Ne znam da li ova tema spada ovdje (molim, premjestite gdje spada).
Majka sam djeteta koji će u listopadu napuniti 4 g.
Oduvijek je bio napredan - progovorio vrlo rano, tečno, bogat riječnik. Motorički se normalno razvija(o).
Oduvijek "teško odgojiv", odn.svojeglav, zahtjevan, inatljiv, neposlušan.
Nema trenutka mira. Uvijek sa njim akcija - trči, skače, pita, govori, viče, provocira, istražuje... ali bez prestanka.
Sa 2 g. primio je cjepivo 5u1 u bedro, koje mu je strašno oteklo, primio je antialergijsku th.
Od tada je duži period šepao, noga mu se počela stanjivati u opsegu. Obilazili smo liječnike, koji nisu imali pojma što mu je. Ortopedi, neurolozi, pretrage krvi, ultrazvuk, rtg - sve u redu. Na kraju je neuropedijatar zaključio da je vjerojatno prilikom cijepljenja oštećen nervus ischiadicus (ali ne direktno, već je zbog velikog otoka oštećen), na naša pedijatrica to negira.
No, u tom periodu kada smo odlazili od liječnika do liječnika, svaki od njih nam je skrenuo pažnju da je dijete hiperaktivno. Jedan ortoped nam je čak rekao da ga psihološki obradimo jer se njemu čini da je autističan (iako to nije njegovo područje, ali on, eto, vidi puno djece i zna kako se "normalno" dijete ponaša).
Ali, crv sumnje je bio tu. Otišli smo i do psihologa, navodeći samo hiperaktivnost kao problem (mislila sam - ako je u autističnom spektru, valjda će to stručnjak, psiholog prepoznati). Psiholog je rekao da nema govora o hiperaktivnosti, već o malo labilnijoj pažnji (koja se da usmjeriti). Kognitivno je bio pola do godinu dana ispred svoje dobi (imao je 3,5 g., a na razini od 4 do 4,5 g.).
Pitate se - što me muči.
Ponajprije, njegovo manipuliranje mnome. Stalno traži pažnju - ima je. Međutim, to mu nije dovoljno, već mi stotinu puta dnevno govori "Reci mi nešto lijepo", i ja mu stotinu puta i kažem nešto lijepo. Ali sada ne dopušta nikakvu komunikaciju između mene i okoline - prekida svaki razgovor vičući - Reci mi nešto lijepo! Kod kuće, u društvu, u trgovini, svejedno. Kada se ponaša ružno, opet viče: "Reci mi nešto lijepo", i počne me ljubiti. Ne staje, nego samo viče i plače :"Reci mi nešto lijepo". Ja kažem, npr."Ti si moj medvjedić", a on negoduje - "Ne živo, reci mi nešto neživo (!)" - želi da mu kažem, npr.da je on moja radost ili sreća.
I tada se (na kratko) umiri.
Mislite li da je to manipuliranje, neodgojenost (što su sve češći komentari okoline) ili nešto treće?
I druga stvar koja me muči je cijepljenje sa 4 godine, baš zbog te alergijske reakcije koje je prvotno cjepivo izazvalo.

Odgovori s citatom
), ali imam fenomenalno, bistro, veselo,ljubopitljivo dijete koje jednostavno koristi koliko god može da dobije što više..