Zutaminuta i tosam pila toplo zasecereno mlijeko.. Nista to je zapeklo ! Ajde danas malo od Portalaka nesto izaslo ali ne pretjerano.. Malo po malo
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zutaminuta i tosam pila toplo zasecereno mlijeko.. Nista to je zapeklo ! Ajde danas malo od Portalaka nesto izaslo ali ne pretjerano.. Malo po malo
Probaj svako veče, pre spavanja, popiti kašiku meda rastvorenu u vodi. Meni pomaže za miran san i sredilo mi je probavu.
Jadranka et meni je dr.dao neke bendoxin tablete kao za mucninu al nisu bas nesto u ovih par dana se pokazale et kad mi je muka od voca bas jabuka i lubenica nisu teske ali kod mene izgleda sve je mucno. Pritisak mi je nekakav lud postao u toku dana promjeni se 3x pa ne znam sta je gore kad je gornji visok ili donji puno nizak.
Da li je neko pio apaurine 2mg u trudnoci?
Meni Mg 300mg direkt pomaze kod zatvora naravno uz jutarnju mlaku casu vode i jogurt, a inace i samoj mi zna biti tegoba i uz to ako jedem bas suhu hranu.
Apaurin ima djelatnu tvar diazepam, za koju kaže listić uputstva:
"Diazepam prolazi kroz posteljicu te ga je potrebno izbjegavati u prvom tromjesečju trudnoće i kratko
vrijeme prije poroda jer može uzrokovati smetnje disanja novorođenčeta, sniženje krvnog tlaka i
simptome ustezanja. U drugom i trećem tromjesečju može se primjenjivati samo kada, prema procjeni
liječnika, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike za fetus."
Viki ja isto cijelu trudnoću imam problem sa zatvorom, koristim sve od gore navedenog sjemenke lana s jogurtom, donat,šumeći magnezij, ponekad portalak, suhe šljive, i ono što mi pomogne izgratana jabuka navečer nakon večere. Ali kad stvarno zapeče danima jedino rješenje su mi prolax čepići, a onda nakon što mi oni pomognu nastojim koristiti sve ovo da reguliram probavu i bude ok neko vrijeme, ali opet se ponekad zna dogoditi da ne ide bez čepića.
Posljednje uređivanje od karanfilčić : 30.05.2016. at 18:45
Već sam pisala tu o lanenim sjemenkama. Pripaziti treba s njima jer potiču probavu i grčenje crijeva što onda može i potaknuti kontrakcije.
Nešto za razmisliti.
Ja sam od 20tt imala kontrakcije pa sam izbjegavala lanene sjemenke.
U pravu si medeja to sam zaboravila napisati ja njih uzimam samo ponekad u malim količinama. U hladnu vodu dvije čajne žličice samo da ih voda pokrije, i onda kad puste sluz u to jogurt i pojedem. To radim 1-2 puta tjedno u prosjeku i to samo kad vidim da mi se stolica malo poremetila
Vec sam bila stavljala link, ali nije na odmet jos jednom. Informacije o diazepamu (Normabel, Apaurin) s InfantRiska, alfe i omege za lijekove za vrijeme dojenja i u trudnoci:
Info za trudnocu i dojenje.
Info za trudnocu, vrijedi za sva tri tromjesecja.
Ja sam se uhvatila vjezbat... evo vec dva tjedna i jedan dan. Kombiniram neke vjezbe za trudnice s youtube-a. I to tako da tri dana u tjednu radim vjezbe snage (za razlicite grupe misica), jedan dan jogu, i jedan dan cardio. A uz to i prosetam svaki dan bar pola sata. I dosta se bolje osjecm nego prije dva tjedna. Probadanja u preponama kad se ustanem su skoro pa nestala, neka uklijestenost u ledjima takodjer, generalno imam i vise energije i manje se zapuhujem... a moguce da su sve to blagodati drugog tromjesecja![]()
Meni lan uopce ne izaziva grcenje crijeva tako su valjda ljena pa ih je tesko pokrenuti!
