I samo jos da pitam vas ovdje iako cu u uto i dr pitat.
Koja je zapravo razlika izmedu epiduralne i spinalne?
Jel istina da kod spinalne ne moze doc do ostecenja zivca i tezih posljedica na kicmu?
I samo jos da pitam vas ovdje iako cu u uto i dr pitat.
Koja je zapravo razlika izmedu epiduralne i spinalne?
Jel istina da kod spinalne ne moze doc do ostecenja zivca i tezih posljedica na kicmu?
Razlika izmedju spinalne i epiduralne anestezije je u mjestu davanja anestetika. Epiduralna ide u prostor iznad dure mater, ovojnice ledjne mozdine koja je najdalje od ledjne mozdine, a spinalna ide u sam prostor u kojem se nalazi ledjna mozdina.
Epiduralna se daje izmedju kraljesaka kod kojih vise nema ledjne mozdine pa su ozljede svedene na minimum. Za spinalnu nisam sigurna gdje se tocno daje, mislim da mjest9 davanja ovisi o tome sto ce se tocno anestezirati.
O anesteziji za carski.
http://www.labourpains.com/assets/_m...s_croatian.pdf
Postoji i opća anestezija za carski, tak sam prvi put rodila.
Bubekice hvala na ovom članku o carskom!
Ja danas ulazim u 30 tt mozda je vrijeme da pocnem nesto i pripremat za bebicu![]()
Ja sam točno 31tt danas i 98% stvari je spremno
Mislim da sam prošli puta sa 32-33tt i torbu imala spremnu, sad ipak još čekam s time
Ja nisam jos nistaaaaa kao ima jos vremena ,a 12 mj ce brzo proletit pun je događaj i eto 1 mj.Vecinu robice imam samo je moram pocet vadit i prati
Jučer me uhvatio jak grč u maternici. Sad sam u 11 tt. Krenulo je prvo kao grčevi u crijevima, a završilo kao dosta jak grč u donjem dijelu trbuha (maternica i jajnici). Bol između jakog probadanja i kao da mi netko šakom stišće/rasteže maternicu i bol se kretala prema dolje. Morala sam čučnuti koliko me steglo. Bila su 3 kratka grča od 10ak sekundi. Krvi nema.
Mislila sam da ću na hitnu koliko me zaboljelo. Jako sam se prepala.
Je li neka od vas iskusila takvu bol?
Budući da MM trenutačno čita 2 knjige o trudnoći, uvjerava me da je to bilo rastezanje ligamenata (round ligament pain). Ja sam praznovjerna pa dok ne obavimo nuhalni i vjerojatno NIPT test se ne želim previše "ufuravati" u trudnoću.
Munkica, meni se bila jednom javila takva bol, nisam se mogla ustati iz kreveta od boli, trajalo je 10-15min i proslo. Taj dan sam imala i kontrolu sva sreca i sve je bilo super. Mogu biti ligamenti, crijeva... sto stvari. Bitno da je proslo... probaj se opustiti. Ja sam bila negdje 20tt tada...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvala bubekica na objasnjenju ❤
Po tome ispada da je sa epiduralnom manja mogucnost ostecenja,a na jednom drugom forumu sam procitala bas suprotno.....
Ja ne bi ni jedno ni drugo nego da me jednostavno uspavaju....kukavica kaj ces![]()
Snelly nisi jedina ja kukavica na kvadrat ,ja govorim muzu pocinje me vatat strah od poroda a on pa kud prije imas jos 10 tjedana,a mene strah od prvog dana![]()
Od jucer u 28.tj i krenulo oticanje stopala. Znalo se dogoditi i par tj ranije ali ne ovako i ne konstantno. U utorak bila kod dr, tad mi nisu bile natecene pa nisam to spomenula. Urin inace ok, u utorak proteini 1+. Tlak 110/60. Jel ce to sad do poroda stalno biti? Neka pomoc osim podignutih nogu? Inace sam doma, malo po kući, vise odmaram.
Imas trakice zaa urin doma? Ako nemas, kupi ih u ljekarni i prati proteine. Bez obzira na uredan tlak, javi se dr ako se pojavljuju edemi i proteini. Posebno ako proteini budu ++ ili vise.
Ja pak muku mučim s pritiskom na mjehur , imam osjećaj da stalno moram piškiti, 26.tj sam, zvuci grozno Al osjećaj je kao da će mi rukica ili nogica izletit van. Ležanje malo samo poboljša situaciju. Evo već dva dana tako. Nadam se da će proć jer je jako neugodno!
Martina, bila sam prije 2 dana kod dr i urin je dr rekla da je to ok. A idem ponovno za manje od 2 tj. Na kakve edeme mislis?
