Ja jos uvijek radim jes da radim za sebe pa ne idem rano tek oko 10 sati. Vozim nekad sa pojasom nekad bez, svaki dan napravim oko 50km jer su ovdi razdaljine jako velike tako to mi nije problem ali izbjegavam voznju po auto putu gdje su brzine puno vece ovdi vecina vozi preko 140km jer se bojim naglih kocenja i slicnog.
Ovdi ne postoji bolovanje trudnicko imao ko komplikacije ili ne moras radit a samo 2 mjeseca se dobije posle porodaja.
Ali je dobra strana sta imam sluskinju tako da doma nis nemoram raditjedino skuhat mada ona ponekad i skuha vec sam ju naucila par jela.
Draga Mare zeljno ozekujem tvoj dolazak na ovu temu![]()
Citam vase komentare u vezi ne koristenja sigurnosnog pojasa u autu i moram reci da sam ostala bas iznenadjena da vas ima toliko koje ga izbjegavate. Nisam sigurna da li ga izbjegavate zato sto vam smeta ili zato sto se bojite za sigurnost bebe?
U svakom slucaju moje misljenje, formirano valjda na nekim clancima koje sam ikada prije trudnoce registrirala citajuc razne stvari, je da je koristenje pojasa u trudnoci puno sigurnije i za bebu i za mamu, nego ne koristenje. Ja ga uvijek koristim i ne mogu ni zamisliti voznju u autu bez pojasa. Niti na zadnjem sjedalu. Niti u trudnoci.
I kako o ovoj temi nisam jos razmisljala u trudnoci, zbog vasih postova sam na brzinu isla googlati da vidim sta ima na internetu o tome i evo prvo sta sam nasla:
sigurnosni pojas u trudnoci, clanak na stranicama poliklinike harni. Na temelju toga ostajem i dalje pri svom misljenju da se treba vezati i u trudnoci.
Posljednje uređivanje od Aurora* : 25.08.2011. at 18:47
Evo još jedan Rodin članak o pojasu u trudnoći http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=348
Aurora*, ne kaže nitko da se ne treba vezati. Samo s vremenom postane irirantan, pa svi računamo na sreću i na različite načine ga izbjegavamo.
Ja se inače uvijek vežem, čak u busu posegnem za pojasom... kad ono nema.Ali sad me fakat iritira.
Pretorija, kako zub?
Što se tiče vezanja u autu, radili su istraživanje o tome. Najviše što mama može napraviti za svoje nerođeno dijete u autu je zaštititi sebe, tj. vezati se i to na ispravan način (donji dio pojasa skroz na bokove, već je netko pisao). Naime smrt nerođene djece u automobilskim nesrećama u ogromnom postotku rezultira kao posljedica smrti ili teške tjelesne ozljede majke, a ne kao posljedica zatezanja pojasa, jer je beba sigurna i zaštićena u plodnoj vodi. Ako je mama mrtva ili smrtno ozljeđena badave plodna voda... Dakle, pojas glavu čuva, kako mami, tako i bebi. Ja nikada ne vozim niti se vozim bez pojasa, osjećala bih kao da ugrožavam bebu time
ma ja sam se vezala sve do zadnjeg mj..onda mi je postalo jakoo tesko i sjedit u autu a kamoli da se jos vezem....osjetila sam svaku rupicu na cesti a na nasim cestama ih hvala bogu ima koliko hoces..pa pritisak na mjehur..stvarno nije lako..vidjet cete kad a dođete pred kraj trudnoce..a da sam mogla i da mi nije smetalo vjerovatno bi se i taj zadnji mj vezala ali eto stvarno nisam mogla..ali i to je bilo svega par puta jer su bile tolike vrucine da nisam ni izlazila iz kuce..
Ja sam se vezala prije do samog poroda. Došla u bolnicu na pregled s kojeg me pred kraj više nisu puštali doma pa mi je bio najveći problem tko će auto odvest do domasve je to relativno.
