Lajkam svu vašu potporu.Samo da nisam rodila L s 36tt, bila bih puno mirnija. Isto sam imala bh od 20tt ali ne toliko opake. Ali svejedno, nadam se najboljem!!!
Lajkam svu vašu potporu.Samo da nisam rodila L s 36tt, bila bih puno mirnija. Isto sam imala bh od 20tt ali ne toliko opake. Ali svejedno, nadam se najboljem!!!
Žužy, tebe baš nikako da pusti na miru. Jel sad situacija malo bolja s bh?
Ja sam danas bila na kontroli. Sve je u redu. Hematoma više nema..tj doktor ga ne vidi.. tako da je vjerojatno ono što sam ja primjetila na papiru bio hematom. Doktor mi je preporučio mirovanje i za desetak dana da dodjem na kombinirani probir...a ni sama nisam pametna jel da to radim. Što vi mislite? Kakva su vaša iskustva?
Posljednje uređivanje od Ives000 : 21.08.2015. at 11:15
Draga Suncokret, znam koliko je takav gubitak jedan grozan šok i trauma koja nažalost ostaje s tobom i kada vrijeme prođe. Meni se dogodio isti scenarij u 12+5t s kiretažom, baš kada sam mislila da sam prevalila taj krizni period. Neću ti pričati bajke, o tome kako će biti lakše...bol gubitka teško je opisati onome tko ga nije doživio, ja sam dala sve od sebe da krenem dalje i to sam napravila najbolje što sam znala... Zato sam ti i imala potrebu nešto napisati, jer ovo mi se dogodilo u travnju ove godine, a prošli tjedan sam saznala da sam opet trudna... Cuda u nekim oblicima se uvijek događaju...U meni su mnogi osjećaji pomiješani, od sreće do straha, još je trudnoća rana, i u mojoj glavi iskustvo gubitka je mnogo toga promijenilo i potaknulo...
Drži se
Ostale cure, vama puse i da gurate i dalje do kraja![]()
Posljednje uređivanje od LadyB : 21.08.2015. at 12:00
Skužila sam da su mi rijeđe kad imam prazna crijeva,odnosno kad imam redovnu stolicu. Što je rijetkost. Jutros jedna i na boku,pa sam si popila dva gutljaja jake i extra slatke kave i odma ne potjeralo. I neko vrijeme sam ležala na leđima bez ijedne bh. Sad je bila jedna lagana..blaže ju osjetim kad mi trbuh nije ko zepelin.
Eto,super da nema hematoma i da je sve oknek tak i ostane.
Kaj se tiče kombiniranog...ja sam išla sa 11 tt,bil mi je bitniji onaj detaljniji uzv,kad smo bebicu prvi put detaljnije pregledali. I onda smo odlučili da pem i zvaditit krv usput,makar nije da imam 300kn viška...znala sam da mi dobni rizik nebu savršen i taj dio me nije zanimal. Sveukupni rizik za trisomije je bio odličan i eto. Al velim,to morate ti i tm odlučiti. Možeš obaviti i samo mini anomaly scan,na kojem isto vidiš detaljno bebicu,bez vađenja krvi.
Mi se pak sad dvoumimo dali iči na 3D/4D...dati 500-600 kn samo zbog lijepih sličica...![]()
žužy, imaš na ponudi dana kupone za 4d uzv.
e sad, neke od ginekologa tamo ne hvale baš pretjerano, ali ja na to ne bih išla radi dijagnostike nego zabave.
bitne bi mi bile sličice i snimka, kad bih sumnjala da nešto nije u redu, znam kod koga bih išla baš na pregled.
pa eto, možda ti bude opcija.
što se kombiniranog probira tiče, samo smo mjerili nuhalni.
a u sljedećoj trudnoći nemam pojma što ću.
najviše naginjem niftiju, jedino cijena![]()
Ja nisam radila nikakve pretrage tipa nuhalni, triple test i ne namjeravam.
