Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: hrvatske knjige

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno hrvatske knjige

da li postoje knjige hrvatskih autora za djecu

isla sam u algoritam i u najboljem slucaju postoje prevedene knjige i ne mogu se odluciti sto je besmislenije

trebam preporuke za knjige ya decka od 6 god, da je tema u skladu s vremenom, sto znaci da mu sigurno necu citati ivanu brlic mazuranic ili grigora viteza

hitno mi je jer se u nedjelju vracamo

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jesi gledala knjige Ivana Kušana? On mi je super i duhovit!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa, preporučila bih ti da ipak ne odbaciš Grigora Viteza. On je pjesnik, jako dobar i vrlo u skladu sa vremenom.

Od živućih autora mi prvo na pamet pada Sanja Lovrenčić.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Preporucam Plavo nebo, pisala i ilustrirala ju je Andrea Petrlik Huseinović. Proguglaj malo...

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ivan Kušan obavezno! I to ne samo Koko, nego npr. i Zvižduk s Bukovca.
    I tko je on napisao "Zabranjena vrata", jel Zlatko Krilić, ili tako nešto? Te se knjige sjećam iz djetinjstva, bila mi je pravo osvježenje.
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 13.08.2010. at 07:51

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislite da je Ivan Kušan za djecu od šest godina? Za moju sigurno ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Teta Eta prvotno napisa Vidi poruku
    koja tužna priča

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

definitivni nešto iz lektire za prvi razred:
    http://www.arhiva.kgz.hr/lektira/lektirastandard.asp preporuka Dome, staktki dome, Male priče o velikim slovima, Plesna haljina žutog maslačka, Slikopriče, Kako se gleda abeceda,

+ Pismo iz zelengrada
    a ako malac malo bolje čita i razumije i

+ Male ljubavi (Durica) iz drugog, Domaća zadaća ( Kušan), Nada Iveljić: Nebeske barke ili Pronađeno blago ili Božićna bajka, Nada Zidar-Bogadi: Sretni cvrčak, Božidar Prosenjak: Miš

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni su slikoprice jeftilen i lose

kod nas doma je inace zabranjena sva literatura di se ljudske lose osobine pripisuju zivotinjama, kod nas nema crvenkapice, brace grim ili recimo branka copica

zbog tog je razloga izbacena maca papucarica jer djeci podstavi slapice zecjim krznom

koje knjizare imaju predlozene knjige

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    zbog tog je razloga izbacena maca papucarica jer djeci podstavi slapice zecjim krznom
    A to se ne smije jer...?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    A to se ne smije jer...?
    Ja bi rekla da žena ne želi povlađivat upotrebi krzna.

Inače, lijepo je ilustriran Kako živi Antuntun. Iako-to je samo jedna pjesma.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi kupili dosta i u profilu, a Durica je iz Školske -knjige

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Odi na Profilove stranice (Profil je, inače, u Bogovićevoj) tamo ćeš on line pregledati što ima, pa zapiši što ti je interesantno.

Boldala sam ono iz lektire ono što je odlično prošlo kod moje 6,5 godišnjakinje:

POPIS OBVEZNIH NASLOVA ŠKOLSKE LEKTIRE ZA 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

1. Jacob i Wilhelm Grimm BAJKE

POPIS IZBORNIH NASLOVA ŠKOLSKE LEKTIRE ZA 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
    (izabrati tri naslova s popisa po izboru učitelja i učenika)

1. Grigor Vitez - Ivan Vitez A ZAŠTO NE BI (to su samo tri pjesme), Vitez je, inače, "must have" , kad jednom kreneš ne možeš prestati)
    2. Ljudevit Bauer - Mladen Veža TRI MEDVJEDA I GITARA
    3. Sunčana Škrinjarić KAKO SANJAJU STVARI ili Sunčana Škrinjarić PLESNA HALJINA ŽUTOG MASLAČKA
    4. Jens Sigsgaard PALE SAM NA SVIJETU
    5. Ewa Janikovszky BAŠ ME VESELI ili Ewa Janikovszky ZNAŠ LI I TI
    Ewa Janikovszky DA SAM ODRASTAO ili Ewa Janikovszky KAKO DA ODGOVORIM