I ja se vežem obavezno.. smješno mi je da kad ja vozim onda mi pojas ne smeta al kad sam suvozač onda mi taj donji dio smeta pa ga držim rukom odmaknutog od trbuha..
dobro jutro svima!
tek je 6 ujutro, a vec je pakleno vruce, bar ovdje u slavoniji!
naravno, kao pred svaki uzv, nervozna sam kao pas, ne znam jeste vi takve, ali budna sam od ne znam kada, ahhhh. sada lagano kavica dok jos vani bar malo mogu disati.
svima vam zelim da sto lakse prezivite jos jedan vruci dan!
ne mogu docekati vidjeti moje bebice!!!!!!!!!!!!!!!
Ufff ja budem nervozna već dan prije, a od uzbuđenja i nervoze ni ne spavam!!
Makice uživaj danas i mahni bebicama!
cure ,nevezano za ove teme koje su sada aktivne,zanima me da li se i koliko često ako da javljate doktoru ili u kliniku gdje ste imali uspješan postupak.nekako mi je bedasto jer sam sa njima kontaktirala jako puno prije pripreme i kroz samu pripremu,i sad kad smo uspjeli skoro ništa,ima li uopće potrebe im se javljati,javiti im nekakav tijek te trudnoće kojoj su i oni puno pridonijeli,ili ne?
Kod nas u Ri nam kažu da im javimo kad rodimo oni to redovito evidentiraju al vole oni i kad im se samo dođemo javit i pozdravit ih!
durda ja sam bila u kontaktu sa PFC negdje do 12 tjedna jer sam imala poneko pitanje,posle toga im se nisam javljala,ali hocu uskoro kad navrsim 7 mjeseci cu im se javit i naravno posle porodaja.Zasluzuju da znaju za svoje uspjehea pogotovo od nas koje smo bile na donaciji
![]()
Makicesad si vjerojatno već na pregledu, nemoj se brinuti, sve će bit u najboljem redu. Očekujem detaljno izvješće kad se vratiš
đurđa i meni je bilo čudno više se ne javiti na moj odjel humane, ali me prošlo s vremenom. Mislila sam im se javiti kad rodim, planiram i slikicu dječice poslat doktoru i sestrama na odjel
Trudnoću vodim kod doktorice koja je moj mpo doktor tako da sam tamo svako malo. Mislim da je svakako lijepo javit se povremeno na kliniku i da je njima to drago.
Mi smo u povremenom kontaktu s dr. Rešom, a isto kao i puno vas namjeravamo poslati dr. slikicu bebe, kao i posjetiti ga jednom s njom. Osim toga smo u kontaktu s dr. Kniewaldom koji nam je bio ogromna pomoć i podrška kroz sve postupke kao i onaj grozan period na početku trudnoće.
Ja sam jutros bila vani s pesekicama rano i bilo je predivno. Rosa, fino svježe, baš smo uživale... a i prekrasan je osjećaj ne biti vezana za krevet više. Ne želim pretjerati, ipak ležim već 4 mjeseca, pa ubacim koju šetnjicu svaki dan i bildam kondiciju, hehe.
Inače se osjećam sjajno, počela sam spavati, zamislite, pa se pitam što se promijenilo. Čini mi se da je jedina novost to što sad pijem utrogestane, onu smanjenu dozu, umjesto da ih stavljam vaginalno, što mislite, vjerojatno je to? Baby watcher je neprocjenjiv, ne koristim ga svako malo, nego recimo svaka 2, 3 dana, ali je neopisivo što mogu kad poželim čuti svoju bebolinu, a i "vidjeti" gdje je u trbuhu i što "radi". Čitala sam da bebe kada pajke ili miruju instinktivno se smjeste lijevo, najbliže maminom srcu i to je fakat tako, ponekad malecku nađem baš tamo. A kad landra naokolo, haha, onda ju ne mogu naći odmah, nego malo potraje, pa je skužim malo tamo, malo vamo, preslatko! Sada dok je još ne osjetim, puno mi to znači i da se smirim i da se povežemo. Ali brate mili ne mogu dočekati da osjetim te ribice i leptiriće, stvarno to jedva čekam! Na svakom uzv vidimo da je aktivna strašno, vrti se, prekobicava, maše nogicama, rukicama... pa daj više da i ja to divljanje osjetim! Znam ja, to ona vježba da se kasnije može loptati s maminim mjehurom, rebrima i tako to...
