Evo, zanima me kako je kod onih roditelja koji imaju više od jednog djeteta - jesu li se komentari vaših najbližih, pa i onih manje bliskih (poznanika...) promijenili otkako imate više djece? Da budem konkretnija, objasnit ću na vlastitom primjeru - kada sam prije pet i pol godina rodila svojeg sina, svoje prvo dijete, moram priznati da sam ostala poprilično zbunjena zbog kojekakvih komentara koji su dolazili sa svih strana - naravno, pogađate, isprva se to najviše odnosilo na dojenje. Npr. frendica mi je govorila kako ću morati prestati kada dobije zubiće jer će me izgristi do krvi, kako se mora u ljetne dane davati i voda (tu je svekar bio najangažiraniji), svekrva mi je govorila štošta - budući da sam se jako mučila prvih mjesec dana - da se ona ne bi mučila, da moram prijeći na ad, pa kad se to dojenje odužilo na par mjeseci - pa do kada ja to mislim, da će se maleni nenormalno (čitaj: neprirodno) vezati uz mene, da mi mlijeko tako i tako ne valja nakon godinu dana itd.itd, sve ono što ste čuli već 1000 puta (da ne bi bilo zabune, nisu to bili samo njeni komentari; nakon druge godine dojenja, većina je, priznajem, odustala od komentara). Dalje - komentari slučajnih prolaznika - još ne jede xy hranu? Pa kuda po ovom suncu? i ostala klasika tipa - ah, vidjet ćeš kad počneš raditi, sada ti je lako (budući da sam se sasvim dobro snašla s bebom, sad se trebalo prijeći na jednu drugu razinu - susret s nepoznatim), vidjet ćeš kada dođe drugo dijete, nećeš više moći tako lako (to je u rangu s onim kada ti u prvoj trudnoći kažu - spavaj dok još možeš) itd, i tako bliže
, mislim ima tu komentara za jedan omanji roman, ali nema smisla (slobodno dopunite). Iskreno, nisu svi komentari loši, suvišni, većina ih sigurno nije ni zlonamjerna, ali brate mili, ništa te nisam pitala. E sad, otkako sam rodila svoju curku, a ima tome skoro već dvije godine, situacija se po tom pitanju jako promijenila. Mislim da mi svekrva nijednom nije uputila neki komentar vezan uz dojenje, zajedničko spavanje..., a moram priznati da ni od ostalih ne čujem baš previše sličnih komentara (ili sam oguglala, pa više ni ne primjećujem). Stvarno, situacija se baš promijenila. Koji su razlozi, nisam baš sigurna, ali ću pretpostaviti - maleni je danas jedno jako drago bićence, empatičan, veseo, zvrkast, voli društvo, OBOŽAVA vrtić (uopće nema problema s odvajanjem), brbljav, nemoguć (nekoliko puta dnevno bih ga katapultirala na drugi planet
, a i seka ga u tome dobro prati. Dakle, i uza sve te naše "čudne" metode, sasvim su dobro ispali (ili možda shvate da stvarno nema smisla). Možda griješim, ali imam osjećaj da ljuši nanjuše strah i nesigurnost, a to u kombinaciji s urođenom potrebom za pametovanjem, stvori tu dobitnu kombinaciju - i rijetki su oni koji zbog takvih komentara neće biti barem malo nesigurniji, ako ne i ljuti, razočarani, što već. Ja sam, recimo, u jednoj potpuno ranoj fazi majčinstva bila poprilično svađalački raspoložena. Baš su me znali razljutiti. Moram dodati da, barem u mom slučaju, samopouzdanje igra veliku ulogu - daleko od toga da sve znamo, 1000 puta pogriješimo, ali kroza sve to (MM-ov i moj rado korišten termin - oluju roditeljstva), prolazimo polako, relativno neopterećeno, ponekad i nesigurno, ali trudimo se svaki dan.
Iako, promatrajući sve to iz jedne malo šire perspektive, nisu ti komentari vezani isključivo uz roditeljstvo, prisutni su u svim aspektima naših života, uviđam to kada malo bolje razmislim o svemu. Ja se osobno ne miješam u tuđe živote i stvarno se trudim ne govoriti, a da me nisu pitali za savjet. Jurim, curka se probudiila...