6. Željka Horvat - Vukelja HRABRICA ili Željka Horvat - Vukelja ZDENKO SLOVOJED ili Željka Horvat - Vukelja SLIKOPRIČE ili Željka Horvat - Vukelja LETEĆI GLASOVIR ili Željka Horvat - Vukelja PETRA UČI PLIVATI
    7. Sonja Zubović KAKO SE GLEDA ABECEDA
    8. Ivanka Borovac ŽIVOTINJSKA ABECEDA
    9. Stanislav Femenić IDI PA VIDI
    10. Svjetlan Junaković DOME, SLATKI DOME
    11. Jean-Baptiste Baronian FIGARO, MAČAK KOJI JE HRKAO

12. Ana –Đokić-Pongrašić NEMAŠ POJMA, GRIZLIJANE

POPIS OBVEZNIH NASLOVA ŠKOLSKE LEKTIRE ZA 2. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

1. Hans Christian Andersen BAJKE

POPIS IZBORNIH NASLOVA ŠKOLSKE LEKTIRE ZA 2. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
    (izabrati četiri naslova s popisa po izboru učitelja i učenika)

1. Ratko Zvrko GRGA ČVARAK
    2. Karel Čapek POŠTARSKA BAJKA
    3. Carlo Collodi PINOCCHIO
    4. Alan Alexander Milne MEDO VINIE ZVANI POOH
    5. Dubravko Horvatić STANARI U SLONU
    6. Nevenka Videk - Pika Vončina PISMO IZ ZELENGRADA
    7. Nada Iveljić NEBESKE BARKE (DOĐI DA TI PRIČAM) ili Nada Iveljić BOŽIĆNA BAJKA (18) ili Nada Iveljić PRONAĐENO BLAGO
    8. Želimir Hercigonja POŠTAR ZEKO BRZONOGI ili Želimir Hercigonja PRAŠNJAVKO ili Želimir Hercigonja KJEL CRNA LABUD PTICA ili Želimir Hercigonja VODENJAK I STARA KRUŠKA
    9. Andrea Peterlik-Huseinović PLAVO NEBO ili Andrea Peterlik-Huseinović CICONIA CICONIA
    10. Desa Muck ANICA I SPORTSKI DAN ili Desa Muck ANICA I ČAROBNICA LILI (i sve druge Anice)
    11. Ela Peroci DJECO, LAKU NOĆ
    12. Ivica Bednjanec MALE LJUBAVI
    13. Mila Željeznjak SRETNE PRIČE
    14. Božidar Prosenjak MIŠ
    15. Hrvoje Kovačević GENERAL KIRO MIŠ
    16. Larisa Mravunac DJEČAK U ZVJEZDANIM ČIZMAMA
    17. Charles Perrault "BAJKE (izbor: Vile, Kraljević Čuperak, Mačak u čizmama Pepeljuga, ili Ljepotica i zvijer)"
    18. Nada Zidar-Bogadi SRETAN CVRČAK

Dodajem još i par iz glave:

Pijanistica http://www.skolskaknjiga.hr/hrv/page...60261&act=more
    Crtež ispod bora http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=13884
    Hrvatske bajke http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=33805

Prije godinu dana je gutala gotove sve od predškolskih izdanja "Školske knjige" http://www.skolskaknjiga.hr/hrv/page...=58&act=browse

i ovih http://www.skolskaknjiga.hr/hrv/page...=54&act=browse (osobito je lijepa Mjesečeva splav).

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Vidim sad da tražiš samo hrvatske, malo sam pretjerala s popisivanjem.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Svrati u Školsku knjigu u Masarykovu i Mozaik u Bogovićevu.
    Algoritam nije dobra adresa (jako mali izbor).

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

:Ina:

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, lijepo je ilustriran Kako živi Antuntun. Iako-to je samo jedna pjesma.
    I to od Grigora Viteza.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ovi gore popisi su baš dobri, meni već ponestaje ideja za čitanje jer smo pročitali skoro sve čega se ja sjećam iz djetinjstva.

Od hrvatskih autora, a i gore su na popisu, čitali smo u zadnje vrijeme Stanari u slonu i jako joj se sviđalo, i ja sam to voljela kad sam bila dijete, jedino sam ja imala neko baš lijepo izdanje sa puno ilustracija kakvog više nema.

Čitali smo na moru i knjigu Sanje Lovrenčić Esperel, grad malih čuda, a već prije smo čitali njenu predobru knjigu po imenu Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić. (Sanja Lovrenčić mi je općenito pravo otkriće, za djecu i odrasle).

