duple cestitke!
Sent from my A0001 using Tapatalk
duple cestitke!
Sent from my A0001 using Tapatalk
Jesu vas slali na milijun pretraga u ranoj trudnoći?
Danas sam vadila krv na zzjz (mislim za hiv, hepatitis, treponemu) i dala urin za urinokulturu.
Sutra moram u laboratorij vaditi hormone štitnjače i još neke picaboce i dati urin.
Pa bih trebala i na transfuziju (za krvnu grupu) pa i kod dr. opće prakse za krvnu sliku.
To bi sveukupno bilo četiri bockanja na 4 mjesta. Plus peto u petak kad idem kod gin. na prenatalni test (Nifty ili neki novi koji mi je spominjala).
Jeste se vi toliko bockale? Ne bojim se igle, ali mi se ne da glumiti goblen.Zna me ruka danima boljeti.
Prvo želim čestitati svim curama koje su rodile zadnjih par dana, nisam mogla sve detaljno pratiti, ali vidim po broju postova da je puno čestitki pa im se pridružujem
Naša štruca je došla 5.1.Velika curica od 52cm i 3890grama. Porod je bio dug (27sati u predrađaoni i rađaoni), završio carskim, ali (sad) ne mogu reći da je bilo strašno. Više me (psihički) dotuklo sve ono poslije. Važno je da je s bebom sve super, teško smo malo uspostavili dojenje (istovremeno nas je vjerojatno dostigao prvi skok u razvoju i činjenica da nam za bradavice trebaju šeširići, barem u početku), ali evo već dva dana se uspijevamo fino napapati, spavati i kakati
Hvala svim curama na savjetima (i onima koji nisu bili upućeni meni nego drugim curama) i podršci, mislim da ću vas još neko vrijeme čitati, ali ću vjerojatnije više vremena provoditi na temama o dojenju.
Sretno svima kojima je termin blizu (ili prošao), moj (netraženi) savjet vam je da se pripremate za ono što slijedi nakon poroda, porod dođe i prođe.
Još jednom pusa svima![]()
Ne znam da li pišem pod dobru temu, ali s obzirom na naslov strahovi, strepnje, panika i zabrinutost, rekla bih da da.
Danas sam napravila totalnu glupost, nakon što cijelu trudnoću izbjegavam mesne nasreske i meso uopće (sad sam u 34. tjednu), danas sam kod mame čopnula jednu šnitu salame iz dućana i onda tek vidjela da joj je prošao rok. Sad samu sebe izjedam kaj nisam pogledala datum prije, a i kaj sam uopće pojela išta suhomesnato. Naravno, napravila sam najgore moguće, išla čitati o listeriji po netu i pročitala sve najgore. Znam da daleko najviše šteti djetetu što se sekiram.
Da li mislite da se može išta dogoditi od jedne šnite salame? Moram li se ići testirati (to bi značilo da ću dobiti nalaz u 36. tjednu trudnoće...)? Je li tako lagano dobiti listeriju?
Ajde, lijepo vas molim, smirite proždrljivicu!!
Čestitam mišice! I savjet ti je baš na mjestu.
Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
Čestitam <mišice>!velika štrucica. I bome je dugo trajalo sve skupa.
I dobar ti je savjet...ja se niti ne opterečujem baš porodom,van nekak mora. Više čitam o onom poslije...i na sve više primjera dojenja sa šeširićima nalazim,pogotovo kod nas. Bradavice ok ali toliko izranjavane da žene ne mogu podnesti da ih beba vuče direkt za njih. Ali ono..kad tad moraš skinut i šeširiće,pa kaj onda opet sve iz početka? Ili je opcija dojiti onda stalno sa šeširićima. Ono...sto pitanja mi se mota kroz glavu...ali,nemreš ništ znati dok ne dođe do toga jel.![]()
Čestitke novim mamama i njihovim bebicama.![]()
Cestitam, misice!
zuzy, sesirici imaju svoje mjesto pod suncem tj. super su korisni u nekim situacijama, ali u vecini slucajeva se dijele ni za sto. Svakako nisu nesto za cim treba posegnuti ako postoji problem s prihvatom bradavice. Jedan od najvecih problema sa sesiricima je to sto su lako dostupni, a nije ih lako ispravno koristiti.
Zuzy,bradavice sevjednostavno nakon nekog vremena naviknu,kao da otupe...uz uvjet naravno da je hvat pravilan. Mene straaasno boljele,imala sam i ranice na njima,plakala svaki put kad sam ga morala stavljati,ali to,proslo! Uz stalno mazanje purelan kremom i mam komprese...eto,danas kod ped saznali da maleni ima kraci frenulum,pa zato nije mogao jace uhvatiti
Cure cestitke na malim strucama![]()
Cure,cestitke za bebicama :D!!!!