I mene tako zna pritisnuti na mjehur da mislim da ce mi izletiti. Prođe kad promijeni polozaj.
Mene isto brine tlak, prisli put na pregledu mi je bio 130-80, inace mi je uvijek 110. Ali nis nije dr komentirala. Ne znam koliko brzo ta preeklampsija moze napredovati, ja idem na preglede svaka 4 tjedna. Malo su mi bili i poviseni proteini ali jos uvijek u granicama. Sad mi je za tjedan dana pregled. U 4 tj se svasta moze dogoditi ne?
Eci, moze i u 15 min. Nema smisla tako razmisljati. Ali treba biti na oprezu.
Meni je o prve dvije trudnoce bio visoki tlak, pred kraj 150/110, ali bez preeklampsije. Samo tlak. Sada iz opreza (ipak su i godine faktor rizika) mjerim tlak doma 2-3x dnevno i to nosim na pregled, i povremeno doma provjerim urin. Tlak mi je do 135/90 najvise, i to mi je jos ok (takav je bil i prije trudnoce) I ja idem svaka 4 tj na pregled.
Eci ja sam je u prosloj trudnoci dobila a da nisam ni osjetila,kad sam došla na pregled tlak je bio 140/90 i bilo je proteina u mokraci i dr me odma poslao u rodilište al eto sreca sta sam bila u terminu,jedino kad sam poslije vratila film u zadnja 2 tjedna sam dobila 4 kg .Ako imas tlakomjer kuci bilo bi dobro da mjeris.
Cure da li je normalno da se pred kraj osjeća veliki umor? Ja sam sad u 33tt, prestala sam raditi i sada imam osjecaj da bi mogla svaki dan skoro čitav dan prespavati. Stalno sam umorna... Jel to normalno?
Ivancica - normalno je, i ja sam uvijek bila umorna pred kraj, ipak nase tijelo radi za dvoje, nosi težinu i sve. Naspavaj se dok možeš
Znaci moram nabaviti tlakomjer. Ma skroz sam zaboravila na to kak nisu nis komentirale. Kada se kreče sa češćim pregledima? U 4 tjedna se stvarno svašta može dogoditi.
Bok cure, koliko je proljev u trudnoci opasan i trebam li zvati doktora? Vec mi je 3.dan i nikako da zavrsi... Sada sam 33.tt i bas me pocinje brinuti da nije opasno mozda?
Evo još jednog koji ceprka po cervixu. Ponekad imam osjećaj da će samo ruka ili noga mu izviriti.
Eci mi smo krenuli sa pregledima svaka 3 tjedna nakon 24 tt.
Poslano sa mog D6503 koristeći Tapatalk
Jel imaš temperaturu? Koliko često ideš na wc? Jel imaš kontrakcije? Jel osjećaš bebu? Još netko od ukućana ima isto?
Meni je proljev bio simptom otvaranja i trudova, zato pitam.
U prošloj trudnoci sam bila poletna ko leptirica do samog kraja, a sad se cijelo vrijeme vučem ko krepalina. Prvo tromjesečje- početak pa umor, drugo tromjesečje- ljeto, toplina pa umor, treće tromjesečje- finale pa umor. Najrađe bih samo gnjilila krevet-kauč, ali nažalost ne mogu jer imam sto obaveza. Što je dobro, jer mi bude puno bolje kad izađem...ali stvarno se sad (38tt) osjećam kao medvjedica koja se sprema za hibernaciju...
moj post je išao monali, negdje ispao quote![]()
Nemam temperaturu, na wc me najvise tjera navecer, po noci i ujutro. Nekako preko dana manje. Bebu osjecam normalno. Nitko od ukucana nema proljev, samo ja. Mislis da bi moglo biti i otvaranje ovako rano? Nemam kontrakcije, ali crijeva mi non stop rade ko luda... pazim sta jedem ali svejedno. :/
Ja sam mislila da imam proljev od zeljeza 2-3 tjedna oko 30tt, zavrsila u bolnici s 32tt nakon sto je vrag odnio salu jer su se bebe smirile. Smirile se jer su se spremale na porodi onda kad me skinuli s tokolize,prvo krenuli odlasci na wc, a tek poslije kontrakcije koje osjetim.
Da, to kako ti opisujes sigurno nije neka viroza.
Moze biti i nesto sto jedes i sto pijes - jel uzimas magnezij? Jel ima nesto sto uzimas konzistentno svaki dan par sati prije odlaska na wc navecet? Jel bole ledja? Jesi imala do sad bh, da ih znas prepoznati?