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

http://www.profil.hr/knjiga/otkljucani-globus/9148/

nedavno sam pročitala nekoliko ovih "putopisnih crtica" i jako mi se svidjelo

riječ je o putopisima iz cijelog svijeta, na zanimljiv način. kažem zanimljiv jer inače nisam ljubitelj putopisa
    autor opisuje neki događaj ili zanimljivost, priču iz pojedinog kraja/grada

moje dijete "čita" (tata joj čita) koka u parizu. njoj se jako sviđa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izgleda da sam se ja jako razmazila izborom knjiga kod nas pa sad imam takve kriterije i za hrvatsku.

pokusat cu pogledati knjigice o kojima pisete

u algoritmu imate akciju 3 knjige uzmete platite dvije pa smo se natrpali engleskim knjigama

nasli smo luku paljetka i odusevila sam se

(sebastianov je hrvatski jako zakrzljao i sad trazi da radimo na tome pa sto pokupujemo sad mora nam potrajati do iduceg dolaska

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    meni su slikoprice jeftilen i lose

kod nas doma je inace zabranjena sva literatura di se ljudske lose osobine pripisuju zivotinjama, kod nas nema crvenkapice, brace grim ili recimo branka copica

koje knjizare imaju predlozene knjige

stray_cat, zanimalo bi me na cemu ti je teziste- na ucenju hrvatskog jezika (jer tada dolaze u obzir i audio materijali) ili na citanju kao takvom - tada je to drugacija prica... Mozda je bolje poceti s pjesmicama...

U dobi neposredno pred skolu moji su obozavali Price iz davnine i Segrta Hlapica Ivane Brlic Mazuranic. To je eticki posve neupitno, a isto vrijedi i za kvalitetu, sustav vrijednosti i sve ostalo.
    Bolje za pocetak Price iz davnine ako dijete voli bajke, a ako vise voli dogadjaje iz stvarnog zivota, onda Hlapic. Ima i zgodnih pjesama (imamo doma sve knjige I.B.M. - moji obozavaju Srce od licitara).

U pocetku sam ih djeci citala, pa onda smo nabavili audio varijantu - Naklada Bulaja - zlata vrijedi, ali ne znam je li jos dostupno... Postoje i interaktivne igre, ali to nisam isprobala. Imamo samo Nevu (kazaliste - cijeli komplet) ali audio prica je puno bolje prosla. Sad su klinci odavno presli na knjige.

Sto jos za sestogodisnjaka???

Mooozda Mato Lovrak, ali to je literatura o nekim drugim vremenima.... Moji klinci to vole, ali savladali su prvo domace filmove Vlak u snijegu i Druzba Pere Kvrzice (blazena baka koja je debeli komad radnog vijeka provela u Jadranfilmu - meni to ne bi palo na pamet).

Od pjesama - paaa moze Grigor Vitez. Moji vole Paju Kanizaja (sporadicno, tu i tamo poneku pjesmicu koja je debela zafrkancija - trebalo im je u pocetku objasnjavati neke stvari) jer su od tate naslijedili njegovu knjigu Prsluk pucam... Ima i ova: http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=23412.
    Naslijedili su i Grgu Cvarka (Ratko Zvrko) i proslo je, ali nisu se raspametili.

Plesna haljina zutog maslacka - moju djecu se bas nije dojmilo. Procitali (jer je to lektira za 1. razred) ali teskom mukom. Ista sudbina snasla je Kaktus bajke - nula bodova.

Izbor dosta ovisi o tome sto dijete voli ctati. Moj stariji od najmanjih nogu cita prirucnike tipa Sam svoj majstor i Windows Vista (ali on je poseban slucaj - taj nikad u zivotu nece citati beletristiku, takav je tip) a mladji voli bajke, basne i opcenito izmisljene price.
    Joj, jos jednu stvar moji obozavaju i znaju dijelove napamet: Zvonimir Balog - Ja magarac (zbirka kratkih jako smijesnih prica)

Za sestogodisnjaka su pogodnije pjesme i price od djecjih romana, jer paznja im obicno ne drzi dovoljno dugo za neki djecji roman...