Kaae,kudri pa to...ja si gruntam pa nekak budem valjda uspjela preživjeti taj početni period privikavanja na dojenje i sve te popratne pojave poput ovih kaj ti kudri veliš. I zbilja ne vidim potrebu za šeširićima...jer kad tad prekineš s njima i opet su ti bradavice osjetljive i jovo nanovo.
Kudri,drago mi je da ste uspjeli i da vam ide dobro,pusam tvog mrveka!
Ja svrhu tih šeširića vidim samo ako su bradavice strahovito izranjavane zbog nepravilnog hvata pa da se što lakše oporave.
Čim se oporave trebalo bi ih odbaciti pod uvjetom da se poradi na pravilnom bebinom hvatu jer inače će sve krenuti opet ispočetka.
Ja ih ne mislim kupovati, nadam se da mi neće trebati, ali isto tako ako ću biti sva u ranama i grču prilikom dojenja, mislim ih uzeti da se što prije oporavim.
Sretna mama, sretna beba.![]()
Mišica, čestitam!!
Slažem se sa savjetom, što više se informirati o vremenu nakon porođaja. I imati broj Rodina SOS telefona za dojenje pri ruci.![]()
Meni su sesirici pomogli da mi se bradavice odmore barem na dan dva.Imala sam užasne rane,horor,dva ili čak tri mjeseca,uzrok nepravilan hvat.Ali kasnije nikako nisu mogle zarasti,mališa imao i krv u stolici,obilazili dr.Nemoj da te to prestraši ako se desi. Šeširici meni lično jesu bili gnjavaža za korištenje, dok namjestit pa beba prihvati, stalno su nam ispadali, pa prokuhavaj i sterilisi. .. Ali zavaljujuci njima konačno su mi zarasle rane a onda sam ih i odbacila.
Skulirana i mišica čestitam na bebuškama.
Žužy, držim fige za brz i lak porod. Konačno si i to dočekala!
Što se tiče dojenja, istina je da što je rodilja sigurnija i bolje informirana o dojenju, pravilnom položaju, potencijalnim problemima i rješenjima, to je uspostavljanje dojenja lakše.
Moji savjeti :
*pogledati Rodinu Mliječnu stazu
*otvorite pdf Problemi i poteškoće dojenja i čitajte, pogotovo odgovore Savjetnica ili Polaznica Škole o dojenju
*u mobitel umemorirati broj SOS telefona i ne libiti se zvati još u rodilištu ako vidite da treba
*Multimum komprese (ne znam jesam li ih već spomenula)
*od početka ispravljati položaj da beba ne napravi ragade
*kod prepunjenosti dojke (dojka ko u Pam Anderson ili piramida) ne masirati bjesomučno već se prepustiti jako toplom tušu (otvara mliječne kanaliće), nježno izdojiti da napetost popusti i onda ponuditi bebi da doji i izvuče što više
*koristiti bebu umjesto izdajalice osim u slučaju kada to iz nekog razloga nije moguće
*novorođenoj bebi nuditi dojku na svaki kme (prije nego i pomisli zaplakati)
*odmarajte sa bebom, dojite, mazite, a bližnji neka za mamu nešto fino skuhaju i pobrinu se
![]()
A gdje se te komprese mogu nabaviti? U ljekarni? Za što se točno koriste?
maco,
Kod tebe sam i čula za multi mum komprese i imam i sliku kutije u mobu da samo pošaljem SM da skoči kupiti ako zatreba.
Medeja,ima u ljekarni,stotinjak kn par komada...jesu skupe al evo bumo vjerovale maci da vrijedenašla sam dosta pozitivnih iskustva...zguglaj malo.
Staviš kompresu na bradavicu između podoja,pomaže zaliječiti ranice i bol.
Mene mrvek tako lupa jako i nisko da me sve boli...baš me nije tak do sad.
Zbilja osjetim promjenu,spustil se tolko nisko da neznam kud je stal dolje...a zadnja tri mj je glavicom nisko,di je još niže stal.Baš mi bolni pritisak uf...a fora kaj se ovak na trbuhu skoro ništ ne skuži,i dalje sam ko obelix sa trbuhom naprijed u špic.
I još me muči probava aaaaaa...i dodatan pritisak mi i to stvara.
Mozda se decko sprema za izlazak :D
Maco, potpisujem sve napisano (osim kompresa iz jedinog razloga što ih nisam probala).
Btw, ako netko ne zna (i/ili nema dvd), Mliječnu stazu može pogledati na youtube-u.
Žužy, i meni zvuči kao da se bebač sprema na izlazak.![]()
Mišica čestitam od srca
Žužy.. momak se pripremio za vanka. Budemo još skupa sutra rođendan slavili ^^
Žužy, polako se bliži kraj...