Najvjerojatnije je nista, ali mislim da ne bi bilo lose da vidis da nije mozda mg ili tako nesto, pa ako nije, odes doktoru.
I ja sam odmah pomislila na Mg, od njega zna biti proljev. Ako je neki virozni nije opasan , samo pij dovoljno tekucine da ne dehidriras.
Magnezij uzimam od pocetka trudnoce i nikakvih problema nisam imala od njega, uzimam 300mg. S tim da ga namjerno vec dva dana ne uzimam da vidim jel od njega ali mislim da nije. Nisam bas nista u prehranu uvela novo da bi bilo mozda od toga.
Bh kontakcije nemam, ili ne znam kad imam... kad duze hodam stvrdne mi se trbuh ali to mi je isto od pocetka tako. Ne bole me ledja...
Ne znam, vec sam par kila izgubila u ta 3 dana, ne znam jel bebi sta fali sada :/
Pozdrav curice!
Mono cestitam na curici. Kad smo kod curica i nosim jednu,a termin mi je 18.1,neznam kome to trebam reci da me stavi na listu. Inace ja nisam nikakve stvari spremila danas sam 29+1 i neznam sta reci kad me neko pita u kojem sam tjednu..30-ti ili 29?! (Malo sam bedasta) dobila sam puno robice za bebu koja stoji ceka oranje,i krevetic je moj koji je osvjezen i sastavljen,madrac je kupljen. A druge stvari i za sebe stvari nisam soremila,neko praznovjerje me kolje i dalje,i strah da se razumijemo. Inace imam problem ovih dana sa orobavom,uzimam magnezij od solgara 2 dnevno i 1 elle baby,bas ne mogu na wc pa me frustira nadustost i sve sa time sto ide,da uzmem jos i 3 tabletu magnezija?
Evo Allegra dodana si na listu
Argente 17.11. 2017. / (M)
snelly85 24.11.2017. / (Ž)
glow 24.11.2017. / (Ž)
Ovan 15.12.2017. / (Ž), (M)
bubekica 17.12.2017. / (M)
JUHU 20.12.2017. / (Ž)
ivancica_001 25.12.2017. / (Ž)
minic 30.12.2017. / ()
MonaLi 31.12.2017. / (M)
Vrci 4.1.2018. / (Ž)
željkica 10.1.2018. / (M)
Allegra28 18.01.2018. / (Ž)
Eci 30.1.2018. / (Ž)
pak 30.1.2018. / (M)
dominikslatki 9.2.2018./ ()
martinaP 9.2.2018. /(Ž)
Optimist 25.2. 2018. / (Ž)
Hadasa 3.3.2018. / (Ž), (Ž)
Muma 24.3.2018. / (M)
miuta821 9.4.2018. / (M)
mono111 10.4.2018. / (Ž)
Allegra,
Hvalaa ! Ja uzimam magnezija i do 800 mg dnevno.
I nemam problema sa stolicom uopce.
MonaLI,
Kad si bila na uzv zadnje? Mjerio ti je cerviks sigurno jelda?? Mozda da ipak odes??? Samo da se uvjeris da je sve ok...vjerovatno je, ali ja bi se brinula sigurno jer se brinem oko svega...a ovako ces znati....
MonaLi a željezo? Ja od njega imam proljevaste stolice. Nakon 3 mjeseca sam se na njega privikla i sad je ok. Doduše, sad sam htjela poduplati mg zbog kontrakcija pa su ponovno nastali isti problemi. I sad ne znam kaj ću dalje. Gin mi nije dala normabele jer kao smiruju bebu a za neku oralnu tokolizu tipa cordipin je prerano (20tt).![]()
Mono, bila sam na uzv prije tjedan dana, sve bilo super. Zatvorena i sve kako treba tako da misim da nije to ali nikad ne znas. Vidit cu jos danas kak sam, pa sutra odluciti, a mozda doktoru posajem mail za pocetak.
Muma - zeljezo odvojeno ne uzimam. Samo Elebaby i Mg, s tim da ni to vec 2 dana nisam uzela. Nisam nista uvela novo pa da izazove proljev... pa me bas to buni i brine.
Mono, s obzirom da se javlja tako nekako,navecer do jutra, kada je tijelo u "nocnom" modu, ja stvarno ne mislim da je viroza.
Moguce je da je posljedica trudnoce tek tako. Moguce je i da se radi o kontrakcijama koje ne kuzis, koje ne otvaraju. A moguce je i nesto ozbiljnije. Tek nakon sto sam prosla porod sam povezala svoj proljev od dva tjedna prije hospitalizacije s trudovima i otvaranjem. Isto sam iskljucivala i magnezij i zeljezo (mislila sam da je od njega, ali bi se vracao) i svasta. Stao je s tokolizom, vratio se cim su mi smanjili dozu za pripremu za ukidanje.