Dosta mi je stresa. Šta bude ionako ne mogu nista promijeniti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cure drage trebam pomoc..... Danas 9+3 nestali su mi svi simptome i neznam sta da mislim.... Jos imam taj hematom koji bio sa 7+4 20×10mm ispod bebice tocno prema izlazu... I sada znam ponekad svaki drugi ili treci dan dobiti smedi iscjedak..... Bojim se da nesto nije uredu sa bebicom.... Na uzv tek 24.8 do tad cu puditi od brige.... Zna mi je i probadati sa lijeve strane ili uhvatiti grc.... Strahu sam kako vidim koliko curama prestalo kucati srceko sto utjece na to da plod prestane razvijati se....
ja eto ni u jednoj trudnoći nisam radila te pretrage. razlog je što smo se i mm i ja složili da bez obzira na rezultat nebi prekidali trudnoću
pa onda nema svrhe.
radila sam ovaj mini anomaly scan gdje se detaljno vidi bebica, mjeri nuhalni, nosna kost isl.
e sad, da je taj scan pokazao baš nekakvu veću anomaliju, da smo vitalno ugroženi beba ili ja, onda bi to bila druga stvar.
hvala bogu nalaz je bio super, ali svjesna sam da mi to ništa ne garantira.
ali ne garantira niti većina ovih pretraga koje su nam dostupne.
Posljednje uređivanje od orange80 : 21.08.2015. at 13:26
žužy, muma, mirovanje je tu ključno i presudno.
i ja sam u 1. trudnoći imala česte bh, ali se nisam otvarala. sa 30 tjedna su me radi bebice koja je bila jako nisko
stavili na strogo mirovanje i rodila sam sa 37+0 doslovce nakon 1. šetnje.
sa drugom sličan scenario, iako sam prema mojoj procjeni imala puno manje bh (igra i ulogu što je bebica bila puno mirnija)
opet sam nakon mirovanja rodila sa 37, prvi dan kad su mi rekli da više ne moram mirovat.
dakle presudno mi je bilo to mirovanje, jer mi se čini da sam se prošetala tjedan, 2, 3 ranije, da bi onda bila i rodila.
dakle, bit će to sve ok, samo slušajte dr., izležavajte se i odmarajte.
Posljednje uređivanje od orange80 : 21.08.2015. at 13:38
Danas sam razgovarala s mm i odlučili smo da ne želimo taj test..baš zbog istog razloga kao i ornage80 što je napisala.
Hvala curke na odgovorima zbilja je pomoglo.
Ljube, draga. Prvo probaj se smiriti..meni su se u 9tt isto smirili simptomi. To nemora ništa loše značiti.. beba ti daje samo malo vremena da se odmoriš ^^
Ja sam danas 10tt i skoro nemam simptome, tu i tamo se pojave pa prođu. Da nema uzv-a već bi i zaboravila da sam trudna a do 8tt sam povračala ko luda( ako ćemo po simptomoma na njih se nemoj oslanjati..).totalno razumijem tvoj strah, kao i sve prisutne na ovom forumu. Nije nikome lagano pročitati kada netko od djevojaka ima neuspjelu trudnoću, jer se nesvjesno u suosječanju bojimo da se to isto ne dogodi i nama. Na to ne možemo utjecati..to su ti forumi..koliko ti pomognu toliko u drugu ruku pročitaš svakakvih ljudskih sudbina i teško je onda biti ravnodušan. Radi sebe a i radi bebe moraš biti pozitivna. I bit će sve u redu. Samo hrabro i glavu gore.
orange,ja sam ti na strogom mirovanju od 9. tt. Doslovno samo kupaona,jest i doktor. Sutra punim 19. Onda znaš...kod mene mirovanje očito ne utječe na bh.
melange,joj znam za te ponude na kolektivnim prodajama..al nekak me ne privlače. Pogotovo kad znam Mumino iskustvo.
Osim ak neko tu ima iskustvo u ordinaciji dr Đurića,na njegovu ponudu uglavnom naletim?
A isto tak..da se kojim slučajem do sad pokazalo da nešto nedaj Bože nije dobro,nebi birala,išli bi dr Kosu bez razmišljanja.
Ovak,velim...zato se premišljam.
