Page 48 of 54 FirstFirst ... 384647484950 ... LastLast
Results 2,351 to 2,400 of 2653

Thread: MPO trudnoća nakon svega...kako se osjećamo...

andream's Avatar

Pitala sam jer znam trudnice koje su imale prvu trudnoću, bile - i svakako trebale odraditi testove senzibilizacije. Očito na kraju ovisi i o doktoru.

Bebica_2's Avatar

a očito, ne znam...

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by andream View Post
    Pitala sam jer znam trudnice koje su imale prvu trudnoću, bile - i svakako trebale odraditi testove senzibilizacije. Očito na kraju ovisi i o doktoru.
    Mene su slali na test senzibilizacije, odmah na početku... iako sam A+.

Mia Lilly's Avatar

I ja sam A+ pa me nitko nije nikud slao!
    Mm je 0-.

Mojca's Avatar

Kako Andream kaže, očito ovisi o doktoru. MD je A-.
    Last edited by Mojca; 02.09.2011 at 14:44.

andream's Avatar

Upravo došla od svoje ginićke, donijeli smo odluku da ne idemo na amniocentezu. Iako sam pisala da bih išla svakako ako ostanem T, ovaj put nekako vjerujem da je sve u redu, kombinirani je OK, a i jučerašnji me pregled smirio. Dr jedino predlaže cervikalne briseve koje ću napraviti za 10tak dana i polako se prebacujem onda na SD u trudničku, ostajemo vjerni prvoj bolnici...

Mia Lilly's Avatar

andream, drago mi je da su rezultati kombiniranog ok i da si ovaj puta izbjegla amnio.
    Zašto SD?

andream's Avatar

Mia, na SD smo ostvarili prvu T, poznajem ekipicu i priželjkujem doktora kod kojeg bi mogla ići na preglede, imamo otprije i neko poznanstvo s jednom od sestara, pa eto... nigdje nije idealno, ali bar znam otprilike hodogram i što mogu očekivati. Možda se na kraju i predomislim za Vg, ali šanse za to su ipak trenutno male.

andream super za izbjegnutu AC Sve će bit u najboljem redu!

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by Sumskovoce View Post
    andream super za izbjegnutu AC Sve će bit u najboljem redu!
    X

ValaMala's Avatar

hej curke, mi na putu za more, ovaj put cu se moci normalnije ponasati, a to znaci i plaza i kupanje, jeeej, da se malo i trbuscic okupa.

inace sto se tice testova senzibilizacije, ja sam ih do sada radila 2 puta, prvo dok sam lezala u bolnici, drugi prije kakvih 2 tjedma, a na nalazu su mi u Petrovoj napisali ponoviti test u 6. mj. trudnoce. Rekao mi je dr da je taj test stadardan u trudnoci, no u slucaju kao nasem, gdje je zena rh -, a muz rh +, onda se to radi cesce.

Inace, do problema vezanih za senzibilizaciju, tj da majka razvije atitijela na rh faktor bebe moze doci samo u tom slucaju: mama minus, tata plus. Problem moze nastati ako je beba plus. Na porodu se moze dogoditi da majka razvije antitijela protiv plus rh djeteta i to nije opasno za to dijete, nego sljedecu trudnocu ukoliko beba bude opet plus. Zato takvim majkama daju neku injekciju (zaboravila sam kako se to zove) kako to ne bi bio problem u buducoj trudnoci. Ako je beba rh minus, sve je ok. Sve ostale opcije su ok. Ako je tata rh minus, a mama plus, nema problema.

O tome znam jer je moja majka rh - a tata rh +, a kod mene i mm udenticna situacija.