Mozes si kupiti probiotik za prvu ruku, ja sam pila linex 3x dnevno. Pa onda vidi jel se povlaci.
Hvala puno!![]()
Hvala puno za stavljanje na popis!
Nesto sam zeznula oko postanja pa mi ne zamjerite.
Sto se tice proljeva ja bih da sam na tvom mjestu otisla provjeriti i da sam ja mirna. Nisam znala da zeljezo moze otvoriti i meni je to novost,bila sam uvjerena da zatvara. Ja eto nemam pojma sta me zacepilo,mozda utrogestan sto uzimam ko zna do kada... ja neznam da li koja od vas miruje,ali mene ovo izludjuje,dvaki dan isti,a dugo je jos do kraja,brrrrrr
Allegra, ako si 29+1onda si u 30-tom tjednu
I ja od zeljeza imam proljevaste stolice. Tu i tamo koju normalnu.
Monali, ako ti proljev ne prestane, zvrcni gina da se konzultiras, mozda te pogleda.
Muma, malo mi je cudno da nisi dobila Normabele za kontrakcije :/
Allegra, apsolutno te razumijem. Ja sam u 12-om tjednu i od početka imam slične probleme kao i ti. Utrogestane sam prestala koristiti prije nešto manje od 3 tjedna.
Svaki dan uzimam psyllium, sjemenke lana, pokušavala sam vodom obogaćenom magnezijem i suhim šljivama, netko od cura mi je predložio toplu mineralnu (sorry ne sjećam se tko), voće, povrće, tekućina, šetnje, mirovanje.... I, evo, danas 3. dan (možda i 4. više ne brojim) i ništa.
Sreća da još uvijek ne trebam jer nam se noćas zaštopao wc
Dr. je preporučila laneno ulje ili laksative. Laneno nisam probala, a laksativ baš i ne bih.
MonaLi a onda ne znam...ako nije neka viroza, pokušaj s hranom koja zatvara ... ne znam.
Vrci ne zatvara željezo uvijek. Trudove s L nisam skužila jer sam mislila da me počelo standardno šarafiti ujutro zbog Heferola...ali je bilo sve nešto u pravilnim razmacimaI gle čuda, porodila se za sat-dva. S E sam tražila gin Legofer zbog toga. Sad ću vidjeti kako će biti.
Optimist moja gin ti baš nije za lijekove niti ikakve kerefeke. Ne znam kaj reći... Samo je rekla da u mom slučaju (na temelju ranijih poroda) bilo bi super da izdržim do 36tt ovaj puti to je to?!...
Muma, to mi je u rangu onih savjeta da stisnes do ujutro i sl. :/
Mislim, nitko ne zeli lijekove ako ne mora, ali ako mora...
Muma,
Zasto ti ne daju Normabel?? Mislim znam da to nije bombon ali meni su rekli da slobodno uzmem i uzimam od samog pocetka...stalno imam bolove, kao neke kontrakcije...
Evo curke kupila sam Linex pa cu 3 puta dnevno uzimati. Ako ne prestane do ponedjeljka zovem doktora pa cu vidjeti sto dalje. Divne ste
MonaLi, sretno i nek sracka stane
mono, kako pijes Normabel, 3x2mg ili drugacije?
Ja danas malo aktivnija po kuci i odmah kriza bole.
Posljednje uređivanje od Optimist : 03.11.2017. at 15:29
MonaLi,
Javiiii !
Optimist,
Neki put ako bas imam bolove, popijem i dva Normabela po 2 mg, cesto popijem samo jedan prije spavanja jer ima perioda da ne mogu zaspati, ne mogu se namjestiti uopce, inace spavam na trbuhu i bas imam bolove.
Onda je taj period bio prosao i bez problema sam spavala na trbuhu, i evo od sinoc mi bas smeta...mislim da je gotovo spavanje na trbuhu...pritisce me i boli bas...
Rekli su mi da slobodno mogu i 3 puta dnevno po 2 mg, to je bas rijetko bilo...a
Bok cure,evo i mene u trudnickim temama. Pa prvo da me dodate na listu, 07.05. i stizu nam dvije bebe. A sad naravno ako mi mozete pomoc, dakle od prvog dana pijem duphastone 3x1 i stavljam utrogestan 3x2. U cet mi je dr. rekao da ukinem duphastone al postepeno kroz tjedan dana. Cim sam smanjila krenuo je smedkasti iscjedak. Inace sam 13+5.. Mislila sam nazvati dr u pon ako ne prestane ali brinem se,pa da li se kome dogodilo slicno?