Ima i dosta mladjih autora, ali nisam bas puno toga citala. Moji obozavaju Sanju Polak. Mozda bi se to dalo upotrijebiti. Evo primjera: http://www.mozaik-knjiga.hr/article.aspx?articleid=515 To je volio i moj stariji jer su to price iz stvarnog zivota djeteta koje krece u skolu. Ima vise tih knjiga: Petrica Pricalica je pogodna za malo dijete, a ostale (Dnevnici Pauline P.) su ipak za stariju djecu i puno manje mi se dopadaju. Nekako mi se cini da ima i kvalitetnih stvari (Miro Gavran, Zlatko Krilic) ali ne stignem JA to citati prije djece, pa se ne bih usudila komentirati.

Eto, to mi pada na pamet. Ispricavam se radi zbrkanog posta.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Plavo nebo je jedna sasvim posebna priča.
    Gledala sam dokumentarac o autorici i duboku me je potresla njena priča. Ona je ta djevojčica iz slikovnice koja je ostala bez mame.
    Dugo sam tražila tu slikovnicu. Kad sam uspjela bila sam presretna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kao prvo hvala svima

nasli smo par knjiga i dovukli sa sobom

segrta hlapica imam od prije, imamo i film i ne reagira ali na pjesmice luke paljetka reagira

(napomena, moj mali je trojezican, hrvatski mu je zadnji jezik i ima autizam) sad se sjetio da bi ipak ucio hrvatski pa skupljamo literaturu

filmove na hrvatskom odbija, pjesmice na hrvatskom odbija (djecije zborove) ali te djecije pjesmice odbija na svim jezicima, preferira elektronsku ili klasicnu muziku tako da za sad tu ne mogu nista

problem sa knjigama tipa ivana brlic mazuranic je da je to kao prvo velika razlika u mentalitetu i njemu apsolutno nije blisko to o cemu je rijec.
    ovdje citamo price koje su i tematikom i tehnologijom vezane za sadasnje vrijeme

on recimo voli suske en whiske http://www.stripelmagazine.be/pivot/entry.php?id=2666 od njih postoji cijeli serijal knjiga za mlade citace i sve je prekrasno ilustrirano. za djecu koja uce citati postoji cijelo cudo knjiga sa dogadjajima tipa da mama zabunom posalje tatu i klinca u skolu u nedjelju jer je poomjesala dane i oko toga se razvije cijela prica sa kojom se sebastian moze identificirati. kod nas prolaze takve price. sad jos da takve knjige pronadjemo na hrvatskom

nasla sam u algoritmu Andreu Petrlik Huseinović i nije mi sjela a mali se zgrozio nad ilustracijama

btw vecina tih knjiga koje su nam prosle kroz ruke su ilustrirane katastrofa

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Velika je razlika u knjigama za početno samostalno čitanje tipa strip s relativno malo riječi ili spomenute Slikopriče (koje potiču globalno čitanje, što naravno ne znači da i priča mora biti bedasta) i u onima koje roditelji čitaju djetetu sjedeći zajedno zamotani pod dekicom. Također je velika razlika u djeci - ne preferiraju svi isto.
    Moja cura može čitati polako sama, ali ne ide joj ni lako ni tečno, i ne pada joj na pamet, onako nestrpljivoj i slabopažljivoj, čekati da joj vlastiti jezik otkrije radnju i zaplet. S druge strane sasvim koncentrirano može više od sata slušati čitanje i već kompliciranih knjiga.
    Jezik I.B.Mažuranić je arhaičan te često zahtijeva simultani prijevod, zapetlja se u dugačkim opisima likova i krajolika pa dijete na koncu zaboravi kako je rečenica počela. Uostalom ta lektira (Priče iz davnine) dolazi tek u kasnijim rezredima.

Imaš i reizdanja starog Jugotona, 20-minutne priče za djecu na CD-u (a također i po internetu ako proguglaš "dječje bajke i priče"), možda i "Peća i Vuk" na originalnu Prokofjevovu muziku (glazba jest klasična, ali možda će vas smetati lukavi mačak ili zločesti vuk).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja bih rekla da ti stray cat djetetu trebaš čitati neke jednostavne tekstove na hrvatskom, ako je do učenja jezika, a za hrvatsku književnost ima vremena. Kao što reče čokolada, bajke IBM npr. zahtjevaju prevođenje i za djecu kojoj je hrvatski prvi i jedini jezik (mojoj se svejedno sviđaju, ali ja mislim da pola ne razumije).

