draga dalmatinka, zao mi je sto se tvojoj nevisti dogodio takav propust bolnickog osoblja. ono sto meni nije bas jasno je ova tvoj zadnja recenica?

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
I još nešto - nikad joj nisu izmjerili podoj , iako bi ona ,kao još neiskusna mama, voljela znati.
sto to znaci - izmjeriti podoj? koliko ja znam podoji se ne mjere? i sto bi to ona, kao jos neiskusna mama trebala, odnosno voljela znati? da ima dovoljno mlijeka? nazalost, mjerenje jednog podoja (ma ni mjerenje deset uzastopnih podoja) nece nista reci o kolicini mlijeka koje mama moze proizvesti. mlijeko se proizvodi po sistemu ponude i potraznje i jedino je u toj prici bitno bebu stavljati cesto na dojku, svaki put kad to trazi, minimalno 10-12 puta u 24 sata prvih nekoliko tjedana. i ne pustit bebu mladju od mjesec dana vise od 4 sata uzastopno bez hrane. tada ce mlijeka bit dovoljno. a svaka ce majka, bila ona neiskusna ili iskusna, znat odredit da joj dijete u odredjenom periodu dobro jede na osnovu mokrih pelena, kojih mora biti 5-6 u 24 sata i pokakanih kojih bi trebalo isto biti minimalno 1 dnevno...

medju velike greske koje se u nasim rodilistima rade po pitanju dojenja jesu:
- pogled s vratiju i konstatacija: "nema mlijeka u vasim cicama"
- uzimanje mlijeka na analizu
- mjerenje podoja
- dohrana djece adaptiranim mlijekom ili glukozom kad ucestalo placu umjesto da se majku podrzi u dojenju
- uzimanje djece preko noci da se majka odmori a notorna je cinjenica da upravo nocni podoji puno pridonose hormonalnoj ravnotezi koja je bitna za dobru produkciju mlijeka...

i tako... na zalost, toga ima u izobilju...

tvojoj nevisti imam samo jedan savjet - obratiti se ovamo za pomoc ako je ustrajna u tome da svoju bebu doji :D:D:D a ako nema pristup internetu, vjerujem da tebi nece bit problem da saznas od nas sve sto ju zanima :D:D:D

i pusa maloj bebolini :D:D:D