Inace, jucer smo navrsili 17tt i konacno sam osjetila micanje male ribice u trbuhu. Tako neopisivo! Pusa velika svima od nas!

nina70's Avatar

Bebica ma nitko me nije pitao za krvnu grupu. Radila sam ja pretrage za hormone i sl. iz krvi, ali tamo nigdje ne piše krvna grupa. Imaš pravo, na slijedećem uzv (tt 10+4) ću napomenut ginekologu. Malo me počelo nervirat što se svi ponašaju kao da je nama ženama urođena kuhača i svo znanje materinstva. Instinkti su nešto drugo, ali moram priznati da sam po pitanju sada nam bliske teme dosta neuka i da nema neta i Vas ne bi mi puno pomogle ni mama ni svekrva :D
    Jesen82 vidiš, nisam znala da se prvi test radi u 12tt, dakle imam vremena. Isto tako nisam znala da su i pozitivne majke pod kontrolom krvi.
    ValaMala bravo za malu ritalicu

Meni su nalaz krvne grupe tražili u postupku ( i mene i MM-a) pa smo znali unaprijed. Kasnije sam morala imati još jedan nalaz koji mi je priheftan za trudničku knjižicu. Moja ginica obožava heftat svašta u trudničku, tako da je u mojoj već gužva raznih nalaza i papira

TOMISLAVA's Avatar

Ja sam prosli tjedan radila test senzibilizacije ali jos nisam otisla po njega, idem u ponedjeljak pa cemo vidjeti.Ja sam 0- a mm A+.

Makica's Avatar

valamala, lijepo se provedite i pusa za malu ribicu!
    cure, jel vas bole mozda prepone? a koljena? sve se mislim da je to od kila koje sam nabacila... sve skupa 8 kg do sada, 26tt.
    a nekako jedva cekam da prodju ove vrucine, da cu manje oticati i da ce me manje sve boljeti!

dani82's Avatar

Makice, mene su znale bolit prepone, ali koljeno nije... al me zato kuk znao boliti za poludit. Sve u svemu mislim da je to skroz sve normalno, svakakve vrste bolova u trudnoći su moguće i dok nema neke previše intezivne bolni mislim da se ne treba puno brinuti. Ja sam prva na svaku novu bol bila u strahu, kako se primičem kraju trudnoće sve me manje strah kad me nešto zaboli.

Zna li netko do kojeg se tjedna pije magnezij? Meni nešto zvoni u glavi 35. tjedan, ali nisam sigurna.

frka's Avatar

dani, mislim da je maksimalno do 36tt

delfin's Avatar

Dani82, i ja mislim da s magnezijem treba prestati u 36 tjednu.

Dani skoro si ispucala cijeli ticker - dakle bliži se prekrasni susret

Mojca's Avatar

Zašto bi se trebao prestati piti magnezij?
    Da se "da prostora" nadolazećim kontrakcijama?

dani82's Avatar

Delfin i frka hvala cure na informaciji.
    Sumskice vidiš ti to... Kad sam stavljala ticker mislila sam da nikad neće iscuriti i uvijek sam "zavidila" curama koje su sitno brojale. Eto sad se i moj susret s našom princezom bliži i jednostavno još ne mogu vjerovati. Vidjet ćeš i sama kako će to vrijeme proletjeti.
    Mojca koliko ja znam, upravo iz tog razloga koji si navela. Ja ću sad polako početi piti vrkutu koja je dobra za osnaženje maternice.

prag's Avatar

kad smo do nadomjestaka..
    ja pijem od početka prenatal od dietpharma a od 13 tj mi je zbog anemije dr uključio i ferrum lek 2x1 jer sam anemična.
    razmišljala sam kako je u trudnoći povećana potreba za kalcijem do 1200 mg a u prenatalu ga nema dovoljno da uzmem i dodatno kalcija jer nemoguće je popiti toliko mlijeka i mliječnih proizvoda da se nadoknadi. uzimate li vi?
    što se tiče magnezija isto bih vas pitala jeste ga počele uzimati zbog grčeva ili preventivno jer ja još nemam oticanja, grčeva itd pa nisam uzimala do sada..

andream's Avatar

Kad sam ležala u bolnici pred kraj T, doktor mi je baš sugerirao da pijem svaki dan magnezij (tada sam bila oko 37 tj.). Tako da se vjerojatno može biti do kraja, ovisi možda i o indikacijama. Doduše ne sjećam se razloga.