Raspisala sam se, uh. Trudničice, što pijete? Kavica bez kofeina? Prenatalček s lijepom hladnom vodom? Mlijeko? Gemišt? Hahaha... poslužite se
I ja trudnocu vodim kod svog MPO,a i da nije tako mislim da bih mu nakon poroda poslala sliku bebe(kod mog MPO je cijeli zid prekriven sa cestitkama i slikama-da nisam to vidjela vjerovatno bih prvi put pobjegla glavom bez obzira jer covjek apsolutno nista ne prica)
durđa da im navratiš i kažeš da si ih došla vidit i pozdravit,sigurno bi im bilo jako drago.
Ja nastavljam vodit trudnoću u klinici di je uspio MPO ali ću najesen (sa trbuščićem hehe) navratit i na firule i pozdravit sestru Zdenku i doktore ako ih sretnem,njoj će bit drago da sam se došla javit iako nije uspilo kod njih,ipak sam imala tamo 5 postupaka,bit će joj drago da sam trudna,sigurna sam.
KLARA, evo ovdje link: http://baby-watcher.hr/
Preporučam svima, nama je i veselje i utjeha i smirenje...
da,da pročitala sam već,išla odmah guglat
sigurna sam da je veliko smirenje
meni bi moje prije rekle da sam luda da to kupim,nerazumiju one koji strah osjećam pošto nam je godinama trebalo da zatrudnim i to sa MPO, i svjesna sam da ako sada ne uspije trudnoća do kraja prođe još koja god....
Dobro jutro drage moje trudnice, upravo oči otvorih nakon druge ture spavanja.
Uz Valine napitke nudim crni kruhić i frišku domaću marmeladu od šljiva sa Žumberka.![]()
Sinoć skuhana, u dvorištu, na starom šapretu. Nismo htjeli riskirati razviti toliku temperaturu u kući, pa smo izabrali noćnu varijantu u "prirodi".Obzirom da danima ne izlazim i kuće, baš mi je bila zabavna ta noćna kulinarska avantura. Naravno, prsti su mi nakon te avanture natekli, puni trnaca i krepana sam ko pas... ali nema veze...
baš je gušt imat svoju marmeladu.
Ja sam sa svojim MPO doktorom bila u kontaktu do cca. 12 tjedna, a nakon toga sam mu u dva navrata poslala pozdrave preko frendica koje su išle tamo na pregled/konzultacije. Definitivno ćemo ga obavijestiti kad malena dođe...! Ipak je ona splitsko dite, što mene čini dodatno sretnom jer sam u Splitu odrasla (iako nisam tamo rođena, niti imam dalmatinske korjene).
Meni su u Ri ponudili da vodim trudnoću kod njih ili kod svoje gin iz primarne s tim da 20. i 30. tt dođem kod njih na kontrolu. Ja sam odabrala drugu opciju jer mi se ne da svakih 15 dana ici u Ri po ovakvim vrućinama. Jedino ne znam za porod Pula i li u Ri.
Kaja, mislim da tu nema dileme... ja u pulsku bolnicu ne bi išla ni flaster da mi stave.A riječko rodilište je bolje od svih zagrebačkih.
bok cure
evo da najprije odgovorim đurđi u vezi javljanja klinici..ja sam se Pronatalu nakon postupka javila čim sam imala pozitivnu betu i poslije toga kad god mi je trebala neka informacija, savjet..sad mislim da nema potrebe im se javljati dok ne rodim jer pretpostavljam da su i oni u poslu, gužvi. naravno kad rodim obavezno javim i sam dr je rekao da im treba javiti jer oni to moraju evidentirati.
što se tiče pojasa u autu ja sam isto kao i vi strašljiva ali razmišljam bolje se vezati već ne vezati samo kad se vežem uvijek kao suvozač desnom rukom držim donji dio pojasa malo izvučen. naravno da je dobar ovaj be safe ali je moram priznati malo i poskup..koliko vidim oko 400 kn.