Jadranka bravo i ja se pripremam za vjezbanje ali cekam pregled u pon. Ako je sve ok krecem sa vjezbanjem
Bok,
upadam na forum s totalno glupim, vjerojatno i malo sramotnim pitanjima...Nisam naišla na sličan topic, a malo me sad već panika hvata, pa mi se ovo čini najprikladnijim.
Naime, u 6. sam tjednu trudnoće (neplanirano), test smo radili prije nekih 10 dana, i iako sam do sad već izbacila alkohol, kavu, mahnito pročitala pola interneta i naručila trudničke vitamine i kreme s iHerba... JOŠ UVIJEK nisam bila kod ginekologa.
Nemam socijalnog ginekologa, a ni svog privatnog jer sam ih mijenjala od pregleda do pregleda. Kod svog liječnika opće prakse sam zadnji put bila valjda prije 15 godina jer nije bilo potrebe.. Ukratko - sad shvaćam da nemam blage veze kako taj sustav uopće funkcionira. Nakon pregleda valjda svih ginekologa na najdoktor.hr, odlučila sam ipak pitati ovdje...
Ima li uopće šanse za pronalazak dobrog soc. ginekologa? Trebam li naći "svog" socijalnog ginekologa, čak i ako se odlučim za vođenje trudnoće kod privatnog? Može li uopće privatni davati uputnice ili što već treba u slučaju eventualnih komplikacija? Ako već sad znam da želim porod doma, moram li to uzeti u obzir pri traženju ginekologa (ako, npr. neki to ne podržavaju)?
Ispričavam se ako sam totalno fulala temu, ali savjeti koje sam dobila od poznatih žena me uglavnom vraćaju nazad na Google. Hvala unaprijed!![]()
I ja sam googlala o apaurinu i bas vidim da ima los utjecaj al ne znam zasto bas dr.toliko insistiraju na njemu..onda u konsultaciju s dr.zenama mnoge su ga pile pa sad razbijam glavu da li da pijem ili ne, strah me ako ne popijem da mogu prouzrokovat nesto a isto i ako popijem...izgleda nekad odlazak ljekaru zada vise briga nego da nas smiri. Danas je 6ti dan kako mi je propisana ta terapija a samo jednu sam tabletu popila i tu noc sam se non stop budila i razmisljala da li ce naskoditi to ili ne, osluskivala da li ce se beba javiti...postala je nocna mora sve cak i snovi da ce nesto lose biti..
Zbog cega si dobila terapiju?
Dao mi zbog visokog pritiska i zbog stomacni bolova koje znam dobiti kao kad bi prije trebala dobiti mengu, i et rekla sam mu da imam jaku bol na desnoj strani nekoliko cm ispod plecke izmedju dva rebra bas me boli to niti mogu lezati na stranu ni na ledjima a posebno jaku bol osjetim kad kisem, zijevam ili kad iz lezeceg polozaja trebam ustati i takodjer noge i ruke mi nateknu u toku dana. Tako sam mu sve objadnilq i propisao mi to a moja dr.na godisnjem i ja sam cak pitala smije li se taj apaurin uzimati u trudnoci i da me strah samo da necim ne naskodim bebi na sta on govori samo ti to koristi i biti ce to sve dobro. Trenutni pritisak mi 140/60 ne znam je li to u ok?
140 je prilicno visoko, ali kod nas se uglavnom smatra problemom ova niza vrijednost, koja nikako u trudnoci ne smije prelaziti 90. Gornji tlak se promatra.
Inace postoji terapija za visok tlak koja se moze uzimati u trudnoci i kasnije uz dojenje. Taj problem se nikako ne rjesava diazepamom, niti bi se tako trebao rjesavati. Postoje i lijekovi protiv bolova kompatibilni s trudnocom, ako ih se bas treba uzimati. Apaurin to niije.
Radoznalice, a da pitas drugog ginekologa za misljenje? Privatnog mozda. Ili bar svoju doktoricu opce prakse. Mozes na kraju krajeva otici i na hitni ginekoloski i tamo objasniti doktoru situaciju, reci da ti nije dobro, al da sumnjas u ove lijekove koji su ti propisani, da se brines kakvi su za bebu.