Mia Lilly's Avatar

Meni je dr. napomenuo samo za Mg. Prenatal sam počela piti prije postupka.

Da li sve vi imate trudničke knjižice, i ko daje te knjižice i da li je obavezno imati knjižicu?

Iva Mia 2009's Avatar

Quote Originally Posted by Mia Lilly View Post
    Meni je dr. napomenuo samo za Mg. Prenatal sam počela piti prije postupka.

Da li sve vi imate trudničke knjižice, i ko daje te knjižice i da li je obavezno imati knjižicu?
    Ja ti nemam trudničku knjižicu....kod mene je sve na papirima

Mojca's Avatar

Ni ja nemam trudnički knjižicu. Pa čemu to uopće služi?

Što se tiče kalcija, ja miljeko ne volim i nikad ga ne pijem... sireve da, tu i tamo se natjeram da uzem jogurt ili kefir. Pitala ginekologicu, rekla da nije problem. Ne uzimam ga dodatno, osim onog što je u Elevitu.

ja nemam knjižicu.. koliko ja znam to daju socijalni ginekolozi... zašto pitaš?

andream's Avatar

Ne daju, treba se kupiti, bar su mi tako rekli. Ja ću je kupiti jer za par dana idem na briseve i na UZV kod socijalke.

frka's Avatar

Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Zašto bi se trebao prestati piti magnezij?
    Da se "da prostora" nadolazećim kontrakcijama?
    tako nekako

ako se uzima iza 36tt moze sprijeciti trudove (kod nekih)... 9.mjesec trudnoce je vrijeme za kontrakcije

Bebica_2's Avatar

Trudnička ti nije obvezna, ja sam ju dobila kod soc. gin. kod kojeg vodim trudnoću, odnosno platila sam mu 10 kn za nju
    Inače su ti dovoljni nalazi, papiri koje dobiješ nakon svakog pregleda, jedino u trudničkoj ti je sve na jednom mjestu i manja hrpica papira, al sve ti to isto!

đurđa76's Avatar

ja sam kod privatnika i dobila sam trudničku knjižicu,nisam je ništa doplaćivala

Darkica's Avatar

Ja trudnoću vodim kod privatnika, ali trudničku mi je knjižicu dala moja soc. ginekologinja i nisam za nju ništa platila.One bi trebale biti besplatne.Zašto trudnička knjižica!? Ne znam...ali meni je dr opce pralkse rekla da ce mi trebati, da ce mi je dati soc ginekolog, ali da ju kasnije može popunjavati i moj privatni ginekolog. Kako sam odnedavno na komplikacijama, moram povremeno do soc ginekologinje, jer mi ona otvara bolovanje temeljem čega dalje 'nastupa' dr opce prakse. Iz iskustva, jel' na komisiji zna biti problem ako su mi svi nalazi od privatnika, a ne od socijalca? Pitam, jer me je i na to upozorila dr opce. Ne znam odnosi li se to na komisiju opcenito ili samo onu u mom gradu.Hvala.

Osoblje foruma Inesz's Avatar

ja sam od svog soc gin dobila trudničku knjižicu, besplatna je. rekla sestra da sama popunim prve tri stranice. to je bilo prije 20 dana, a eno knjižice još prazne na mom radnom stolu.

Mojca's Avatar

Inesz

andream's Avatar

Inesz, lijepo te vidjeti na našim stranicama o trudnoći... puse!

Mia Lilly's Avatar

Quote Originally Posted by Jesen82 View Post
    ja nemam knjižicu.. koliko ja znam to daju socijalni ginekolozi... zašto pitaš?
    Palo mi je na pamet. Mislila sam da je obavezna a ja je nemam. Imam tisuću papira koje nosim sa sobom.

Ja vodim trudnoću privatno. Soc. ginekolog mi je jedino napisao prvo bolovanje za dr.opće prakse.
    Kad sam zvala za briseve, nisu mi htjeli napraviti nego su me poslali privatno.

