Originally Posted by
Peterlin
Ovo za kolače/slatkiše mi je prvi glas... Malo ćemo istražiti i pričekati ima li tko pojma.
A leća - osim klasike (variva) nama je doma klasika salata od leće u svim mogućim kombinacijama: kontinentalna (sa šunkom ili kockicama špeka), dalmatinska (sa slanim srdelama), u kombinaciji s rižom, tjesteninom itd... Kombinacijama nema kraja, pogotovo za ljeto. Skuhaš leću, ocijediš, staviš u frižider u tupperware zdjelu i kombiniraš po potrebi.
Ja obožavam u salatu staviti uz leću kockice sira (ili zamjene za sir, onaj "Mediteran" iz Konzuma), kockice kisele jabuke i kapare. Moj muž je donedavno u to trpao majonezu, a sad ima embargo zbog masnoća. Iz istog razloga ja više u te salate ne trpam kuhana jaja, iako paše. Kad smo već kod toga, kuhano meso iz juhe napraviti na salatu + leća sve u istoj zdjeli - to je odličan i kompletan obrok. Unutra pašu i klice (iz konzerve, rijetko kad su mi dostupne svježe, a lijena sam raditi klijališta). I kuhana mlada kuruza.
U neke varijante salata stavljam bučino ulje, u neke maslinovo, u neke balsamico.... kak mi puhne. Nema tu recepta.
Sitna crvena leća (dahl) u mojoj kući se do sad koristila samo za dvije stvari - juhu i začin za rižu. Nije mi pogodna za salate jer se redovito raspadne pri kuhanju. Juha - dahl samo skuhaš u slanoj vodi dok se ne raspadne, čak se ne treba ni miksati iako se može... volim dodati sojino vrhnje i kosani zeleni peršin. Riža je još jednostavnija - samo dodam 2 žlice crvene leće u rižu i kuham u slanoj vodi dok riža nije kuhana. Budući da je leća brzo gotova, nju se može dodati i kasnije, ali ja sam lijena pa sve ubacujem odmah. Ovo se poslije može baciti na ulje (+luk) iako ne pamtim kad sam to zadnji put napravila. Moj sin neljubitelj riže zavolio ju je upravo uz tu leću.
Eto, toliko od mene. Sad čekam recept za kolač...