Pomoc pomoc! Bebica nam je trenutno na flasici zbog mog slabog mlijeka ali stvar je u tome da on kada se najede i ti pojede 90 mjericu, nije mu dosta ja znam da beba ima 4 kg i treba vise ali da je bas toliko prozdrljiv" ne mogu vjerovati i onda place i place i jedva zaspi i ne spava uopce punih 2 h nego puno manje i opet je za cas gladan.. Dali je to ok ili se ja previse brinem posto jos nema ni tjedan dana ?
Djevojka draga ja bih ti drage volje pomogla ali za mene ti je još uvijek ovo o čemu pišeš SF
Bude ti se javila neka mama s iskustvom ili možda da pokušaš na pod forumu o dojenju..
Nekako mislim da taj tvoj mali zakotuljak ne bude umro od gladi![]()
djevojka,bome ja isto ko i Lady...sad mi svakakvi savjeti padaju na pamet ali zbilja bolje da pokušaš na pdf-u o dojenju. Ili još bolje nazovi sos broj,cure budu pomogle.
dominikslatki,pred par tj je meni bio pritisak al lijevo i bolelo me na mahove oko bubrega. Tad sam imala i bakterije i kojekaj u urinu,uk je bila sterilna. Oče beba pritisnut mjehur i mokračne puteve pa je otežano mokrenje i tad se bakterije znaju nakupiti..pa boli. Morala sam piti puno tekučine da ispišavam često.
Pila sam čaj od brusnice, i sad ga popijem tu i tam.
Probaj i ti s čajem,ne škodi probati.
A čuj ako te bude tak bolelo,nemoj čekati petak.
Ja sam ok,čak sam i ručka skuhalaodmaram.
eryngium,ti si meni žena zmajica![]()
Djevojka00 isti problem smo imali i mi +sta je meni moj izgrizo bradavice.Moj ima isto nadohranu jednu u toku dana i jednu prije spavanja i oko 3 ujutro.Pojede nadohrane oko 120 ml +moje mljeko izmedu.Isto je prozdrljivac malistar je mjesec i pol
Ives jako mi je zao sto moras to prozivljavat. Drzi se! Saljem virtualni zagrljaj.
Djevojka, nema slabog mlijeka, vec samo losih savjeta o dojenju, neovisno o tome jesu li dobronamjerni ili ne.
Ako zelis dojiti, molim te nazovi Rodin SOS telefon - s obzirom na dob bebe, nema smisla da pokusavamo ovako nabadati preko foruma. I nemoj odgadjati poziv jer je, ovako rano, svaki trenutak bitan oko proizvodnje mlijeka -- s obzirom da hranis na bocicu, nema dovoljne stimulacije bradavica i udaljavate se od dojenja svakim obrokom. To je ok, ako ne zelis dojiti, naravno. Ako zelis, zovi odmah.
Radnim danom (i praznicima koji padaju na radni dan) od 15 do 20h
Vikendom (i praznicima koji padaju na vikend) od 10 do 20h SOS TELEFON ZA DOJENJE: 01 61 77 520 i 091 22 77 220
Trenutno ne radi fiksna linija, ali danas do 20h mozes zvati mobilni broj.
Ako te opcenito zanima je li normalno da beba ne spava - je, posve je normalno. Placu, ne spavaju, zele nasu blizinu, nosenje, mazenje... nisu uvijek gladni kad placu. Sto se prehrane adaptiranim tice, pise na kutiji koliko treba pojesti pa onda tako i pripremaj obroke. (Ako dojenje nije opcija/izbor.)
Posljednje uređivanje od Kaae : 22.11.2015. at 17:32
Oprosti, ali TKO ti je rekao da imaš slabo mlijeko? Od kuda ikome ta ideja. To nije točna činjenica. Tvoje mlijeko je upravo onakvo kakvo tvoja beba treba. Vjeruj sebi. Naravno, ako ne želiš dojiti, nitko te ne tjera da dojiš. No, "slabo mlijeko" NIJE razlog nedojenju.
Bebe NE spavaju puna dva sata, gotovo nikad, a najmanje kad imaju tjedan dana. Budit će se i zaspat bez ikakvog reda i tako i treba biti. Može se najesti, pa spavati. Može se najesti, pa plakati. Može se najesti, pa urlati toliko da ti se srce uzlupa i da sama počneš plakati.
Novorođenče je POSVE nepredvidivo. I to je sasvim normalno.