što se tiče pohranjivanja krvi iz pupkovine ja sam o tome razmišljala iz razloga što sam bila na donaciji jajne stanice pa mi se čini da kako bi bilo pametno da se sačuvaju matične stanice djeteta koje ne daj Bože mogu u budućnosti poslužiti jer ipak djete nosi dio gena donorke do koje se jednog dana zlu ne trebalo ne može doći. treba sve odvagnuti za i protiv. protiv je ovo što ste i vi pisali da se ranim rezanjem pupkovine djete gubi dragocjeni kisik, krv ali i što je taj postupak jako skup. i neznam ukoliko dođe do carskog reza da li se uopće provodi..
i još da vam kažem da sam ja u 15 tjednu točnije prije 6 dana osjetila prvi put svog bebača. kao lagani titraji, kao leptirić i kad se stavi prst na to mjesto točno vibrira. ajme neopisiv osjećaj!!! iako su mi rekli da je prerano da se osjeti pogotovo u prvoj trudnoći ( realno je od 17-20 tj ) ja sam ipak sigurna da je to, jer se i ponovilo još par puta ovih dana i drugi su potvrdili da je to to! inače na zadnjem uzv ( 13 tj ) se beba toliko vrtila da je dr jedva izmjerio pa je i sam komentirao da je živahna beba. oh šta će biti kad počne lupati..
Baby watcher i ja najtoplije preporucujem i smatram ga od neprocjenjive vrijednosti, narocito u tjednima prije nego sto se osjeti micanje bebe.
Sto se MPO doktora tice ja ni jednog nikada nisam dozivljavala emocionalno. U tom smislu ne osjecam nikakvu potrebu da se bilo kome od njih javljam sa trbuhom, sa bebom ili bebinom slikom. Ali kada bi koja klinika sistematski saklupljala informacije o uspjehu postupka, ukljucujuci i sam porod, tome bih se vrlo rado odazvala.
Inace, mene su nakon potvrdjene trudnoce na Humanoj u Rijeci odmah uputili na ginekologa i uopce mi nisu ni spominjala bilo kakvu mogucnos da kod njih dolazim na kakve kontrole, niti mi rekli da im javim kad rodim.
čitala sam nešto o glazbi koju vole bebe u stomaku, dakle bebe slušaju što mama sluša i to pomaže njihovom razvoju već od rane trudnoće
''trudnicama, za slušanje tijekom trudnoće i ranog djetinjstva doc. prim. dr. sc Milivoj Jovančević toplo preporuča CD Ane Rucner “Za male anđele”. Po vrsti glazbe i izvedbi, CD predstavlja jedinstveni izvor dobrih osjećaja i harmonije, kako za majke tako i za njihovu djecu. Pozorno odabrani glazbeni sadržaji i vrhunska izvedba te opuštajući zvuci iz prirode donose osjećaj smirenosti, dok vedre note bude znatiželju i dobro raspoloženje. Takva vrsta glazbe se pušta na tečajevima Baby fitnessa i Antikolik radionicama koje se održavaju u Zvonigradskoj bb.'' cijeli članak http://martavlainic.wordpress.com/
a cd skinite s http://avaxhome.ws/music/classical/a...e_Andjele.html
ja i moja beba već uživamo! dok ja surfam i pišem vam ovo u podlozi ide ova umirujuća glazba![]()
Ja u cijeloj trudnoći, do sad, uopće nemam potrebu slušati glazbu. Inače to je bio moj način opuštanja, doći doma, staviti umirujući CD i sjesti... ali sad mi gotovo smeta. Najviše mi odgovara tišina. A bila sam uvjerena kako ću slušati određene autore... kad ono, šipak!![]()
Isto tako sam mislila da ću slikati do iznemoglosti, kist i boje nisam ni pogledala.![]()
Kaja, ne znam za novu ekipu, znam da moja iskustva s neurologije pred 15 godina nisu sjajna. Mami su mi zeznuli slomljenu ruku, poslje su joj u Lovranu popravljali.