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by Mia Lilly View Post
    Ja vodim trudnoću privatno. Soc. ginekolog mi je jedino napisao prvo bolovanje za dr.opće prakse.
    Kad sam zvala za briseve, nisu mi htjeli napraviti nego su me poslali privatno.
    Svinjarija! On za tebe uredno svaki mjesec dobije glavarinu i dužan ti je dati uputnicu za sve što ti privatnik napiše. Mislim, nije ni moj niš bolji... za neke uputnice sam se morala raspasti pred njim da bi ih dobila.

andream's Avatar

Ja sam naravno prešutila da sam bila privatno, zašto bi to socijalka trebala znati? A ovo za briseve je uistinu svinjarija, to su izuzetno skupe pretrage i svakako bih o tome obavijestila HZZO i pitala ima li se doc pravo tako ponašati. Je li moguće da je to rekao/rekla jer zna za privatnog doca?

andream's Avatar

Onda je moja socijalka još OK - sama je rekla da će mi raditi briseve a i htjela mi odmah pisati uputnice za bolničke preglede i UZV-ove.

Osoblje foruma Inesz's Avatar

Mojca, Andream, evo se i ja odvažila javiti!
    Moj soc ginekolog je zakon. Dr Z.T. iz Doma zdravlja studenata.

Mia Lilly's Avatar

Ma nemam ja inaće problema s njim. Uvijek sam mogla dobiti uputnice za sve što sam htjela.
    Za kompletnu imunologiju mi je napisao uputnice bez riječi. Čak me sam poslao na genetiku iako je moj mpo dr. bio
    protiv toga.
    Ali sad kad sam trebala napraviti briseve, rekao mi je da se on ne želi petljati i voditi trudnoću od pola trudnoće.

Mojca's Avatar

Aha, krivo sam skužila, pa što nije napisao uputnicu, privatnik ti uzeo bris a ti odnijela uzorke u lab...

andream's Avatar

Pa da, u Viliju se npr može donijeti uputnica i na temelju toga se svi brisevi mogu odraditi za 50 kn. Kasnije se nose u HZJZ u Rokfelerovu. A za uputnice bar nije problem, meni je moja uvijek tako pisala. Ovaj put će mi ih sama odraditi (ja sam u DZ Črnomerec).

frka's Avatar

Quote Originally Posted by Inesz View Post
    Mojca, Andream, evo se i ja odvažila javiti!
    Moj soc ginekolog je zakon. Dr Z.T. iz Doma zdravlja studenata.
    ma Topsy je zaaaakon!!!!

Meni je ginica otvorila trudničku knjižicu u 12.tt i upisala u nju sve živo s onih MPO papira, pa prve briseve, zaheftala potvrdu o krvnoj grupi i neki coombsov test, kad idem u bolnicu na neki uzv tamo pogledaju šta piše u toj trudničkoj, pa oni nadopisuju. Vode i evidenciju o mojoj težini, tlaku, onom urinu koji testiraju na svakom pregledu, pa bilježe i veličine beba. Meni se sviđa moja trudnička, sve je na jednom mjestu i kad odem negdje, nosim ju sa sobom, zlu ne trebalo, da imam sve podatke o trudnoći. Koliko vi to papira imate? Svaki pregled je bar jedan, pa nalazi, pa ako ste kao i ja ležale u bolnici otpusno pismo...čini mi se kao poveća hrpica.
    Inesz dobro nam došla tu na trudnički
    Dani82 i Mojca pa ja sam tek danas skužila da ste vas dvije na istome, tj. dan razlike i obje pred kraj... Pere vas već euforija ili se još držite cool?
    Mia Lily ma taj doc je malo smotan, pa nisi ga tražila da vodi trudnoću od pola, nego samo uputnicu...ma žicaj ga daj, sada kao trudnicama nam sve pokriva HZZO - to treba iskoristiti
    Meni je sutra pregled, vjerojatno će moja ginica opet htjet napravit vaginalni - što ja mrzim ali ovaj put ću ju pitat da mi izmjeri cervix - vi sve znate mjere, a meni nitko ništa ne spominje. Samo mi je zadnji put rekla da sam zatvorena skroz, i ništa drugo.

Mojca's Avatar

Sumskice, mene više pere panika nego euforija... izmjenjuju se, ali za sad panika prednjači.
    Već danima (zapravo noćima) sanjam Podobnika, pa njegovu ženu (ona je ravnatelj bolnice), pa opet njega ... pa se pitam ima li šanse za vaginalni porod, pa ako ima kako će sve proći, a ako bude carski hoću li se oporavljati tjednima... pa hoću li moći odmah dojiti... pa kako se u prvim tjednima othrvati svim gostima koji se najavljuju...
    Nervira me jer su svi oko mene u euforiji... samo ja čvrsto stojim na zemlji i vrtim po glavi milion mogućnosti i razmišljam kako osigurati da sve prođe na najbolji način. (Control freak, što ću...) Sreća, stalno se nešto dešava, došli starci, pa imamo majstore u kući koji kasne, pa pravimo marmeladu, pa ovo, pa ono... pa mi preusmjeri pažnju... Valjda će biti lakše nakon prvog pregleda kod Podobnika.

dani82's Avatar

Sumskica mene još ne pere euforija, svjesno potiskujem blizinu tog dana pošto imamo još hrpu stvari za obaviti i opcija da beba dođe prije nego što je sve potpuno spremno za mene ne dolazi u obzir Tako da će bebica, čak ako se i mislila malkice požuriti, morati pričekati bar 3 tjedna...heheheh. A kad obavimo sve što sam zamislila vjerojatno ću počet švikat da kad će više doći naša bebolinka.
    I ja također imam sutra pregled. Uopće ne znam što me očekuje na tom pregledu pošto svoju dr nisam vidjela skoro mjesec i pol (bila je na godišnjem). Super mi je kod nje što ne radi te vaginalne preglede, prošli put je samo bacila oko da vidi ako sam zatvorena i to je trajalo niti 10 s.

Makica's Avatar

sumskica, tako i meni, nikada mi jos nije mjerila cervix, a ako je, meni nije nista rekla. samo je rekla da sam zatvorena i da je sve ok. ne znam kako se to mjeri?
    sto se tice trudnicke knjizice, i ja je imam, od 7tt, kada je na uzv vidjela 2 gest.vrecice. i od tada smo nju nosim jer tamo sve pise, bas kao i kod tebe, sumskica. platila sam je 15kn i ginica mi rekla da je nosim stalno sa sobom, kao novu osobnu. jedino u njoj nemam nalaze krvi , urina i to, ali sve drugo vezano uz trudnocu pise. sta ja znam, mala je i stane u svaku torbicu, a u njoj su mi i slike sa uzv, pa mi je zgodno kada sam negdje volim uvaljivati slikice mojih beba, he,he!

Mia Lilly's Avatar

Quote Originally Posted by andream View Post
    Pa da, u Viliju se npr može donijeti uputnica i na temelju toga se svi brisevi mogu odraditi za 50 kn. Kasnije se nose u HZJZ u Rokfelerovu. A za uputnice bar nije problem, meni je moja uvijek tako pisala. Ovaj put će mi ih sama odraditi (ja sam u DZ Črnomerec).
    Tak sam i napravila. Ali mi nije jasno da mi nije mogao uzeti briseve i poslati u HZJZ (DZ Centar).

đurđa76's Avatar

eto nas nakon pregleda:11+2,bebač super napreduje,veliki je 42 mm,vide se lijepo ručice i nožice,u jednom trenu se baš lijepo vidjela kralježnica i srčeko kako radi,nuhalni nabor uredan,cerviks uredan,zatvoren,dakle sve je u najboljem redu i mojoj sreći nema kraja.pala je odluka da nećemo ni triple ni amnio raditi,toliko od nas

Page 48 of 54 FirstFirst ... 384647484950 ... LastLast