Dr.opste prakse nece kao da utice jer kaze da to nije bas njena strucnost u smislu kod trudnica da ginekolozi trebaju da odredjuju terapije, moja dr.je na godisnjem i ne mogu nikako doci do nje a dr.kojem idem povremeno privatno nema termin prije ponedeljka. Bas me strah i nervozna sam zbog toga a kad kazem ukucanima da idem u dezuru samo govore to je normalno ipak je to drugo stanje itd.da djaba panicim, po pravilu koji je normalan pritisak mozda da pojacam methyldopa?
Ako uzimas metildopu, sto ce ti onda Apaurin za tlak?
Mislim, nitko od nas ovdje ne moze i ne smije drugima prepisivati terapiju. Ne bi trebala ni sama sebi dozirati lijekove.
Za ovo ostalo, tesko je reci sto spada pod redovne (ili barem moguce) trudnicke tegobe, a sto bi bila neka patologija koju treba lijeciti. U trudnoci moze svasta boljeti, a ne mora nista. Tu kod mene se gotovo nikad ne prepisuju lijekovi za bol -- savjetuje se vjezba i kretanje, a ako to ne pomaze, onda posjet kiroprakticaru. Rijetko koja trudnica cuva trudnocu mirovanjem iz dva razloga, prvo zato sto su istrazivanja pokazala da postoji jako malo problema u trudnoci koje bi mirovanje rjesavalo, a drugo zato sto izostanak s posla, u vecini slucajeva, nije placen. Znaci, vecina ginekologa bi ti ovdje rekla da se opustis i da se kreces, razgibavas, odes na jogu. Postoji i meditacija koja ti moze pomoci oko ovih anksioznih stanja.
Mislim, ako te trudnoca toliko brine, kako ce ti tek biti kad se rodi beba?
Kad se rodi beba, nece je probadat pod rebrima, nece povracat i nece (vjerojatno) vise imat visok tlak. A bebica ce ziva i zdrava bit pokraj nje. I bit ce dovoljno da je pogleda da se uvjeri da je sve ok.
Radoznalice, nemoj sama sebi povecavat doze lijekova. To je tek opasno. Ako stvarno ne znas sto da radis, nazovi (ili otidji) ponovo ginekologa koji ti je sad propisao lijekove i pitaj ga da ti objasni cemu apaurin, reci da si procitala da je stetan u trudnoci, da te strah pit ga, i zamoli ga da ti prepise drugi lijek, il pusti da te uvjeri da ce ti ovaj pomoc.
Ali imat ce nebrojene razloge za brigu, to je bila poanta. Zato mi se cini da je pozeljno pronaci neki nacin relaksacije.
Cure s problemima sa stolicom, ja sam do neki dan imala prilicno urednu stolicu, e sad 3 dana nisam, i boli me trbuh desni donji kvadrant i kao sa se siri u leđa, sa li i vi imate kakve bolove kad imate zatvor. Jucer sam bila na kontroli i sve je super, urin trakica je ok.. a pocelo me boliti popodne naravno.
Desno, ma nije slijepo crijevo, ili je od opstipacije ili se širi veliki ligament.. pa sam pitala ako netko ima iskustva.
Vatra, i mene je bolilo desno dolje, pa mi je dr rekla da je sirenje ligamenta, onda me pocelo boliti lijevo, pa sam na zadnjem uzv vidjela da moj mrvac guzom radi pritisak na lijevi jajnik.
Mozda se je i kod tebe beba naslonila na desnu stranu.
Ma meni bebica je jos mala, ima tek 5 cm, danas sam 11+6, mislim i ja da je sirenje jer sam ja dosta sitna pa se mora nekud sirit. ☺ hvala vam cure... sad ne boli
Možda izdizanje maternice iz zdjelice? Mene je cijelu trudnoću nešto sitno boluckalo posvuda, baš sam bila kilava i osjetljiva. Vjerojatno sam i dobar dio toga umislila.
Samo se vrlo živo sjećam bolova u križima na prijelazu iz prvoga u drugo tromjesečje. To nije bilo nimalo zabavno.
Vatra86 i mene zna boliti dolje lijevo ali meni je to kao da me jajnik boli ili ona bol slezene nakon trcanja takva bol! A ja sam danas 11+4 pa vjerovatno isto posljedica sirenja maternice!