Rijeka ti je blizu, ima super ekipu. Ja ne bi puno razmišljala.![]()
Kaja, i ja sam tek 14tt a već se naveliko raspitujem kakvo je sad stanje u rodilištima, ko da ću sutra rodit'... A što se tiče javljanja, u prvoj trudnoći sam se često javljala docu, nosila slikice s UZV i kasnije došla s djetetom kad se rodilo. Ovaj put više ne idem, možda i jer je druga trudnoća i jer je sami postupak odrađivala veća ekipa od troje liječnika. Možda bi realnije bilo da ovaj put idem do biologa koji je napravio odličan ICSI![]()
[QUOTE=
Inace, mene su nakon potvrdjene trudnoce na Humanoj u Rijeci odmah uputili na ginekologa i uopce mi nisu ni spominjala bilo kakvu mogucnos da kod njih dolazim na kakve kontrole, niti mi rekli da im javim kad rodim.[/QUOTE]
Baš čudno meni je dr V. pito jel bi da me on prati i pito kod kojeg sam inače dr. kad sam mu rekla samo je potvrdio da je on ok i da nek idem k njemu da se ne vozikam svako to malo u Ri, a kad rodim da im obavezno javim, oni to evidentiraju!
Mojca ova izjava je totalno politički nekorektna![]()
Ne znam gdje i kada si ti ležala u Pulskom rodilištu, ali ja sam tamo bila tjedan dana početkom 6. mjeseca ove godine jer sam prokrvarila. Moja iskustva su jako dobra - sobe su prostrane i samo su 2 žene u svakoj, imaju roaming in, sestre su jako ljubazne, doktorica koja me tada pregledala (dr. Gattoni) mjerila mi je i NN, i slijedeći tjedan idem na anomaly scan kod nje - je jako stručna, specijalizirala je neonatologiju i dala mi je odlične savjete i ohrabrenje. Dr. Prenc je mene i MMa primio kad smo dobili prve loše nalaze s-grama i isto je stručan, pristupačan i ljubazan. Primarijusa su hvalile žene koje su već rađale tamo (samnom u sobi su bile redom žene koje su prenijele termin, pa su došle na inducirani). U bolnici se čistoća i higijena održavaju redovito (čistačice dolaze u sobu dvaput dnevno), hrana je dobra, tete u kuhinji su zlatne (ja sam žicala extra divke) i lab je blizu, sve nalaze se dobije odmah. Moj je zaključak da ako bude sve OK, svakako ću rodit u Puli i nadam se da neće biti komplikacija zbog kojih bi me uputili na porod u Rijeku.
Iskustvo iz prve ruke - moja šogorica je rodila prvo dijete u Puli, drugo u Rijeci - kaže da je isto, a moj brat u Rijeci nije stigao na porod jer su ga natjerali da ispunjava papirologiju dok je ona rađala. A parking u Rijeci je noćna mora. Ma nikako, daj mi bože da sve prođe OK i da rodim djecu u Puli.
Šumskice, nisam bila u rodilištu![]()
Imala sam nekoliko posjeta neurologu zbog frakture lubanje, gadnog potresa mozga i hematoma na glavi veličine šake. Završilo je tako da sam otišla privatnicima... i to 1995. kad su privatnici biti egzotika. Mami su mi, kažem shebali ruku, da je morala na operacije u Lovran. Starog već mjesecima navlače po pretragama bez neke sreće. Nisu se potrudili niti nalaze MR-a koji su na CD-u pogledati.
Ako se situacija u bolnici popravila, super.... ali nekako mi je teško za vjerovati. Možda je rodilište iznimka.![]()
Kaja, ja sam razmišljala o Rijeci neko vrijeme. I o Varaždinu. I o Felbachu. Na koncu odlučila za Podobnika. Bila sam neki dan kod frendice gledati snimke njenih poroda, prvu u Merkuru, drugi kod Podobnika. Neopisiva razlika.
A ja se dvoumim između Sv.duha i Vinogradske (ne zbog MPO uspjeha, više zbog odličnih iskustava s poroda koje čitam po forumima). Iako je još daleko, trenutno zapravo o tome baš često razmišljam. Privatno rodilište posebna je kategorija o kojoj trenutno ne razmišljam, naravno da su razlike po meni nemjerljive.