Tu se bas ide na te 3D/4D iz fore, po snimke, ne dijagnosticki. Kosta 1/5 redovnog pregleda, ne pregledava doktor, nego neki radioloski tehnicar, ako ne i bilo tko tko zna upravljati UZV-om. Pregledi nisu u bolnicama i klinikama nego u nekim fotostudijima za snimanje fetusa (je, smijesno je). Potpisuje se brdo papira gdje im moras jasno i glasno potvrditi da ti je jasno da tu dijagnostike nema. U najboljem slucaju, ako zelis znati, snimit ce spolne organe bebe. Na UZV se obicno ide tamo negdje oko 25-28 tjedana.
ja sam samo u prvoj trudnoći radila triple, ostale samo mini anomaly i to je to.
ovak i onak većina njih je čista statistika, a sad već imam i godine pa zašto da se bediram radi brojka
kako je orange rekla, da je nešto bilo loše na mini anomaly razmislila bi za dalje
i hvala na čestitkama za curku![]()
ljube555, isto sam ti kao i Ives htjela sam te savjetovati da se probaš smiriti.
Znaš i sama da na većinu stvari u trudnoći ne možemo utjecati, a većina tih
nesretnih završetaka je predodređena već i ranije kromosomskim i drugim greškama
(prirodna selekcija).
Ali opet, do sada je bilo sve ok i nema nikakvog razloga da tvoja trudnoće ne bude zdrava i ima super ishod.
A ovo da mučnine jedan dan imaš, drugi nemaš je skroz normalno. Meni se desi da sam jedan dan puna energije,
mogla bih sve, a već drugi dan kao da me netko pokosio.
Povračati sam praktički počela tek sada iza 12 tjedna i to sve zbog žgaravice. Žužy je opet rekla da nema mučnine uopće.
Tako da, svima nam je različito i nemoj se time opterećivati.
Ja sam radila rani kombinirani, nisam se dvoumila, znala sam da to želim.
Muž je bio isto za. Sve sam to radila privatno. Nije da su me novci žuljali, ali sam barem malo mirnija zbog toga.
Ljube, nemoj paničariti. Koliko sam shvatila dvije su trudnoće iza tebe i znaš što očekivati.
Pregled ti nije daleko, strpi se do tada, ali se moraš malo smiriti jer ovako možeš paničariti od pregleda do pregleda, a to nikako ne može biti dobro za bebu.
Nemoj niti prečesto odlaziti na uzv-e, to isto ne valja.
Znam da si od straha za trudnoću 7 puta vadila betu, iako se duplala i više nego pravilno.
Opusti se.
Posljednje uređivanje od Medeja : 21.08.2015. at 15:30
UZV stvarno ne steti, pogotovo ako nije sa zvukom (bebama smeta kad se od jutra do sutra pusta zvuk otkucaja srca preko UZV, na primjer).
A za probire i ostale testove, ako vam je stvarno nebitno ima li beba trisomije ili neke druge poremecaje, onda nema smisla ici na testove, osim ako vam ne bi bilo lakse znati unaprijed i pripremiti se (ovako, ili onako). Ako zelite znati zbog pripreme ili zbog drugih opcija, od daljnjeg testiranja do prekida trudnoce, onda nema razloga zasto bi se testove preskakalo. Kombinirani je samo statistika, ali i to daje dovoljno dobre smjernice za nastavak dijagnostike (ili je dovoljno dobro da se nema oko cega brinuti).
Nifty je, ako se ne varam, isto sto i MaterniT21 (taj je dostupan nama ovdje u SAD-u). MaterniT21 nije statistika vec odgovor na pitanje ima li ili nema trisomija, s prosjecnom tocnosti od 98-99%. Radi se nakon 10 tjedana trudnoce, idealno s oko punih 12. Nakon njega obicno nema nikakvog razloga za amniocentezu ili autopsiju korionskih resica.
Yup. Bila sam kod njega na 4d. Bačen novac. On je mene pitao za spol bebe. A slike i filmić, strava.
3D/4D u principu nema nikakav dijagnostički značaj, kao i u svemu ostalom u radiologiji. To je 'just for show' ili kako mi je rekla kolegica u Njemačkoj, radimo ih jer ih pacijenti jako vole.