Mene kad čudno sjednem ili naglo se ustanem. Ali najgore je naglo ustajanje. Nekad tak zaboli da mislim da sam nešto sje*ala.
Joj mene desna dojka zadnjih dana zna tako zaboliti kao da me netko pika iglom u nju :@
Pozdrav curke, imam jedno pitanje za vas. Imala sam prije 2 dana nekakvu sukrvicu i onda točkasti krvarenje i to je sve nakon par sati stalo. Bebica je u redu kuca srce, na pregledu su mi rekli da nema ni hematoma, sve u redu. Kaze mi doktorica da najvjerovatnije je moguce da sam preduboko ugurala utrogestan. Dali ste imali takvu situaciju? Sad neznam kako se smirit i opustit, sad mi je iscjedak više onako žute boje.
Vatra, mene je u tim tjednima non stop nesto bolilo, zatezalo. Mislila sam da nesto ne stima. To je sigurno rastezanje ligamenata i sirenje maternice. A i sada me (21+2) zna tu i tamo zatezati i probadati, vec sam se navikla na to.
Probaj leci na suprotnu stranu od boli. Meni je to pomagalo.
Drage moje evo mene opet danas isla vaditi nalaze poprilicno su ok, i dalje moje dr nema, sad imam jak bol dole da ne mogu bas ni da se krecem jedva hodam bas me boli, tako da su me vaginalno pregledali i kazu da je bas nisko trudnoca da joj se glavica dole smjestila pa da me boli toliko i stavili su me opet na strogo mirovanje i da pijem dabroston 2x1 a ctg bebe ok prilikom pregleda primjetili su iscjedak pa mi je zamjenski dr.rekao da uzmem Monural i da pijem i da se ispirem dole Ag tonicom 2,3x na dan prvi put cujem za ovo i opet sam prestravljena smijem li to uopste koristiti, a on tvrdi da mi Apaurin dobro moze samo dati zbog misica maternice da ne skodi. Bas je tuzno kad covjek mora presispitivat sve sto mu kazu, u poned sam uspjela dobiti termin tek kod privatnog dr. I da ne znam je li slicajnost ili ne otkako sam popila dabroston prije par sat samo povracam. Ne znam vise zaista ni sta da mislim ni radim jedina utjeha mi je sto osjetim bebu.
Radoznalice, ja bi poslusala doktore i ne bi se brinula oko ispravnosti njihovih savjeta. U globalu vjerujem da znaju sto rade. Ne bi ti savjetovali nesto sto je lose.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 02.06.2016. at 20:52
Jadranka ne znam toliko sam navikla na svoju dr.i u nju imam bas povjerenje a za druge sam skepticna pogotov i prije trudnoce su me mnogi bombardovali o ovom dr.kako je dao pogresni dijagnoza itd pa me panika uhvati, na kraju sam redom sve farmaceute pitala o tom tonicu i kazu da ne znaju sta bi mi savjetovali jer nisu sprovedena detaljna ispitivanja o tome kakav uticaj imqju na trudnice, a za apaurin su mi rekli da uzmem po potrebi makar svako 2,3 dan.
Eh dabroston sam pocela piti i citav dan sam juce provela u wc-u samo povracam kao da pocinje opet borba sa mucninama i povracanjem evo i danas ista stvar pa ni perec ne moze ostati u meni. Jutros u 4h me probudio bol u stomaku imala sam osjecaj da cu dobiti menzes bas jak bol ali sreca prosao je nakon 20min i uspjela sam zaspati. Bas me pri par koraka zaboli dole imam osjecaj i strah da ce krenuti a prerano je za to.
Zutaminuta po M ispada da sam 33+2 a po uzv govore da je beba bas krupna po mjererama tim nekim izmedju 34 i 35t pa sad ne znam koje je mjerodavno.
Moram priznati da nemam pojma zasto uzimas dabroston, ali nisam ni lijecnik ni ginekolog pa vjerojatno ni ne moram znati. Tu kod mene se progesteron, oralni, vaginalni ili bilo kakav, prestaje uzimati/stavljati s oko 10-12 tjedana trudnoce. Znas li zasto to uzimas? Sto treba dodatni progesteron izazvati ili sprijeciti ovako kasno u trudnoci... a pogotovo ako ti je od lijeka lose?