Ja sam čula grozne priče sa Sv. Duha, nekoliko iz prve ruke, pa tamo ne bih ni u kojem slučaju. Mislim, znam da svaka bolnica ima super priča i onih horrorastih, no ovo je iz tako puno izvora da kažem ne hvala. Raspitajte se malo, ali odnos prema prvorotkama i ženama koje ne uspiju "instinktivno" istog trena dojiti je ponižavajući i stvarno grozan.
Ja mislim da cu najvjerojatnije u Rijeku, tamo su mi rodile dvije frendice i jako su zadovoljne
ja takve stvari stalno slusam, ali samo za Petrovu...
moje iskustvo iz Vg je odlicno, a nedavno mi je i frendica tamo rodila i preprezadovoljna je - beba 4kg, prosla bez epiziotomije, potpuno prirodan porod! i moj je porod bio prirodan osim sto sam zavrsila s epi jer je cura izlazila rukom ko Superman![]()
Posljednje uređivanje od frka : 26.08.2011. at 17:00
Prošla sam i ja SD kao prvorotka i na žalost priču s dojenjem "na zahtjev", na žalost istina je... A htjela bih i epi koju kako čitam u Vg daju bez većih problema.
epi=mislim na epiduralnu, ne na epiziotomiju (za ovo zadnje moram priznati da su me na SD nekoliko puta pitali mogu li je napraviti i tek na moj potvrdan odgovor recnuli).
andream, ne bih te htjela razocarati, ali nije bas da se epiduralna u Vg uvijek dobije bez pol frke... dugo sam lezala tamo pa to znam iz preko nekoliko desetaka prica... desi se da anesteziolog nije dostupan (ili bar to tako kazu), ponekad glavesine ne odobre istu, ponekad se predugo ceka pa na kraju ne daju jer je zena otvorena vise od 6cm... uglavnom, nije bas da je dobije tko god zatrazi...
Ja sam se zadnjih mjeseci načitala i naslušala priča iz svih ZG rodilišta... iz svakog ima i dobra i loša priča... teško je biti pametan. Nažalost svi koji imaju dobra iskustva, spominju veze i podmazivanje.
Ono zbog čega sam se odlučila za Podobnika je prvenstveno činjenica da MD može biti s nama 24 sata na dan, pa čak i ako ja budem u totalno lošem stanju od carskog ili poroda, beba neće morati ići u dječiju sobu. U toku poroda poštuju želje rodilje koliko god je to moguće. Takva iskustva bar imaju dvije frendice s kojima sam razgovarala i tako kažu na danima otvorenih vrata, a i u filmićima na svojoj web stranici.
Da mogu, rodila bi doma u bazenu... ali eto ne bude išlo.![]()
Onda je očito stanje svugdje više-manje isto, bitno je potrefiti dobar "tajming" i isto takvu ekipu. Vidim da ću to pitanje gdje ići ostaviti još duže vrijeme otvoreno... Sad je najbolje da se skoncentriram na pregled idući čet![]()
Aurora* podsjeti me kod kojeg si ono mpo dr u Rijeci? Zar nisi ni na prvom utz-u bila na humanoj? Koliko znam to je tamo praksa. Ja sam kod prof. Smiljan i bilo joj je drago što ću kod nje voditi trudnoću, na kraju krajeva ona mi je tu opciju i predložila. Koliko znam njene pacijentice koje ne vode kod nje trudnoću također dođu na jedan pregled kod nje u 30. tt.
Sumskice naravno da će sve biti ok i da zbog nikakvih komplikacija nećeš morati ići u Rijeku
Prag ne bi željela širiti dezinformacija, ali sam čula da pohranjene matične stanice ne može koristiti dijete kojem su uzete već njegova braća i sestre ili roditelji. Zbog čega je tome tako, ne znam. Naravno ovo je rekla, kazala informacija i trebalo bi je provjeriti. Možda ti je najbolje nazvati Zakladu Ane Rukavine i raspitati se.
Curke, curke...pomoć!!!
Danas me cijelo popodne i sad navečer napinje onak između jajnika...skroz nisko...a taj dio trbuha mi je totalno napet...to normalno...ja sam danas 14+5...što to može biti...ne bih htjela praviti paniku???? Jel nekom od vas tak nešto bilo???