Moj je micko, pak, skroz obrnuto. Na početku i sredini trudnoće bio je dosta nisko i onda se popeo ful visoko, imam osjećaj da mi je pod vratom.
Gornji dio trbuha mi je ispupčen i uvijek tvrd, a dolje gdje su dlačice pa još desetak cm iznad prazan i ispuhan. :D
Udarce nogica osjećam ispod cica. Ali glavica mu je negdje u razini kukova, osjećam kada s njom miga vamo-tamo.
Baš mi je trbuh visoko, bio je u 34tt do prsne kosti, nema normalnog disanja za mene, a žgaravice ne trebam niti spomnjati.
Uh, Medeja, žgaravice su gadne. Brzo će proći.
Kronično sam neispavana. Noćas do 2 čitala, nisam mogla zaspati. I jutros u 7 malac objavljuje buđenje i odmah akcija.![]()
Cestitam mama a zuzy zelim ti lahk porodti si na redu za lijepe vijesti
![]()
Žužy bas sam se pitala kako se ti osjećaš.
Mene prepone bole i često mi bude oštra bol onako odozdola..trbuh i dalje visoko.
Apetit mi se drastično smanjio
Ja stvarno nemam kaj napisat..ti draga napišeš sve i za mene, hahha. I kod mene identična slika trbuha, skoro do pupka ništa, a dalje brdooo
Sutra zadnji pregled kod mog ginića sa brisevima, a dalje u trudničku. Ne vjerujem kad mi je prije prošlo, sad smo 34+4.
skulirana, kaae, čestitke na bebicama![]()
Ja tek pregled imam sljedeću srijedu, a tjedan iza idem u TA pa će mi i bris napraviti.
Meni još to sve daleko, iako smo terminuše, ja sam 35+2tt.
Uz terapiju za kontrakcije bih mogla biti trudna još tri mjeseca.![]()
Kada mi ju ukinu (mislim da s 37tt) tko zna što se počne događati. Možda rodim ubrzo, a možda izdržim do termina.
Evo nas sa pregleda,ctg prvi put pokazival trudove pa me i sestra blijedo gledala da el ja to osjetim...ma reko osjetim ja njih mjesecima,samo sad su se prvi put i zabilježili.
Jako se rital tokom snimanja i to se vidlo isto...a te kontrakcije nisu pravilnih razmaka tak da su još uvijek lažne.
Rekla dr da se vidi kak su se trudovi prikazali baš kad se i on okretal...zbilja imam hipersenzibilnu maternicu.
Zatvorena sam,isto je ko i pred tri tj.
Inače ja primjetim kak se spustil nisko i kontrakcije me stisnu skroz dolje kaj do sad nisu. I tak...iduči utorak kontrola. Uzv nije bilo ni sad.
Jako me grubo pregledala,samo prstima ali ih je tak duboko gurala i dugo da sam več mislila da me ručno otvara ajme. Reko ako mi sad sluzni čep ne ispadne..
I po njima sam danas 38+5...podsjetila sam ju na ivf i dtm oplodnje i da sad u subotu realno punim 40. tt, malo je mislila al je ipak rekla da dojdem u utorak ako se prije nekaj ne pokrene. Nevjerojatno mi je kak su im protoci nebitni...ali veli dok je ctg u redu-sve je u redu. A dobro...
Bravo žužy za pregled!
Ma i meni nije jasno kako im ti protoci nisu bitni, meni su rekli ma dovoljan je ctg. A čuj, vjerojatno ctg ne bi isto bio ok da su protoci slabi jer sve je to povezano.
Fascinantno kako si tako zabetonirana!!!
Ja se lagano krećem zadnjih dana i to je užas koji pritisak mi je , nakon 10 M moram sjest, bit ce da je sve razvaljeno pa težina smeta.. Ja sam sutra na rasporedu pa cemo vidjet stanje..
Mojem doktoru je puno bitnija kolicina plodne vode s UZV-a, recimo, nego CTG. Njih ni ne rade, osim u trudnocama koje treba dodatno pratiti, do punih 40 tjedana.
Inace CTG nije zabiljezio ama bas nista u petak popodne, a sve je pocelo u petak predvecer... polako.
Uh sve znam...danas kao ajd idem ja prošetati do parkinga di nam bio auto. Ajme jedva sam išla koji pritisak a booooli i tak mi tvdi trbuh bio da mi smetao kod hodanja.
Inače sam uloživa za jedan članak,al tak sam bila i prije tri tj. Jedino se pitam jel stanje isto i nakon ovog vaginalca. Čovječe...očekivala sam da budem prokrvarila ali iscijedilo mi se samo dosta bijelkastog iscjetka.