Za Apaurin, stavila sam ti link gore. Smiruje zivce, valjda onda opusta i misice i, ok, tebi ce mozda biti bolje. Prema istrazivanjima, bebi moze biti jako lose. Ne mora, ali moze.
Bol u trudnoci stvarno moze biti normalna i obicno nema veze s bebom i porodom. Tijelo je pod pritiskom, svastanesto boli. Ali ti i tvoj lijecnik (ili lijecnici) bolje znate sto je prihvatljivo, sto nije, ili koliko boli mozes podnijeti.
Da sam na tvoj mjestu, dala bih sve od sebe da dodjem do nekog lijecnika kojem vjerujem. Ne bih uzela nista od propisanog (ove tekucine i lijekovi... imas li potvrdjenu urinarnu infekciju?). Ja. Ne mogu ti reci sto bi ti.
Uh curke...
mi sve previše preispitujemo same što smijemo a sto ne...draga moja radoznalice nebi ti niti jedan dr.prepisao neki lijek koji ne smiješ koristiti...ja npr.pijem siofor od cca 13 tt, a na heparinu sam cijelu trudnoću...siofor kao trudnice ne smiju koristiti, a na heparinu u uputama pise da se ne smije koristiti dulje od 10 dana...
Dakle, sta da ti kažem...moja curka lijepo napreduje, sve su joj mjere savršene...
Ja Utrogestan (progesteron) pijem cijelu trudnoću zbog slabog cerviksa, jer prema nekim novim ispitivanjima on navodno dobro djeluje na njegovo očvršćivanje...bolovi su ti sigurno jer je bebica jako nisko zato pokušaj što više biti u ležećem položaju, znam da je to najgore ali imaš jos par tjedana proći će to brzo...
Puno cura koristi normabele i apaurine, koliko se ja kužim da ih propisuju za opuštanje maternice kako bi se spriječio prijevremeni porod...moj savjet ti je da ipak slušaš dr.i smiri se sto je najbitnije od svega jer stres jako negativno utječe na nas...mozda ti je zato tlak i poludio...
Ja sam isto sad pred kraj trudnoće 35+4 tt i cimam se na svaku sitnicu i najbolje znam sto je strah jer sam prvu bebu izgubila sa 38+2 tt...al zabavim se s nečim svaki dan pa mi vrijeme prolazi mic po mic...
Drži se...
To uopće nije točno. Meni je dermatolog davao mjesec za mjesecom Doksiciklin, ne u trudnoći, pa mi je doktorica opće prakse prestala propisivati recept, iako bi mi uredno nakon svake kontrole kod dermatologa on opet zapisao da neka mi opet da Doksiciklin. Tko zna kako bih završila da nemam pametniju doktoricu.
Radoznalice, uf, nije ti lako. Ja mislim slicno kao i Smaugica, i poslusala bi doktora. A kad se vraca tvoja doktorica? Nadam se da brzo.
Ja svaki mjesec dan-dva ležim u bolnici kraj žena s grdim dijagnozama koje rade sve sto je u njihovoj moći da rode žive i zdrave bebice...svaki put se zaprepastim kakvi nas sve problemi mogu zadesiti u trudnoći, a da toga uopće nismo svjesne...
Sto se tice lijekova piju i apaurine, i norbabele, i raznorazna druga čuda pod normalno (nema smisla da sad nabrajam)...
Nikom ništa ne pametujem, već samo mislim da je gore svojom voljom odlučiti da ne koristimo neki lijek i ostaviti neki problem visiti u zraku, nego pridržavati se dr.uputa...
Ovi svi problemi koje je radoznalica nabrojala se moraju držati pod kontrolom jer je tako najbolje za nju i njenu bebu...ja sam se isto zgrozila kad sam vidjela sto pise na heparinu i sioforu, a trenutno idem kod jednog od najboljih dr.u hr.koji mi je tu terapiju propisao i vjerujem mu sto posto, a moja trudnoća hvala bogu pod njegovom kontrolom protječe u savršenom redu....