Novorođenčetu treba mama, treba mu toplina i treba mu hrana (najidealnije iz maminih grudi, ali može i iz bočice ako je napravljena točno po uputi)
Jako plačljiva beba se obično umiri kad je omotaš u dekicu (ili u starinski jastuk za bebe) glavno da ne može vitlati ručicama i nožicama, a da nije sputano. I stavi ga uz svoje tijelo, TI si ono što mu treba najviše na svijetu.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 22.11.2015. at 17:59
Ako majka zeli dojiti, bebu nije pozeljno zamatati - za uspostavu dojenja su bebi, izmedju ostalog, potrebne ruke.
Pa, neće zamotati dok doji, kome bi to palo na pamet? Meni nikada. No, ako stvarno treba napisati svaki detalj, onda ...kud bismo došli.
Ne treba uopce zamotavati, a pogotovo ne u prvim danima.
djevojka,ja bi samo nadodala da mi se (ako sam te dobro shvatila) 90ml čini kao puno previše,to je ooogromna količina AD-a za dati tako maloj bebi!ako si na FB tamo imaš Rodinu SOS grupu,savjetnice će ti se brzo javit nakon postanja problema,SOS je nekad teško dobit.....
Zuzy,ma,vidila sam aspartam kad sam već otvorila kutiju...
mogu ti reć da mi se čini da mi je manje tvrd stomak... a što se tiče preporuke o uzimanju,svugdje sam nabasala na info da je najpreporučljiviji za uzimanje u 3ćem tromjesječju...višak se svakako izlučuje putem mokraće...
ja nemam gdje kupit te jednokratne gačice, one u DM-a imaju samo 42-44 a to mi je preveliko, Chiccove su navodno najbolje a ko za vrag ih nema za uzet u lokalnoj Bubamari (inače oni drže)...gdje toga još ima,al da je na veličine pa da ima small?
karanfilčić,možeš pokušati sa sjedanjem na pilates lopti,smanjuje pritisak na zdjelicu i organe...
zs,jednokratne gačice one mrežaste ko boxerice i po veličinama,imaš u ljekarni.
Ja kupila baš te u dm-u. Al pem i po mrežaste...npr,meni M malo. U struku super al me steže oko prepone.
Na SOS grupi savjetujemo zvanje SOS telefona kad je rijec o novorodjenim bebama i kad, pogotovo na prvi pogled, sve skupa ne stima. Jednostavno je nemoguce nekoga provesti kroz cijelu pricu putem poruka, tim vise sto netko stalno ulijece savjetima, a kod novorodjencadi pogresan savjet stvarno moze biti prilicno opasan.
Ivesnema tih rijeci koje mogu napisati a da ista znace... saljem ti dugi zagrljaj i snage za dalje
![]()
Zasad skulirana, ja sam inace velicina 38 tj.M i te dmove su mi bile odlicne! Iako sam popljuvala mamu sta mi je donijela takve velike... koristila sam ih jos i mjesec dana kod kuce.
Kad krvaris poslije poroda i stavis u bolnici i po 2,3 debela vatena uloska, vjeruj mi da je bolje da su vece gacice, a gore ih sam mal presavijes.
Meni su bile puno bolje i jednostavnije i udobnije od mrezastih. I nije me rub nigdje zuljao po rani
Ajoj... dojenje nije lako cure, ne dajte se zavarat.
Slabo mlijeko ne postoji.
A bebe tako male su na siki stalno! Jedu svaka 2h (ali brojis kad pocnu jest), jedu po 45min-1-1,5h... mozda spavaju 1h, mozda 20min...
Ugl ispadne da ju previjes prije jela, ona jede, opet ju previjes, opet jede i tako dok se ne uhodate, malo bebica naraste i napravi si ritam (da, ona sebi... ne ti njoj)
Ugl ako zelis dojit, pripremis se da si prvih mjesec dana samo sisa. Ne sjecam se da sam ista drugo radila i bila sem muzare (kak bi rekli).
Ruzno zvuci al je iskreno. Poslije bude divno, ne daj se!