Obično se sve obavi klasično utz-om, izmjeri i pregleda, pa onda upali opciju 3/4D da se kompjuterski obradi podatke, komp nadoda ako di fali i izbaci sličice. Ako dr. ne mjeri dobro i ne skupi dovoljno 2D informacija, sličice i filimići prebačeni u 3/4D budu katastrofa jer software nema pojma da lice/ruka/noga ne bi trebali tako izgledati. Tragedija da takvi i dalje neometano rade.![]()
ribice cestitam na bebici !
sara10, da bilo je prirodno, samo su mi isto kao i tebi na kraju dali malo dripa jer su moji trudovi bili kratki.
Svim curama zelim srecu s trudnocama i lagane porode, a ja selim sad na neke druge teme...
Puse i pozz svima i hvala na svemu![]()
Izluđena, čestitam i hvala na lijepim željama.i lijepo se provedi na novim temama.
Medeja potpisujem![]()
Kako smo danas curke???
Ja imam jedino bolna leđa, a što se simptoma tiće puno bolje se osjećam. Mučnina skoro više da i nemam u 10+2 tt. Jedino što idem jaaaaaaako puno piškit..pa to je za poludit..
Ja sam ok. Hematoma više nema od kad je jedna bebica otpala. Leđa i noge me bole radi stalnog mirovanja, drob je sve veći, mučnine sve rjeđe i kraće.
Sutra ulazim u 19 tt i imam zakazan UZV.
Samo da dečko bude ok.
Bit će bebica dobro. Ti se i dalje čuvaj i sve će biti ok![]()
Muma i žužy nemojte ležati na leđima, pogotovo što imate izraženije bh kontrakcije. Nije preporučljivo nakon 4. mjes. trudnoće ležati na leđima zbog toga što onda se pritišću te vene koje vode krv od dolje prema gore i obrnuto (laički da to objasnim), najbolje na bokovima, pogotovo na lijevom. Meni osobno što je trudnoće bila veća nije ni odgovaralo na leđima niti sam zadnje mjesece spavala na leđima, mijenjala bokove uz baby jastuk i to mi bilo super za spavanje.
Što se 4D uzv tiče, ja sam ga masno platila, al nisam zadovoljna sa dvd-om, bolje su mi bile pojedinačne sličice koje sam dobivala na pregledima nakon toga, al barem je dr. detaljno provjerio organe taj put pa eto barem to. Da ponovo ostanem T, ne bih radila 4D.
Ja više nisam trudnica, al drago mi vas je ćirnit![]()
Nije potrebno namjerno odredjivati strane lezanja i spavanja u trudnoci - tijelo i beba ce sami reci sto im valja, a sto ne valja. A ako bas postoji neki problem, savjetovat ce i lijecnik kako mu pristupiti tj. postoji li neki polozaj bolji od ostalih za lezanje i spavanje.
Meni nikako ne odgovara desni bok, uvijek me jako boli struk i u predjelu jajnika kada dugo ležim na toj strani.
Odgovara mi lijevi bok i ponekad se prevrnem na desni, ali ne ostanem dugo.
Na leđima rijetko spavam, a razlog je što i otprije trudnoće u zom položaju imam najviše noćnih mora.
Tako sam neku noć sanjala da krvarim, ma užas.
Ja sam danas točno 15tt!
Križa me ubijaju, ali zaista užasno.
I mučnine me muče ovaj vikend, nisam baš nešto.
Evo me cure doma s bebom pa da napišem na brzinu kako je protekao porod.
Jutro nakon termina mene je probudila gadna kontrakcija, nakon što sam čekala da prođe krenula sam na wc ali vodenjak je pukao i jedva sam došlepsala s skupljenim nogama do wc i namočila cijelu sobu.
E sada da li ići i kada u rodilište, ja ne bi jer čekam trudove a muž već na iglama. Odlučili smo malo pričekati i nakon 2 sata i dugog tuširanja krenuli smo na SD. Došli smu u 7 sati, otvorena 4-5 cm sa slabim trudovima.