Nisam ništa rekla treba li ona ili ne treba piti lijekove koji su joj propisani. U to ne ulazim jer znam da ima trilijun stanja gdje se procijenilo da je manji rizik dati lijek nego pustiti da stvari idu svojim tokom. Meni ginica daje svaki put vaginalete, a ni za jednu u uputama ne piše "Samo dajte trudnicama. Ma to vam je super." Komentirala sam isključivo ovaj dio, smaugica, gdje kažeš da nijedan doktor neće dati lijek koji ne smije. Ima ih svakakvih. Nisu svi oni jednako stručni, i neki će ti davati lijekove šakom i kapom, kao da su kiki bomboni.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.06.2016. at 09:28
Nije dobra usporedba, smaugice - metformin (Siofor) nije kontraindiciran ni u trudnoci, ni za vrijeme dojenja.
.
Moja gin je tvrdila da prog u trečem tromj. utječe i na cervix i daje se ženama sa jakim bh kontrakcijama,neobjašnjivim bolovima,kad je eto beba nisko..kod mogučnosti preranog otvaranja,skračivanja cervixa..vjerujem da ga je radoznalica dobila zbog bebe nisko i bolova. Škodit ne može,osim što nekim ženama izaziva mučninu..nekoj pašu više utrići dok ih neke ne mogu podnijeti i lakše im sa duphastonima ili dabrostonima.
vatra,sa mnom u bo je ležala žena sa jakim bolovima i povremenim krvarenjem,smeđarenjem u 12.-13. tt. Nije bilo hematoma niti tak nekog razloga...dr joj je objasnio da se u tim tjednima pa do cca 14. tt maternica diže iz zdjelice u trbušnu šupljinu i neke žene to dosta osjete. Ona je isto sitna,i ima usku zdjelicu. Dobila je par puta spasmex i normabele,duphiće. Sa 15. tt i bolovi su prošli.
cure pozdrav... dal zna tko za zdravku82 ja mislim... kada je rodila i kako je inace ona i bebica????? zahvaljujem
Ja sam duphaston pila od pocetka trudnoce sve do nekog cc25t i onda mi je dr.iskljucila ga kad se normalizovalo sve i hematon nestao ali sam sve povracala i imala jake mucnine dok sam ga koristila i sad eto opet pijem 2x1 i isti simptomi. Moje dr.nema do kraja mjeseca ali sutra imam zakazano kod privatnog dr.nadam se samo da ce do sutra biti sve ok. Sinoc su me budili jaki bolovi u stomaku kao pred menzes ali bi prodji nakon 15ak min pa bi opet uspjela zaspati. Apaurin sam popila samo jednu noc i tu sam noc non stop samo mislila da li ce naskoditi to bebi itd tako da sam bila vise pod stresom nego da me opusti. Tablete za pritisak redovno pijem i s njima mi iznosi 135/80 nadam se da je to ok. Imam pojacan iscjedak na sto mi je propisan Ag tonic pa da se ispirem s njim al ga iskreno ne smijem uzeti jer su mi u nekoliko apoteka rekli da nisu sigurni za trudnice pogotov kad je skroz nisko trudnoca, i stomak mi se bas spustio u zadnjih nekoliko dana.
Samo se nadam da ce sve ovo brzo proci i biti dobro i strah me sto dobijam ove bolove svaki put kad me zaboli razmisljam da nije porod u pitanju ne znam ni kako cu znati kad krene, jedina utjeha mi je sto bebu fino osjetim pa me to malo umiri da je sve ok.
Znat ces kad je krenuo porod, sigurno.
Nadam se da ce ti privatni ginekolog pomoci oko ostalog. Pojacani iscjedak u trudnoci je obicno sasvim normalna pojava.
Kaae nadam se da cu znati jer me zaboli bas jako inace sam imala bolne menust.svaki put morala nq injekcije i odmah se prepadnem da nije krenulo torbu pripremam. Nadam se da ce mi sutra ovaj dr sve detaljno objasniti i reci sta da koristim od navedenog a sta ne. Iscjedak mi je bas gust, bijele boje i bas groznog mirisa a nekad me i svrbi.
Danas obavljen pregled bebica ima 55mm sve je super, nego u kojoj bolnici je najbolje napraviti anomaly scan?