Posljednje uređivanje od ivana.sky : 23.11.2015. at 01:19
Posljednje uređivanje od Ribica 1 : 23.11.2015. at 08:16
Cure koje imate iskustvo s heparinom u trudnoći može pomoć. Dakle fragmin 2500 uzimam 10-ak dana i uzimam aspirin 100 od 25.09, radila sam veliki koagulogram i sniženo mi je protrombinsko vrijeme (s) iznosi 8,6 a ref.vrijednosti su 11-14,7. S tim da mi je protrombinsko vrijeme (postotak) unutar ref.vrijednosti tj. 101,4(ref 75-120). Ostalo mi je sve uredno (Inr, Aptv, trombinsko vrijeme i aptv/r a fibrogen je na gornjoj granici). Kod ginekologa idem tek za par dana, pa ako netko zna je li mi ovo prvo previše sniženo? Hvalaaaaaaaaaaa![]()
Karanfilcic jesi li isla kod hematologa za heparin ili samo kod ginekolga? Meni je hematolog ukinuo andol i dao fragmin. Njegovo objasnjenje da se andol/aspirin ne preporucuju u trudnoci. Do zaceca sam uzimala andol.
Meni je ginekolog u zg preporučio oboje, redovno idem kod svog ginekologa a kod ovog u zg idem polovicom 12.-og mjeseca. Moj ginekolog se ne kuži previše u to, a ne znam je li mi dugo čekati još skoro mjesec dana. Ne znam šta bi kad čitam iskustva dođe mi da ne uzimam aspirin nego samo fragmin s druge strane me strah sama prekidati na svoju ruku. Jojjj... Da zaboravila sam reći da sam prije ovog ginekologa bila kod hematologa i ona mi je rekla da ja imam blažu mutaciju, da će mi ona prepisati heparin ako mi ga ginekolozi ne odobre, nije spominjala uopće aspirin, ali da bi ona htjela da ja pođem i kod nekog ginekologa koji ima više iskustva s takvim trudnoćama. Čini mi se da i oni imaju svaki svoj stav i da nisu sigurni šta bi, a ja bi najradije prestala s aspirinom obzirom da ja stvarno imam blagu mutaciju i obzirom da mi je ta terapija propisana više zbog anamneze
![]()
Hvala draga!
Karanfilčić, to ti je sve ok. Kako trudnoća bude napredovala INR će ti se spuštat bliže 0,8 a fibrinogen i ddimeri će ti rasti. Moj fibrinogen je sad, 3h prije nego sam rodila na Clexanu 0,4 bio 6,45 (gornja granica van trudnoće je mislim 4, nisam sigurna više). Ovi PV/PVT su skoro pa nebitni i ako možeš nemoj se previše zamarati s njima.
Acetilsalicilna kiselina ne djeluje na isti način kao heparin. Heparin razbija ugruške tj. potiče njihovu razgradnju a aspirin smanjuje 'ljepljivost' trombocita i time blokira nastajanje ugrušaka u samom startu pa pospješuje prokrvljenost.
Andol/aspirin u dozi do 100mg dnevno se preporučuje u trudnoći kod slabih mutacija a uz to spriječava i razvoj preeklampsije. Masa trudnica je na andolu/aspirinu do 32tt, i kod nas i u svijetu a neke i do samog kraja trudnoće ako im ginekolog tako traži. Istraživanja o konkretnoj štetnosti nakon 32tt nema (jer se preventinvo prestaje s terapijom zbog rizika preranog zatvaranja ductusa arteriosusa-spoj između plućne arterije i aorte-dio intrauterine fetalne cirkulacije) no one trudnice koje znam da su bile na aspirinu do samog termina su rodile zdravu dječicu tako da rizik nakon 32tt postoji ali je opet procjena veće koristi iznad moguće štete. Neke mutacije zahtjevaju uz aspirin i terapiju heparinom. Svatko je slučaj za sebe.
U Hr generalno ima malo ginekologa koji se bave trombofilijama u trudnoći i moj savjet je svakoj od vas s mutacijama i (ne)dokazanom trombofilijom da za svoj slučaj potraži mišljenje ona dva renomirana koji znaju što rade i gledaju širu sliku. Hematologa isto tako, možda jedan-dva (u Rijeci konkretno ni jedan) koji se kuže u problematiku.
Meni danas neki los dan
Opet paranoje hoćemo li izdržati i to..
Na svako boluckanje mislim da je gotovo ili da se nesto lose događa .. Sljedeći cilj nam je 32. Ufffff
Karanfilčić ja konkretno nikad ni nisam pila aspirin prije ni sad za vrijeme heparinske terapije. Moj ginekolog i hematolog su protiv aspirina..ali možda je to samo konkretno stav za moj slučaj..iako sam dobila dojam da su općenito protiv..
Ako je mutacija blaža možda oboje zajedno nema ni smisla..ali nisam doktor iako samo puno vremena provela u informiranju na tu temu, zato je najbolje da pri idućem pregledu pitaš preporuku i ginekologa i hematologa..
Bok žene,
meni danas 8+2tj.
Nemam NIKAKVIH simptoma.. osim što puno papamal nije da sam prije bila male hrane.
Znači, nikakvih mučnina nije bilo (osim kaj mi neka hrana manje paše, al sve jedem). Niš mi ne smrdi.
Grudi su me bolile do prije par dana, sad više ni to.
Jedini simptom koji imam su velike grudi.. i to baš fakat velike :D
Nešto pospana jesam, al ništa prestrašno. I inače sam spavalica.
Dal je to normalno? Za 8dana idem na pregled. Ali, sve me strah da manjak simptoma ne znači da je nešto krenulo nizbrdo :/
Leon@,sve je to ok
Ni sama nisam imala nit neke mučnine,nit sam povračala nit mi je kaj smrdelo..a cice nekad bolele,nekad ne. Sve je to promjenjivo...još se budeš svakak osječala. A za koji tj dok počneš osječati pokrete,bude lakše.
Posljednje uređivanje od žužy : 23.11.2015. at 13:26
kad to kreće? i kad iskače baby bump? sad samo imam 'im fat, progesteron bump' :D
Ives, draga, jako, jako mi je žao, jer znam koju bol sada osjećaš![]()
drži se, odtuguj a novi plusić će sigurno donjeti novi smješak na tvoje lice
![]()
Eryngium si ti spasmax uzimala do kraja?
Mislim ja pokušavam bez njega ali me ide, moram barem 1 dnevno, a zadnji put mi nista nisu rekli pa valjda mogu i dalje ..
Ne znam na kojem Pdf postavim pitanje, a s obzirom da trebam odgovor sad, budem vas tu pitala..
Prijateljica mi je donijela pola litre svog domaćeg kantarionovog ulja (gospina trava) kao da si imam za mazat ako strije dođu i to...
E sad, ja znam da se ne smije piti ulje ni čaj od kantariona u trudnoći, al kaj je s mackanjem?
hitno mi je jer sam se već namackala po boku čim mi ga je dala da probam...
inače imam bio bazu mama i weledu pa sam mislila kombinirat ak smijem
Smijes mazati kantariono. A strije... su genetske, izmedju ostalog.
Ma znam, i kako ih moja mama nije imala uzdam se i ja u te gene
Al vidjet ćemo što će na kraju od toga ispasti...
Što se tiće te njene gospine trave koju sama spravlja, nakon što je naša zajednička prijateljica skinula 45kg i tim uljem dovela u red strije ja sam se naručila za svoju trudnoćugenetski/ne genetski ovo čudo šljaka
Maže se tko od vas? s čime?
Posljednje uređivanje od LadyB : 23.11.2015. at 16:12
joj curke, ja sam upravo osjetila blage trnce kao da me blago škakljaju s lijeve strane dolje, na nekih30 sekunda pa je stalo pa opet..- kao prema jajniku..
jel to možda napokon beba?
(crijeva nisu- wc obavljen, nisam napuhnuta..)
ladyb, mogla bi biti
lezi na ledja i prati <3
za strije puj puj puj mama je kao zebra, ali stalno napominje da se udebljala skoro 30kg pa eto.
meni su zasad iskocile samo na grudima, a mazem se nekom smuckanom kremom jedne cure s fejsa pa jos na to mustelino ulje. a jos sam se mazala i bademovim uljem, nikelovim kokosovim maslacem, kokosovim uljem obicnim. kako mi koji put sto padne pod ruku.
i jos jednom puj puj!
Sent from my A0001 using Tapatalk
ja se mažem samo bademovim uljem...nekad zaboravim, u 1voj sam T bila redovitija...nijednu striju nisam dobila a ne mogu se pohvalit baš nekom elastičnom kožom.... tanka je i suha pa sam mislila da ću bit prošarana ali eto nisam...ja sam pored mazanja pokušavala nekako masirat,rastezat i natezat kožu,ono ko da je pripremam za širenje...
kantarionovo je stvarno odlično za ožiljke,ekceme i ranice,dakle sumnjam da može spriječit strije (koža puca iz unutarnjih slojeva) ali kasnije ublažit boju i izražajnost strije definitivno...ja sam neki dan mazanjem u 2dn riješila neki ekcem/crvenilo na prstu ispod prstena...a i primjenjujem ga i vaginalno kad treba...
a masaža medjice? u 1voj sam krenula ovako nešto u 35TT,krajnje mi je vrijeme....nije dokazano da pomaže ali sigurno ne odmaže...većina primalja isto preporučuje,ako ništa drugo da se navikneš na osjećaj zatezanja...nisam imala nego 2 površinska šavića pa eto,možda je i to malo pomoglo...
