Pokazuje rezultate 1 do 50 od 187

Tema: DjeČja Štednja - ograniČenje za roditelje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj split prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se djelatnici u našem birokratskom aparatu kad dobiju novi zakon u potunosti isprepadaju u tumačenju istog i onda u želji i "ozbiljnosti" da provedu isti toliko glume strogoću da se sami isprepletu.
    Ne postoji novi zakon. Obiteljski zakon je iz 2003. i nije los u dijelu koji regulira imovinske odnose roditelja i djece (ostatak nisam pozorno citao). Mozda je mrvicu stur i ostavlja dosta na slobodnu interpretaciju, no problem nerazumnog ponasanja drzavne administracije ne moze se rijesiti izmisljanjem dodatnih pravila.

Problem je u novom tumacenju zakona Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kojeg Ministarstvo, banke i Centar za socijalnu skrb skrivaju kao zmija noge. Ocito su i sami svjesni da je tumacenje suprotno slovu i duhu Obiteljskog zakona.

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam baš, nisam sigurna. Mislim da CZSS jednostavno svaki svoj predmet tretira jednako. Oni imaju svoju proceduru i to je to.
    U tome je osnovni problem. Ponasaju se prema svim roditeljima kao da im je jedini cilj pokrasti svoju djecu. Posljedica je da ne stignu brinuti o djeci koja trebaju njihovu zastitu. Naprimjer, u clanku 260 pise ovo:

Članak 260.

Prihode od djetetove imovine roditelji mogu koristiti za njegovo uzdržavanje, liječenje, odgoj, školovanje, obrazovanje ili za podmirenje nekih drugih važnih potreba djeteta.
    Ocito je rijec o rijetkim slucajevima kad djeca naslijede nekretnine ili drugu imovinu od koje se ostvaruje znacajan prihod. Imovina moje djece je reda velicine 4000 kn i ostvarili su godisnji prihod (kamatu) od oko 150 kuna. Toliko je kostao postupak u CZSS-u Da bi podigli 1000 kn s banke, morali smo potpisati da cemo svih 1000 kn potrositi u skladu s clankom 260. Uzalud apeli da ih uopce ne namjeravamo potrositi i da se clanak 260 odnosi samo na kamatu.

Ili recimo ovaj clanak na koji se danas pozvala teta u CZSS-u:

Članak 261.

(1) Roditelji mogu s odobrenjem nadležnog centra za socijalnu skrb otuđiti ili opteretiti imovinu maloljetnog djeteta radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.
    Zasto se mi u Centru za socijalnu skrb moramo opravdavati da ne zelimo otudjiti novac, nego prebaciti ga u drugu banku (odnosno u kasicu-prasicu nakon ovog cirkusa)? Ne bi li bila dovoljna izjava u banci? Ako sumnjaju da muljam, mogu me u svakom trenutku pozvati na red:

Članak 118.

(1) Centar za socijalnu skrb može u svako doba zahtijevati od roditelja polaganje računa o upravljanju djetetovom imovinom te o prihodima koje dijete ili obitelj ostvaruje za potrebe djeteta na temelju posebnih propisa.
    Ja sam mislio da ce nas danas na razgovoru pitati o tome kako upravljamo djecjom ustedjevinom. U tom slucaju mogao bih im reci i dokazati da se u zadnjih godinu dana skoro udvostrucila. Nazalost o tome uopce nije bilo govora.

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pokušajte možda poslati mailove pravobraniteljici o ovome. Ona je tvrdila da će postupak u Centru biti jednostavan.
    Svakako cu joj pisati i apelirati na razum kad postupak zavrsi, ali nekako sumnjam da ce imati efekta. Pravobraniteljica je zakuhala cijelu stvar ovim dopisom. Jedino pohvalno sto se moze reci je da ga je objavila, za razliku od Ministarstva. Najproblematicnijim mi se cini ovaj dio:

Stječe se dojam, naime, da se spomenutim mišljenjem više „ide na ruku“ centrima za socijalnu skrb, kako bi ih se rasteretilo administriranja. Međutim, prioritet uvijek treba dati pravima i interesima djece, i oni ne smiju biti stavljeni u drugi plan samo zbog moguće neefikasnosti sustava i/ili neekipiranosti centara koji su ta prava i interese djece dužni štititi.
    Kako ne kuzi da interese i prava ugrozene djece nece imati tko stititi ako CZSS bude obasipan hrpom gluposti? Ne mogu se oteti dojmu da njoj uopce nije stalo do ugrozene djece. U ovom slucaju cijela drzavna administracija stiti interes banaka. Ljudi nemaju para, djecja stednja je pocela padati i sad su je elegantno zamrznuli do daljnjeg (do punoljetnosti djece kojoj pripada).

Moja djeca nisu ugrozena, ali je teta Mila zaboravila na njihovo pravo da novac koji su stedili potrose kako hoce (uz blagoslov mame i tate, naravno). Sin stedi za elektricnu gitaru i sav novac koji je dobivao od baka, djetova, tetaka i striceva je stavljao u banku. Ja sam ga uvjerio da mu je to pametnije nego trositi ga na gluposti, da ce to i dalje biti njegov novac i da ce ga moci potrositi kad bude htio. Ispalo je da ipak nije tako... bar dok ga ne premjestimo na sigurnije mjesto nego sto su banke u RH.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Svaki zakon koji ostavlja prostora da se tumači dvojako je LOŠE napisan zakon.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo obavili

pbz stambena

nema ogranicenja n podizanje novca, moze se podici koliko god sredstava ima
    1) trebaju biti oba roditelja
    ako su roditelji razvedeni, treba donijeti rjesenje o razvodu i tada je dovoljan onaj koji je u rjesenju skrbnik
    2) treba rodni list
    3) isplacuje se na tekuci racun koji ti izaberes (ne treba biti pbz)
    4) novci se isplacuju bez ikakve provizije
    5) rok za isplatu je sedam radnih dana, ali kako su izmedju dva vikenda, rekla nam je da racunamo na dva tjedna

nano, eee, i ja zavidim

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    3) isplacuje se na tekuci racun koji ti izaberes (ne treba biti pbz)
    4) novci se isplacuju bez ikakve provizije
    da ali ako se isplačuju na račun izvan pbz ipak plačaju manje tj. uvijek naplačuju proviziju, zato ak imaš daj pbz račun, ili pitaj da određenog dana dođeš po gotovinu

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    da ali ako se isplačuju na račun izvan pbz ipak plačaju manje tj. uvijek naplačuju proviziju, zato ak imaš daj pbz račun, ili pitaj da određenog dana dođeš po gotovinu

vidjet cemo kad sjednu novci
    zena nam je rekla da ne trebamo otvarati racun u pbz jer dobivamo potpuno isti iznos na tekuci racun bilo koje banke

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •