Citiraj ValaMala prvotno napisa Vidi poruku
Cure, na mojem nalazu kombiniranog probira piše ovako:

Nuhalni nabor NT: 0.7
Down T21: 1/9919
Edwards T18: 1/100000
Rizik za dob: 1/336

To je to, nigdje ne vidim ovo o čemu pišete, biokemijski rizik. Jedino što još piše je: "Na osnovi proračuna koji uzima u obzir biokemijske nalaze, biometriju i anamnestičke podatke, nije nađen povećani rizik... u odnosu na prosječni rizik koji odgovara dobi trudnice. Kako to da mi ne piše taj biokemijski rizik i što je to zapravo?

Također moj bolnički dr. me nakon ovog nalaza ne misli slati na triple, ali moj ginekolog je i prije nego sam išla na kombinirani tvrdio da "sve naše trudnice šaljemo UVIJEK na triple, ovo sve ostalo su neke eksperimentalne metode...". Uglavnom frajer uopće ne kuži priču s nuhalnim i kombiniranim i to odbacuje kao bedastoću. Ja nakon ovih nalaza nekako ne bih išla i na triple, što vi mislite, je li potrebno?
Kombinirani probir koliko shvacam obuhvaca mjerenje nuhalnog nabora + double test i obavlja se izmedju 11. i 13+6 tt, odnosno kada je velicina ploda izmedju 45 i 84 mm.

Double test je odredjivanje vrijednosti PAPP-A i slobodnog beta HCG hormona iz krvi.

Iz mog iskustva u Rijeci SAMO double test uopce nije moguce napraviti. Zato sto prilikom vadjenja krvi za double obavezno traze jos i ultrazvucni nalaz, na kojem je naznacena velicina ploda i nuhalni nabor.

Biokemijski rizik predstavljaju upravo ove brojke koje si ValaMala navela. Znaci biokemijski rizik za Down je tebi 1:9919, a za Edwards jos 10 puta manji. Sto je izuzetno nizak rizik. S takvim nalazom nemas nikakvih indikacija za triple test.

Triple test se radi kasnije, izmedju 15. i 18. tt. Radi se o vadjenju krvi i odredjivanju vrijednosti triju biokemijskih parametara (estriol, ß-hCG i alfa-fetoprotein).

Triple test se radi u slucaju da nije radjen double, tj. kombinirani ili ako je onaj prvi bio los, a stvarno nisam sigurna da li ga je potrebno i kakvog smisla ga ima raditi ako je s kombiniranim testom sve OK.

Kada sam ja npr. bila na amniocentezi u Rijeci, svima onima koje nisu radile kombinirani probir izvadili su krv za triple test, dok onima koje su taj nalaz imale nisu.