Za protoke neznam kaj bi komentirala...a sam ctg,očitavao trudove do 80,ok nije to ništ i razštrkani su bili,a i on se baš jako ritao..no da me mogao dr pogledat na dve minute mogao je. Ali eto,takva im je politika...zadnjeg sam imala prije tri tj.
Povremeno me dolje zaboli ili zapecka.
Kuuuu kuuuuu,evo i mene da se javim...tražila sam da me puste ranije doma tako da sam izašla jutros,cca 40h nakon poroda...
Ovaj je put išlo pinku sporije nego sa malom,dakle prvi trudovi oko 6h ujutro,doma bila do 12h45,doma sam trudove odrađivala na sve 4 na strunjači,naslonjena na pilates loptu....putem do bolnice u autu prsnuće vodenjaka,došla u bolnicu u 13h15 a rodila u 14h45.
Odma sam po dolasku išla u rađaonu,hopsala na lopti + stala nalakćena na krevet do izgona koji je bio na stolčiću......MM cijelo vrijeme bio samnom,prerezao pupčanu...prekrasno iskustvo...bila ista primalja kao i sa N,ovaj put puuuno ljubaznija nego 1vi put..dr je bio sporedan igrač..Damjan ima 3720gr te 51cm...solidno s obzirom da sam ja perolaka kategorija, od svih beba trenutno u rodilištu moja je bila najveća a ja bome najmanja rodilja....
što se tiče dojenja,mene je prošli neuspjeh naučio da dojim na moj zahtjev jer sam eto dobila još jednog spavača pa njegovih zahtjeva nema dovoljno,LOL...navijam alarm da ne prođe više od 2h između podoja,noćni su najbitniji...ja ne volim ni da mi se dotiču bradavice onda možete mislit kako je s dojenjem....odma sam krenula sa multimam kompresama + purelanom te jako pazim na hvat te ispravljam ako treba...ali,svejedno boli i bolit će dok se ne naviknu....mali jako vuče tako da bestimam i brojim zvijezde kad krene sisat,kako odmiče podoj tako je podnošljivije...
u,da i šokirala me jačina kontrakcija maternice kad sam krenula dojit,skoro sam povratila od boli,kao trudovi pred izgon...srećom samo 1vu noć je bilo tako,od jučer su to već grčići...
sa svakom novom trudnoćom je to izraženije,za prvu se ne bojte,ne boli strašno!
Kaae,čestitam eto smo na kraju skupa!![]()
Cure u finishu,samo polako i smireno,uskoro će nezaboravan prvi susret....![]()
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 12.01.2016. at 17:09
Ma to skulirana,ti si moj idol
Još da nisi zalijala auta...
Super da ste več doma,pretpostavljam da te nisu rezali,bi spomenula. Masaža pomogla?
I bome veliki dečko sa jako lijepim imenom!
Tiia,bravo,čestitam na srčeku!![]()
Hahaha, skulirana, to je SPORIJE?![]()
Cestitam jos jednom! Koji je datum na kraju? Petra je rodjena u 10:15 ujutro po hrvatskom vremenu, u nedjelju, 10.1.
zuzy, pocelo je isto kao i prvi put... valjda. Kuglom u guzici. Napisat cu pricu uskoro, dok se jos sjecam svih detalja.
Pa je,čitavih 2h, s malom sam ispisala 3 stranice trudova u blokić a s ovim prdonjom 4...![]()
E,Petra je nešto starija,Damjan je u 14h45....
Žužy,imala sam spreman šugaman,tetru i deku u autu,u slučaju da putem rodim,LOL,pa sam ga odmah stavila ispod sebe zlu ne trebalo....
Nisu rezali ni prvi put ni sad,imala jedan površinski šav a sada je babica pogledala MM-a i reklaćemo li još jedan za ljepotu,ha ha ha pa je on reko ajde može...
Šivanje isto odrađeno na stolčiću,ja sam MM-u bila naslonjena na stomak,za ovaj 2gi šav sam mu zarila nokte u ruke iako je lidokain odradio svoje...hi hi...
Definitivno ti nastavi prtljat po međici,ako ti dođe do umjetnog ubrzavanja poroda ili vođenog tiskanja opet su ti veće šanse da ne pukneš....a epi svakako možeš unaprijed odbit...
Skulirana, carice!!![]()
Daj još koji detalj! Npr. kako je bonding top bio primljen u javnosti?
Želim si stolčić...
Dojenje je i meni bilo takvo, bolno za izludjeti, doslovno sam plakala na početku podoja.
Nadam se da ovaj put neće jer očekujem tandem (cicoljubac još ne pokazuje namjeru prestajanja).
Nisam znala da su kontrakcije uterusa jače nakon drugog porođaja!Zašto, pobogu?
Tiia,![]()