Nova sam na forumu, i odlučila sam sa vama podijeliti iskustvo koje se nedavno osjetstilo u mojim mislima i koje mi je razjasnilo mnoge loše odnose u mom životu.
Pa da krenem. Kao malo dijete, sa 4 godine, završila sam na Šalati zbog problema s bubrezima (naime, mokrila sam krv). Nako mjesec dana provedenih u bolnici, otpuštena sam doma, ali sam se na redovite kontrole javljala još godinama kasnije. Tek sam prije nekoliko dana shvatila koliko je već tada to bilo ponižavajuće za mene. Došla bi s mamom, koja me nikada nije pitala kako se osjeća, osim u čisto fizičkom smislu. Skinula bi gaćice, postavile bi me na stol, stavile mi noge na držače, tako hladne i metalne da su se zavijek urazali u moje sjećanje. I onda bi uslijedilo pranje moje vagine vataom i sapunom, te ispiranje vodom iz boce. Nakon toga bi se morala pomokriti i to je bio kraj poniženja za taj mjesec. Satima bi me peklo dolje nakon bolnice, a nikada me nitko nije pitao kako se osjećam, kako je moje malo srce puklo kada su me postavili na stol, kada me nitko nije držao za ruku, a bila sam tako mala. Prolazile su godine, naučila sam potisnuti bol, sram i poniženje koje sam osjećala dolazeći opet i opet na Šalatu, penjući se na stol, šireći nožice...
Problemi sa mokrenjem nastavili su se odonda i traju do danas. Ima 22 godine. Stalne upale rodnice, CINovi, HPV, svrbež, pečenje, bol pri seksualnom odnosu moja su svakodnevica. I sama sam u tome. Nitko ne zna kako se osjećam u svojoj glavi. Svi samo pitaju dal me nešto boli. Da, boli me, al najviše od svega srce. Sve ove godine mama je bila ta koja me vodila raznim doktorima, kao dobrim ginekolozima. I sada se sjećam svog prvog pregleda, kada me niti jednom rječju nije pitala kako sam, već je samo rekla: ma, ajde, molim te, nije tako strašno. Tako sam naučila potisnuti bol još dublje. Često bi mi nalazila njoj dobre doktore, koji su mi prilazili bez imalo ljudskosti i razumijevanja, ne shvaćajući u kakvom se stanju nalazim iza krinke vesele cure. I surovo nabijanje instrumenta za Papa test. Koliko me samo puta znalo boljeti, ali je bol u duši bila puno veća, i od mene same.
Mami nikada nije bilo važno moje psihičko stanje, i to joj uvelike zamjeram sve ove godine. Nikada o ovome nismo razgovarale, jer mi je neugodno (a njoj još i više), i jer sam joj nedavno u sebi oprostila. Shvatila sam da jednostavno misli da žena to mora trpiti i da ne može napraviti ništa protiv toga. Zato me nikada i nije zaštitila od hladnih doktora, pružila mi riječ utjehe, ili samo pitala kako sam.
Unatoč svemu, uživam biti žensko, jer naše tijelo ima golemu moć i jer je tako snažno i moćno. Volim svaku svoju menstruaciju, koju s radošćču očekujem, i baš se lijepo osječam tih dana. Volim čitati o ženama, porodu, dijeci... Uvijek sam htjela biti primalja, ali mi je mama to zabranila (sugestivnim savjetima).
Cijenim se i poštujem, ali čini se da moje tijelo i dalje osjeća da nešto nije kako bi trebalo biti. Inače me i sada ne bi svrbilo.
Odlučila sam rašćčistiti sa svojom prošlošću i krenuti dalje, ali trebam nečiju pomoć. Uvjerila sam se da ginekolozi ženskom tijelu prilaze isključivo s medicinskog stajališta, gledajući samo fizičke manifestacije tijela, ne uzimajući u obzir i psihičke.
Budući da elim pomoći svom tijelu, svojoj maternici, rodnici i stidnici, i svemu ostalome što me čini ženom, trebam nekga tko bi me razumio i prišao mi na drugačiji način.
Zato vas danas molim da mi pomognete savjetujući neku ženu, može i doktoricu, koja ima mnogo razumijevanja, koja bi zaista bila zainteresirana za mene kao za osobu i pacijenticu, a ne samo gledala na sat kada sam u ordinaciji, koja bi me ispitivala o svemu onome što je moglo dovesti do ovakvih problema, jer oni postaju sve veći.
Hvala i vama na vremenu koje ste odvojile za pročitati ovo!
Uživajte u svome tijelu, svojoj ženstvenosti, jer ništa nije moćno i mudro kao naše tijelo!