.2....naš dr. je jako zadovoljan...bebač nam maše rukicama i nogicama...češka se po glavi....čitala sam o skidnju s utrića...mi smo krenuli prošli tjedan...a skidamo se kombinacijom...2+1+2, a nakon 7 dana 2+0+2...itd svaki tjedan jedna manje...dako da smo do sredine rujna čisti...
Čestitke KLARI i princezi dobrodošlica![]()
Vala prelijep ti je avatarSamo miruj i slusaj dr i bice sve ok. Klari cestitke na princezi
![]()
KLARI ČESTITKE I DOBRODOŠLICA JOŠ JEDNOJ PRINCEZICI
Znam da je vani sparina i jedva se diše, ali da li vi otičete?????
Ja se uplašim kad vidim svoja stopala i članke, ko da su od slonice, a prsti na rukama su se pretvorili u ćevape, ujutro još nekako ali do naveče sva oteknem...
17.08. imam pregled pa me baš zanima što će mi gin. reći
i još nešto, od jutros bilježim 80kg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! što će reći 15kg u +, nadam se da je bar koja kilica od vode![]()
Klara čestitam na princezi!!!
Vojvođanka vjerujem da je koja kilica od vode... Za oticanje nema neke pomoći, možeš samo puno vode pit, ne stajat previše, nogice na povišeno. Ali nema panike ako ti tlak nije povišen i ako ti je nalaz mokraće u redu (to ćeš saznati za koji dan). Meni su jučer prvi put prsti na rukama malo otekli, ali nekako se nadam da je to bilo od kombinacije one sparine i mog pješačenja u podne.
Vojvođanka nisi jedina koja otiče - ja sam puna vode - bedra i listovi su otečeni, kad prstom stisneš ostane trag, pa se vrati na mjesto tek nakon nekog vremena. Članci i prsti, stopala - to mi je još ok, za sada. Pomaže mi gel za vene i kapilare od Nikala, osjećam se bolje od njega jer hladi ugodno.
Počela me već trudnička insomnia - noću zaspem oko 2-3 ujutro, pa se budim u 6, pa opet u 8, pa spavam popodne od 3 do 4. A prije sam spavala kao puh... I teško mi se namjestiti, jastuka imam oko sebe cijelu četu. Jedva čekam da mi stigne jastuk za dojenje - možda ću se s njim namjestiti nekako....
Evo mene od dr. imamo decka i curu ( za decka je 100 % sigurna ) najvjerovatnije![]()
Sa bebama sve 5, super napreduju, ja zatvorena, malo me ubrzan puls zeza ali nista zabrinjavajuce
Noge mi nateknu samo kad duze stojim a kila za 22 tjedna + 6,5![]()
ValaMala, predivan avatar.![]()
Iva Mia, bravo za probir!![]()
Tomislava, :herat: za lijepu kombinaciju.
Ja se budim otečena, odnosno prsti na rukama mi jutro budu otečeni i često ukočeni. Ima još netko takve "probleme"?
Noge mi otiču kad je vruće... evo danas je baš ok dan, od 9 do 16 sad sam čistila i pritom većinu vremena provela na nogama, noge nisu nimalo otekle, a jučer, po onoj vrućini je bila koma... nisam mogla Crocsice obuti, koje nosim za po doma, a nisam mrdnula cijeli dan.
Moram priznati da za po vani nosim MBT sandale (a danas sam ih nosila i u kući dok sam čistila) i da se jedino u njima ne umaram... spašavaju me! U petak sam cijeli dan šetala po Ljubljani... i super, jesam bila umorna na kraju dana, ali to bi bila i bez trudnoće.![]()
Pijem dosta vode, a kad otičem i čaj od koprive... ali nisam vijdela neku razliku...
Cure!
prvo da te potpišem u čestitkama
i ja ti naotičem... i pijem čaj od koprive i vode... i većinom nema pomoći... samo se to meni događa navečer i još + trnci kroz noge... pa uzmem magnezij i onda se otuširam i odem spavati i do ujutro bude ok....ali više hodanja, čišćenja, i ako je vani sparina... navečer su noge neotečene...
čitala sam u onoj knjizi što očekivati u trudnoći da je to naoticanje normalno kod žena koje zadržavaju više vode... jer višak vode izaziva pritisak na živce pa zato trnci, naotečenost i tako..