Molila sam da me puste da moji trudovi odrade do kraja otvaranje i poštivali su mi želju, doktor se nasmijao i rekao da ga zovem kad mi dosade.
Imao je pravo jer se s tim trudovima nisam ništa otvorila do 13 sati..skakutala sam na lopti, čučala, šetala ali ni mrdac.
Onda sam pristala na minimalnu dozu dripa čisto da se možda potaknu moji trudovi i doktor je rekao naravno da mi titraju drip da imam 3 truda u 10 min.
Tko je i bio, sestra je smanjivala drip kako su se moji trudovi redali.
Bili su izrazito bolni i po 2 minute dugi, naravno ne svi ali neke sam jedva ispuhala.
Oko 4 sata sam bila na 7 cm i tu su obilazili doktori i rekli da javim čim bude pritisak...ja gledam u njih pa tek sam na 7 ali dobro...
Uglavnom oko 10 min do 4 meni trudovi neizdrživi, pritisak na zdjelicu kao da će se raspasti i počela sam pri najgorem dijelu truda vrisnuti vikali jer nisam mogla drugačije.
Tu su skupila hrpa doktora i babica jer nije bilo praznog boxa i vikali su da se hitno oslobodi jer sam se skroz otvorila, pokušala sam otići na pišanje ali me uhvatio trud pa su me izgurale babice brzo u friško očišćen box.
Tu je došao muž i u dva truda i kontroliranog tiskanja i velikog truda babice ja sam rodila dečka 4050 i 53 cm, glavica 36 cm bez rezanja i pucanja..samo sam malko pukla kod starog reza zbog neelastičnosti tkiva.
Bilo je intenzivno i izrazito bolno ali takav je porod.
Nismo se mogli dugo maziti jer je išao i drugi porod. U 4 sata iseklo je samo cca 1 dl dripa. Maleni ima i slomljenu ključnu kost ali koristi rukicu pa nije strašno.
Na babinjačama je bilo ok, sestre su super ali nikako se odmoriti, sada smo napokon doma i cicamo i mazimo se i divimo a cure se svađaju koja će ga više čuvati.
ribice, čestitam! Ovo tvoje mi zvuči kao super porod. Osim dijela sa slomljenom ključnom kosti, nadam se da će mu to brzo zacijeliti.
Ives, suosjećam, od kad sam vidjela plus wc mi je najposjećenija prostorija u stanu. I inače imam neki mizerni mjehur ali u trudnoći sam dosegla nove rekorde. Ne postoji ustanova, dućan ili komad autoceste di ne znam gdje je najbliži wc.
Medeja, spavaj onako kako ti paše. Meni su u početku jako odgovarala leđa jer su me na boku jajnici bolili, od punkcije, od hematoma, boga pitaj...
Unazad dva mjeseca na leđa ni ne pomišljam jer me ukoči da ne mogu podići nogu i hodati normalno tako da kombiniram malo lijevi malo desni bok.
Inače sam čula dosta preporuka, pogotovo od rodilja i trudnica, za taj lijevi bok ali ne mogu provesti par sati u komadu samo na jednoj strani jer mi nešto utrne a kamoli cijelu noć. Trebala sam se zvati Jeremija.
Icsi, bit će dečko ok. Samo laganini, dan po dan.
Sara, samo ti ćirni!
Ribice, divno. Uživala sam čitajući tvoje iskustvo. Vjerujem da je bilo bolno. Ali sad kad imaš svoje blago pokraj sebe..vrijedilo je svakog truda. Čestitam od <3. Mazite se i pazite se.
Evo me kući sa UZV.
Dečko je super. U tjedan dana je napredovao 90 grama i sada pocetkom 19 tt teži lijepih 290 grama i velik je nekih 17 cm.
Doktorica mi je propisala tjedan dana antibiotik Amoksil jer imam nesto sitno bakterija. Inače ne bi ali pošto se radi o meni i svemu šta mi se desilo propisala mi.
Idući kontrolni pregled mi je za dva tjedna.
Posljednje uređivanje od Icsi : 24.08.2015. at 12:08
Evo ja se jutros probudila na leđima sa utrnutom i tako bolnom trticom da čudo jedno...jedva sam se digla. A inače sam na leđima najmanje. Večinom sam na desnom boku,na lijevom tek tolko da promjenim dok mi utrne desna strana..ne paše mi na lijevom.
I sad sam več neko vrijeme u poluležečem položaju na leđima i ni jedne bh do sad. Ali nisam ni pipnula trbuha do sad..pa baš budem vidla.
icsi, drago mi je za lijepe vijesti!
a ovo da je beba velika 17cm, znaš li možda jel to mjera s dužinom nogica ili samo od glave do trtice?
ja nikako da si predočim koliko je beba sad velika
žužika, ti se okrećeš kao na ražnju
meni su se isto prorijedile bh od magnezija i mirovanja par dana.
čak mi se i prepona smirila. valjda je to to za ovaj krug rastezanja.
u petak sam na pregledu, baš me zanima stanje cerviksa
nego, sutra punim 23tt i ulazim u 24tt.
jel to onda ulazim u 6.mjesec trudnoće?
melange, nisam sigurna, vjerojatno cijela beba
Icsi bravo za dečka! Sad nek je sve manje stresno! Ja mislim da je to cijela dužina bebe.
ribice zvuči kao lijep porod. Dobro da su poštivali tvoje želje i ne forsirali nešto na silu. I uvijek mi je drago pročitati da su porodi prošli bez epiziotomije. Ja se tome taaaaako nadam ovaj put.. da mogu normalno funkcionirati s bebom i svu pažnju usmjeriti na bebu i dojenje, a ne umirati od konstantnih bolova zbog epi.
žužy kad si u četvrtak? Ja sam u 11.20h - za promjenui strah me, naravno...
Hey curke
Vidim živopisno je od jutra.
Icsi, baš mi je drago zbog tebe. Pravi dečko. Samo neka tako nastavi. Nadam se da si sada ipak malo mirnija. Sad laganini do iduće kontrole.
Žužy sretno u četvrtak
melange kako si nam ti? Mislim da si već možeš računati 6mj. ^^
Evo ja se probudila s niskim tlakom, i nemam pojma s čime da ga podignem..muž se grčevito trudi da mi digne tlak od jutra ( doslovno) ide mi polako na živce...ali tlak je i dalje nizak ...
Ja bih ipak rekla da se kod Icsi mislilo na crl,mjere od tjemena do trtice. To je normalna mjera za te tjedne....i uz to se posebno izmjeri bedrena kost,pa opseg glavice i buše i na temelju toga uzv izbaci gramažu bebe. Bar mislim da je tak...kolko sam polovila da moja gin radi.
Muma,u četvrtak sam naručena u 17h,pa kad dojdem na red...sad sam ja preuzela tvoju smjenu
I dabome,moj pokus uspio. Čim sam na leđima počela maziti trbuh,skamenio mi se. Dobro nam je rekla gl. sestra u bolnici...ne maziti trbuh. Da staviti onak samo dlan ali ne raditi pokrete.
Posle se čak nije ponovilo...al me zato dost boli dolje lijevo kod svakog ustajanja,dok ležim je dobro. Takav dan valjda...
melange,evo ako pomaže..da,ti ulaziš sad u 6. mj. Kao što sam i ja u 5. mj. No,u subotu punim 20 tj i time sam ravno 4,5 mj trudna. Al mi je glupo reči da sam 5. mj jer nisam. Lakše mi ovak realno kak je.
http://covermagazin.com/trudnoca/?p=378
Ives,gricni nekaj slanoga i pij puno vode.
I potkuri nečim muža još malo..možda mu uspije![]()
![]()
S 20-ak tjedana su oko 15-16 cm glava-trtica, i oko 25 cm od glave do stopala.
Misliš? Ja znam da u početku mjeri crl ali onda kad beba poraste i počne mjeriti zasebno bedrenu, trbuščić, glavicu, čini mi se da ne mjeri više dužinu bebe jer beba nikad nije ravno da ju može izmjeriti točno. Pretpostavljam jer je meni gin sama znala reći da je npr oko 30cm...ako sam je pitala baš za dužinu.