Leon@ tako ti je i meni bilo u obe TT...pošteđena skoro svih tegoba...čak mi krivo,u prvoj su mi čini mi se sise bile veće nego sad,grrrrr...jer sad još uvijek nosim sve svoje korpiće od prije trudnoće..jedino što sam ih sad konačno ispunila nečim a ne samo spužvom...
iskakanje stomka je isto relativno, nekom može puno prije,ovisi o građi,stanju mišića,nadutosti i probavi....
aha,hvala vam na info dakle te Jessa 42-44 nisu loše..istina,kad se u njih stavi chiccov uložak (koji je oooogroman) bolje da ima mjesta...a i zaboravljam da i steznikom mogu učvrstit ako bude potreba...nekako imam averziju prema tim mrežastim,ne znam zašto...
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 23.11.2015. at 18:51
Napisah čitabu i nestade post..
Uglavnom,sklona sam strijama. Krajem osnovne sam dobila prve na bedru,kasnije i još. Sad bumo vidli.
Moja mama ih ima dosta,rodila je nas troje...a uvijek bila mršavica. S burazom je iz rodilišta došla sa 45 kila.
Sestra isto dobila podosta strija.
Ja sad u trudnoči dobila po cicama,izbrazdane su oko bradavica,pogotovo desna...a nisu mi nekaj narasle,i ja sam u starim grudićima.
Mazala sam se sa kombinacijom 4 ulja...pa kombinirala sa biobazinom iz dm-ovog paketa za trudnice...sad ubacujem maslinovo ulje. I bome upija kak ima biti i baš mi i drugi dan bude meka koža na trbuhu i sa strane. Inače mi je strašno suha,sva sam suha. I usnice mi vječno ispucale.
Imam još ohoho do termina,ko zna kak bude.
Kaj se međice tiče,budem svakak probala,tam od 35. tt. Zbilja odmoči nemre...jedino ako budem mogla do dolje. Jer več se neko vrijeme depiliram na čoravo,nokte na nogama cvaknem svakak i dok več moram.
Od uloškov kupila sam vir i lola,još me teta u dučanu gleda da kud samo tolko,jer žene kupuju po pet paketa za porod...a ja bi prvo vidla koji mi budu bolji (slični su,vata u mrežici) pa lako mm ode po još.
Vi koje ste več rodile...ima nekaj na kaj treba obratit pažnju,kaj vam je zatrebalo a niste imale?
Vrtim u glavi kaj ubacit u torbu pa ne nalazim preveč stvari osim onih nužnih za boravak tamo plus ulošci i te gače.
S obzirom da sam prije jedno sedam godina imala preko 50 kila vise nego sad (ok, ne sad sad... s obzirom da trenutno imam trudnicki visak) stvarno nemam zasto brinuti oko trudnickih strija, haha. U prvoj trudnoci sam dobila preko nekoliko, taman svagdje gdje ih nisam prije imala. Sad mislim da nema novih, ali imam jos preko mjesec dana za rastezanje, a ponegdje jos i ima cistog prostora... tako da, nikad se ne zna.
Mazem se kad se sjetim, s necim hipoalergenim sto mi dodje pod ruku. Mazala sam se puno vise religiozno u prvoj trudnoci, a ni za sto. Pijem vodu itakoto, a nema mi spasa.
Medjicu nisam masirala prvi put, a necu ni sad. Puno bitnije je dozvoliti tijelu da porod tece onako kako zeli i treba teci, plus ne tiskati zato sto netko kaze da bismo trebali. Ponekad uopce ni ne treba.
Najbolje opče ne tiskati,ono...se moreš predomisliti![]()
![]()
![]()
Posljednje uređivanje od žužy : 23.11.2015. at 20:28
Zuzy meni su super Chiccovi ulosci. Veliki su i udobniji od vira pogotovo ako imas savove. Prvi dan ih nisam imala pa sam stavljala dva Vira i jedva je pomoglo. Obavezno ponesi kremu za bradavice.
Sto se tice strija nisam ih dobila iako ih je moja mama dobila. Koza mi je inace suha i mazala sam se Palmersovim maslacem i dugo se osjeti mekoca koze sto nije slucaj kod ulja, a probala sam i Palmers, Alverde, Babylove.