A slažem se i da je velika razlika među djecom, pa to je i normalno, svatko ima svoj ukus u književnosti. Mi jako puno čitamo - tj. ja čitam a ona sluša, i pročitale smo već većinu toga čega se uopće mogu sjetiti a da smatram da je ok za njenu dob i da bi joj bilo zanimljivo - i, recimo, moje dijete jako voli bajkovite knjige, i posebno knjige u kojima su životinje glavni likovi (npr. Šarlotina mreža, Medo Winnie Pooh, Fantastični gospodin Lisac); jako voli duhovite knjige (opet Winnie Pooh, Alica u zemlji čudesa), a u realističnim knjigama u kojima se prate nekakvi stvarni međuljudski odnosi vidim da se pogubi i to ju opće ne zanima (na primjer Blizanke Ericha Kaestnera, potpuni promašaj, zato se i čudim da bi Kušan bio za šestogodišnjake).

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pukla mi veza, pa ovako editiram tipfeler. Ispravno je Prokofjevljevu .
    Posljednje uređivanje od čokolada : 16.08.2010. at 15:47

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni je br. 1 Sanja Pilić: priče su joj uvijek pune humora, zanimljive i poučne.
    Također mi je super i Anto Gardaš. Jednom sam naletjela na jednu njegovu slikovnicu s kratkim pričama ali sam zaboravila kako se zove, znam da su mi se priče jako svidjele.
    Ja sam kao dijete imala zbirku pjesama "Krijesnice" Stanislava Femenića i pročitala sam je valjda 100 puta, samoinicijativno učila pjesmice napamet... svakako preporučam za dječju biblioteku.
    Za taj uzrast su mislim najbolje pjesmice i kratke pričice.
    Isto tako, dobra je i Jadranka Čunčić-Bandov, ona piše kratke igrokaze u stihovima. Proljetos je gostovala u našoj školi i oduševila me načinom na koji ona izvodi te svoje igrokaze i pravi lutke od svega i svačega tako da sam ja dobila inspiraciju glumiti lutkama svojim klincima kod kuće. Ostala sam paf kako dobro reagiraju na to, uopće nisu doživljavali da sam to ja, već su razgovarali s lutkama
    (P.S ako netko želi probati, bila sam na jednom seminaru o lutkarstvu, poanta je u tome da dok glumite ne smijete kontaktirati pogledom djecu niti im se obraćati već morate stalno gledati u lutku)

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Našla naslov zbirke priča Ante Gardaša, zove se "Jež i zlatni potok".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a Baltazar? nije baš da se s njime može poistovjetit, ali ilustracija je baš vesela, a knjigice zabavne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sa baltazarom smo poceli, imamo sve crtice i sve knjige

moje dijete se moze poistovijetiti sa profesorom baltazarom i svime di je u igri tehnika ili strojevi. bajke su za njega neobjasnjive plus sto je prisutan element da se kod nas doma uci o pravima zivotinja i veliki je no-no za price u stilu basni stavljati lose ljudske karakteristike na zivotinje.

literaturu o strojevima i svemiru, enciklopedije i upute koje stzu uz igrice za ps3 ili psp su nam omiljena literatura

sad ste me podsjetile da nam je crtic Fantastični gospodin Lisac danima bio jedino sto smo gledali (na engleskom) ali ne zato sto je skuzio o cemu je rijec nego mu je bilo super u par scena nesto sasvim besmisleno pa smo zbog toga gledali i gledali

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sad kad spominješ Baltazara sjetila sam se nekih zgodnih knjižica A. Zaninovića i ostale ekipice:
    http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...070&tvrtkaId=2
    http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...708&tvrtkaId=2
    http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...858&tvrtkaId=2
    mi imamo ove tri, i maloj se jako sviđaju, dok joj je slična knjižica s Baltazarom još pomalo naporna, samo ona ima tek 3 godine
    ali teksta ima dosta, mislim da nije prejednostavan ni za 6ogodišnjake, i lijepo je pisan a životinje su jako simpatične
    glavni lik je mali dječak Palčić

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Kod mog malca (a i mene) odlično je prošao Zoran Pongrašić, s dvije knjige kratkih i duhovitih pričica iz života mrava, kišnih glista, smrdljivih martina ... "Đuro zvani crv i slični" i "Ticalova putovanja"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •